Home > > Kies uw favo grachtenlantaarn

Kies uw favo grachtenlantaarn

Hoera! De gemeente vraagt ons iets! Altijd mooi, als je als burger het idee hebt dat je daadwerkelijk bij kunt dragen aan een beslissing op het stadhuis.

Wat is er aan de hand?
De lantaarns op de grachten moeten worden vernieuwd. De huidige lantaarnpalen kunnen blijven staan, maar de lantaarns die op de palen staan, voldoen niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. De nieuwe lantaarns zijn namelijk tot 40% spaarzamer en zorgen ervoor dat mensen in het donker beter kleuren kunnen onderscheiden.

Stadsdeel Centrum heeft twee lantaarns laten ontwerpen: een Kroonlantaarn en een Ritterlantaarn.
Aan u de keuze! Bekijk de lantaarns, die op de Herengracht aan weerszijde tussen de Wijde Heisteeg en de Huidenstraat te zien zijn, en geef hier uw mening.

34 reacties op "Kies uw favo grachtenlantaarn"

-1-  :
Ik ben overigens voor de linker lantaarn.
(De Kroonlantaarn).
-2-  :
ik vind ze beiden lelijk
marreke
-3-  marreke:
en ik voor de rechter ! marreke prins
ferrie
-4-  ferrie:
mooi he, keuze uit twee 'moderne' klassieken?
maar al zet je drie keer http://www.centrum.amsterda... dezelfde foto naast elkaar, de keuze blijft beperkt tot het denkraam van May en Frankfurther; antiek en antiek!
juist; geen van tweeën dus.
Arnoud de Jong
De keus tussen antiek en antiek is logisch: ze moeten passen in het historisch stadsbeeld. Ik heb trouwens begrepen dat het gewoon een technisch vernieuwde uitvoering is van de de originele lantaarns. Ik vind ze beide mooi, met een lichte voorkeur voor de rechter.
Het zou overigens wel prettig zijn wanneer de gemeente op een even enthousiaste manier als bij die lantaarns z'n burgers bij ándere en belangrijkere keuzes zou betrekken.
Dr.D
-6-  Dr.D:
Dan de Weesperzijde ter hoogt van de ysbreker.
Het lijkt de vleewarenafdeling van de AH wel!!!

Groen licht uit de straatverlichting!!!
Wat overigens gewoon van die bakjes boven de weg zijn...
-7-  :
Jammer dat de keuze beperkt is tot deze twee Anton Pieck lantearnen. Mag je een keer kiezen, moet je kiezen uit van die ouwe meuk! Waarom niet een lantaarn laten ontwerpen die kan uitgroeien tot een nieuwe Nederlandse design klassieker? Het is echt een keer tijd dat die grachten van hun openluchtmuseum-imago bevrijd worden.
J-E
-8-  J-E:
“De nieuwe lantaarns zorgen ervoor dat mensen in het donker beter kleuren kunnen onderscheiden.”

Oh zodat de politie beter onderscheid kan maken tussen zwart en blank bij het fouilleren?

Discriminatie-lantaarns!

:-p
ThomasS
-9-  ThomasS:
Voor iedereen die allergisch is voor Anton Pieck in de Amsterdamse binnenstad: verhuis lekker naar Rotterdam. Of IJburg.
Heb nooit gesnapt wat er tegen een openluchtmuseum-imago is. In een museum worden waardevolle zaken bewaard en getoond. Zodra die zaken zich op straat bevinden en voor iedereen toegankelijk zijn, is het opeens een minpunt in de ogen van sommigen.
Arnoud de Jong
Ik ben het geheel met Thomas eens. Die kreet 'openluchtmuseum' is trouwens een afgekloven platitude van de autolobby. Als de auto het centrum niet in mag wordt het een 'openluchtmuseum'. Maar dit terzijde.
In een historische binnenstad, die in tegenstelling tot een openluchtmuseum volop in gebruik is, ga je natuurlijk geen designlantaarns neerzetten. Dat zou een stijlbreuk zijn. Er zijn genoeg andere -nieuwe- wijken waar je die designlantaarns kunt neerzetten en waar ze in overeenstemming zijn met de architectuur aldaar.
Historische lantaarns dragen bovendien bij tot het historisch besef en de kennis over de stad. Zo schijnt het dwarsbalkje op de linker lantaarn oorspronkelijk aangebracht te zijn om de ladder van de lantaarnopsteker tegenaan te kunnen zetten (uit de tijd van de gasverlichting). Kijk, dat zijn toch leuke dingen voor de mensen...
jp
-11-  jp:
@ Rickert

Had je het Damrak in gedachten voor de binnenstad? Die paaltjes en lantaarnpalen zijn inmiddels ook klassiekers geworden! Prachtig!

Ik ben het geheel met Thomas en Arnoud eens.

Ik vind de linker lantaarnpaal overigens mooier, dat kroongeval.
nel
-12-  nel:
Ik heb eigenlijk geen mening over welke lantaarn er nu gekozen zou moeten worden. Een lantaarnpaal heeft een functie, namelijk zorgen dat de openbare ruimte goed verlicht is. Dat een paal leuk oogt is altijd een kwestie van smaak, lastig om daar een eenduidigheid in te krijgen. Waar ik wel een voorstander van ben is wat meer eenheid. Als er gekozen wordt voor een bepaald type lantaarnpaal zorg er dan voor dat alle grachten hier van worden voorzien. Straks krijg je dat die buurt voor dit model en de andere straat weer voor een ander model kiest. Daarnaast, zorg dat de openbare ruimte in Amsterdam verlicht wordt op een eenduidge wijze, analoog aan het zogenaamde grachtenprofiel. Ik dacht dat er zoiets bestond als het handboek openbare ruimte. Nu is het werkelijk een ratjetoe aan hekjes, rekken, lampen, borden, lichtjes etc. etc.
Ik denk namelijk hoe uniformer een en ander wordt uitgevoerd, des te meer rust een gebied weergeeft.
-13-  :
Met openluchtmuseum mentaliteit bedoel ik het tegenhouden van modernisering in de binnenstad. Geen hoogbouw in de buurt van de binnenstad, omdat je anders de hoogbouw vanaf de gracht kan zien. Dat soort bekrompen spuitjes-denken heb ik het over ;)

Amsterdam wil een designmuseum in Amsterdam, en dan kunnen we kiezen we uit twee van die kitschlampen! Waarom geen 'DutchDesign' alternatief als derde?

Echt weer typisch Amsterdams om mee te willen doen met de grote Europesche steden (citymarketing etc), maar als puntje bij paaltje (sic) komt, durven we weer niet een statement te maken. Wat dat betreft kan je inderdaad beter in Rotterdam zitten. Amsterdam heeft gewoon niet de mazzel gehad dat er een paar bommen zijn gevallen in wo2!

Als ik niet zoveel vrienden in Amsterdam zou hebben, mijn bedrijf niet in Amsterdam gevestigd zou zijn, en ze Paradiso en de Melkweg verhuizen naar R'dam, zou ik er al wonen hoor Thomas ;) Wat betreft het openluchtmuseum: dat staat niet voor niets in *Arnhem*.

@Arnoud: waarom haal je er in godsnaam de auto bij, we hebben het hier over vormgeving van een lantaarn?

@JP: dat zijn geen klassiekers, vrijwel iedereen is het er over eens dat dat een enorme blunder is geweest. Ken je klassiekers ;)
-14-  :
Ik was net even ter plaatse. Ze waren drukdrukdruk met de laatste hand te leggen, er zaten zelfs zakken (!) om de lantaarns heen (huh).

En heel raar: ze zien er echt heel anders uit dan op de foto! Vooral die kroon is helemaal niet duidelijk te zien op deze twee foto'tjes. Kortom: fiets er even naar toe voor je een keuze maakt.
robbinson
-15-  robbinson:
Nu maar hopen dat de deelraad zich niet alleen beperkt tot de 3 hoofdgrachten bij de plaatsing van de kroon- of ritterlantaarn...
merijndesign
-16-  merijndesign:
Godzijdank zijn ze niet in de verleiding gekomen om “design”lantaarns te plaatsen. Je ziet al hoe moeilijk het kiezen is tussen twee bekende beelden.(laat staan een nieuw beeld!) Voor je het weet staat er een stuk verlengd ego van Marcel Wanders langs de gracht.
Naar mijn mening is dit een prima keus. De lantaarns passen goed in de sfeer van de binnenstad.
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
De ritterlantaarn met de Andreaskruizen natuurlijk!

Die kroon is helemaal niets voor ons. We houden niet voor niets al meer dan 200 jaar alles wat majesteitelijke pretenties heeft zoveel mogelijk uit de Stad weg.
-18-  :
Mijn god, er is zelfs een “Kroonlantaarn Comité” (zie http://www.centrum.amsterda...).

Helemaal eens met Jochem trouwens, weg met die kroon!
-19-  :
Er is zelfs een speciale site over de kroonlantaarn [http://www.kroonlantaarn.nl...], waarop argumenten voor de kroonvariant gegeven worden. Dat kroontje verwijst naar de kroon op de Westertoren, zo on-Amsterdams is het dus niet.

Wat bepleiters van modern design betreft: het gaat er nou juist om de bestaande palen in oude stijl, van een nieuwe, passende bovenkant te voorzien. Dan wordt een moderne oplossing al snel een kitsch-oplossing.
ThomasS
-20-  ThomasS:
Lang leve de kroonlantaarn!
Dr.D
-21-  Dr.D:
En de zaklamp of knijpkat...
chris
-22-  chris:
zo, drie sites waar de discussie over de lantarenpalen in alle hevigheid is losgebarsten. Daarnaast ook nog een aanbevelingscomite over de Kroonlantaarn. En zo rollebollen we lekker verder. Het blijft dus echte dorpspolitiek.
wies
-23-  wies:
ik ga ditmaal voor rechts!
Walther Schoonenberg
-24-  Walther Schoonenberg:
Reactie op Jochem Floor: In haar meest Republiekse periode (de 17de-eeuw) was Amsterdam zo trots op de keizerskroon op haar stadswapen (in de 15de eeuw verworven) dat zij de kroon op de Westertoren plaatste. Daarmee wilde de *burgers* van Amsterdam zeggen dat zij belangrijker waren dan de *prins* van Oranje. Om dezelfde reden is de Herengracht belangrijker dan de Prinsengracht. De kroonlantaarn met het keizerskroontje is dus niet alleen zeer Amsterdams, het is ook zeer Republikeins.
Walther Schoonenberg (al vanaf 1996 pleitbezorger van de terugkeer van de kroonlantaarn in Amsterdam)
Zie verder: http://www.kroonlantaarn.nl
lisa
-25-  lisa:
kijk, zelfs bij de keuze van een bepaald type lantaarn moet je bijna geschiedenis gestudeerd hebben.Ik kan me bijna alweer voorstellen hoe straks de keuze zal verlopen. Wedden dat de VVBA (en vrienden van Guido) straks weer om het hardst brullen, pamfletten gaan verspreiden en handtekeningen lijsten gaan ophalen? .
Jochem Floor
-26-  Jochem Floor:
Walther, dank voor deze fijne les. Ik trek mijn bezwaren tegen de kroonlantaarn in en ga stante pede op de fiets ter plaatse om mij een gefundeerd oordeel te vromen. ;-)
ThomasS
-27-  ThomasS:
Kennis van geschiedenis staat kennelijk niet garant voor kennis van het woordgeslacht: Amsterdam is onzijdig en is dus trots op ZIJN stadswapen. Niettemin een leuke bijdrage van Walther Schoonenberg.
Jochem Floor
-28-  Jochem Floor:
Ja, op spel- en andere taalfouten wordt men tegenwoordig zwaar afgerekend. ;-)
nivelan
-29-  nivelan:
Kunnen de lelijke lantaarnpalen/torens op het Damrak niet worden vervangen? Heeft meer noodzaak, dacht ik zo. Het lijken wel Big Brother camera's.
Jan P
-30-  Jan P:
Toen ik de kroonlantaarn op foto's zag, vond ik die enigszins overdreven, te lieflijk door al die versiersels. Laatst zag ik ze echter 'in het wild' en dat veranderde mijn mening. Het verschil met de foto is natuurlijk dat je de hele paal ziet en niet alleen gefocust bent op kap. En ten opzichte van de gehele lantaarnpaal zijn de versieringen niet zo overdadig dat ze je aandacht trekken, je moet er echt op letten
Het is een vorm van vrijblijvende schoonheid.
Terzijde: als je Amsterdam als een 'iets' beschouwd, een object, dan is het onzijdig. Maar als je Amsterdam beschouwt als stad, dan is ze vrouwelijk, want het woord stad is vrouwelijk.

Ter verduidelijking: Ajax kan ook mannelijk of vrouwelijk zijn. Ajax als vereniging (v) is vrouwelijk en als club (m) mannelijk.

We mogen lekker kiezen!
ThomasS
-31-  ThomasS:
Nee Jan P.
Het woordgeslacht van 'Amsterdam' is onzijdig. Het woordgeslacht van 'stad' is vrouwelijk. Dus het is altijd:

Amsterdam en zijn inwoners.
De stad en haar inwoners. Of zelfs:
De stad Amsterdam en haar inwoners. (en dan blijft Amsterdam onzijdig)

Maar nooit: Amsterdam en haar inwoners.
Het is een misverstand te denken dat omdat het woord 'stad' vrouwelijk is, 'Amsterdam' dat ook zou kunnen zijn.

En het woord 'Ajax' is onzijdig. Altijd.

Maar ik nu maak ik me ernstig schuldig aan off-topic-reageren.
Jan P
-32-  Jan P:
Geeft niet. Ik word er in ieder geval wijzer van. Bedankt voor de taalles.
Robin
-33-  Robin:
waar je allemaal geen discussie over kan hebben zeg, het is maar waar je je druk om maakt...
ze zijn trouwens beide lelijk, en waarom moeten er nieuwe lantaarns in de stad? gooi er gewoon spaarlampen in en weg dat gezeik....
Jan Woongraag
-34-  Jan Woongraag:
De kroonlantaarn is mooi.
*reactie gedeeltelijk verwijderd wegens dubbel posten*
Bij herhaald misbruikt volgt een ip-ban.
-redactie amsterdam centraal-

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.