Home > > Integratie door films

Integratie door films

Integratie moet van twee kanten komen. Wie zei dat ook al weer herhaaldelijk na de moord op Van Gogh? Volgens Google zegt zo ongeveer de hele Nederlandstalige wereld het, en inderdaad: het is een inkopper van jewelste.

Ik vraag me af welke van de twee kanten er eigenlijk bedoeld wordt. Want zo'n zin zeg je alleen maar omdat je vindt dat de ene kant eigenlijk niet echt aan het komen is. De kanten zijn wel duidelijk. Het gaat niet over Nederlanders en buitenlanders, of Nederlanders en Islamieten. Nee, het gaat hier om Nederlanders en Marokkanen. Doen de Marokkanen te weinig of doen Nederlanders te weinig?

In 'mijn' Diamantbuurt wordt er enorm geprobeerd om van twee kanten te komen. Er wordt onderzoek naar ons gedaan vanuit Groningen om de bevolkingsgroepen dichterbij elkaar te brengen, er wordt gevraagd of je zelf wilt meewerken aan de anti-polarisatie, of je evenementen wilt helpen organiseren... etc. Soms moet je een probleembuurt zijn wil je snappen dat je echt tot een buurt behoort. Ik zeg inmiddels vol trots tegen iedereen dat ik uit de Diamantbuurt kom, in plaats van De Pijp, wat ik vroeger zei. De Pijp is voor mietjes! Diamantbuurt rules!
Ook jongerencentrum Cinetol had een goed plan. We vertonen een Nederlandse film en een Marokkaanse film. De eerste met Hollandse hapjes en Hollandse knusheid en een paar weken later de tweede, met Marokkaanse thee en workshops Henna handbeschilderen en non-alcoholische drankjes. We stencillen de uitnodiging (in NL en Arabisch) en doen die bij iedereen in de bus. En het kost slechts 1 euro om te komen.

Goed, geweldig plan!

Helaas was het op de Marokkaanse dag bloedjeheet en had niemand zin om in een warme zaal naar een film te kijken. Daar kon de organisatie niet zoveel aan doen.
Maar bij de Nederlandse avond was de keuze van de film een beetje ongelukkig.
De organisatie had "Simon" van Eddy Terstal gekozen. Een prachtige film waarin drie onderwerpen waar Nederlanders prat op gaan (euthanasie, vrije homoseksualiteit, softdrugslegalisatie) verwerkt zijn in een ingrijpend verhaal.

De Marokkanen die waren gekomen, verlieten de zaal tijdens de openingsscènes waarin al alles te zien was wat Allah heeft verboden. De Nederlanders die achterbleven, zagen een mooie film. Maar dat was niet de opzet van de avond.

Integratie moet van twee kanten komen.
Was het nou een verkeerde keuze om Simon te laten zien?
Ja, want het was teveel van het goede.
Nee, want Simon is een van de weinige films die mij als Nederlander/Amsterdammer trots laat voelen over Nederland/Amsterdam.

Moeilijk. Wat vindt u?

drie reacties op "Integratie door films"

-1-  :
Overigens denk ik dat sport nog altijd het meest helpt bij integratie. Ik zit nu vol enthousiasme te kijken naar Marokko onder 20. Ik hoop dat ze winnen, dat NL wint en dat we dan halve finale NL-Marokko krijgen.

Dat zou ik nou echt willen zien in het jongerencentrum!
-2-  :
HOERA! Marokko heeft van Italie gewonnen (maar vraag niet hoe) :-) Nu nog hopen dat Nederland morgen van Nigeria weet te winnen.

Ik vind wel dat de supporters van Marokko een boete mogen krijgen voor uitfluiten van de tegenstander. Niet erg sportief...
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
Om even op je vraag terug te komen: ja, Simon was teveel van het goede, of misschien al gewoon simpelweg teveel.

Ik heb de lijst van Nederlandse filmproducties sinds 1980 er even bijgepakt en kom met de volgende suggesties:
- De Ijssalon; toelichting lijkt me overbodig,
- Fanfare; vanwege de thematiek van de film en de rol van Albert Mol erin,
- Iris; vanwege feministische inslag en de parallel met vrouwenbesnijdenis (maar wel pas aan het eind van de film).

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.