Home > > Liberaal Amsterdam

Liberaal Amsterdam

Enkele tellen geleden las ik in de Metro over een nieuwe politieke partij in Amsterdam: Liberaal Amsterdam, opgericht door ene Ton Smit.

Mijn liberale hart ging sneller kloppen. Eindelijk een partij die zich inzet voor de klassiek liberale grondrechten van de burger. Die genoeg heeft van het eindeloze gesubsidieer en geproject-groep waar elke Nederlandse overheid zich druk mee bezig houdt. Een partij die de burger zelf aanspreekt op haar eigen verantwoordelijkheid: veeg zelf je eigen stoep eens in plaats van de gemeentelijke reiniging te bellen. Neem zelf eens vaker de fiets als je klaagt over een te volle binnenstad in plaats van vanuit je eigen auto te roepen dat er teveel mensen mogen rijden in die binnenstad.
Maar dat kloppende hart bloedde al snel weer dood. Want van een liberaal verwacht je snelle, concrete actie. Dus ik dook het internet op in de verwachting een mooie website te zien. Mocht best met een complexe URL want hey, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Maar 1 webpaginaatje met een beetje uitleg over wat deze voormalige wethouder van Haarlem nou eigenlijk wil, was wel fijn geweest. En die is er dus niet. Het enige wat ik vond was een nieuws-itempje van eind juli van onze collega-Amsterdam-bloggers van Indische Buurt.

Nou schrijven die jongens van Indische Buurt best goed dus deze gratis PR kan Ton Smit mooi in zijn zak steken. Maar toch hoop ik van ganser harte dat hij binnenkort met wat meer PR komt. Want Amsterdam snakt naar een partij die op rechtgeaarde en morele gronden politiek bedrijft. Amsterdam snakt naar een partij die gewoon korte metten maakt met het Functioneel Leeftijds Ontslag waar onze GVB'ers en anderen zo om zeuren. Amsterdam snakt naar een partij die onze politie gewoon vertelt haar werk te doen in plaats van prijsvragen uit te schrijven.

De deuren voor een klassiek liberale partij staan wat mij betreft wijd open. Ton Smit hoeft alleen nog maar naar binnen te lopen.

24 reacties op "Liberaal Amsterdam"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Ton Smit die zichzelf een beetje ouderwets hypt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen? Omdat hij voor zichzelf geen kansen meer ziet bij de Haarlemse VVD?

Sinds wanneer is lokaal nieuws dat het Haarlemse sufferdje nauwelijks waardig is trouwens relevant nieuws voor Amsterdam Centraal? Je toont er overigens naar mijn idee vooral mee aan dat het liberalisme dit land (en ook in deze stad) erg weinig voorstelt, vooral in intellectueel opzicht. Het is vrijwel synoniem geworden met conservatisme en alle creativiteit is eruit verdwenen. Zeer betreurenswaardig, ook voor de andere politieke stromingen. Een volwaardig liberaal geluid zou de geesten scherpen.
daniel s
-2-  daniel s:
ja dat hoop ik dus ook Jochem.
Afwas
-3-  Afwas:
Niet zeuren dat iemand z'n website niet in orde heeft, Daniel! Bel hem op en maak er eentje voor hem, dat is de liberale geest!
Daniel s.
-4-  Daniel s.:
a) dat kan ik niet, zeker niet zo goed als jij dat vast kan. b) natuurlijk alleen als hij betaalt. Dát is de liberale geest.
Arnoud de Jong
b) natuurlijk alleen als hij betaalt.
Hahaha, ja, zó kan ik het óók zonder subsidie!
Vincent Andriessen
-6-  Vincent Andriessen:
Toch fijn dat de Metro jullie zo nu en dan kan informeren, niet? ;-)
Afwas
-7-  Afwas:
Overigens moet ik je toch even wat illusies ontnemen, de lokale politiek gaat namelijk noch over het FLO van ambtenaren, noch over het werk van de politie. Misschien toch weer eens wat beter je huiswerk doen?
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Zoals ik al zei, Smit hypt zichzelf een beetje. Dat hoeven we niet al te serieus te nemen. Wat is een liberaal nu helemaal zonder een positieve kijk op politie en een negatieve ambtenaren? Dan blijft er toch alleen gapende leegte over?
daniel s
-9-  daniel s:
FYI afwas: de beslissing over de FLO wordt genomen door de VNG: de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Amsterdam is inderdaad geen gemeente, afwas? En waarom was JOb Cohen dan zo boos over de plannen om het politiekorps te deregionaliseren? Dat had vast niks te maken met het feit dat hij er dan zicht en invloed op verloor?
dirk
-10-  dirk:
Geen idee wat de eventuele toegevoegde waarde van een dergelijke eenmans/vrouws partij zou moeten zijn. Op papier staat het altijd leuk, maar de praktijk laat anders zien.
Alle van Meeteren
-11-  Alle van Meeteren:
Daniel,

Kun jij me vertellen waarin een liberaal hart verschilt van een menselijk hart? Een menselijke hart klopt in mij, van nature. Is een liberaal hart ook een stukje natuur? Of is het niet meer dan een visie hoe maatschappelijke problemen het best opgelost kunnen worden? Of, moet ik eerder zeggen, hoe eigen problemen opgelost kunnen worden?

Verwacht je echt in Ton Smit de krachtige organisator te vinden, die boven wat geworden is uitstijgt, en nieuwe bevrijdende concepten voorlegt? En waarvan bevrijden die ideeen dan?

Verdenk je de huidige politiek dat ze niet vanuit rechtgeaarde en morele gronden handelen? Hoe komt het dat Ton Smit aan die dubbelhartigheid weet, zal weten, te ontkomen?

Ik heb alleen vragen te melden.

Levert dat winst op, of zijn ze alleen maar lastig?

Alle
Afwas
-12-  Afwas:
Daniel, we hebben het over de VNG, dat is wat anders dan de gemeenteraad. Datzelfde geldt voor de burgemeester, die is korpsbeheerder en chef van de politie waar het gaat om openbare orde, hij heeft daarbij geen flikker te maken met de gemeenteraad...
daniels
-13-  daniels:
mooie redding hoor afwas, echt. Want inderdaad, de VNG daar zitten geen gemeentes in en gemeentes hebben niet as belangrijkste controlerende en representatieve orgaan gemeenteraden. EN burgermeesters, die zitten niet niet in het college van B&W en die krijgen inderdaad niet als het goed is op hun falie van de gemeenteraad. Lieve lezers van Amsterdamcentraal, het spijt me dat ik de fout heb kunnen maken om ook maar te denkn dat onze gemeenteraad ook maar enige invloed heeft op wat onze gemeente doet en handig grootmoedig het gelijk over aan Afwas.

@Alle Van Meeteren: Vragen staat altijd vrij. Het verschil tussen liberalisme en een menselijk hart? Liberalisme is een bepaald soort hart, het hart dat gelooft dat mensen voor zichzelf kunnen en willen zorgen, en dat mensen dat ook voor zichzelf moeten doen. En of Ton Smit die ene leider is?

Ik hoop van wel. Maar hoop is in dit land, waar een Minister van Justitie die zijn eigen grof falende OM verdedigt door te zeggen dat 'ze het deden onder druk van de media'gewoon kan blijven zitten, de grootste misdaad die een gezonde geest zichzelf aan kan doen.
Afwas
-14-  Afwas:
Daniel, ik begrijp dat je nog nooit de term democratisch gat voorbij hebt horen komen?
Afwas
-15-  Afwas:
Nou ja, laat ik je niet in spanning laten. De Burgemeester bestuurt de politie niet in zijn functie als burgemeester en lid van B & W, maar als korpsbeheerder (Cohen dan) en lid/voorzitter van het Regionaal College. In die laatste functie heeft de gemeente geen enkele controlerende invloed op het beleid van de burgemeester ten opzichte van de politie.
daniel s
-16-  daniel s:
afwas, je hebt mijn wederom met groot gemak en voor de volle honderd procent aangetoond. Ach, ik heb ook geeneens zin meer het nog voor je uit te spellen.
Afwas
-17-  Afwas:
Tuurlijk niet Daniel, waarom zou je het jezelf moeilijk maken?
Hannes Minkema
-18-  Hannes Minkema:
Daniel schreef: “Liberalisme is een bepaald soort hart, het hart dat gelooft dat mensen voor zichzelf kunnen en willen zorgen, en dat mensen dat ook voor zichzelf moeten doen.”

Waarmee Daniël even snel elk weldenkend mens inlijft, van SP-apparatsjik tot SGP-ouderling.

Dus ergo: dit is geen onderscheidend criterium, Daniël. Doe nog eens een poging.
daniel s
-19-  daniel s:
wat een mooie retorische stijltruuk Hannes - maar ik wil dan toch wel eens weten hoe dat voortdurende beroep allerlei collectieve regelingen van de SP precies past onder dit duidelijk individualitische principe.Als je kritiek geeft moet deze duidelijk en hleder zijn, dus Hanes,doe jij eerst nog eens een poging daartoe.
David Dylan
-20-  David Dylan:
Beste Daniel, kijk eens bij http://www.vrijheidslijst.nl
r.kootker
-21-  r.kootker:
De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt om verder vorm en inhoud te geven aan Liberaal Amsterdam. Dat heeft ertoe geleid dat ik, als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vorige week, de uitgangspunten van onze lokale liberale partij aan de pers heb mogen presenteren.
De uitgangspunten zijn terug te vinden op http://www.liberaalamsterda...
Donderdag 27 oktober vindt het eerste politieke cafe plaats in cafe Heffer; aanvang 19.30. uur
Meer info: zie website.
f.bol
-22-  f.bol:
Het allerbelangrijkste is dat ze die gekke stadsdelen willen terugdringen/afschaffen, dat is in de huidige situatie al genoeg reden om erop te stemmen.( en door de diverse affaires zijn PvdA, VVD, MM, SP, GL, LA geen optie meer) Terug naar 3 stadsdelen graag: Noord, centrum en Zuid-Oost. Met alleen politieke structuur voor de centrale stad en een ambtelijke service-structuur voor de stadsdelen. Het historische centrum kan dan terug naar de dienst Binnenstad, scheelt een hoop ellende.
caroline
-23-  caroline:
@f.Bol, een man/vrouw naar mijn hart. Maar, dat lukt die liberalen nooit meer hoor. Betekent dat ze de komende vier jaar (als ze al verkozen gaan worden en iets kunnen klaarmaken) eerst weer mee moeten doen. Als ze dan ook weer aan het pluche gewend zijn blijven ze weer plakken. Het had dus beter geweest als ze zich eerder hadden gemanifesteerd en aan de discussie hadden deelgenomen over opheffen/indammen stadsdelen. Nu dus weer een lege huls. Krijgen we hetzelfde gedonder als al die leefbare en lokale partijtjes. Schieten we dus uiteindelijk niets mee op.
Paul Sender
-24-  Paul Sender:
Nou...7 maart waren R dus verkiezingen en ik geloof dat alleen in Laren de partij Liberaal Laren R in is geslaagd daadwerkelijk een zetel te halen. Jammer, want Daniel Schut heeft wel een punt: Amsterdam heeft een nieuw eerlijk geluid hard nodig. Op naar Liberaal Noord-Holland?
Paul Sender

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.