Home > > K(b)ent u een Marokkaan?

K(b)ent u een Marokkaan?

Het doet iets met een buurt om als probleem bestempeld te worden.
Dus vond ik mijzelf op een warme dag aan het begin van de vakantie terug op een dakterras, een aantal huizen bij mij vandaan. Bij mensen die ik niet kende.

Die mensen hadden een mail de deur uitgedaan naar mensen die in de buurt. Kom op zondag bij ons iets drinken, dan hebben we het over onze Diamantbuurt en hoe we het hier vinden en wat er beter kan en hoe we van ons slechte imago af kunnen komen. Mijn buurman nam mij mee.

Samen met een handjevol anderen zaten we op het dakterras in de zon. Toen we opmerkten dat we allemaal wel heel erg blank waren, hoogopgeleid en tevreden over onze buurt, waren we wat teleurgesteld over het discussiemateriaal.

"Maar ik ken ook helemaal geen Marokkanen!", riep de initiatiefneemster vanaf haar dak de buurt in. Het was even stil. Toen bekende iedereen één voor één dat ook zij geen enkele Marokkaan kenden.
Ik kwam met een aantal collega's, vage kennissen en een Nederlands-
Marokkaans bevriende familie ook niet echt ver.

Op zijn minst opmerkelijk.
K(b)ent u een Marokkaan?

62 reacties op "K(b)ent u een Marokkaan?"

dennis
-1-  dennis:
Bedoel je dan Nederlanders van Marokkaanse komaf?
Gelukkig kent mijn vrienden/kennissenkring tal van nationaliteiten. Ja ook geboren Marokkanen die al heel lang in Nederland wonen, werken. Ik sport ermee, werk ermee, ga er mee naar de film, ga ermee uit, etc. etc. Enne wat wil je dan doen met deze vraag?
Philip
-2-  Philip:
Ik denk dat de witte hoogopgeleide amsterdam-centraallezers minder marokkanen kennen dan de vuilnisophalers en garagemedewerkers in Slotermeer.
Je was dit op je eigen site al eens eerder tegengekomen:
http://merelroze.com/archiv...

(BTW: ik ken heuse Marokkanen, en een van m'n meest nabije vriendinnen is Algerijnse, met echte Algerijnse banlieue achtergrond, maar in .fr wordt daar minder moeilijk over gedaan dan in .nl)
Khadija
-3-  Khadija:
Ja ik ben een Marokaan. Heb je nu de antwoord op je vraag??

Nu zou ik graag willen begrijpen wat de bedoeling is van je vraag?? Want je verhaal begrijp ik echt niet!!
Arnoud de Jong
Ja, ik ken aardig wat Marokkanen. Mijn zwager is ook een Marokkaan. En nu? Moeten we even komen showen in de Diamantbuurt? ;-)
Ik weet trouwens ook nog een goeie Chinees! Is dát nog wat voor jullie?
Dr.D
-5-  Dr.D:
Chinezen zijn niet de topic...
-6-  :
Merel wil ons erop wijzen dat ons wereldje een beetje gesloten is als we allemaal alleen maar mensen van ons eigen soort kennen. Ze stelt een gewetensvraag. het feit dat je niet snapt dat die vraag stellen al het antwoord is, is juist kenmerk van het probleem wat ze raakt. Is dat nou zo moeilijk?
dirk
-7-  dirk:
@daniel. Heb jij Merel gesproken dan, dat jij weet wat zij bedoelt. “ons wereldje” en “ons eigen soort” huuuhhh.
Jij maakt het nog fraaier!
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Ik een paar, en ook Turken. Mag ik mij nu in zelfgenoegzaamheid gaan wentelen? :-)

Ik ken overigens geen Chinezen, wellicht zouden zij het topic moeten zijn. Nou ja, een 1/4 Chinees, die ken ik. En de vriendelijk glimlachende dames bij de Chinees op de hoek van gezicht. Ik leg de schuld even bij de groep zelf, met de steling: dat ik geen Chinenzen ken is te wijten aan het isolationisme van Chinezen in Nederland.

Hoe is het mogelijk dat een etnische groep zo lang hier bestaat/woont/leeft/werkt en toch zo weinig integreert? Het is ook paradoxaal: met Marokkanen zijn de aanmerkelijk botsingen heftiger, terwijl Chinezen feitelijk veel minder ge-integreerd zijn.
Dr.D
-9-  Dr.D:
Toch weer over chinezen doorgaan he?
-10-  :
tja dirk, er is niks mismet het interpreteren van een tekst als de auteur daar bewust ruimte voorlaat. Als ik bijvoorbeeld vraag: heb jij vandaag je pilletje wel gehad?

tja, dan zeg ik feitelijk niks. Maar ik suggereer wel een hoop: dat je aan de prozac of erger bent en volkomensociopatisch, compleet niet in staat om leuke stijlfiguren zoals het impliciet innemen van een standpunt te begrijpen.

Nogmaals, dat heb ik dus nooit gezegd. Maar die indruk wekik nu wel. Duidelijk zo?
dirk
-11-  dirk:
@Daniel. Schoolmeester geweest of wellicht ambtenaar? Iets zeggen wat voor meerdere uitleg vatbaar is zegt dus helemaal niets. Dan kun je alle kanten op. Beetje flauw. Met jouw uitleg verhef je je boven anderen. Jij hebt het verhaal van Merel dus kennelijk goed begrepen en al die andere die afwijkend reageren niet. Dat vind ik knap.
lisa
-12-  lisa:
@jochem. Het ligt toch wat gecompliceerder. Chinezen gaan volledig hun eigen gang, hebben een zeer gesloten gemeenschap maar maken nauwelijks gebruik van allerlei door de gemeenschap betaalde faciliteiten. De eigen sores wordt (goed-of kwaadschiks)zelf opgelost. Wat te denken van Molukkers? Ook een hele gesloten gemeenschap. Kennelijk lopen deze mensen ons “minder voor de voeten”. Het is dan inderdaad opvallend als we het hebben over allochtonen we dan bijna altijd die mensen op ons netvlies hebben van mediterane afkomst. Misschien omdat ze te dwingend andere hun wil willen opleggen die gebasseerd is op godsdienst. Met name dat laatste botst teveel met de westerse staatsopvatting (scheiding Kerk en Staat).
Sigi
-13-  Sigi:
Ik ken de meeste mensen niet.
VTTA
-14-  VTTA:
@ Sigi. En kennen wij onszelf eigenlijk wel? ;-)
Sigi
-15-  Sigi:
@ VTTA
Ik kan mezelf inderdaad nog wel 's verrassen :-)
Floris
-16-  Floris:
Mijn buurman is een Nederlander van Marokkaanse komaf. Hij studeert aan de politieacademie, heeft een onvervalst Brabantse tongval (ha! dat leren we hem nog wel af...) en is een geschikte peer. Chinezen en Nederlanders van Chinese afkomst, daar ken ik er een hoop van - ga eens kijken aan een universiteit, of bijvoorbeeld in de kunstwereld. Prima geïntegreerd ook. Jochem Floor en lisa zijn volgens mij van die types die het spuien van uitgekauwde cliché's verwarren met het uiten van een mening.
Afwas
-17-  Afwas:
Sorry boys & girls, maar ook ik bespeur hier de geur van politiek correct wantrouwen. Ongetwijfeld zal ik nu neergesabeld worden met argumenten waarom dat niet zo is, maar ook ik destilleer uit het stuk van Merel een aantal essentiële vragen: wat weten wij nou eigenlijk van onze medemensen? In hoeverre staan wij eigenlijk open voor contact met mensen uit andere culturen of gemeenschappen? Leven we nou echt allemaal met elkaar, of overwegend naast elkaar?

Ik ken aardig wat Marokkanen, daar zitten een aantal echte pisvingers bij en een aantal erg leuke mensen, maar de meeste mensen trekken langs me heen zoals dat bij veel andere mensen ook gebeurt. Ik heb een aantal Marokkaanse collega's waarmee ik net zo wisselend goed samenwerk als met de andere, bij een enkele kom ik wel eens over de vloer.

Ga ik kijken naar mijn vrienden- en kennissenkring, dan kom ik echt niet verder dan twee Belgen en een aantal Gelderlanders, kennelijk verschillen mensen van verschillende etnische afkomst dus teveel in levenswijze en denkbeelden om zonder bijzondere inspanning intuïtief tot elkaar aangetrokken te worden en “echte” vriendschap te sluiten. Dat kan een kwestie van 'leren kennen' zijn, maar het kan evengoed nog een generatie duren voordat dit gat is gedicht

Overigens Floris, is het kenmerkend voor dit probleem dat jij komt aanzetten met voorbeelden van mensen die kennelijk goed zijn geïntegreerd. Is dat het criterium??
caroline
-18-  caroline:
Ik denk vooral dat we de mond vol hebben over integreren maar als het er op aankomt dan geven we mensen nauwelijks de kans te integreren. Trouwens wat verstaan we dan onder integreren. Is integreren je culturele identiteit inleveren? Floris komt dan weer aanzetten met mensen die hij kent op universiteiten etc. etc. Betekent dat dan dat mensen die (om wat voor reden dan ook) niet op de Universiteit rondlopen niet geintegreerd zijn? Lastig hoor. Ook in dit stuk zie je dat iedereen wel een mening heeft, maar zodra die mening wordt gegeven is er wel weer iemand anders die meldt dat een antwoord politiek correct is, of suf is, of fout is. Zo buitelen we lekker over elkaar heen. Zou dat wellicht ook het probleem zijn met integreren, wat je ook doet, je doet het toch nooit goed.
Floris
-19-  Floris:
Nee, de hele discussie over geïntegreerd/niet-geïntegreerd interesseert me over het algemeen weinig. Vaak is het niet meer dan een excuus voor segregatie en discriminatie. Mijn partner is van Hongkong-Chinese afkomst, en hoezeer ze ook 'integreert' volgens welke normen dan ook, ze zal altijd als zodanig herkenbaar zijn en daar op aangesproken
worden - soms is dat vriendelijk bedoeld, maar heel vaak ook niet. Integratie MOET van twee kanten komen, anders gaat het echt helemaal nergens over.

Ik kom met de voorbeelden aanzetten omdat Jochem Floor en in mindere mate lisa het nodig vonden om allerlei onbedaarlijke flauwekul over Chinezen-in-het-algemeen in de discussie te brengen. Het zijn voorbeelden uit deze 'wereldjes' omdat dat de wereldjes zijn waarin ik de meeste mensen ken. Dat is alles. Het verbaast me trouwens enorm dat er mensen zijn die het presteren in een stad als Amsterdam te wonen en niet of nauwelijks mensen te kennen die geen 4 Nederlandse grootouders hebben. Daar zou ik me nou echt voor moeten inspannen, Afwas - niet voor het omgekeerde.
Floris
-20-  Floris:
Oh, ik ben trouwens blank, hoogopgeleid, en zeer tevreden over mijn (gemengde) buurt, dus Merel's vraag was ook aan mij gericht, toch? Vandaar dat ik er antwoord op geef. Aan de andere kant, ik ben zelf een halve Belg, dus misschien ben ik wel niet Hollands genoeg om te mogen antwoorden...
Jochem Floor
-21-  Jochem Floor:
@ Floris: lees mijn openingszin nog even, wil je?
Floris
-22-  Floris:
Lees jij dan nog even de rest van je stukje door, Jochem? De onzin die je daar verkondigt is namelijk de enige reden dat ik reageerde.
Jochem Floor
-23-  Jochem Floor:
@ Floris:

1. Feitelijke vaststelling: ik ken weinig Chinezen.
2. Prikkelende stelling: daaraan zijn vooral zijzelf schuldig. Schuldig tussen aanhalingstekens.
3. Vraag: hoe komt dat toch? Met toegevoegde observatie dat botsingen met Marokkaanse gemeenschap veelvuldiger en harder zijn. Hetgeen mij frappeert.

Leg mij nu eens uit in welk opzicht ik onzin verkondig? Want je verkondigt wel dat ik onzin verkondig, maar een onderbouwing van je stelling mis ik. Wie weet, misschien heb je wel gelijk; per slot van rekening ben ik geen expert. En misschien heb je het ook niet; de controleerbaarheid van je stelling is ver te zoeken, en bovendien zeg ik niet zo vreselijk veel.
Marcel
-24-  Marcel:
Volgens het Inspraakorgaan Chinezen (IOC; zie http://www.chineesinspraako...) zijn er in Nederland ongeveer 70.000 tot 100.000 mensen van Chinese komaf, waarvan 13.000 met de Chinese nationaliteit.Dat is geen overdonderend groot getal, maar het is wel degelijk aanneembaar dat de 'onzichtbaarheid' van veel chinezen door henzelf komt. Ten eerste maken velen lange uren in het restaurant waar ze werken. Dat klinkt flauw, maar het is wel de werkelijkheid voor vele Chinese Nederlanders. Ten tweede spreken veel oudere Chinezen het Nederlands niet of nauwelijks. Het IOC geeft dit zelf ook aan. En ten derde is de Chineze gemeenschap redelijk op zich. Voorbeeld: veel politieonderzoeken worden gefrustreerd bij onderlinge conflicten tussen Chinezen, omdat de gemeenschap geen pottenkijkers wil.

De jongeren spreken bijna altijd de taal en werken lang niet zo vaak meer in restaurants. Er is dus een kentering te bespeuren. Toch mag je de Chineze gemeenschap in Nederland heus wel gesloten noemen. En dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, zoals voor de partner van Floris, maar wel voor een groot deel van deze groep.

En is dat erg? Blijkbaar niet. 'We' storen ons er blijkbaar pas aan een bepaalde groep terecht of onterecht het stempel van lastpakken heeft gekregen (bijvoorbeeld de...zeg het maar). Dan gaan we ons afvragen of 'we' 'ze' er niet bij kunnen betrekken. De Chinezen houden zich stil en hebben daarom maar zelf een participatiefonds (CPIPF) opgericht, om ook eens wat aandacht te krijgen in dit land.

En dan nog dit. Laten we alsjeblieft geen slachtoffertje gaan spelen. Iemand die lang is krijgt weleens een keertje een vraag of opmerking over zijn/haar lengte, iemand die dik is over zijn/haar gestalte, iemand die een afwijking in z'n gezicht heeft daarover en iemand die van buitenlandse komaf zal met dit feit weleens geconfronteerd worden. Tot op een zekere hoogte is dit onschuldig en onvermijdelijk.
Lisa
-25-  Lisa:
@dus Floris, was mijn reactie inderdaad wel zo onbedaarlijk en flauwekul? Dank je wel Marcel. We hebben dus inderdaad allemaal onze eigen brede/smalle horizon.
daniel S
-26-  daniel S:
@lisa: ja en die molukkers doen ook NOOIT wat fout. Af en toe een treinkaapinkje hier en daar, maar och, dat is nog altijd minder erg dan die ene winkeldiefstal van een kudmarokkaan.
@de rest: Wat mij betreft betekent integreren inderdaad voor een deel het opgeven van de culturele identiteit. Dat is namelijk dat gedeelte wat botst met de fundamentelen normen van onze liberale, democratische rechtstaat. Voor de rest mag je doen wat je wilt, maar bepaalde wetsovertredingen moeten onder allochtonen net zo hard bestraft worden als dat dat zou gebeuren onder autochtonen. Zero Tolerance voor IEDEREEN levert de beste integratie op,kijk maar naar New York.
Afwas
-27-  Afwas:
Oei, Daniel! Niet zo'n goed voorbeeld! Doe eens onderzoek naar de situatie van etnische groeperingen in New York!
lisa
-28-  lisa:
@Daniel. Hmm, Katrina heeft die door jouw benoemde beste integratie behoorlijk bloot gelegd. Schaamteloos om te zien. Een wereldmacht die op sociaal vlak haar imcompetentie laat zien. Niet in staat haar primaire taak, namelijk beschermen van burgers, goed uit te voeren.
daniel s
-29-  daniel s:
New Orleans is NIET New York - herinner je je nog hoe New Yorkers wél tezamen puin ruimden na 9/11?

Overigens geloof ik niet dat als Nederland getroffen wordt door een orkaan, dat wij het dan beter doen. Wij hadden er niet eens een orkaan voor nodig om te beginnen met het in de fik steken van moskeeën en basisscholen, remember? Een staatsidee die extreme nadruk legt op zowel individuele vrijheid als individuele verantwoordelijkheid is misschien niet de beste vorm ten opzchte van een absolute standaard maar zeker beter dan dat wollige welvaartstatisme uit Europa.
Daniel S
-30-  Daniel S:
OEI afwas, NIET zo'n goed argument: wat houdt jou tegen om zelf die cijfers hier op tafel te leggen?

Maar laten we on topic blijven - hoeveel 'etnische minderheden' mag jij tot je vriendenkring rekenen?
Afwas
-31-  Afwas:
Lézen, Daniel, dat antwoord staat al in een eerdere reactie.

En voor je New York erbij sleept, besef je dan even dat de integratie van de meeste etnische groeperingen daar al zo'n twee tot drie generaties eerder op gang is gekomen dan hier. Vreemd dan om te moeten constateren dat er, naast een ploeg waarbij die integratie redelijk goed gelukt is, nog steeds sprake is van Italiaanse wijken, portugeze wijken, chineze wijken en andere wijken die niets met elkaar of met de rest van de stad van doen willen hebben.

Vandaar: niet zo'n best voorbeeld. Bovendien is het een beetje slap om zelf iets te poneren en dan mij met argumenten te laten opdraven.
Dre van Mokum
-32-  Dre van Mokum:
Goh, in het artikel KUTmarokkanen zwengelde ik de chinees aan en blijkbaar kunnen mensen zich daar in vinden, het is fout om steeds over die berbers te praten daar genieten ze juist van !

Het beste is gewoon de goede allochtonen onder ons te belonen voor hun goede gedrag, kijken wanneer de marokkaan in aanmerking komt.

Misschien iets voor de VARA om er een show van te maken, Marcel van Dam houd zich er graag mee bezig.
Roel Klaassen
-33-  Roel Klaassen:
Het verhaal van Merel is deels voorbeeld van een sociaal probleem; onder hoogopgeleiden is het percentage Marokkanen erg laag. Aangezien mensen toch vooral vrienden in hun eigen sociale klasse zoeken, kent Merel dus weinig Marokkanen. Net als dat ze neem ik aan ook weinig vuilnismannen, visboeren en plantsoenmedewerkers (van Nederlandse, Marokkaanse, Chinese of welke afkomst dan ook) in haar vriendenkring heeft. Daar is verder helemaal niets mis mee. Met haar hoogopgeleide vrienden deelt ze veel meer. De visboeren, plantsoenmedewerkers en vuilnismannen zitten er waarschijnlijk ook niet op te wachten om met Merel over de hedendaagse literatuur of over een interessant stuk in NRC handelsblad te discussiëren.

Daarnaast zijn er ook ideologische verschillen tussen de sociale klasse van Merel (hoogopgeleide mensen die met een open, kritische en tolerante houding zijn opgevoed) en veel Marokkanen, waarvan de meerderheid (niet alle!) toch matig tot streng islamitisch is. Hierdoor zijn er weinig raakpunten tussen beide groepen die goed contact mogelijk maken.

Als blanke hoogopgeleide Nederlander ken ik wel Marokkanen (uit de buurt) waar ik heel goed oppervlakkig mee op kan schieten. Het feit echter dat deze mensen (natuurlijk niet alle!) een vrij rigide geloof aanhangen staat voor mij dieper contact of verdere vriendschap in de weg. Net als dat ik geen fanatieke christenen in mijn vriendenkring heb. Met de Marokkanen die ik ken, discussieer ik wel vaak over allerlei thema’s. De wijd verbreide overtuigingen van Moslims - strikt leven naar een boek zonder zelf na te denken, het veroordelen van homoseksualiteit, geen gelijkwaardigheid van vrouwen, geen echt open respect naar joden en christenen en ga zo maar door - samen met de verschillen in opleiding en achtergrond maken dat ook ik voornamelijk met gelijkgestemden (helaas dus geen Marokkanen) een biertje op mijn dakterras zit te drinken.

Wat Merel beschrijft is dus (helaas) een natuurlijke situatie - twee naast elkaar levende bevolkingsgroepen hebben weinig met elkaar gemeen en leven eigenlijk naast elkaar. De oplossing ligt denk ik niet in het toleranter en begripvoller worden van Merels groep (dat is ze immers al heel erg) maar in meer emancipatie en opleiding binnen de Marokkaanse gemeenschap.
Arjan
-34-  Arjan:
Nadat ik er een paar heb leren KENNEN, wil ik niets meer met deze groep “medelanders” te maken hebben!

P.s. dit heeft niets met racisme te maken, maar gewoon met het feit dat ik een paar keer mijn neus gestoten heb.
samiraaaaaaa
-35-  samiraaaaaaa:
marokaaans zijn 1000 keer beter dan nederlanders en ik woon niet meer in nederland want daar is aleen maar haaaaaaaaaat tazzzzzzzz kankeer slecht land is die man tfoe tfoeee
Dr.D
-36-  Dr.D:
Je lult lekker...
latifa
-37-  latifa:
ben marokaanse.. :) vragen zijn altijd welkom..
Yasmina
-38-  Yasmina:
Ik heb geen Marokkanen als vrienden eerlijk gezegt. Ik woon zelf in Utrecht, en de enige Marokkanen die je daar op straat ziet zijn bezig met drugsdealen, prostitutie en meisjes lastigvallen. Echt een positief beeld krijg je daar niet van eerlijk gezegt..
Alhoewel ik wel een aantal marokkaanse meisjes heb gekent in mijn leven; die overgens wel goed geintegreerd waren. Frappant eigenlijk, dat er meer vrouwen dan mannen geintegreerd zijn.

Ik heb vaak het idee dat ze maar weinig respect hebben (meegekregen?) naar Westerse mensen toe. Ik vraag me welleens af waar dat aan ligt. Of zit ik er helemaal naast?
Lies
-39-  Lies:
Ik heb er zo genoeg van om als blanke Nederlander de schuld te krijgen van het niet-integreren der buitenlanders; ik heb namelijk ookvele malen mijn neus gestoten, met name omdat ik door marokkanen werd toegesist en gefloten, aanmerkingen kreeg op het dragen van mijn korte broek e.d., kortom, behandeld als een stuk vlees. Daarbij kan ik niet tegen hoofddoeken want dat is voor mij de vermaterialisering van een denkbeeld dat vrouwen een stuk vlees zijn en minderwaardig aan mannen, dus veel islamitische vriendinnen heb ik niet. Ik ken overigens wel een hoogopgeleide Marokkaanse, zou haar zelfs als een vriendin beschouwen, maar die heeft zich ontworsteld aan haar familie en leeft met ze in onmin sinds ze met een Nederlander is getrouwd. En dan is het de schuld van de Nederlanders dat 'wij' te weinig hebben gedaan om 'hun' te 'laten integreren'? (ik citeer even iemand hierboven).
Ophouden met dat slachtofferisme graag.
montytarik@hotmail.com
-40-  montytarik@hotmail.com:
Ach, lies dat jij je als stuk vlees behandeld voelt worden zegt misschien meer over jezelf. Als ik lees welke betekenis jij aan een hoofddoek geeft, ben jij wel de laatste die de bekrompenheid van anderen (jongens die naar je mooie benen sissen...) moet aanvallen.

Groetjes,
Ahmed!
joe
-41-  joe:
Wat een ophef is er weer in ons kleine politieke landje!
Nog niet erg lang terug ook al...zijn we het al weer vergeten??

De discussie gaat door: http://www.taidaterug.org
Mirjam
-42-  Mirjam:
Ik hoop dat al die mensen die de afgelopen jaren terug zijn gestuurd omdat ze een leugentje hebben verteld allemaal mogen terug keren. Dat dure advocaten zich nu ook eens met hen zouden gaan bemoeien. Waarom toch telkens veel ophef als het om een bekende asielzoeker gaat. Dit is meten met twee maten. Hoeveel mensen zitten er momenteel niet illegaal ergens ondergedoken met gevaar voor eigen leven en zonder identiteit? Hoeveel van deze mensen zijn een makkelijke prooi om uitgebuit te worden omdat ze toch stateloos zijn? Gaan wij ons hier in dit kleine nederlandje daar ook eens over druk maken. Nee, deze mensen staan niet in de telefoonklapper van Femke Halsema. Nee, deze mensen zijn niet bekend bij de culturele elite. Mij lijkt het toch veel beter als wij ons als Nederlander daar in oproepen wat meer over uit laten. Van alle kanten vind ik dit de hypocrisie ten top. Mensen zonder naam en status zijn gewoon niemand.
Liesbeth
-43-  Liesbeth:
Ja en dit heeft echt heel veel met het onderwerp te maken.
hannan
-44-  hannan:
weetjuh ff nog wat segge fak alle rasisten en die merel is ook een rasist ik ben ene marokaan nou fak of kut mens laat de marokanen met rust wij zijn ook maar mensen tfoe 3likoem a kaaskopppee wat denken jullie wel je moet niet stoer kut merel fak alle rasisten die tegen ons (marokanen) zijn!! tfoe 3likoem!!
daniel s
-45-  daniel s:
zeg, hannan, kun je niet eerst eens LEZEN vor je begint te schelden? Ik vind dat je Merel een excuus schuldig bent: als je haar stuk gelezen had, had je begrepen dat ze bedoelde dat integratie iets is wat van TWEE kanten komt, en dat het voor blanken onderling ook wel erg makkelijk is om vanuit de eigen ivoren toren kritiek te leveren, maar als puntje bij paaltje komt, doen 'wij' het ook niet zoals het moet.

En kijk eens wat je nu doet, Hannan: je zegt ONS marokkanen, maar je zegt ONS in een hele domme en een hele agressieve reactie. ALs wij nu gaan geloven dat JIJ spreekt namens “ONS MAROKKANEN” dan hebben WIJ lezers dankzij jouw domme gescheld nu het beeld dat “JULLIE” Marokkanen heel dom en heel agressief zijn. Vind je dat handig?
yanny scutt
-46-  yanny scutt:
Hanan,wat ben jij RACISTICH om nederlanders kaaskoppen te noemen..! Daarnaast laat je goed merken dat jij Marrokaanse bent terwijl je waarschijnlijk gewoon hier bent geboren. Ik zou zeggen lieve meid, je kunt kiezen want je hebt ,in dat geval, 2 paspoorten...en kun je in Marokko gaan wonen. Kom je ons dan over een jaar vertellen hoe je dat is bevallen? Ik ben benieuwd!In tussen blijven de “Kaaskoppen” noodgedwongen hier, want wij weigeren de Noordzee in te springen om onze “medelanders” te plezieren...Ik wens jou heel veel sterkte, een fijn leven en vooral een BERG wijsheid toe voor de toekomst! Alledrie heb jij heel hard nodig..Groet; Yanny
Liesbeth
-47-  Liesbeth:
Aangezien ze niet kan schrijven denk ik dat Hannan ook niet kan lezen.
O huiver voor al dit soort agressie
carla
-48-  carla:
iemand die z'n stukje begint met 'weetjuh nog ff wat segge' kan volgens mij wel spellen, maar bedoelt hiermee volgens mij de toon te zetten... Maar ik kan me natuurlijk ook vergissen
Liesbeth
-49-  Liesbeth:
dat is msn-taal, een zich helaas voortwoekerende uitwas van de altoos aan veranderingen onderhevig zijnde nederlandse taal.
Achterlijk en kinderachtig.
yanny scutt
-50-  yanny scutt:
SMS. Is gewoon straattaal en dat deden wij-ik wel-vroeger ook. En daar is niks mis mee. Over een paar jaar gaan zij beter communiceren; verbaal of per telefonie, dat maakt niet uit. Groet;Yanny
Liesbeth
-51-  Liesbeth:
Nee, deed ik vroeger niet. Heb altijd goed geschreven en geformuleerd. En sms-taal is geen straattaal, maar een kinderachtige schrijftaal waar ik allergisch voor ben.
elsbeth
-52-  elsbeth:
Ik erger me gewoon groen en geel aan die sms taal. Dat is gewoon geen taal maar een makkelijke en snelle manier om boodschappen te verzenden via je telefoon. Erge is wel dat deze taal nu ook zijn intrede doet via de mail en zelf in de krant.
yanny scutt
-53-  yanny scutt:
Elsbeth en Liesbeth, Ook ik kon al heel vroeg in mijn jeugd schrijven, lezen en formuleren. Daarnaast enorm genoten van de"straattaal'van mijn generatiegenoten. Zij zijn allen, voorzover ik kan nagaan, zeer respectabele volwassenen geworden op een enkeling na. Ik snap jullie irritatie niet. Voor de jeugd is straattaal ,nu via SMS, gewoon een soort geheimtaal. Jullie worden niet geacht het te begrijpen...Snap dat nou! Groet; Yanny
Liesbeth
-54-  Liesbeth:
Tja Yanny hier sla je de plank voor mij mis. Het is geen geheimtaal, het is door iedereen zeer goed te begrijpen want fonetisch en zeer irritant. Niet te vergelijken met straattaal. Tja, smaken verschillen nou eenmaal.
yanny scutt
-55-  yanny scutt:
Liesbeth, Met smaak heeft het niets te maken. Straattaal, SMS-taal het is allemaal vooral PUBERTAAL...en dat gaat over! Ik maak mij veel meer zorgen over volwassenen die volhardden op de SMS...Want ik heb gezien hoe het met die enkele generatiegenoot afgelopen is die in de straattaal 'bleef hangen'... Deze man is al jaren werkloos en wordt nergens meer serieus genomen.Met de meeste pubers van nu zal het niet anders gaan dan met mij-vroeger-en mijn dochters; wij werden gecorrigeerd op een prettige manier door onze ouders in de samenleving. Vooral dankzij VEEL begrip voor opgroeiende jong-volwassenen! En zo hoort het ook...Groet; Yanny
martijn
-56-  martijn:
@Yanny, nou dit is werkelijk een beetje een onzinstukje. Snap echt niet wat je nu wil duidelijk maken. Moet ik nu concluderen dat als je ouders maar in de samenleving staan dat het dan allemaal wel meevalt? Kom op zeg.
Nu heb jij het al over pubertaal. Ik ben van mening dat heel veel mensen de Nederlandse taal gewoon onvoldoende beheersen en er maar een potje van maken. Dat kun je toch niet goedpraten?
yanny scutt
-57-  yanny scutt:
Martijn, Jij maakt verschil tussen autochtone/allochtone jongeren en dat is ,gedeeltelijk, terecht. Sterker nog, uit wat jij schrijft blijkt dat wij er nog veel meer aan moeten trekken dat iedereen Nederlands spreekt! Maar verder blijft mijn argument rechtovereind. Of ze nu uit Timboektoe komen of ,pakweg, Staphorst. PUBERS zijn PUBERS! en die vertonen,waar ook ter wereld, hetzelfde gedrag. Voorbeeld: mijn lieve nichtje uit Almere bezigt dezelfde taal op SMS als haar leeftijdsgenoot die van oorsprong -verweggistan-is in Amsterdam West...Mijn nichtje wordt aangesproken -en in de gaten gehouden!- door haar ouders en liefdevol gecorrigeerd en dat ligt wat moeilijker bij ouders die de Nederlandse taal niet spreken. Neemt niet weg, dat mijn nichtje en haar leeftijdsgenoot allebei PUBERS zijn en elkaar via SMS etc. prima begrijpen. Ik denk dat dat goed is! Groet Yanny
Martijn
-58-  Martijn:
@Yanny ik maakte geen verschil tussen allochtoon en autochtoon. Ik merk gewoon dat heel veel mensen en dan vooral jongeren de Nederlandse taal niet machtig zijn. Kennelijk ben jij gefocusted op die tweedeling.
Broeder
-59-  Broeder:
De thaab in Bilthoven is erg gevaarlijk, twee keer letsel gekregen door hun agressieve gedrag. Dat alleen maar omdat ik wilde praten over hun gedrag. Soms voel ik me gediscrimineerd in mij eigen land.
Shi
-60-  Shi:
Eeey Kennen jullie ook chinezen moslims?
Ik ken der paar want ik ben zelf ook moslim en ben chinees.
Maare chinezen zijn ook Topic hoor misschien niet net zoals die mocro's en Turken maare er zijn ook veel chille,
Owen
-61-  Owen:
Ik ben chinees moslim en k vind dat er veelste weinig respect voor chinezen zijn!!
maarw van allochtonen er zijn altijd goede en slechte bijv nederlanders heb je ook slechte en goede
Theo
-62-  Theo:
Wat een levendige discussies hier zo'n 7 jaar geleden, nu helaas ook stilgevallen. Maar toch nog een bron van informatie. Zo begrijp ik bijvoorbeeld eindelijk Arnoud's defensieve houding in onze vroegere discussies. Geen verwijt, gewoon verhelderend.
Wat het onderwerp betreft; Tot voor kort maar 1 vrouwelijke Marokkaanse collega in mijn omgeving, en verder ken ik inderdaad geen. Verder eigenlijk nog steeds alleen incidenteel agressieve confrontaties op straat.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.