Home > > Fietsen knippen: goed idee

Fietsen knippen: goed idee

<%image(20050521-fietsflat.jpg|140|140|wegknippen die handel)%>
Afgelopen woensdag las ik in het Amsterdams stadsblad een stukje over het plan van D66 binnenstad om niet alleen fietswrakken weg te knippen uit rekken, maar ook fietsen die er al maanden of jaren staan.

Een goed plan wat mij betreft. In de fietsflat bij het CS zijn enige tijd geleden stickers geplakt op alle fietsen: 350 fietsen stonden er langer dan 28 dagen. 350 fietsen die niet meer opgehaald worden, en alleen maar in de weg staan.
Ik was erg verbaasd een negatieve reactie te lezen van Clemens Mol van Amsterdam Anders/De Groenen. Hij zegt het wegknippen van fietsen, ook elders in de stad, een schande te vinden. "Fietsendiefstal", noemt hij het. Hoe kan meneer Mol nou deze mening verkondigen, ik dacht dat AA/De Groenen juist een club was voor fietsers? Zoekt de heer Mol zich nooit een ongeluk bij CS? Ziet hij nooit de volle rekken in de stad?

Bij het lezen van dergelijke reacties krijg ik erg veel zin om van alle fietsen die maar staan te verstoffen de banden leeg te laten lopen, en een zadel af te halen. Op die manier is het een wrak, en zijn we er snel van verlost!

dertien reacties op "Fietsen knippen: goed idee"

Gigi Schuiten
-1-  Gigi Schuiten:
Het probleem met het wegknippen van fietsen is dat niet alleen de wrakken en de verlaten weesfietsjes worden weggeknipt.

Zo kan het je overkomen dat je prima onderhouden fiets waarop je een lekke band trapte en die je vervolgens in het rek voor je huis parkeerde, er een paar dagen later, als je eindelijk de tijd hebt om het beestje te repareren, verdwenen is omdat de wegknipmensen jouw fiets doodleuk als wrak aanmerken. Parkeer je aan een brug in het centrum, waar je fiets echt niet in de weg staat volgens jou, denken die wegkniplui daar weer heel anders over.

Kom je erom bij de opslagplaats, dan staat je een urenlange zoektocht te wachten op het onoverzichtelijke terrein. Beweren ze daar ook nog vrolijk dat ze de fietsen verplaatsen op basis van binnenkomst en het principe First In, First Out. Ja, ja, wie gelooft het? Vergoedingen voor je duur kapot geknipte sloten, laat staan voor je tijd, kun je vanzelfsprekend op je buik schrijven.

Dus ja, ik ben het met Clemens de Mol eens dat het wegknippen van fietsen in een fors aantal gevallen pure diefstal is. Neemt niet weg dat ik voor wegknippen ben, mits alle fietsen die in aanmerking voor opruiming komen, ook daadwerkelijk eerst van een sticker voorzien worden en er pas een zes weken na dato (je zult maar op vakantie zijn en een lege band in het rek krijgen van de zon) tot daadwerkelijk knippen overgegaan wordt.

Hinderlijk geplaatste fietsen zouden alleen weggeknipt mogen worden indien er werkelijk potentieel gevaarlijke situaties ontstaan, en dit moet dan braaf gedocumenteerd worden met een digitale foto, data en dossier op een website zodat je het aan kunt vechten, en niet, zoals Stadsdeel Centrum tegenwoordig doet, naar willekeur omdat het oog ook iets wil.

Weet iemand of er al een proefproces is aangespannen in deze kwesties, zoals onze waarde Burgervader voorstelde?
-2-  :
Ik vind het helemaal prima als wrakken, en fietsen die langer dan een maand gestald staan weggehaald worden. Ik pleit daar al jaren voor. Ik wil mijn fiets goed vast kunnen wegzetten, wrakken zijn mij een doorn in het oog.
Maar ook hier in Oost is het lastig: een fiets is pas een wrak als er minstens drie onderdelen aan ontbreken. Nou, daar weten wij wel raad mee hier in de buurt. Een beetje slopen en bij de eerstvolgende opruimaxie is het wrak zomaar weg!
Men haalt hier nooit fietsen (met of zonder een lekke band) zómaar weg. Dat is kletspraat, dat gebeurt gewoon niet.
Arnoud de Jong
Ik pleit voor de uitvinding van 'biologische fietsen'! Als die twee weken niet door hun eigenaar zijn verzorgd verdorren ze en mogen ze worden gewied. ;-)
Dr.D
-4-  Dr.D:
Het merendeel van de mensen berijdt een wrak.
(anders wordt ie toch gestolen)
Waarbij Dr.D meewarig denkt;
“Hoe kan je daar in godesnaam op rijden?”
Alles is kapot aan zo`n fietslijk!
En tegelijkertijd wel een laptop in de tas van duizend euto.

Alsof je doorrijdt in een auto waarvan je een wiel bent verloren...
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Bij CS hebben ze gisteren even een paar honderd fietsparkeerplekken opgeheven in verband met werkzaamheden. Een deel van de klemmen is verschoven naar de voorzijde nabij de taxistandplaats. Netto blijft het echter een teruggang in het aantal plaatsen in de rekken.

En overigens, waarom kan er daar ter hoogte van de taxistandplaats in godesnaam nu ineens wel worden geparkeerd? En voorheen niet? Het tekort aan parkkeerplek was zeker nog niet nijpend genoeg?

Het proefproces is weer een stapje dichterbij.
Loesje
-6-  Loesje:
Ik ben het zeer eens met het fietsen knippen. Bij mij voor is er een fietsrekje waar 6 fietsen kunnen staan. Hier zijn 3 plekken van bezet door fietswrakken, en de andere 3 plekken zijn lastig om een fiets in te zetten en vast te maken omdat de fietswrakken onhandige modellen hebben. Elke dag stoor ik me er weer aan!
Kan er niet een meldpunt opgericht worden waar fietswrakken kunnen worden gemeld en dan gestickerd en uiteindelijk weggeknipt worden? Of is dat er al?

Dat zou fijn zijn.
Clemens Mol
-7-  Clemens Mol:
Fietsenknippen is niet altijd gelijk aan fietsenknippen. Dat het stadsdeel wrakken verwijdert en zo voorkomt dat de openbare ruimte dichtslibt is natuurlijk prima. Het stadsdeel moet echter niet gaan proberen het structurele tekort aan fietsnietjes op te lossen door dan maar fietsen te gaan wegknippen. Zo heeft het stadsdeel een tijd lang fietsen verwijdert die niet in de rekken stonden. Dat die rekken vol stonden deed niet ter zake en de fietser had het nakijken.

Gelukkig wordt dat inmiddels ook door het stadsdeel ingezien. Er zal bij een aantal knelpunten een substantieel aantal fietsparkeerplaatsen bijgeplaatst worden.

Het stadsdeel heeft de fietser veel te lang als een probleem gezien, en niet als een bijdrage aan de bevordering van duurzame mobiliteit. Zo noemde een PvdA lid enkele jaren geleden fietsen “een vlooienplaag in de openbare ruimte”

Ik heb goede hoop dat het wat dat betreft een stuk beter gaat. En anders lees ik dat hier vast wel
fox
-8-  fox:
ik ben een van die fietsknipbaasjes!
op en om het cs amsterdam borden met wat niet mag!
maar het is erg dom gedacht van mensen als wij een fiets aan het wegslijpen zijn, om dan 2 meter verder hun fiets vast te maken aan een paal of brug en als wij de mensen dan waarschuwen (als u hem daar neer zet dat dit voor eigen risico is en anders wij hem dan weghalen).
en je dan een grote bek krijgt terwijl je vriendelijk de mensen waarschuwd.
dit is zeer onbeschoft gedrag van domme mensen.
RudiPensionado
-9-  RudiPensionado:
Veel fietsers zijn zoals zij zich in het verkeer gedragen.
Jochem Floor
-10-  Jochem Floor:
@ fox: dan ben jij waarschijnlijk degene die na drie jaar het fietswrak heeft weggeknipt waaraan ik bij CS altijd mijn fiets placht vast te maken? Vorige maand was het ding ineens weg. Heel fijn.

Maar dus ook pal onder zo'n bord geplaatst. Drie jaar: lege en erafliggende banden, ontbrekend spatbord, gebroken spaken, losliggende (hangende) bagagedrager, van een ki.lometer afstand te herkennen. Kun je alsjeblieft je baas eens heel duidelijk vertellen dat je het werk echt niet kunt bijhouden?
Marianne
-11-  Marianne:
@Fox. Ook mijn fiets weggeknipt zeker. Ik heb geen grote mond gegeven maar kon het niet waarderen dat ik mijn fiets nergens kon plaatsen dan alleen op dat ene plekje wat nog een beetje vrij was. En, heb je er lol in gehad? Ik zou gewoon eens nadenken en een afweging in prioriteit maken.
@Pensionado, zekker geen fietser anders zou je gewoon eens anders piepen. Amsterdam stimuleert fietsen maar vergeet gewoon dat ze geen plekken hiervoor maakt om je fiets te stallen. Huizen zonder berging, bij het OV onvoldoende stallingsplekken (ook bij de Metro). In winkelstraten geen fietsenrek. Tja, wat moet je dan?
Ben Notmeijer Oregon-USA
-12-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Als ik zo de reacties lees zie ik wel een groot probleem voor de fietsgebruiker,maar heb verders niet tegen het wegknippen van fietsen die niet berijdbaar zijn en tevens alle fietsen die langer dan 7 dagen op een gegeven plaats staan. Dat je fietsen weg moet halen die soms weken of zelfs maanden zo ik lees in rekken staan,en dus als een dumping plaats gebruikt worden inplaats van dagelijkse stalling moet inderdaad goed aangepakt worden voor het totaal uit de hand loopt.Zoals het altijd is geweest de goeden moeten onder de kwaden lijden,Geen gemakkelijke oplossing zo te zien.Maar ik zie de toestand zelfs wel, zit Maandag in
mokum om mijn geboorte stad weer eens te zien,en ja ook de Cuyp. Groetjes
Julia
-13-  Julia:
Voordat ik op vakantie ging enkele weken geleden heb ik mijn fiets, waar ik zeer aan gehecht ben en die ik heb geverfd, in de buurt van het centraal station aan een boom gezet. Ik heb daar geen bord bij gezien en wist niet van deze strenge regeling af. Toen ik terugkwam was hij weg. Ik was erg geschrokken en zei tegen degene met wie ik was dat mijn fiets gestolen was. Ja, antwoordde hij, maar niet door gewone dieven, door de 'fietspolitie' zoals de wegknippers worden genoemd. Ik kon hem dus ophalen, maar het was weekend en dan zijn ze gesloten. Bovendien is dat een heel eind vanaf mijn huis. Daarna ben ik op vakantie gegaan. Als je hem op wilt halen, wat ik nu ga doen, kost dat minstens 10 euro! Dat is voor mij als student een groot bedrag, je moet je fiets terugkopen en je slot (duur) ben je ook kwijt. Natuurlijk is dat diefstal, dat is meer dan mijn dagbesteding. Ik vind het persoonlijk een schande dat dit gebeurt in een stad waar je geen dag zonder je fiets kan. Groeten Julia

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.