Home > > Culi Parade

Culi Parade

<%image(20050606-Animation1.gif|146|119|)%>
Op de Nieuwmarkt, voor de kassa van Amsterdam Culinair, sluiten twee mooie meiden aan. "Misschien vind ik 't wel helemaal niks Grace", sputtert Charmaine tegen. Tingelend twijfelen grote roze oorbellen met haar mee. Maar Grace duwt zichzelf al dichter in de rij. Zij ruikt het eten en hoort de muziek. Grace wil graag naar binnen. Hier is wat te doen. Ik loop langs Charmaine, zelf op huis aan, en vertel haar wat er binnen bij de tentjes te eten en te drinken is. "Oké mijnheer, dan wil ik dat ook wel gaan zien, denk ik." Ze rommelt aan de plooien van haar rok, bekijkt haar lange nagels en schuifelt achter Grace aan naar voren.

Vijf jaar geleden werd Amsterdam Culinair voor het laatst georganiseerd op het Amstelveld. Mede door weerstand van de buurtbewoners rond dat plein, lukte het Stichting Amsterdam Culinair niet om het evenement terug te laten keren in Amsterdam. Anderhalve week geleden was het weer zover. Amsterdam Culinair is terug van weggeweest. Op de Nieuwmarkt. Een betere plek voor het feest had de stichting niet kunnen bedenken. Al waren er hier ook wel wat piepende buurtbewoners die vijf dagen rompslomp en geluidsoverlast voor de deur niet zagen zitten. Maar met een gratis entreekaartje werd de goodwill gewonnen en trok de organisatie de buurtbewoners over de streep.
Oma's uit Flesseman kwamen dapper achter hun tafeltje-dekje vandaan. Buiten in de frisse lucht nu, aten zij een hapje bij Vermeer en een gerechtje bij De Roode Leeuw. Een ploegje oude snaken, met de metrorellen nog in de benen, balorig als op een boerenkermis, zwalkten samen van tent naar tent. Sjiek, hip, jong en oud, hele generaties uit de buurt genoten van het feest rond de Waag. Maar ook van buiten de buurt kwamen eters en drinkers naar het plein der pleinen van onze binnenstad.

Hing op het Amstelveld vaak de geur van gastronomisch gewauwel en kakkineus kokkerellen, hier op de Nieuwmarkt, ondanks sigaren, menukaarten met krulletters en de klassieke kelners van Dorrius, was dat niet mogelijk. Daarvoor was het aanbod te divers en het publiek te eigenwijs. Het plein zelf en de bezoekers drukten een eigen, losser stempel op het feest. Zelfs de vele regen en de stroomuitval, waardoor koks regelmatig met rechauds moesten klungelen in het donker, het kaarslicht in de tenten, diesel dampende generatoren bij de ingang en het improviseren her en der, gaven een eigen sfeer aan het evenement. Het was net één groot zomerpaviljoen. Alle kleuren en geuren van de stad mengden zich hier dooreen. Het rook op de Nieuwmarkt een beetje naar de Parade. Ieder koos iets van zijn gading en waar plaats was schoof men aan. Was het ergens te vol, dan schoof men net zo makkelijk weer door naar een andere tent. Na een ronde om de grote tent, danste men een dansje, om daarna in ander gezelschap weer neer te strijken.

Zakken vol plastic muntjes, een betwistbaar betaalsysteem, liet men met gemak achter bij de verschillende tenten. En waren de plastic munten bijna op, maar moest er nog wel iets in de maag, dan kwam er redding van het roodwitte kraampje in de hoek tegen de Waag. Vanuit de dampende frituurpannen, bij de middeleeuwse muur, vlogen de erg lekkere croquetten van Oma Bob als vanzelf in de mond. Een nog vettere knipoog naar het Oud Hollandsche Braderiegevoel konden ze wat mij betreft niet maken.


zestien reacties op Culi Parade

marian
-1-  marian:
inderdaad, het was gewoon een braderie. Niet erg maar presenteer je dan niet als een culinair gebeuren waar je ook nog een entree kaartje voor moest betalen. Van buitenaf kon je echt niet zien wat dit nu was, het leek echt op een gebaricadeert tentenkamp.
-2-  :
Ik ben een keer op het Amstelveld geweest en vond dat zo verschrikkelijk kakineus dat ik blij ben dat het op de Nieuwmarkt blijkbaar wat gewoner is.
Hannelore
-3-  Hannelore:
Als docente Duits geef ik een zomercursus in Maastricht. Ik vind het buitengewoon aangenaam om hier te kunnen lezen wat er zich in mijn buurt allemaal heeft afgespeeld. Op deze manier mis ik niets.
Volgend jaar zal ik zorgen dat ik erbij ben.
Op het plein der pleinen!
Schöne grüsse,
oscar mercan
-4-  oscar mercan:
Zijn jullie wel eens op food and faces geweest.
Kan ik je echt aanraden.
Culinair is te klein en blijft oubollig. Zeker voor Amsterdam.

O.
Danny
-5-  Danny:
Piepende buurtbewoners? Dat ben ik ervan geworden! Gratis kaartje? Ik heb niets gemerkt? Ik ben helemaal niet van het piepen maar van alle evenementen die ik voor mijn deur voorbij zie trekken is deze toch wel de grootste schertsvertoning geweest. Ik vind het allemaal wel best dat vermaak hier op het plein, is het niet Boeddha's verjaardag dan is het wel een Roze Filmfestival of Aprilfeesten. Maar deze belachelijke vertoning hoef ik hier niet meer te zien, zet dat tentenkamp inderdaad maar op een of ander afgelegen veld, als je toch geen gebruik maakt van de kracht van de Nieuwmarkt (de omgeving, de buurtbewoners, de toeristen): Who cares waar je dat lelijke kamp neerzet, met munten en entree, weg met die afschuwelijke brallerige commerciele heisa!
-6-  :
Offtopic reactie verwijderd door de redactie.
rob s
-7-  rob s:
en ik ben het helemaal met Danny eens. Wat een belachelijke vertoning was dat op de Nieuwmarkt. Als dit culinair is geweest dan ben ik een marsmannetje.
gedupeerde nummer zoveel
-8-  gedupeerde nummer zoveel:
Oscar Mercan moet eerst zijn eigen medewerkers eerst maar eens zuur verdiend geld gaan betalen voordat hij reclame maakt voor zijn eigen festivalletje...

stephen
-9-  stephen:
oscar mercan, het lijkt wel alsof ie van de aardbodem verdwenen is
probeer hem al heel lang op te sporen, en ik kom dichtbij, heb ze kantoor gevonden, twas een troep daar, volgens mij gevecht geweest (kan ik me best voorstellen van oscar) maar die man die daar was zorgde voor het pand, en hij zelf is daar vertrokken.
maargoed, als iemand iets van hem hoort, of iets anders van icf, kunnen jullie me dat dan mailen? als ik wat vind mail ik ook, ook deze site. sselderijk@hotmail.com
t.m
-11-  t.m:
Mailen naar http://www.opgelicht.nl van de Tros. Als er genoeg reacties binnenkomen, gaan zij misschien wel iets ondernemen + politiemacht. Kans is ook groot dat mijnheer ondergedoken zit in het Nijmegen of misschien wel verder in Spanje of Turkije onder vader's en moeders'paraplu??Denk wel dat er door veel mensen een klopjacht is begonnen, maar vergeet zijn collega P. Busink niet, zij is ook medeschuldig aan oplichterij.
“what comes around goes around” Vroeg of laat, ze zullen ooit een keer gaan betalen.....losers!!!!
Robert Pennekamp
-12-  Robert Pennekamp:
gouden bergen, gouden verhalen, en een beetje zelf overschatting waar ieder de dupe van is dus...
theo
-13-  theo:
Oscar M. heeft niks te maken met het festival amsterdam culinair op de Nieuwmarkt. Ik denk dat er verwarring is ontstaan, maar Oscar M. heeft mogelijk iets met Sail te maken maar niets met Amsterdam Culinair wat dit jaar in verbeterde vorm terugkeerd op de Nieuwmarkt. Een Iedert die in de buurt woont (postcode) en dit kan aantonen kan dit jaar gratis het evenementen terrein op, waar de toegangsprijs is verlaagd naar 5 euro
oscar mercan
-14-  oscar mercan:
Die mensen die mij stalken zijn laffe viezerikken. Ik verschans mij niet en heb persoonlijk aan geen man schuld.
Het is makkelijk om uit kinnesinne iemand zwart te maken op internet. Maar wat presteren jullie losers anders dan achter het toetsenbordje zitten.
I rest my case, rukeenden..

ps deze site gaat over iets anders dan mijn persoon.
Arnoud de Jong
Dit onderwerp gaat niet over de persoon van Oscar Mercan. Dit is dus niet de plaats om eventuele conflicten met hem uit te vechten.
Ook ontaardt de discussie in scheldpartijen en die zijn niet toegestaan op AC. Zie onze discussieregels.
Verdere reacties met betrekking tot hem zullen dan ook worden verwijderd.
Arnoud de Jong
We waren dit oude artikel even uit het oog verloren, maar grijpen alsnog in.
Ondanks onze vorige waarschuwing zijn reacties tegen de persoon van de heer Mercan namelijk niet achterwege gebleven. Daarom zijn alle reacties die daarna kwamen en op hem betrekking hadden alsnog verwijderd.

Wij nemen het niet op voor Oscar Mercan, maar dit soort reacties is domweg off-topic. Wij kunnen niet beoordelen in hoeverre de beschuldigingen terecht zijn en dat ligt ook niet op onze weg.
Aanklachten wegens oplichting kunnen worden ingeleverd bij de officier van justitie, evenals anderzijds aanklachten wegen smaad.

De discussie over dit onderwerp wordt bij deze gesloten.

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.