Home > > Vernieuwdezijds Voorburgwal

Vernieuwdezijds Voorburgwal

De Nieuwezijds Voorburgwal trekt een verdrietig gezicht. Alles rondom de straat is opnieuw bestraat ter meerdere glorie van de stad, de bezoekers en haar bewoners. De Kalverstraat en de Nieuwendijk, de Dam met haar lastige keitjes, het Spui en de Spuistraat, alles lijkt keurig aan kant. Alleen de Nieuwezijds Voorburgwal heeft het nakijken. Zij ligt er bij als een rommelige rafelrand met haar vijftien soorten bestrating. Terwijl ze toch zo'n mooie straat zou kunnen wezen.

Van de buurtcommissie hoorde ik een paar jaar geleden dat de gemeente geen geld meer kon uitgeven voor de herininrichting van de Nieuwezijds. Het zou bij wat kleine aanpassingen blijven. Het had in deze buurt allemaal al een lieve duit gekost. En inderdaad, sommige stukjes zijn voor het idee slordig even opgelapt. Tussen Spui en Rosmarijnsteeg bijvoorbeeld, aan de even kant van de straat. Er tegenover echter weer niet. Rondom gebouw Concordia en het voormalige pishuis, nu culi-opfrispunt, is het een chaos van paaltjes, bakken, reclameborden, parkeerplaatsen, fietsenrekken en kapotte bestrating. Voetgangers zijn hier gewoon niet welkom. Laat staan mensen in een rolstoel.
Vanuit stegen en straatjes zie je overal de herbestrate stoepen en weggedeelten knabbelen aan de Nieuwezijds. Als gestolde lava stromen rode stenen de rommelige ruimte in. Op sommige stukken loopt de vurige bestrating nog een eindje door. Om dan met een rechte lijn afgebroken te worden. Gaten in de weg en in de stoepen zijn met ander materiaal opgevuld dan de stukken eromheen. Op veel plaatsen liggen losse tegels en klonten asfalt. Tramhaltes bestaan uit drie, vier verschillende soorten stenen en tegels. Stadsinrichters hebben hier willekeurig geplakt en geknipt. Een groep demente bejaarden zou mooier werk afleveren op de bezigheidstherapie.

Wie neemt het op voor de Nieuwezijds? Want het tij is nog te keren. Al zou je dat met de oprukkende belwinkels, witwasserettes en toeristentroeptoko's niet zeggen. Deze wildgroei maakt het verval alleen maar schrijnender. Het water van de vroegere gracht, Boerenwetering, misschien zelfs riviertje hoeft heus niet terug langs de oude gevels. Er hoeft helemaal niets te worden ontdempt. De meanderende vorm van de straat is al mooi genoeg. Dus beste Guido Frankfurther, in plaats van te graven, demp de herinrichtingsput eens met je centen! Geef de Nieuwezijds de zorg die zij verdient. En geef vooral aandacht aan het stuk rondom Concordia. Want wat zou het prettig zijn, om onder de bomen door, over dit vroegere schiereiland heen, richting het Paleis te kunnen lopen. Om mij dan, al is het maar voor even, een erudiete burger van deze stad te kunnen wanen.

drie reacties op "Vernieuwdezijds Voorburgwal"

Floris
-1-  Floris:
Helemaal mee eens, de Nieuwezijds zou met gemak een van de mooiste straten van Amsterdam kunnen worden. Sterker nog, het is nu al een van mijn meest geliefde plekjes, misschien juist omdat niet iedereen de straat op waarde kan schatten.

Ergens roept de klunzige inrichting van de openbare ruimte jeugdherinneringen op aan de jaren '80 (vdve), toen de hele stad er zo (of nog erger) bijlag. Dat soort misplaatste nostalgie verdwijnt echter gelukkig al snel door terug te denken aan de algehele treurigheid van dat decennium.

Spekgladde stoepranden en hobbelige keitjes of niet, het staat voor mij als een paal boven water dat de nieuwe straatprofielen in de binnenstad over het algemeen een enorme verbetering vormen. Het beste voorbeeld daarvan vind ik tot nu toe de Huidenstraat, die na een opknapbeurt wel twee keer zo breed lijkt en waar je nu doorheen kunt fietsen zonder klem te komen zitten tussen tegemoetkomende auto's enerzijds en aan de straatkant tegen Amsterdammertjes gekwakte fietsen anderzijds. Vooruitgang bestaat wel degelijk!

Wat betreft de verloedering van de straat waar je het over hebt, die zie ik eigenlijk niet zo. Integendeel, ik heb de indruk dat het juist beter wordt, door positieve ontwikkelingen zoals de metamorfose van pishok tot culikeet die je zelf aanhaalt. Ook zijn veel panden recent van top tot teen gerenoveerd. Het noordelijke deel van de straat blijft bij dat alles wat achter, maar eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat dat vroeger veel beter was.
-2-  :
De culikeet moet natuurlijk blijven. Maar het gaat mij vooral om de ruimte eromheen. Die is in een bedroevende staat. En de grootste verloedering is inderdaad op het noordelijke deel. Vroeger was het niet zozeer beter, maar de straat was niet kapot. Sinds begin jaren tachtig is er helemaal geen onderhoud meer gepleegd. Ook is er iets vergelijkbaars aan de gang zoals in de jaren tachtig op de Leidsestraat en nu nog steeds op het Damrak. Veel panden in de handen van een paar slimme mannekes. En dan natuurlijk de Kolk, het is best mooi, maar ook al jaren niet onderhouden. Met die rare anti-fietsplaatsborden als hoogtepunt van de gemeentelijke desinteresse voor goed onderhoud. Zoals blijkt uit de discussie rond stuk van Wieland afgelopen zaterdag, over de metro, is de gemeente Amsterdam er gewoon niets aangelegen om de openbare ruimte goed te onderhouden. Een boel lawaai als ergens een parkje is opgeknapt of een pleintje in oude glorie hersteld, maar van een goede consequente nazorg hebben zij echt geen kaas gegeten.
martijn de Potter
-3-  martijn de Potter:
eens in de zoveel tijd google ik op het internet om er achter te komen óf er al iets gaat gebeuren met de Nieuweijds Voorburgwal. Dit artikeltje sluit dan ook precies aan aan hoe ik de NzVw zie. Volgens mij een van de , in potentie, mooiste straten van de stad. Breed en met grote panden er langs. Nu het verkeer voornamelijk door de spuistraat gaat zijn er nog meer mogelijkheden om 'm in te richten als flaneerstraat met winkels en terassen. Het betere alternatief voor het Damrak ! Helaas schieten de louche toeristentoko's hier als paddestoelen uit de grond (zou een onderzoek naar gedaan worden las ik)... ik houd goede hoop dat straks deze straat uitzonderlijk lelijk afstaat ten opzichte van de omringende opgeknapte straten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.