Home > > Fietsen door rood licht

Fietsen door rood licht

<%image(20050514-2005-05-14-0003.jpg|140|140|aftellen)%>
Amsterdammers zijn dwars. Ze rijden met hun fiets massaal door rood licht, ze rijden tegen het verkeer in, of over de stoep, af en toe terechtgewezen door een oppassende burger of op de bon geslingerd door oom agent. Ik doe dat in ieder geval zelf zo op mijn fiets en zie het velen met mij doen. Toen ik mijn kinderen fietsen leerde, gaf ik het goede voorbeeld en bleef ik braaf wachten bij rood licht, stapte af bij stoepen en vermeed verboden-in-te-rijden straten. Maar geboren en getogen Amsterdammers als ze zijn fietsen ze nu gewoon door rood licht. Maar het bestuur van deze stad wil dat natuurlijk niet.
Daarom stelde stadsdeelwethouder van Ontdempen van grachten en Herbouwen van torens Guido Frankfurther op 24 maart de eerste wachttijdmelder fietsverkeerslicht in gebruik, ter verbetering van de verkeersveilgheid van fietsers en het voorkomen van het massaal door rood licht rijden. De wachttijdmelder laat zien hoeveel tijd u nog moet wachten als het licht voor u als fietser op rood staat. De wachttijdmelder telt de seconden af tot het moment dat de fietser weer verder mag rijden.

Er zijn op dit moment een viertal wachttijdmelders geïnstalleerd. Ik heb een tijdje staan kijken op de Prins Hendrikkade - Martelaarsgracht of het enig effect had. Een heel beperkte, particuliere test, ik geef het toe. Ik zag fietsers gewoon als altijd dwars door rood heen rijden.
Mijn kinderen vertelden dat ze luidop tellend - 35, 34, 33,enz. - door rood heen blijven rijden. Gaat dit werken of is dit net als de torens en grachten een dood geboren kindje? Zeg het eens, lezer, blijft u wachten nu u weet hoe lang u moet wachten of rijdt u net als anders gewoon door als het kan?

164 reacties op "Fietsen door rood licht"

-1-  :
tIs tamelijk doodgeboren; 30 seconden voordat t groen wordt denk je namelijk: verdomme, zo lang wil ik niet wachten. En glip je dus door rood.
En 10 seconden voordat t groen wordt, denk je: ach, t wordt toch zo groen, laat ik alvast maar gaan rijden...
Waarschijnlijk werkt t dus zelfs de andere kant op; er wordt nog meer door rood gereden.
Evert
-2-  Evert:
Precies wat Jelmer zegt.

Amsterdammers blijven gewoon door rood fietsen, mits er op elk kruispunt agenten staan om te bekeuren. Enige tijd geleden was er zo'n leuke actie waarin een woordvoerder op AT5 zei dat het ook niet getolereerd werd van de Amsterdammers en dat er streng gecontroleerd zou worden. Deze controle heeft waarschijnlijk één à twee weken geduurd. Net als de controle op fietsverlichting trouwens..

Ik fiets zo'n beetje door elk rood licht als het kan en heb geen fietsverlichting, elke keer als ik vrees voor een passerende politieauto of motoragent, kan ik weer opgelucht ademhalen omdat ze doorrijden en er geen aandacht aan besteden. Hoezee!
Marleen Zachte
-3-  Marleen Zachte:
Ik heb het idee dat de voetgangersversie bij Magna Plaza goed werkt. Het verschil is misschien dat voetgangers toch al geneigd zijn stil te staan voor ze oversteken en nu vaak denken, ach die 20 tellen kan ik ook nog wel wachten. Om vervolgens zodra er nog 4 of 5 seconden resteren alvast te gaan lopen, uiteraard, maar dat lijkt nou net binnen de veilige zone te vallen ;-)
-4-  :
Ik rij nooit door rood en rij niet over de stoep, braaf he? Zou je ook eens moeten doen, scheelt een hoop stress.
sander
-5-  sander:
Stoer verhaal man, je fietst door rood en je kinderen ook!
denker
-6-  denker:
Nog irritanter dan over straat lopende toeristen: door rood fietsende Amsterdammers.
Hans Frederiks
-7-  Hans Frederiks:
Het ging in dit stukje over de test met wachttijdmelders en de vraag of 'de Amsterdammer' daardoor minder door rood zou rijden. Of het stoer is, of irritant, of braaf, daar ging het me niet om. Ik vraag me af of dit werkt en dat vraag ik in dit stukje aan de lezer.
-8-  :
En ik meld dat ik zo'n teller niet nodig heb ;)
Hylke
-9-  Hylke:
@ Jelmer: 30 seconden wachten, is dat zo lang??? Ben benieuwd wat voor interessante dingen je allemaal doet met die 'gewonnen' 30 seconden.

Die 30 seconden is een mooie tijd om eens rustig om je heen te kijken hoe mooi Amsterdam eigenlijk is.
Rob
-10-  Rob:
Tsja, als het nou eens bij 30 seconden bleef.

Op het Fredriksplein heb ik alitjd het idee dat er trams blijven komen - die krijgen nl. 'voorrang'. En @Hylke: zo mooi is het daar nou ook weer niet ...
PanMan
-11-  PanMan:
Ja, ik merk dat ik er zelf wel minder door door rood fiets. Zoiets van, ach, die 10s kan ik wel wachten...
Tommm
-12-  Tommm:
In het begin vond ik het nog wel een leuke rariteit. Op de kruising Prinsengracht/Rozengracht hing er al langer een op proef. Dus ik braaf wachten en rondkijken, maar nu heb ik gewoon haast en rijd ik door. Tenzij het nog maar een paar seconden is.

En wat doorrijdende politie auto's betreft. Ik heb weer een bon voor rijden zonder licht. Gekregen om, jawel, 5.30 des ochtends toen de zon net op kwam. Maar ze zijn wel lief geweest voor me. Alleen bekeurd voor het voorlicht en geen boete voor het niet bij me dragen van mijn identiteitsbewijs.
Margriet
-13-  Margriet:
Ik vind het een geweldig iets. Aangezien ik - als Amsterdammer - meestal voor rood wacht (behalve bij rechtsafslaan) kan ik nu m'n snelheid regelen (ietsje langzamer en 't is net op groen als ik aankom) en gewoon doorfietsen ipv stoppen en te merken dat net als ik afgestapt ben dat licht op groen springt.
sander
-14-  sander:
Ik heb gewoon genoeg van fietsers die door rood rijden. Vorige week reed ik (in de auto) langs het Olympisch stadion en zat achter een auto die een door rood rijdende fietser aanreed. Voor ons automobilisten was het groen. Deze fietser had een kind achterop en was aan het bellen! Gelukkig liep het met een sisser af en was er alleen materiele schade maar voor hetzelfde geld ...
Sigi
-15-  Sigi:
Ik heb eigenlijk genoeg van iedereen die door rood licht rijdt of spookrijdt of zonder licht of te hard. Dat stomme “assertieve” maar eigenlijk gewoon agressieve gedrag, het rondrijden, lopen, fietsen alsof je alleen op de wereld bent en met niets of niemand rekening hoeft te houden en dat dan vergoelijken met dat een beetje Amsterdammer toch niet zo'n watje is dat zich aan de verkeersregels houd. BS!!
Ilse den Besten
-16-  Ilse den Besten:
Waar zijn die verkeersregels anders voor? Wie gelooft er dat ze in Den Haag zitten van: “nah, laten we die zielige fietsertjes is ff flink pesten! Weet je wat, we sodemieteren er nog een zooitje van die stoplichten tussendoor!” Wie?? het klinkt misschien heerlijk braaf en conservatief, maar het is enkel om erger te voorkomen!
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
Ik ben er net nog langs gefietst. Ik vind het toch knap stom dat die verkeerslichten in kwestie zodanig staan afgesteld dat ze nog drie seconden rood blijven nadat de parallele voetgangerslichten al groen zijn geworden. Eigenlijk kun je al 8 seconden tevoren zien dat je kunt oversteken. Op dat moment is het voetgangerslicht nog slechts rood voor de busbaan. 12 stadsbussen per uur, meen ik. Ik schat in dat ik in staat ben die tijdig op te merken.

Dat soort stoplichten kan ik niet serieus nemen. Dus ik vrees dat u allen nog een hele tijd van achter tegen door rood rijdende fietsers aan zult blijven kijken.
Zoë
-18-  Zoë:
@ Evert:
“Amsterdammers blijven gewoon door rood fietsen, mits er op elk kruispunt agenten staan om te bekeuren.”
LOL!! Dat zou goed zijn voor de kas van de politie.

On-topic: bij mij werken die aftellende verkeerslichten wel. Precies wat Kylke zegt: wat is nou 30 seconden? Even lekker stilstaan, rondkijken (wat is nou leuker dan mensen-kijken?), onthaasten.... en je weet precies wanneer je weer mag en dat je dan ook minder hoeft op te letten of je geen groen-verkeer snijdt (want je rijdt dan zelf door groen). Door de rest van de stad rijd ik ook veel door rood, juist omdat ik niet weet of het nog 30 seconden duurt of no 4 minuten. Maar 't is toch altijd wat meer stressy: én op de rest van het verkeer letten zodat je niet dood gereden wordt, én opletten dat er geen wit-oranje auto in de buurt is. Ik kan je vertellen dat een achtervolging door agenten echt wel meer stress oplevert dan even wachten tot het groen wordt!!

Ik kan me wel dood ergeren aan fietsers die door rood rijden en vervolgens ander groen verkeer (bijna) aanrijden, afsnijden of zelfs ten val brengen (meestal zonder het zelf in de gaten te hebben).
Guus Rombouts
-19-  Guus Rombouts:
In de herfst op mijn racefiets, een minuut of wat stilstaan terwijl er helemaal geen verkeer aan komt heeft het bezweette lijf meteen een kouwtje te pakken. Hoe gezond is fietsen dan nog? Dan is het voor mij goed uitkijken -doe ik altijd want ik heb een autosportverleden- en met 'tempo 10' doortrappen.
Spookrijden op het fietspad vind ik de grootste irritatie in Amsterdam. Januari 2003 in Buitenveldert: Een dik mens op een gammele fiets met twee volle boodschappentassen aan het stuur komt links tegen de rijrichting in, ik reed maar een kilometertje of vijftien, probeerde nog uit te wijken. Drie seconden later was mijn voorwiel total loss, kon ik zes kilometer gaan lopen. Dat mens gek vinden dat ik d`r van de wereld vloekte. Dat spookrijden is zo gevaarlijk.
Die aftellende stoplichten vind ik een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Mensen gaan te vroeg oversteken omdat ze niet weten hoe lang ze moeten wachten. Nu dus wèl. Ik zal juichen wanneer de eerste in Oud West wordt geïnstalleerd. Wethouder Werner Toonk, stop met de iepenkap op de Bilderdijkstraat, zorg voor minstens tien van zulke lichten. Kaerel, wees eens nuttig..!
Jochem Floor
-20-  Jochem Floor:
Guus, je bent onmogelijk. ;-)
Guus Rombouts
-21-  Guus Rombouts:
@Jochem Floor.

Dank je voor het compliment.

Dat Buitenveldertse mens kwam dus de bocht volledig afsnijdend links door heen. English style. Ik werd gelanceerd zodat daar in Buitenveldert even niet alleen jumbojets vlogen. Goddank droeg ik een helm en onder mijn trainingspak een wielerbroekje met gemsleer inlegstuk, anders was het enkele reis traumahelicopter geworden. Niks toekomstige fietsersveiligheid op de Bilderdijk, dit soort -bijna- spookrijdersongelukken gaan daar ook tientallen keren per dag gebeuren op zo`n fraai geasfalteerd rijwielpad waarvoor te veel iepen moeten sneuvelen. Daarmee heeft jouw PvdA ingestemd. Regeren is toch vooruit zien..? Waarom doen jullie dat dan niet..? Verkeersveiligheid is hèèl wat anders dan onder valse voorwendselen ondernemers lokken naar een winkelstraat die nooit het P.C.Hooft-niveau zal krijgen. Verkeersveiligheid is o.m. stoplichten met een afteller installeren. Daar zal het niet meer van komen nu jouw PvdA de stadsdelenreductie heeft geblokkeerd. Jammer, jammer, jammer..!
Merit
-22-  Merit:
Toen ik die tellers op die stoplichten zag had ik dezelfde gedachte: werkt dat, of juist averechts?
Nou ben ik zelf op mijn veertiende een keer aangereden, daar waren geen stoplichten maar wel een toen voor mij verwarrende situatie, dus uit ervaring weet ik dat een stoplicht soms beter te vertrouwen is dan je eigen beoordelingsvermogen. En op het Weteringcircuit heb ik ooit een fietser met een compleet bebloed hoofd door de traumaheli opgepikt zien worden, aangereden door een tram. Dus daar stop ik sowieso altijd.
Mijn motto is: “Rood is rood, rij je door dan ga je dood”. Kortom, rood is stoppen en niet zeiken.
Inmiddels ken ik in Amsterdam ook stoplichten waar je kunt wachten tot je een ons weegt op groen licht terwijl er he-le-maal niets aankomt en ook kruizingen waar oversteken bij groen licht een garantie voor een levensgevaarlijke situatie is (van Zeeburgerstraat linksaf naar Zeeburgerdijk, probeer het eens). Dus dat doet dan wel weer afbreuk aan mijn respect voor het rode stoplicht, maar ik blijf voorzichtig.
Maar desalniettemin, met zo'n teller, hoewel een sympathiek gebaar, is het net alsof de politici begrijpen en accepteren dat je niet van de Amsterdamse fietser kan verwachten dat ie zomaar voor een rood licht gaat stoppen. En daarmee lijkt het wel alsof zo'n rood licht in plaats van een regel een soort verzoek wordt: “Wilt u even wachten? Het duurt nog maar 24 seconden.”
Zo doe je dus niks aan het gebrek aan respect voor de verkeersregel, dus zal het uiteindelijk, als het nieuwe eraf is, waarschijnlijk weinig tot niets uitmaken. Ik ben wel benieuwd naar de statistieken.
Merit
-23-  Merit:
Beetje offtopic maar toch leuk om te weten: Toen ik gisterennacht thuiskwam na het uitgaan hoorde ik in de bosjes een fietsendief bezig en -wonder!- er reed toevallig een politiebusje langs, dus tipte ik ze even. En ze hebben hem gepakt! Victorie! Die bosjes zijn een vaste stek voor fietsendieven om de sloten los te slopen en ik bel daarvoor regelmatig de politie, maar deze ene keer waren ze dus ook op tijd. Dus: is jouw fiets in de nacht van vrijdag op zaterdag gejat, waarschijnlijk in oost? Doe aangifte, misschien is ie terecht :)
Huub Derksen
-24-  Huub Derksen:
Misschien was ik vanaf mijn 12e jaar (1971) wel de eerste Amsterdammer die veelvuldig door rood fietste. Maar wel altijd KEEK / KIJK IK ZEER GOED UIT!!!

Dus ik vertoon nooit het gedrag van zo&#8217;n prachtig meisje of huppelk.tje dat al gsm&#8217;end, op zo&#8217;n piepende wrak, met schoudertasje, gekleed in kort T-shirt dus met een open ruggetje én een open naveltje én met sneakers aan, bijna slaperig fietsend, dus zonder te kijken, rechtsaf door rood fietst. En, daardoor zichzelf en het andere verkeer in gevaar brengt. Dat is zeer storend&#8230; ze krijgen van mij dan de volle laag!

En, Hans Frederiks moet zijn kids toch wat strenger toespreken; je MOET ZEER GOED UITKIJKEN BIJ HET DOOR ROOD FIETSEN!
Ik ben het met Merit eens dat het respect voor stoplichten afneemt als je dient te wachten en er geen noodzaak aanwezig is.
En Margriet, die haar fietssnelheid aan past bij nadering van zo&#8217;n op rood staand terugtelstoplicht, verdient wel navolging.

De Amsterdamse stoplichten worden denk ik afgesteld door zich uitsluitend per auto naar hun woning in Purmerend of Almere verplaatsende verkeersagenten. Mannen van in de vijftig die zich dus ook nooit op de fiets door de stad verplaatsen. Die veiligheidsnormen van een kernenergiecentrale toepassen op verkeerssituaties!
Jochem Floor
-25-  Jochem Floor:
(off-topic) @ Guus: Wat betreft de keuzen m.b.t. verkeersveiligheid, de stadsdelen beslissen daarin met gebonden handen. Ik ben het met je eens dat het waanzin is, overal vrijliggende fietspaden aan te leggen en dan bij de kruisingen alsnog gordiaanse knopen en zwarte punten in het verkeer te hebben. DIVV (Centrale Stad) voert op dit punt de regie en dwingt met eisen aan de inrichting de stadsdelen daarbij tot keuzen waarmee ze zelf vaak niet gelukkig zijn. Zoals recentelijk ook het geval was bij de herprofilering van de Bilderdijkstraat. Daaraan valt weinig te doen met een stadsdelenreductie, daarvoor moeten juist bevoegdheden worden verlegd van het ambtelijke DIVV naar het niveau van de stadsdelen.
Het enige dat bij mijn weten op dit moment is besloten (en dat is allesbehalve nieuw, voor wie de discussie volgt), is dat samenvoeging van stadsdelen niet van bovenaf wordt opgelegd.
Juist binnen de PvdA wordt als opmaat naar de verkiezingen met enige regelmaat wordt gediscussieerd over de toekomst van de stad en, daarmee samenhangend, de organisatie van de stad(sdelen). O.a. binnenkort (d.w.z. september) op de dag van de stadsdelen, in Westerpark. Kom eens meepraten als je wilt!
robert
-26-  robert:
Jochem, waarover moeten we dan meepraten? Opheffen van stadsdelen zal absoluut niet aan de orde zijn. Nee, er moet worden bezuinigd en dan gaat het slechts over het beter organiseren van bijvoorbeeld de reiniging. Misschien dat een aantal stadsdelen deze dienst beter gaan inrichten. Daarnaast, er zal door een aantal stadsdelen beter samengewerkt gaan worden (?). De vraag die je je dan zal kunnen stellen is simpelweg, waarom inderdaad dan niet samenvoegen en de politieke koninkrijkjes opheffen. Tja, nee dat kan niet. Meepraten, waarover dan!
Jan
-27-  Jan:
“De Amsterdamse stoplichten worden denk ik afgesteld door zich uitsluitend per auto naar hun woning in Purmerend of Almere verplaatsende verkeersagenten. Mannen van in de vijftig die zich dus ook nooit op de fiets door de stad verplaatsen. Die veiligheidsnormen van een kernenergiecentrale toepassen op verkeerssituaties!”

In tegenstelling tot uw betoog, heeft de politie helemaal niets met het afstellen van stoplichten of zelfs maar het beheer ervan te maken. Dat doet de gemeente Amsterdam......
Jochem Floor
-28-  Jochem Floor:
@ Jan: Dat klopt. Maar vind je de afstelling zelf dan wel goed?

@ Robert: Als er voldoende mensen zijn voor opheffing, dan worden de stadsdelen opgeheven. Vorig jaar is er o.m. vastgesteld dat er niet zoveel mensen op voorhand voor die opheffing zijn. Dat aantal daalt nog als je de voor- en nadelen van zo'n operatie op een rijtje zet.
Adam Smid
-29-  Adam Smid:
@Jochem: Ik hoop van harte dat er bij de volgende stadsdeelraadverkiezingen er in een aantal van de meest ineffectieve stadsdelen indachtig Jan Schaeffer er een “hef het stadsdeel op” partij meedoet. In principe is er niet eens een absolute meerderheid nodig om dat doel te bewerkstelligen, een grote minderheid antistadsdeelraadsleden is afdoende om het dagelijks bestuur dermate te bemoeilijken dat de regie wel terug móet gaan naar de capabelere handen van de centrale stad.

Ik vermoed dat in een aantal stadsdelen inmiddels wel duidelijk is dat het experiment mislukt is, met als ergste exemplaar het gedrochtige stadsdeel centrum. Het is niet eens zo moeilijk om een reclamespotje voor te stellen, met een eng muziekje, een onvaste camera die door de binnenstad heen gaat en een aangeschoten voice over die verhaalt over opengegraven grachten, wederop te bouwen torens en homobustochtjes naar Zandvoort, en dat afsluitend met een shotje van de befaamde groene envelop en de mededeling dat de kiezer betaalt voor dat dat onzinnig hobbyisme.

Minstens 40% moet lukken, dunkt me.
Jan-Matthijs
-30-  Jan-Matthijs:
Stoplichten met tellers werken natuurlijk alleen maar averechts. Als je al door rood rijdt, dan zul je daar zeker niet mee stoppen omdat er opeens een tellertje aan het stoplicht is toegevoegd - sterker nog, de meesten (mezelf incluis) zullen het in hun voordeel benutten.

Ik beschouw mezelf als een rasechte Amsterdammer (ben daar dus - met recht - trots op en vind dus ook dat alle mensen buiten Amsterdam boeren zijn, dank u) en ik rij dus ook al m'n hele leven lang lekker door rood (zonder licht op m'n fiets, ha!) - zoals het een rasechte Amsterdammer betaamt (nog nooit bekeurd trouwens, ha). Als het licht op rood staat en er geen verkeer aankomt, of als er een duidelijk overbrugbare afstand zit tussen twee opeenvolgende auto's... dan kan ik dus prima doorrijden (teller of geen teller).

Deze wachttijdmelders zijn voor mij wederom 'n teken van de Nederlandse obsessiviteit met orde en regelmaat. Als ik het verkeer hier in Amsterdam vergelijk met dat in Rome of (van horen zeggen) Bombay.. dan is het hier allemaal vrij prima geregeld.
Sigi
-31-  Sigi:
Waar komt dat idee toch vandaan dat een “echte” Amsterdammer altijd zonder licht rijdt en altijd door rood, wat een flauwekul.
Jochem Floor
-32-  Jochem Floor:
@ Sigi: Je hebt gelijk. Het negeren van overbodig rood licht is niet kenmerkend voor de 'echte' Amsterdammer, maar voor de weldenkende doorsnee Nederlander.
Axel Roest
-33-  Axel Roest:
Ik rijd al jaren door rood licht, maar wel met respect voor het verkeer dat voorrang heeft. Ik rijd dus NIET door rood om auto's af te snijden en mezelf potentieel om zeep te helpen. Als er verkeer rijdt wacht ik, als er geen verkeer is, rijd ik door.
Ook als automobilist heb ik er juist een hekel aan als ik moet wachten om rechtsaf te slaan omdat er 5 fietsers langszaam op gang komen bij het stoplicht. Hadden die niet gewoon door rood licht kunnen rijden, zoals iedere fatsoenlijke Amsterdammer doet van 5-85 jaar?
Het zwart-wit regelen van het verkeer door domme apparaten die ook nog altijd slecht staan afgesteld, bevorderd mijns insziens de onoplettendheid in het verkeer.
Ik vind wel dat fietsers bij ongelukken niet meer automatisch de zwakke partij moeten zijn. Er moet gewoon gekeken worden naar het rijgedrag van die fietser.

Wat betreft stadsdelen: Bij de Wibautstraat is het noordelijke fietspad momenteel verboden voor fietsers die van het centrum komen. Ik gebruik dit fietspad al 8 jaar om naar m'n werk te komen. Het is zeer breed, en er rijden 'sochtends in de spits om 8:45 gemiddeld 5 fietsen. Waarom is dit fietspad eenrichting geworden? Welke overgevoelige ambtenaar uit een nieuwbouwflat in Purmerend heeft dit nu weer bedacht? Ondertussen staan er nog wel stoplichten voor de kant die je niet mag fietsen, dat is het frappante.
EO
-34-  EO:
Ik vind het een goed modern idee, lijkt me leuk zo,n teller.Maar waar ik woon in utrecht dus heb je ze niet ,stom!
Stefan V
-35-  Stefan V:
Ik moet zeggen dat ik even stond te kijken toen ik de teller zag. Vond het wel een grappig idee. En doordat ik zo verbaasd was ben ik ook eigenlijk wel blijven staan.

Ik denk echter dat het niet veel zal schelen, want mensen hebben nou eenmaal haast en we hebben een hekel aan wachten.

Ik rijd zelf ook al jaren door rood, maar dan weet ik op mijn route ook precies wanneer het kan en wanneer niet. Ik denk dat de politie daar dus ook gewoon rekening mee moet houden. Een fietser is nl een stuk minder gevaarlijk dan een auto die door rood rijd.
Tuurlijk moet de fietser dan het overige verkeer niet hinderen!
Enigma51
-36-  Enigma51:
Ik vind zo en zo dat iedereen die door het rode stoplicht gaat en door door een ongeval veroorzaakt voor alle kosten moet opdraaien en een hele zware boete moet krijgen, opvoeden die lui dat is het enige wat men zal verstaan, ik zelf heb dertig jaar op de fiets gezeten en nog nooit door rood gereden wel ben ik vaak aangereden door deze klootzakken die er dan als het kon er snel van door gingen bah ik haat deze mensen, zwaar aanpakken is het enige wat zal helpen, ongeloofelijk dat je door rood fiets met een kind achterop al bellend dat dit mogelijk begrijp ik niet, zonder enig gevoel voor gevaar ik zie het heel vaak en heb dan de neiging er wat van te zeggen, heb ik wel een paar keer gedaan en kon meteen de kanker en de pleuris krijgen, waar gaat het naartoe met de mensen, zo zie je maar de mensen moeten opgevoed worden en wel nu met onmiddelijke ingang, ik zou wel weten deze mensen op te voeden, 1 een verplichte wa verzekering zoals voor iedereen die een voertuig bestuurd, 2 een kenteken voor alle fietsers zoals iedereen die een voertuig bestuurd, 3 als je door het rode stoplicht rijd en daardoor een ongeval veroorzaakt betaal je al de materiele en inmaterielen kosten wat nu niet voor een fietser geld die nu door het rood rijd, het is nu zo dat als jij door een door rood rijdende fietser aangereden wordt ook jij voor 50 procent ook mede verantwoordelijk bent, ik vind dit ongeloofelijk, als je de verkeersboeken er op nakijkt staat er jouw te vertellen dat de voetgangers en de fietsers de zwakste weggebruikers zijn, wat een slap gelul zeg, ja men heeft wel gelijk als de mensen door het rood gaan maar dan is het wel je eigen schuld en zal je er ook voor opdraaien, zo en zo zijn er veel dingen krom in dit land en als je de mensen wilt heropvoeden zal je heel zwaar moeten straffen, ik kan nog wel een paar uur door gaan zo maar mijn standpunt is wel duidelijk genoeg lijkt mij en heeft al te lang geduurd, jammer dat Pim niet meer leeft die Haagse apekoppen daar moeten alle maar met te vroeg pensioen daar wil ik best wel voor mee betalen.
Dr.D
-37-  Dr.D:
Pim hield ook niet van rode lichten.
Fietsen door de amsterdamse binnenstad evenmin...
Enigma51
-38-  Enigma51:
Ik heb liever dat je commentaar geeft op mijn standpunt dan zo dom te reageren of heb jij toevallig niet een keer mij voor de klote gereden toen je rood reed, vast wel eens anders zou je met interesse reageren, ik ben er van overtuigd dat dit land, de mensen, opvoeding nodig hebben, te beginnen met iedereen die niet begrijpt of wil begrijpen wat ik bedoel te vertellen, verder wens ik je veel geluk in je leven en pas op dat je niet aangereden wordt door een klote fietser die de weg onveilig maakt als toevallig jij met je kleinkind oversteekt, netjes opvoederig zoals het hoort met opa en meemaakt dat de lul je nog even meededeeld dat je de kanker maar moet krijgen leuk voor je kleinkind weet die alvast hoe grote mensen kleine mensen opvoeden.
Zoeen opvoeding geef ik mijn kinderen/kleinkinderen niet omdat die anders ook maar de regels aan de laars de lappen en de maatschappij daardoor steeds rotter zal worden.
Peter Balk
-39-  Peter Balk:
stoplichten zijn er voor auto's niet voor fietsers, als er geen auto's zouden zijn waren er ook geen stoplichten, gewoon gaan met die banaan, loopt allemaal op rolletjes toch, ik heb nergens last van, maar wachten als er geen verkeer is dat laat ik aan mensen over die daar van houden
ik zal altijd rijden als er een gaatje valt. en mooi rood is niet lelijk.
apparte groenlinks fietspaden waar eerst bomen stonden mijd ik ook ik blijf gewoon op de 'openbare' weg rijden die is er voor iedereen dus ook voor fietsers, je bent toch niet verplicht om op een fietspad te rijden????
het gaat veel sneller op de openbare weg als op een gevaarlijk fietspad naast het trotoir zoals in de kinkierstraat, heb daar al verschillende mensen aangereden. dat gebeurt me anders nooit als ik gewoon op de weg rij met de auto's mee
dus groenlinks stop daar mee of veander je naam
Gegroet
Peter Balk
-40-  Peter Balk:
heb nu ook een auto, wel wennen al die fietsers, maar wel gezellige puinhoop heerlijk
Dr.D
-41-  Dr.D:
Inderdaad gewoon midden op de weg rijden,
dan ben je het beste zichtbaar.
Het is net als met hondendrollen op de stoep.
Als ze groot genoeg zijn stap je er niet in!!!
Enigma51
-42-  Enigma51:
Je bent wel verplicht om op het fietspad te rijden, een blauw bord met een witte fiets er op betekend nog steeds verplicht fietspad, en verder is een fietser ook verplicht zoveel als mogelijk rechts te rijden en dus niet op de stoep en door rood en inderdaad Peter Balk mooi rood is niet lelijk maar als jij door het rode stoplicht rijd en daardoor bij wordt aangereden door jouw eigen stomme schuld dan natuurlijk is het rode bloed wat uit je lijk loopt ook rood maar toch echt wel minder mooi hoor, maar ja je moet er natuurlijk wel een beetje over na kunnen denken waar je nu eigenlijk mee bezig bent en dat is voor veel mensen natuurlijk moeilijk, dus gewoon maar gaan met die banaan door het rood en wordt ik daarbij aangereden ach dan heb ik toch pech, nou van mij mag je hoor maar betaal dan ook alle medische kosten zelf oke en niet van mijn premie van 113 euro per maand.
Lisa Munnik
-43-  Lisa Munnik:
en weer een tegendraadse a'dammer. ik stop wel voor rood licht en dat zouden meer asociale a'd ammers moeten doen ipv mensen die wel stoppen uit te schelden en automobilisten en voetgangers de stuipen op het lijf te jagen. Zo moeilijk is het toch niet? Gewoon een regel naleven.. en dat het hoogste woord voeren als je dan onder een auto of vrachtwagen komt te liggen.
Hans F.
-44-  Hans F.:
Als je onder een vrachtwagen ligt, heb je niet zoveel praats meer...
Richard
-45-  Richard:
ik vind het vrezelijk dat ze het doen ze denken echt dat het aleen maar voor hun is de weg.als ze onder het wiel komen vind ik niks erg eigenschuld dikke bult
Jolanda de Vries
-46-  Jolanda de Vries:
Ik rij alleen door rood als er 'niks' aankomt, of als de andere kant stilstaat (en in mijn richting de tramlichten al op wit of de voetgangerslichten al op groen staan. Zelf vind ik dat ik daarmee heel netjes rij (ik hinder niemand, veroorzaak geen gevaarlijke situaties). Maar ik heb het afgelopen anderhalfjaar wel 3x (!) een bekeuring gekregen voor door rood licht fietsen. De eerste was bij het Weteringcircuit, nog voor de secondentellers daar geplaatst waren. Ik had haast, keek vluchtig of de weg vrij was, maar helaas, er stonden agenten op de fiets op de loer. Daarna lette ik veel beter op bij kruispunten: of er ook agenten stonden. (Nu de secondentellers daar staan moet ik zeggen dat ik daar nu wel wacht, ook omdat het volgens mij nu sneller gaat: bij helpen ze dus wel!)
De tweede keer was bij de kruising Kinkerstraat - Bilderdijkstraat. In de ochtendschemer had ik de agenten aan de overkant achter de geparkerde auto niet gezien. Ik let daar bij het kruispunt (nog steeds) op de tram- en voetgangerslichten. Die gaan meer dan een minuut voor de gewone al op wit / groen en het kruisverkeer staat stil. Prima over te steken dus en heel lullig om daar een bekeuring voor te geven. Maar ja, dicht bij het hoofdbureau; ze staan daar vaker. Nu neem ik vaker een paralelroute zonder stoplichten. Het stoplichtenbeleid bij dit kruispunt moet echt anders! Dat het gewone stoplicht pas een tijd na het tramlicht op groen gaat, snap ik wel: anders komen de auto's verderop met de tram in de knoop (richting stad). Maar waarom geen apart fietsstoplicht? De tram heeft geen last van de fietsers en omgekeerd en auto's die rechtsaf willen, hoeven dan niet eerst op de al die fieters te wachten (en de auto's daarachter weer niet op die eerste die rechtsaf wil). Dan zouden daar een hoop mensen minder vaak door rood rijden. Veel beter voor iedereen dus.
De derde bekeuring kreeg ik op een zondagmorgen bij de kruising Weteringschans - Westzijde (bij de Nederlandse Bank, richting oost). Ik stop daar eigenlijk altijd; lastig kruispunt). Toen ook, zelfs nu er op dat tijdstip niemand aan kwam van links of rechts. Maar dan lijkt wacht extra lang te duren. Nu kijk ik sinds de tweede bekeuring alle kanten op of ik geen agant zie, en toen dus ook, maar nadat ik al een aardig tijdje gewacht had en het tramlicht op wit ging, kon ik mezelf toch niet langer bedwingen (ondanks dat er achter me een gezinnetje stond, waarbij je eigenlijk het goede voorbeeld moet geven). Maar doordat er fietsers achter me stonden, had ik niet gezien dat (in die minstens twee minuten of zo) de persoon op de brommer, die achter die fietsers was gaan staan, een agent was. Die me dus pakte. Sindsdien ben ik een beetje paranoia geworden voor agenten. Want ik vind het zo flauw en oneerlijk, om op zo'n manier bekeuringen te geven. En mensen die echt gevaarlijk doen door tussen de aankomende auto's door te zigzaggen, bellend met één hand aan het stuur, 's avonds vrijwel onzichtbaar omdat ze zonder licht rijden maar aan klooien, en 'nooit' een bekeuring krijgen.
Het beleid voor auto's dat er nu hogere boetes zijn voor gevaarlijker dingen, mag wat mij betreft ook voor fietsers worden toegepast: door rood rijden als er niks aan komt / als het kruisverkeer stil staat moet veel minder zwaar beboet worden dan 'zomaar' door rood fietsen.
Nou ja, lang verhaal geworden, maar ik ben nog steeds gefrustreerd over die stomme bekeuringen!
Stefan Langeveld
-47-  Stefan Langeveld:
“Amsterdammers ()rijden met hun fiets massaal door rood licht, ze rijden tegen het verkeer in, of over de stoep ().”
Een verzoek: hou op met elkaar napraten -en schrijven, en ga zelf waarnemen. Feitelijk stoppen fietsende Amsterdammers massaal (4 van de 5) voor rood (en hinderen anderen, die gewoon veilig en vlot willen rijden).

De oplossing is gelukkig simpel: kruispunten aanpassen en de stoplichten uitzetten.
Onderlinge verantwoordelijkheid ja, stoplichten nee.
Ik bereid een campagne voor, om dit gedaan te krijgen. De weerstand is groot tegen een proef met 'lichten uit' bij politiek en diensten, evenals het geloof in het heil van stoplichten.

Lees meer (alles) op Baluw, en vraag om de nieuwsbrief.

Tip : Als ju staande wordt gehouden en liever niet gestraft wil worden voor veilig gedrag, overweeg dan te ontkennen (met klem) dat ju door rood reed. Politie-agenten kunnen zich vergissen.
Dr.D
-48-  Dr.D:
Politie agenten op de fiets rij je d`r zo uit.
Ze hebben geen conditie en geen stratenkennis.
Verkeerslichten zijn voor gemotoriseerd verkeer!
Net als alcoholcontroles...
Enigma51
-49-  Enigma51:
Ja Ja verkeerslichten zijn voor gemotoriseerd verkeer, als jij dat echt zo vind zal jij vast vaak, of beter nog, altijd voor jouw dan, door het rode stoplicht rijden, tja ik heb het al eerder verteld het rode stoplicht is een mooie kleur maar die zelfde kleur heeft jouw bloed ook, ik vraag mij dan toch echt af, als jij door het rode stoplicht gaat en daarbij wordt aangereden je er ook nog zo over zal denken, als je dat dan nog kan welteverstaan, heb toch enig geduld, scheelt een hoop narigheid als je nabestaande jouw op twee drie meter met zand er over moeten achter laten. DENK DAAR MAAR EENS OVER NA, ZAL VAST MOEILIJK VOOR JE ZIJN.
Dr.D
-50-  Dr.D:
Iemand die zich zo nodig moet verplaatsen met honderden kilo`s ijzer door een middeleeuwse stad.
Afstanden van gemiddeld minder dan vijf kilometer.
Die is goed bezig!!!

En ter geruststelling aan Enigma,
raadselachtig maar waar, Dr.D is nooit bij een ongeluk betrokken geweest.
Omdat hij altijd alert is...
-51-  :
overigens levert jezelf heel erg haasten en druk doen en door rood rijden je maar een paar seconden tot gemiddeld maximaal anderhalve minuut tijdwinst op. Voor een dergelijke tijdwnst wacht ik liever voor rood dan het risico te lopen dood- of mijn-leven-lang-ongelukkig gereden te worden. En overigens, zelfs als IK wel het risico zou willen lopen aangereden te worden, iemand per ongeluk (dodelijk) aanrijden terwijl je zelf in je autootje wél door groen rijdt levert de automobilist een levenslang trauma op. Daar mag je als fietser ook wel eens aan denken.
Dr.D
-52-  Dr.D:
Onverantwoord gedrag wordt in het verkeer hard bestraft.
Maar door de kennis van de stad kan de fietskoerier de hiaten benutten die in het verkeerslichtensysteem zitten.

Een ander verhaal dan een dronken student of een toerist op een huurfiets...
Enigma51
-53-  Enigma51:
Tot dat die hiaten hem/haar tegen zitten en maar hopen dat het goed afloopt
Hans van der Vleugel
-54-  Hans van der Vleugel:
Net op het Frederikspein bekeurd voor door rood licht rijden met de fiets.... ¤50 f**king euros. Ik fietste met het witte licht van de tram mee. Die krijgen daar voorrang. Dat zou ook voor fietsters moeten zijn. Laat die autos maar langer wachten. Met de fiets sts je daar geen seconden , maar minuten te wachten!
Brenda
-55-  Brenda:
Volgens mij was het vandaag weer fietsenlampen controlle dag. Wat heerlijk dan dat, als je licht in orde is, je gewoon lekker door kunt fietsen!!
fietserje
-56-  fietserje:
idd, een beetje respect voor rood mag best, maar dan moet het stoplicht ook op groen als het kan, dus als tram en voetganger ook op “groen” staan.

Men kan een voorbeeld nemen aan Parijs: daar heb je op de meeste kruisingen hele simpele lichten. op het moment dat noord-zuid op rood springt, springt oost-west op groen en omgekeerd. Ook geen aparte voetgangers, fiets of bus lichten. Daar heeft iedereen haast en rijden ze als idioten, maar (bijna) iedereen wacht daar, je begint te lopen/rijden als het 'andere' stoplicht van oranje op rood springt.

Ik heb ook een hekel aan al dat volk dat maar tussen de auto's door scheurt, door rood, zonder licht etc. Maar vind het ook belachelijk dat je een boete krijgt als je het voetgangerslicht volgt...
Peter
-57-  Peter:
Ik moet bekennen dat ik op de fiets geregeld door rood rijd. Niet iets om trots op te zijn, maar soms staan stoplichten rood terwijl er in de wijde omtrek geen auto is te bekennen. Ook blijven ze soms iritant lang op rood staan terwijl al het autoverkeer al lang is gepasserd. Wat mij betreft valt dit onder de noemer 'uitlokking'.

Je zou toch denken dat met de hedendaagse techniek het mogelijk moet zijn stoplichten beter en meer flexibel af te stemmen op het verkeer.

Aan de andere kant, natuurlijk zijn stoplichten vervelend als je er voor moet wachten. Maar bedenk wel, dat op echt drukke wegen het voor fietsers de enige mogelijkheid is om aan de overkant te komen. Dus je hebt er ook weleens profijt van.

De mensen die zo trots roepen dat ze zonder verlichting rijden zijn wat mij betreft suïcidaal. Waarom zo moeilijk doen, er zijn makkelijker manieren om jezelf van kant te maken zonder dat je daarmee gemotoriseerde medeweggebruikers met een levenslang trauma opzadelt.
Jolanda
-58-  Jolanda:
Er is in amsterdam, voor zover ik weet, één stoplicht dat net zo werkt als die in Parijs (zoals beschreven door Fietserje), of eigenlijk, nog iets beter: zodra de ene kant op oranje gaat, springt het stoplicht voor de andere kant al op groen. Er is geen moment stilstand op het kruispunt, door rood rijden staat gelijk aan zelfmoord, maar je staat nooit voor janklaasen te wachten en het wachten duurt niet te lang. Het betreffende kruispunt is Sarphatiestraat - Weesperstraat. Iedereen die hier vaker komt laat het wel uiyts z'n hoofd om door rood of zelfs oranje te rijden. Toch staat dit kruispunt niet bekend als gevaarlijk. Het is welliswaar geen kruispunt van twee auto+fiets-stromen (de Sarphatiestraat is voornamelijk een fiets- en tramroute, de Weesperstraat is een belangrijke autoroute), maar het werkt wel: vrijwel nooit rijdt daar een fietser door rood. En ik heb er ook nog nooit een politiecontrole gezien. De politie is namelijk ook niet gek, die gaat vooral op plaatsen staan waar fietsers veilig door rood kunnen rijden en dat dus ook doen, zodat ze veel bekeuringen kunnen uitdelen. Dat is dus het gekke: gedrag dat (op dat moment) niet gevaarlijk is streng straffen en niet controleren op plaatsen waar het wel gevaarlijk (meestal) is.
En dan nog iets: vorig jaar was de bekeuring voor door rood fietsen 25 euro. Nu 50. Een verdubbeling! En waarom? Een bekeuring krijgen is sowieso vervelend (vooral het tijdverlies, terwijl je al haast had). Zou het helpen dat het nu nog veel meer geld kost? Ik betwijfel het.
Ik weet wel dat de politie met veel bombarie heeft aangekondigd dat gevaarlijke handelingen in het verkeer (zoals bumperkleven en andere auto-overtredingen die in de campagne worden genoemd) nu zwaarder bestraft worden. Maar nu blijkt door rood fietsen (waarbij de meeste bekeuringen worden uitgedeeld bij die tramlicht-op-wit / voetgangerslicht-op-groen-kruispunten) dus ook veel zwaarder bestraft wordt! Laat de politie alsjeblieft niet meer bij die 'veilige' kruispunten brave fietsers gaan pakken, maar gewoon veel meer zelf in het verkeer bewegen en fietsers aanpakken die zich echt gevaarlijk gedragen!
Josien
-59-  Josien:
Ik vraag mij echt af wat het voor zin heeft Amsterdammers 50Euro bekeuring te geven voor door rood rijden.
Het lijkt wel mens erger je niet spel. Je hebt door rood rijden en door rood rijden. Je kunt ongevaarlijk en op eigen risico door rood rijden, zonder dat een weggebruiker last van je heeft en je kunt asociaal door rood rijden, zonder bewust te zijn van je medeweggebruikers. Ik denk dat het laatste bekeurd mag en moet worden, maar leg de politie het verschil maar eens uit. Ik zie ze zelf zo vaak op de stoep fietsen!
Ik werk vanochtend tot mijn grote schrik bekeurd op Postjesweg + Hoofdweg> ik dacht dat het groen werd, maar ging te voorbarig en dus 50 Euro boete. OK, regels zijn regels, maar wat een bedrag en zielig dat een motoragent niets beters te doen heeft...
-60-  :
Sinds ik een kind heb ben ik me ineens bewust van het risico dat ik neem als ik door rood rijd. En blijf ik keurig staan tot het licht op groen springt. Ik word woest als ik ouders zie met kinderen achterop die met gevaar voor hun levens tussen auto's door sjezen. Waar ben je mee bezig zeg. En dat alles zodat je 10 seconden tijdwinst hebt ofzo? Doe normaal. Ik ben mensen die alleen voor zichzelf leven een beetje zat in het verkeer.
Dorinne
-61-  Dorinne:
en ik begin al die fietsers zat te worden die het kennelijk de gewoonste zaak van de wereld vinden tegenwoordig over de stoepen heen te fietsen. Ook die ouders die tegenwoordig hun kinderen in zo een nieuwerwetse bakfiets vervoeren. Kan dat nu echt niet anders? Als oudere voel ik me soms heel onveilig op een veilig veronderstelde stoep.
Pippin
-62-  Pippin:
Als er niemand door rood licht zou rijden zou amsterdam 1 grote verkeersopstopping worden. Van de mensen die door rood licht rijden veroorzaakt toch niemand een ongeluk. Enige wat irritant is zijn die blauwe kutsmurfen die je dan 50 euro boete onder je neus drukken :@
Igor
-63-  Igor:
Goed initiatief, die tellers op de stoplichten!
Bijkomend voordeel is dat je kan zien dat het stoplicht goed werkt. Sommige stoplichten - bijvoorbeeld Marnixstraatzijde van het Haarlemmerplein / Fietspad A'veenseweg onder de A10 - staan af en toe zo lang op rood dat je het er op het laatst maar op waagt om door rood te rijden. Je kan namelijk op geen enkele manier zien dat het stoplicht nietkapot is.
Marjet
-64-  Marjet:
Wie kan mij vertellen of door rood licht rijden als je rechtsaf slaat wel of niet mag.
Heb vanochtend een verkeerscontrole doorstaan en heb mij het hemd van het lijf geluld en ben er met een waarschuwing vanaf gekomen. Volgens mij mag het wel maar ik kan het nergens officieel terugvinden. Wie weet er meer?
Wiard
-65-  Wiard:
Van http://www.infopolitie.nl:
“Brom)fietsers rijden vaak door rood licht als zij rechts afslaan. Dit is alleen toegestaan als bij verkeerslicht een bord is geplaatst met de tekst ”Rechtsaf voor (brom)fietsers vrij“. In dat geval geldt het gele en rode licht niet voor rechtsafslaande fietsers, bromfietsers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig.

Voorzichtigheid hierbij blijft echter wel geboden. Zij moeten namelijk al het overige verkeer voor laten gaan.”
Jochem Floor
-66-  Jochem Floor:
Dat mag, althans, het wordt met zoveel woorden getolereerd, als mijn geheugen mij juist dient. De dienders vonden het zeker een aantasting van hun gezag dat je het ook onder hun neus deed?

Ik doe er ook niet meer aan mee, dat 'uitdagend gedrag' jegens politiemensen door normaal gedrag te vertonen. Voor je het weet ben je het konijntje omdat er een bonnetjesdag heeft. Dus zodra ik zwaantjes zie ga ik me tegenwoordig heel krampachtig aan de verkeersregels houden, ook al is het nergens goed. Stoppen bij ieder rood licht, iedereen krijgt altijd en overal voorrang en ik zet mijn lichtjes subiet op (om ze bij de eerste gelegenheid te verwijderen).

Als ze het zo hebben willen, dan kunnen ze het zo krijgen. Lang leve de orde en netheid, in een straal van 50 meter om iedere juut.
Wiard
-67-  Wiard:
@Jochem: dat van die lichtjes snap ik toch niet. Ik probeer altijd licht op m'n fiets te hebben. Niet om de agent te paaien maar voor m'n eigen veiligheid. Om ze er af te halen, terwijl je ze wel hebt, gaat mij toch wel erg ver...of bedoel je overdag?

Overigens vind ik dat er wel erg krampachtig over wordt gedaan. Ook ik rijd door rood maar ik zal de laatste zijn om te klagen als ik beboet word. Ik weet dat ik fout zit en ik weet dat het niet veilig is. Het duurt alleen altijd zo lang en in al die tijd ben ik er nog nooit voor bekeurd (flink afkloppen :-)
Wiard
-68-  Wiard:
Overigens: zijn er al resultaten binnen over de effecten van de aftellers op de verkeerslichten? Ben toch wel benieuwd. Voor mij werkt het namelijk wel.
Jochem Floor
-69-  Jochem Floor:
@ Wiard: Ik draag ze dus NIET voor mijn eigen veiligheid, maar slechts om boetes te vermijden. Maar ik rijd eigenlijk liever om, als de omstandigheden dat toelaten. Ik vind de verplichting van lichtjes in een goed verlichte stad te belachelijk voor woorden. Als we nu op het platteland zouden wonen..
De kans dat ik als nietroker doodga aan meeroken is groter dan dat ik wordt platgereden als gevolg van het onverlicht rondfietsen. En tegen van die zogenaamde gezonde roker-types die nog altijd overal mijn pad kruisen wordt ik ook niet door middel van boetes beschermd.
Wiard
-70-  Wiard:
Zit je wel eens in een auto als het donker is? Fietsers zonder licht zijn nauwelijks te zien, hoe goed verlicht de stad ook is. Pas van heel dichtbij zijn ze zichtbaar. Het hele idee van verlichting is dat verkeersdeelnemers ook van veraf zichtbaar zijn, zodat er geanticipeerd kan worden. Anticiperen is een van de belangrijkste zaken in het verkeer.
willem
-71-  willem:
Waar maakt iedereen zich druk om! amsterdammers staan bekend als a-sociaal, zowel in als buiten amsterdam. Al tientallen jaren. Met al deze maatregelen wordt “de amsterdammer” een spiegeltje voorgehouden, maar volgens de amsterdamse mentaliteit is dat wat ze zien altijd voor een ander en niet voor hen bedoeld.
Als er iets mocht gebeuren ligt de schuld uiteraard ook bij die anderen en moeten die dus ook in en aan de allerhoogste boom hangen.Liefst met een enorm kabaal, want ook in volume onstijgt de amsterdammer een gemiddeld mens met 50%.(Zie tevens alle zielige krantenberichten over voorvallen maar eens over de afgelopen jaren met betrekking tot amsterdammers.)
Deze kleine deelname is volgens mij zonde van mijn tijd. Wat in vorige decades al verrot was verbeter je ook in de komende decades niet.
Willem.
Karin
-72-  Karin:
In Parijs zijn er veel minder verkeerslichten dan hier, mensen kijken daar beter om zich heen en houden rekening met elkaar.
Wat denkt u ervan?: (verkeers) regels maken mensen lui, als je je eraan houdt ben je minder wakker, zonder regels ben je zelf verantwoordelijk.
Jan Stender
-73-  Jan Stender:
Ik ben zelf ook een rasechte Amsterdammer,maar wel geboren met een goed verstand.
Dus rood is rood en groen is groen
Ik fiets nooit door rood,en nog belangrijker,ik heb fatsoenlijke verlichting op m,n fiets.
Trouwens,mijn fiets is altijd in perfecte staat,een gammele stuk frame,met kromme wielen,wat ik veel zie rond rijden,moet ik niet.
Inderdaad,rij je door rood,dan wordt je dood
Iemand die zegt,dat een echte Amsterdammer altijd door rood rijd,zou eens een afspraak moeten maken bij een psychiater
Het is gewoon een harde regel,als je door rood licht,en zonder licht rijd,dan spoor je gewoon niet!
Als een automobilist door rood rijd,ojee dan moet je die fietsers eens horen schelden.
En als oom agent dat ziet,dan krijgt de automobilist meteen een dikke prent
Nee,niks fietsers hun gang laten gaan,en maar lekker door rood rijden
Gewoon een dikke boete uitdelen
Jan Stender
-74-  Jan Stender:
Ik heb vandaag iets nieuws bedacht
Ik was op de fiets weg naar Amstelveen
Op de Rozengracht had ik groen licht,maar natuurlijk kwam er weer zo,n kleurenblinde stadszombie tegen,die door rood wou fietsen
Omdat ik zeer zuinig ben op mijn Sparta,en ik niet wil dat deze beschadigd raakt door zo,n sukkel,heb ik diegene maar een flinke schop tegen z,n voorwiel gegeven.
Het hielp wel,ik kon gewoon doorrijden,en mijn fiets raakte niet beschadigd.
Bellen schijnt ook niet te helpen,want fietsende stadszombies schijnen dan ineens doof te zijn
Daarom heb ik tegenwoordig een gastoeter bij me,wat binnenkort vervangen wordt,door een 2 tonige luchthoorn,met een 12 volts accu op m,n bagagedrager.
Oja,nog een oproep voor de fietsende stadszombies,die vooral bij een trambaan door rood fietsen
Doe eens normaal,je kan nu eenmaal geen 30 ton zware tram uit de rails koppen,je verliest het toch.
Als een tram een mens was,dan zou ie krom liggen van het lachen,als een stadszombie(m/v) het zou proberen
Fietsers die zonder licht en/of door rood licht fietsen,noem ik stadszombies
Jan Stender
-75-  Jan Stender:
Vanmorgen weer een groep stadszombies tegen gekomen
Ze doen echt veel moeite,om vooral niet op het werk,school of wat dan ook te komen
Ook sommige ouders geven het goede voorbeeld
Ik zie een vent zonder licht rijden,dus zijn dochter van ongeveer 10 jaar,moet maar ook zonder licht rijden
Ik hoop voor dat meisje,dat ze de school gehaald heeft
Jan Stender
-76-  Jan Stender:
Vanavond rond kwart voor 6,sta ik bij de Marnixstraat,te wachten voor het stoplicht
Achter mij vraagt een vrouwtje,of ze er langs mocht
Eigenlijk vroeg ze,mag ik er langs,want ik wil graag de pijp uit
Buiten het feit,dat deze domme koe,graag door rood licht wou rijden,had ze ook geen verlichting op haar fiets
Wat leren mensen tegenwoordig?
Aan iemand vragen,of je er langs mag,om vervolgens je dood tegemoet te rijden!
Mocht deze dame,ooit de kans krijgen,dit stukje te lezen,voor haar heb ik de volgende mededeling:
JIJ SPOORT NIET!
Jan Stender
-77-  Jan Stender:
Ik ben vandaag op de scooter door de stad gereden
Op de terugweg,bij het Damrak sta ik voor het rode licht te wachten
Licht groen,ik rij weg,om vervolgens hard in de remmen te knijpen
Omdat er weer zo,n ongelofelijke stomme sukkel op de fiets door rood reed
En nog druk aan het bellen ook
En dan vind ie stadszombie het raar,dat ik hem EIKEL noem
Doe eens normaal,pleur die gsm de gracht in,en concentreer je eens op het verkeer
John Englisch
-78-  John Englisch:
JOHN 12-09-07
Mijn conclusies gaan nog verder dan die van Jolanda 14-02-06. De taak van een agent is het dienen van de openbare orde, zodat de burger in vrijheid kan leven. Een bekeuring is alleen rechtmatig als het de vrijheid dient. Elk ander doel is respectloos tegen de burgerij die in vrijheid wil leven. M.a.w. bekeuringen zijn er niet om punten te scoren. Dit is een ernstig vergrijp van de politie. Nog ernstiger is het doel om te cashen. Dit is pure diefstal. Bekeuren moet zijn: straf voor een duidelijk, gevaarlijk vergrijp en niet uit te schrijven in onge-vaarlijke situaties. Want wie teveel bewijst bewijst niets. Gepietepeuter is in strijd met het doel en resulteert a. in onverschilligheid, b. minachting voor een eerzaam beroep. Ook het stiekem loeren op overtrededers mag alleen in noodgevallen.
Dat is de taak van de recherche. Het uniform betekent herkenning: open vizier! Gevolg: surveilleren alleen bij gevaren-zones. De helft van de stoplichten moet weg. Deugdelijke verlichting voor eigen én andermans/vrouws veiligheid. Invoering van de vaarregel “eerst goed vaarmanschap, de rest is van tweede zorg”. Tenslotte: agenten in opleiding delen waarschuwingen uit en géén boetes (een co-assistent mag ook niet opereren). Afschaffing van de “lulligheidsfactor” en terugkeer van 50 euro naar een rechtvaardig bedrag: 15 euro. De vrijgekomen politie posteert 24 uur op kruispunt van de doodsverachting Haarlemmer-/ Radarweg. En Job betaalt alle oneigenlijk geïnde boetes terug. Dan maar geen Noord-Zuid-lijn...
rudipensionado
-79-  rudipensionado:
Mensen zoals John zijn alleen maar tegen omdat zij ergens tegen willen zijn en bedenken dan allemaal onzinnige en flauwe nepideetjes.
Puberaal gedrag noem ik dit.
Jan Stender
-80-  Jan Stender:
Ja,raar verhaal
Ik snap nog steeds niet waarom de meeste fietsers zo achtelijk rijden
Ik ben eens betrokken geweest,bij een ongeval in de Tasmanstraat
Een fietser reed tegen de richting in,en wijkt uit,omdat een aantal fietsers en ik aan komen rijden
De fietser knalt frontaal op een auto
Waar ben je dan mee bezig?
Even wachten tot je kan oversteken,lijkt me veiliger,dan tegen het verkeer in fietsen
rudipensionado
-81-  rudipensionado:
Ik ken een school aan het begin van de Herengracht. Daar rij ik soms met de auto.
Kinderen met en zonder begeleiding rijden (soms slinerend) daar, straks weer onverlicht, tegen de rijrichting in naar school. Ouders met een soort van kinderbakfiets doen hier vrolijk aan mee.
Politie heb ik daar de afgelopen jaren niet gezien rond dat tijdstip.
Hier kweekt men dus de asofietsers van de toekomst.
Jan Stender
-82-  Jan Stender:
Echt wel
Wat ik van sommige ouders ook niet snap
Pa en Moe kopen lekker een dikke Giant,Gazelle of Batavus,met verlichting en reflecterende banden
En voor zoonlief wordt een mountainbike van een vaag merk gekocht,zonder verlichting
Ik dacht dat ouders veel voor hun kind over hadden?
En sommige fietsers die de luxe hebben,om een mooie nieuwe tourfiets te kopen,doen soms niet eens moeite on s,nachts de verlichting aan te zetten
Lekker je kind achter of voorop,in het kinderstoeltje,en zonder verlichting ook nog door rood licht fietsen
Hoeveel hou en geef je dan om je kind?
rudipensionado
-83-  rudipensionado:
Ze houden volgens mij wel van hun kind maar de ouders zijn zelf blijkbaar ook al makkelijk opgevoed. Een aantal generaties lappen dus de regels in het verkeer aan hun laars en hier ligt toch echt de plicht bij de politie om hier eens wat aan te doen.
wilbert simeon christiaan
-84-  wilbert simeon christiaan:
geduld....als je niet hebt ontwikkeld- je kan niet 2 tellen wachten--tip: trainen om het te verbeteren
Amsterdamse fietser
-85-  Amsterdamse fietser:
Ach stop met al het mierenneukerij zou ik zeggen, iemand anders aanspreken over zijn gedrag. Iedereen heeft hersenen,om zelf te beslissen of ze de risico willen nemen (door roodrijden).Ik ga toch ook niet vertellen hoe jij je leven moet lijden, ik vindt het natuurlijk dat hij je huid volscheld. Neem anders de proef op de som en ga een moeder vertellen dat ze haar zoon/dochter niet goed opgevoed heeft, die zal ook niet blij zijn met jou visie. Doe het dan niet, hou je commentaar en verbeteringen van de “roze” wereldje voor je zelf. Ik zelf ben ook een door rood rijdende fietser, even de tijd nemen om je heen kijken. Nee ik ben op de fiets om van punt a naar punt b te gaan. De stoplichten zijn nooit ingesteld op fietsers en amsterdam zit vol met stoplichten, als ik zou stoppen bij elke stoplicht zou het me een half uur langer duren om ergens te komen. Daarnaast elke keer weer van null weer snelheid winnen is irritant voornamelijk als je een hele kudde moeders voor je hebt die het liefst op loop snelheid fietsen, waarom zit je dan uberhaubt op een fiets ? En dan die autos die mekkeren dat fietsers irritant zijn, nou probeer jij eens een niet gemotoriseerde apparaat constant te remmen en weer snelheid proberen te winnen. Dat gaat irriteren na 20 keer. Tuurlijk heeft een fietser bij een botsing gelijke rechten als een voetganger, je zit in zo een leuke kooi waarbij de fietser leuk gelanceerd wordt en binne 2 seconde moet leren vliegen. Auto's hebben snelwegen waar fietsers niet mogen komen, waneer je dan in de stad bent mekkeren dat er veel fietsers zijn. Tuurlijk als er voor fietsers een appart weg gemaakt wordt waar geen enkel ander voertuig op mag komen, dan geef ik gelijk anders niet mekkeren of niet in de stad komen.

Aangeven dat de politie er iets tegen moet doen, ehum ik had overlaatst mijn fiets sleutel gebroken. Mijn fiets stond dicht bij centraal station, ik ben met een zaag mijn fietsslot gaan zagen. Op dat moment stonden er 2 plisie agenten op centraal, ze hadden niet eens de moed om iets te zeggen of te vragen.Ik kon net zo goed een mooi fiets zoeken en dat gaan zagen. De politie bestaat er alleen om boetes te schrijven en je belasting centen vangen. Waneer is er in de geschiedenis van de mensheid gezien dat ze een gestolen fiets terug hebben gevonden, maar waneer je fiets geen licht heeft zijn ze wel de eerste die je aanhouden en een boete schrijven. De wet is er gemaakt om de mensheid te helpen, niet om geld uit je zakken te kloppen. Ik kan nog een half uur door gaan, maar dat gaat vervelen.

Mijn conclusie is ook wel, zorg dat fietsers hun vaart er in kunnen houden tijdens het fietsen of maak een weg waar er geen ander voertuigen kunnen komen, anders zul je altijd mensen hebben die door roodlicht rijden.
Jan Stender
-86-  Jan Stender:
En juist het door rood rijden moet bestreden worden
Dus laat de politie maar veel en zeer hoge boetes uitdelen
Ik heb er helemaal geen moeite mee,om van stilstaan weer vaart moeten maken
Het is pas een probleem,als ik op een hork van een fiets zou rijden,wat je dikwijls aantreft in de stad
Vaak rij ik de rood licht rijders ook nog vrolijk voorbij
Ergens op tijd komen los ik op,door op tijd van huis te gaan,en niet als kip zonder kop,door elk rood licht rijden
Dat automobilisten schelden op fietsers,is niet zo vreemd
Het meerendeel fietsers wilt zo graag door rood rijden,of zonder licht rijden (lees een ongeluk veroorzaken)
Op vliegende fietsers zit niemand te wachten,daarom zijn er verkeerslichten
Ik snap nog steeds niet waarom fietsers proberen een tram uit de rails te koppen
Ik zag eens iemand die een poging deed,maar dat eindigde met knal splet! zware hersenschudding,bloedbad,kromme fiets,enz.
Kijk en dat houd ook het verkeer op
Mijn hersens zijn ontwikkeld,om te fietsen,m,n fiets goed te onderhouden,goed op te letten in het verkeer,kleuren te onderscheiden,rood = stoppen,groen = door rijden,s,nachts verlichting te gebruiken,enz.
Over verlichting gesproken,de donkere dagen komen er weer aan,dus weer veel verlichtings controle,van oom agent
Zo,n groepje dienders lachen al in hun vuistje,want gegarandeerd gaan er weer veel boetes uitgedeeld worden
Want menig fietser wilt geen licht op de fiets,of zetten van die verboden knipperlichtjes op de fiets,en denken dan goedkoop uit te zijn
Nou,oom agent zal mij niet zo gauw een prent geven,want de verlichting van m,n fiets,is prima in orde,en door rood licht rijden doe ik niet
rudipensionado
-87-  rudipensionado:
De reactie van de “Amsterdamse fietser” geeft aan wat de regelmatige respondenten met regelmaat verklaren, nl het verkeerde gedrag en het pogen om met slappe feitjes dit goed te praten.
Ik bespeur enige frustratie in zijn verhaaltje richting moeders met kinderen, automobilisten, de politie en wat nog meer?
Kortom, de “amsterdamse fietser” zit niet lekker in zijn vel en heeft dagelijks last van zijn medemens.
Zeker ook hoge bloeddruk?
boogje
-88-  boogje:
Voor mijn werk heb ik mijn auto nodig. Ja, ik had ook liever op een fiets gezeten maar dat is onmogelijk ivm de afstanden die ik afleg. In gebied Groot Amsterdam werken is helemaal geweldig, een superstad! Maar gemiddeld heb ik 3x per dag mijn hart in mijn keel zitten. Fietsers die zonder op of om te kijken door rood rijd en mij nog een arrogante vuile blik toewerpen als ik met piepende en rokende banden stilsta. Nog irritanter is een fietser die al bellend het idee heeft dat de hele wereld alleen om hem/haar draait, alle regels aan zijn/haar laars lapt en niet eens het op elkaar botsende verkeer achter zich door heeft. JE ZIT NIET THUIS OP DE BANK!! Je bent een deelnemer in het verkeer. Derde ergenis zijn de fietsers zonder licht. Hoe zelfingenomen ben je als je denkt dat je zonder licht op je fiets, op een regenachtige avond, gezien kan worden?? Zeker bij jonge kinderen zonder licht op hun fiets vraag ik me af wat die ouders bezielt. Ben je lekker zuinig op je kinderen, hoor! Vorige winter heb ik bijna twee keer een kind op één en hetzelfde kruispunt aangereden. Je schrikt je echt het apelazerus! Een kind aanrijden, dat wil je toch niet meemaken! En nee, het ligt zeker niet aan mijn rijstijl. Ik maak een bewuste stop bij dit kruispunt, mijn ogen zijn goed, maar donker is donker, jongens! En de grootste ergenis (en ja, dan hou ik op) zijn brommers!!! Volgens mij hebben die werkelijk nog nooit van een verkeersregel, welke dan ook, gehoord!!!
Jan Stender
-89-  Jan Stender:
Schijnt tegenwoordig ook razend populair te zijn,bij het Kamikaze volk
Nu is het de scooter zonder licht
De snelheid ligt hoger,dus de klappers zijn nog spannender
oerWouter
-90-  oerWouter:
@stender en boogje: Ik durf te beweren dat ik als door rood rijdende fietser zonder licht nauwelijks ergernis bij automobilisten veroorzaak. Gewoon door rekening te houden met mijn medeweggebruikers. Niet omdat ik me aan de regels wil houden. Daar heb ik gewoon schijt aan na het 15 jaar negeren van het referendum autovrije stad. De wegen in Amsterdam zijn in eerste plaats van de fietser; die gaat het snelst, is niet vervuilend, van zichzelf veilig en neemt weinig ruimte in beslag. Punt.

Iets anders is het om totaal geen rekening te houden met je medeweggebruikers. Als het donker is en het regent weet ik dat slecht zichtbaar ben en maak ik op drukke punten geen onverwachte manouvres en let goed op. Zelfde met rood licht, je kan als fietser volkomen veilig door rood licht rijden zonder automobilisten de stuipen op het lijf te jagen.

Wat jullie irriteert is niet zonder licht of door rood rijden, maar roekeloos rijgedrag. De politie zou daar scherp op moeten zijn en niet puur heeft iemand wel een lichtje of rijd iemand op een volkomen leeg kruispunt door rood.
Jan Stender
-91-  Jan Stender:
Goed Wouter,rij jij lekker door rood licht
Maar niet gaan lopen schelden,als ik met de auto door rood licht rij,en ik rij je bijna voor je sokken
Iemand die zonder licht en door rood rijd,hoe houd zo,n iemand rekening met zijn of haar medeweggebruikers?
B.v.ik nader in het donker een voorrangsweg,en denk dat ik door kan rijden,maar rij een fietser aan
Waarom?
Ik zag de fietser niet aankomen,omdat ie geen licht aan had
Fietser laat je zien,wordt er vaak in campagnes gezegd
Zonder licht of door rood licht fietsen,valt onder roekeloos rijgedrag
En dat is zeker geen rekening houden,met medeweggebruikers
Trouwens,ik ben zelf ook fietser hoor
Maar wel met licht in het donker aan,en rood betekent bij mij nog altijd stoppen
oerWouter
-92-  oerWouter:
In dat geval zie ik jou wel aankomen en rijd ik dus niet door Jan! Als het rood is, weet ik dat er dus kruisend verkeer aan kan komen en kijk extra goed uit. Het fietsgedrag dat jij beschrijft is idd levensgevaarlijk, maar ik vraag je onderscheid te maken tussen mensen die roekelooos zich niet aan de regels houden, en mensen die dat bewust en zorgvuldig doen.
Jan Stender
-93-  Jan Stender:
Er is geen onderscheid,tussen zonder licht,en door rood licht rijden en roekeloos rijgedrag
Zonder licht en door rood licht rijden,is nu eenmaal roekeloos rijgedrag,en zoals je zelf schrijft,hou je dan niet aan de regels
Jij ziet mij en je rijd niet door?
Terwijl jij op een voorrangsweg rijd,en ik moet voorrang verlenen?
Wat is dat voor onzin?
Je hoort niet te stoppen,als je zelf voorrang hebt
Tenzij iemand zomaar de weg op rijd,dan KUN je maar beter stoppen
Fietsers die licht voeren,en voor een rood licht stoppen,doen dat bewust en zorgvuldig
Bodosan
-94-  Bodosan:
Ik moet bekennen dat ik een heel nette fietser ben die eigenlijk altijd stopt voor een verkeerslicht. Puur uit eigen belang; ik ben gewoon bang om aangereden te worden en door me zoveel mogelijk aan de regels te houden hoop die kans zo klein mogelijk te maken (ik fiets nu zo'n 50 jaar en wil dat nog even blijven doen). Dat wil niet zeggen dat ik geen kritiek heb op het verkeerslichtenbeleid:
1. Veel fietsverkeerslichten staan verdraaid lang op rood en heel kort op groen. 2. Bij sommige verkeerslichten zijn fietspaden veel te smal waardoor hele opstoppingen ontstaan; wil je het korte groen dan niet missen moet je haast wel door rood rijden. Tenslotte mijn grootste ergenis met auto's is het parkeergedrag. Op fietstroken, fietspaden, opritten en dergelijke. Ik moet meerdere malen per dag gevaarlijk slingers maken om automobielen te ontwijken die vinden dat een fietsstrook een parkeerplaats/losplaats is. Laatst vlak voor m'n neus; ik schrok me echt te pletter; gelukkig heel goede remmen, maar anders. Ik ben het niet altijd eens met de rijstijl van andere fietsers (ik vind zonder licht rijden zelfs uitermate stupide), maar de overige weggebruikers zijn helaas geen haar beter (racescooters op het fietspad).
Weinig ruimte, veel verkeer we zullen ons allemaal toch wat aan de regels moeten houden wil het geen levensgevaarlijke chaos worden.
tripleX
-95-  tripleX:
Ik durf te beweren dat Amsterdamse fietsers het beste verkeersinzicht hebben van Nederland en misschien wel de wereld.
We zijn van jongsafaan vertrouwd met fietsen door druk verkeer.
En over het algemeen vind ik dat het A'damse verkeer goed op elkaar is ingespeeld.
In alle jaren dat ik vrijwel dagelijks door de stad rij heb ik nog nooit een (ernstig) ongeluk gehad (afkloppen) terwijl ik in die tijd meer wel dan niet door rood en zonder licht heb gereden.

Voor mij is een fietser meer een snelle voetganger dan een langzame auto. Je steekt over als je het zelf veilig vind.
Wie door rood rijden gevaarlijk vind en/of het overzicht mist moet het vooral niet doen, maar ook niet zichzelf met anderen vergelijken.
Door ervaring vertrouw ik meer op mijn eigen inzicht dan op de verkeersregels.

Ik geef meestal duidelijk aan wat ik ga doen en neem mijn ruimte. Getwijfel en misverstanden zijn link.
De automobilist kan het arrogant vinden maar als ik weet dat hij/zij me ziet neem ik mijn voorrang. Dat is voor mij een stuk veiliger dan onzekere twijfelsituaties.
Als fietser heb je meer te verliezen dan een kras in je lak. Dus is het in de stad niet zo gek dat de fietser bepaald wat er gebeurd. Zo is het in smalle straten veiliger om af en toe ruimte in te nemen waardoor een auto vaart mindert, dan om paniekerig opzij te gaan.

Ik rij ook wel op de stoep als dat nodig is maar wat ik niet doe is hard langs voordeuren of kinderen rijden. Wie dat wel doet is niet goed bij zn hoofd. Kinderen kunnen zomaar een deur uitrennen of een onverwachte beweging maken.
Voor de rest is een fietser voor mij vrijwel zo vrij als een voetganger.
Jan Stender
-96-  Jan Stender:
Fietsers in Amsterdam hebben het beste verkeersinzicht?
Ik denk eerder,dat de meeste fietsers helemaal geen verkeersinzicht hebben
Een automobilist heeft verkeersinzicht(hoewel er sommigen zijn,die ook de regels aan hun laars lappen)
Die weet dat ie een strafbaar feit pleegt,als ie door rood rijd
Die weet ook,dat je s,nachts je verlichting aan moet hebben
Iemand,die door rood of zonder licht rijd,kan helemaal geen verkeersinzicht hebben
Berry
-97-  Berry:
Ach, altijd maar weer fietsers aanpakken.
Trams rijden zeer regelmatig door rood licht hetgeen zeer gevaarlijk is.
Ooit een agent een tram aan zien houden?
RudiPensionado
-98-  RudiPensionado:
Met een getalsmatige benadering kom je ook tot de conclusie dat de fietsers (topic) de wetgeving het meest overtreden.
Fietsers proberen vaak in hun schijnbetoogjes te wijzen op het foute gedrag van andere weggebruikers. Kan op zich juist zijn maar ontheft de fietser toch niet van zijn verantwoordelijkheden?
-99-  :
Ik vind vrijwel alle stoplichten in Amsterdam compleet overbodig. Naar mijn mening moet er een heropvoeding komen naar Amerikaanse principes. Daar zijn vrijwel alle kruispunten voorzien van STOP-borden, die hun werk keurig doen. Kijk maar naar het Hoofddorpplein. Zo zou heel amsterdam moeten worden.

In Nederland heerst de gedachte dat verkeersdeelnemers zwakzinnig zijn, en aan het handje genomen moeten worden. En helaas, inmiddels is iedereen ook lui geworden.

Terwijl fietsers, voetgangers en automobilisten het prima met elkaar zouden moeten kunnen oplossen. Ik zie altijd weer dat als de stoplichten ergens kapot zijn, er nooit iemand hoeft te wachten en het verkeer prima, en veilig, doorstroomt.

Kortom: Weg met stoplichten!
Sylvester
-100-  Sylvester:
Fietsen door rood licht is vernielling en doet meestal pijn.

Het negeren van het rode verkeerslicht kost je 50 euro, met de fiets

hihi
Jan Stender
-101-  Jan Stender:
Zonder licht fietsen kost je 20 euri,s,als het niet meer is
Amsterdamboy
-102-  Amsterdamboy:
Kom eens een dagje meerijden op de tram zou ik zeggen. Misschien dat je dan eens beseft wat je het overige verkeer aandoet. Ik ben trambestuuder en moet dagelijks het leven redden van tientallen fietsers. Dat ze door het rood rijden vind ik nog tot daar aan toe, maar kijk dan tenminste uit waar je rijdt! Een tram heeft bij een snelheid van 35 km per uur een remweg van ongeveer 40 meter( bij gunstig weer) Als er baadjes liggen is het vaak veel langer. Bovendien ben ik ook verantwoordelijk voor mijn passagiers. Als ik flink hard rem om weer eens zo'n aso op de fiets die zo nodig “assertief”(lees asociaal) moet rijden loop ik ook het risico dat er gewonden vallen in de tram. Misschien moeten jullie daar eens over nadenken.Dit geld overigens ook voor auto's. Bij vrijwel iedere kruising rijden er 1 of twee auto's door rood. Als ik wil kan ik iedere rit 10 aanrijdingen maken die niet mijn schud zijn. Maar ja, wat schiet ik er mee op. Ik heb wel vrijwel overal voorrang maar ik hoef het niet altijd te hebben.
Het Amsterdamse verkeer is heel druk, maar als iedereen een beetje rekening met elkaar houd en de regels respecteert komt iedereen veilig thuis.
Jan Stender
-103-  Jan Stender:
Amsterdamboy,je hebt helemaal gelijk wat de tram betreft
Toch zijn er veel fietsers,die denken,dat een tram van piepschuim is,met alle gevolgen van dien
Ik zie nog steeds de beelden voor me,een fietser,bij het Centraal Station,die in volle vaart,tegen de rechterzijde van een tram aan knalt
Voor de medische studenten onder ons
Als je wilt weten,hoe de binnenkant van een menselijk hoofd er uit ziet,dan had je er ter plekke bij moeten zijn
RudiPensionado
-104-  RudiPensionado:
Het zou ijn zijn als de fietsers op dit forum eens inhoudelijk zouden reageren op het verhaal van Amsterdamboy.
John Zwart
-105-  John Zwart:
Tja een enkele keer rijd ik als provinciaal door Amsterdam met de auto.
Ik heb deze hele thread gelezen en dat was heel leerzaam.
Nou begrijp ik waarom je als eerste voor de stopstreep niet meteen moet optrekken als je groen krijgt. Je moet eerst even wachten tot die 4 tot 5 assertieve fietsers overgestoken zijn. Je moet dat gewoon accepteren want dat zijn mensen die heel goed kunnen anticiperen en ze rekenen erop dat moderne auto's heel goed kunnen remmen.
Ik moet er wel aan wennen, het zal wel moeten begrijp ik, want het is onuitroeibaar, 50 euro of 100 euro, aftelstoplicht og geen aftelstoplicht, het maakt allemaal niks uit.
Maar ik slaak wel een diepe zucht als ik de stad weer uitrijd en mijn bloeddruk weer voel zakken. Gelukkig nog nooit eentje opgevangen op de motorkap, lijkt me een levenslang trauma, of het nou een zombie is maakt niks uit.
Die lichten zijn een poging tot heropvoeding, maar ik vrees... nadat ik lees...
Jan Stender
-106-  Jan Stender:
Het is eigenlijk een hele discussie van niks
Om iets wat belachelijk krom is
Als een automobilist door rood rijd,dan hup,vette boete!
Ja mijnheer,u hebt een strafbaar feit gepleegd
Ga eens met je auto s,nachts zonder licht rijden,zal je niet zo gauw lukken,oom agent pakt je geheid
Maar een fietser die door rood,en zonder licht rijd,laat men gewoon rijden
Het is gewoon belachelijk voor woorden
oerWouter
-107-  oerWouter:
Het gaat er niet om of we inhoudelijk op Amsterdamboy reageren Rudi, maar dat het feit onder ogen wordt gezien dat het mogelijk is om je op een nette manier niet aan de regels te houden. Ik hou er niet van om automobilisten te laten schrikken en snap dat heel goed. Slimme fietsers letten daar op. Ik laat verkeer dat door groen rijdt netjes voor, en als de weg vrij is steek ik over. Wat is het probleem? Niemand heeft er last van.

Jullie gooien iedereen op een hoop, als je door rood fietst ben je asociaal, maar dat is dus niet zo. Er zijn veel asociale weggebruikers in Amsterdam, waaronder fietsers, OK.
oerWouter
-108-  oerWouter:
@Stender: er is een wezenlijk verschil of je met je voertuig iemand anders dood kan rijden of niet. En reageer eens op het politieke aspect: als het referendum was gevolgd was het nu ruim baan voor de fiets. In mijn straat, net heringericht, moet ik over de stoep als er een brede auto aankomt. Aan twee kanten parkeerplaatsen maar geen ruimte om mn fiets fatsoenlijk te parkeren.

De stad is gewoon geen plek voor auto's en als je je auto ziet als een gemotoriseerde bakfiets, is er niks aan de hand. Langzaam rijden en goed uitkijken.
tripleX
-109-  tripleX:
@ automobilisten
Als alle fietsers met de auto zouden gaan (als ze die hebben) zouden automobilisten nog veel meer te klagen hebben.
Wees blij dat er zoveel fietsers zijn.
RudiPensionado
-110-  RudiPensionado:
Wouter,
Je dwaalt af. ON-TOPIC: Als verkeersdeelnemers een ontheffing krijgen om bepaalde regels te overtreden is dat een feit maar als dat niet het geval is heb ik graag dat een fietser in het donker verlichting voert en stopt bij een oranje/rood verkeerslicht.
Auto's kan je niet weigeren in de stad en daar zullen de fietsers rekening mee moeten houden.
Wouter, waar parkeer jij je fiets als de rekken vol zijn? Ga jij, net als de automobilist ook rondjes rijden om een parkeerplek te zoeken of ontstaat hier al het begin van ongewenst gedrag?
Ben Notmeijer
-111-  Ben Notmeijer:
Ja je zal wel zeggen daar heb je hem weer met zijn vroeger maar zo was het toch maar ook op de fiets ga je niet door rood en zonder licht voor en achter licht ook niet dan werd er toch wel een bon uitgeschreven om maar niet te praten over het belasting plaatje, ja vroeger---- groeten, Ben-USA
tripleX
-112-  tripleX:
@ Amsterdamboy
Toch hebben fietsers en trambestuurders een soort band vind ik. Je rijd beiden dagelijks op dezelfde straten terwijl je van auto's nooit weet waar ze vandaan komen.
Als een tram stilstaat kijk ik vaak naar de bestuurder voor ik oversteek. Volgens mij heeft een bestuurder liever dat ik duidelijk oversteek dan heen en weer getwijfel.
Wat de remweg en dergelijke betreft, het zou goed zijn als ieder kind dat op school of van ouders leert. Zo heb ik ook ooit gehoord dat een vrachtwagen veel meer moet schakelen dan een gewone auto. Daar houd je dan rekening mee als fietser.
oerWouter
-113-  oerWouter:
Rudi je laatste vraag wil ik met een wedervraag beantwoorden ;-)
Als de parkeerplaatsen in Amsterdam zo zouden zijn dat 1 op de 3 keer de lampen kapot zouden gaan, zou je dan ook draagbare voor en achterlampen aanschaffen die je elke keer opnieuw bevestigd?

Verlichting is onderdeel van het voertuig en het feit dat je in Amsterdam je fiets slecht kwijt kan is regelmatig de oorzaak van kapotte fietsverlichting. Als de gemeente zorgt voor goede stalling (idd ten koste van parkeerplaatsen) zorg ik voor werkend licht.
RudiPensionado
-114-  RudiPensionado:
Oerwouter,
Ik zie je wedervraag (slap hoor) als een gotspe en je verzuimde verder inhoudelijk te reageren.
oerWouter
-115-  oerWouter:
Ja sorry hoor, jullie steken me ook een beetje aan. Er wordt hier door een aantal fietsers goed beargumenteerd dat je niet aan de regels houden niet per definitie asociaal is en het enige antwoord dat hier op komt is dat als je je niet aan de regels je asociaal bent, de plaat blijft een beetje hangen en het nut van verderdiscussieren zie ik niet echt meer in.
RudiPensionado
-116-  RudiPensionado:
Als dat het enige antwoord is dat je hebt gelezen dan heb je gelijk.
Amsterdamboy
-117-  Amsterdamboy:
Op zich heb ik er geen probleem mee als fietsers door rood rijden of voorrang nemen waar ze het niet hebben. Vele fietsers en trouwens ook voetgangers kunnen goed inschatten waneer het veilig is en steken dan over. Dat gebeurd de hele dag door en dat is ook prima.
Er is echter ook een cattegorie die denkt goed te kunnen inschatten waneer het veilig is, maar die dus te veel risico neemt waadoor andere weggebruikers een aanrijding moeten voorkomen.
En dan zijn er ook fietsers en voetgangers die zonder op het overige verkeer te letten vaak bellend op goed geluk een kruising overgaan.
Juist die laatste twee groepen zijn het probleem. Die brengen -vaak zonder het te beseffen- zichzelf en anderen in gevaar.
Het verkeer is geen spelletje.
oerWouter
-118-  oerWouter:
Mooie conclusie Amsterdamboy!
Suffie
-119-  Suffie:
Eigenlijk is het heel simpel: er zijn fietsers die vinden dat ze zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun verkeersgedrag en dus zonder licht/bel/hand uitsteken door het rode licht rijden. Ik vind dat mensen die verantwoordelijkheid gerust mogen nemen, het zijn tenslotte volwassen mensen.

Wat ik dan wel van ze verwacht is dat ze die verantwoordelijkheid óók nemen als ze van hun sokken worden gereden of een bekeuring krijgen. En dáár vallen ze over het algemeen door de mand, want dan weten ze niet hoe hard ze diezelfde verantwoordelijkheid naar de ander moeten schuiven.

Verantwoordelijkheid nemen betekent aanvaarding van de consequenties, toch?
RudiPensionado
-120-  RudiPensionado:
Suffie,
Was het maar zo simpel want dan had ik je en wellicht op onderdelen ook anderen niet van repliek gediend.
De kwestie is dat bij aanrijdingen tussen motorvoertuigen en de zg. zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers/voetgangers/trams/treinen/stilstaande objecten) er dan sprake is van een zeer bijzondere wetgeving inzake de aansprakelijkheid en bewijslast.
Daar wringt het bij mij en vele anderen die door schade (vergeef mij deze woordspeling) en schande wijzer en armer zijn geworden.
tripleX
-121-  tripleX:
@ Amsterdamboy
De mensen die echt link rijden zijn waarschijnlijk niet de meest ervaren fietsers. En kunnen dat volgens mij niet zo heel lang volhouden. Ze zullen op een bepaald moment een misser maken.

Elk jaar komen er weer honderden nieuwe fietsers bij (alleen al de nieuwe studenten). Waarschijnlijk moeten ze allemaal één keer met hun wiel in de tramrails vast komen te zitten om te weten hoe ze over de tramrails moet rijden.
tripleX
-122-  tripleX:
@ rudip
Als er één maatregel is geweest die het veel veiliger voor fietsen heeft gemaakt dan is het die aansprakelijkheidswet.
Vroeger werd je op elke mogelijke manier van je sokken gereden als fietser. Auto's (en vooral taxi's) gaven nog even extra gas als je eraan kwam of wou oversteken. Sinds schuld bij auto's word gelegd rij je als fietser een stuk veiliger.
Jan Stender
-123-  Jan Stender:
Rood is stoppen
Groen is door rijden
Is dat zo moeilijk,moet daarvoor een hele discussie gevormd worden?
Goed,als fietsers zo graag,het rode licht willen negeren,prima
Probeer het dan ook bij een spoorwegovergang
Hopelijk ziet een fietser een keer een Intercity rijden,met op de voorkant een stuk verwrongen fiets frame,en iets wat eens een mens was
Kijken,of men nog zegt,je kan makkelijk door rood rijden
Gelukkig is er sprake van,dat de aansprakelijkheidswet wordt veranderd
Wat er op neer komt,dat de automobilist,niet altijd gelijk de schuldige is,als ie een fietser heeft aangereden
En als een fietser een prent krijgt,omdat ie door rood licht fietst,niet tegen oom agent lopen zeiken,of ie niks beter te doen heeft
Jij rijd door rood,jij pleegt een strafbaar feit
Jij rijd s,nachts zonder licht
Ook een strafbaar feit
Oom agent pakt je,dus niet zeiken,maar gewoon dokken
tripleX
-124-  tripleX:
@ Jan Stender
hmmm, misschien. als je het heel vriendelijk vraagt.
RudiPensionado
-125-  RudiPensionado:
Triplex,
Deze wetgeving, inclusief de voorgeschiedenis, is al zo oud dat je stelling niet opgaat.
Ik fiets sinds de jaren vijftig in Amsterdam maar heb je negatieve ervaringen niet meegemaakt.
Het ontstaan van de bedoelde wetgeving is terug te voeren naar een tijd waarin wij nog respectvol met elkaar omgingen en de aanpassingen in de loop der jaren in de vorige eeuw hebben niet met zich meegebracht dat de fietsers etc. beter af zijn, tenzij je doelde op de schadevergoedingsplicht, maar wat heb je aan een flinke schadevergoeding na letsel?
Overigens waren niet alle wijzigingen ten behoeve van de zwakkere verkeersdeelnemer aangebracht maar hadden ook tot doel om de afhandeling eenvoudiger te maken. Een heel mooi voorbeeld hiervoor is dat vroeger partijen elkaar echt geraakt moesten hebben om de wetgeving van toepassing te laten zijn maar dat werd in de jaren negentig gewijzigd en was betrokkenheid voldoende. Dit bracht met zich mee dat, een autobestuurder die als zg kruispuntbespringer de indruk wekte aan de fietser geen voorrang te zullen verlenen, toch met de wetgeving op dit terrein werd aangesproken. En dan nu de vraag voor de volgende ronde: Hoe werkt het als twee fietsers tegen elkaar botsen?
Amsterdamboy
-126-  Amsterdamboy:
nou, ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt, maar ik heb wel verhalen van collega's gehoord hoe het is als je een fietser onder je tram ziet liggen terwijl het bloed uit zijn oren komt. Dan kan het wel zijn/ haar eigen verantwoordelijkheid zijn maar echt prettig lijkt het me niet. Ook niet voor de nabestaanden en omstanders. Maar daar denkt men vaak niet aan als men oversteekt.
Jan Stender
-127-  Jan Stender:
Precies,toen ik een aantal jaren geleden,die fietser tegen de tram aan zag knallen,draaide me maag om
Geloof me,dat wil je niet zien,en nog beter je wilt het zelf niet mee maken
Waar ik nu woon,wacht vrijwel elke fietser voor het rode licht
Ik snap niet waarom fietsers in Amsterdam dat niet doen
tripleX
-128-  tripleX:
@ RudiPensionado
Ik ben niet zo van het welles nietes en van mezelf herhalen.
Als jij geen verschil ervaart tussen vroeger en nu, het zij zo.
Voor mij is er een groot verschil. En je geeft zelf de oorzaak aan. Vanaf het moment dat, in jouw woorden 'betrokkenheid al voldoende was om een auto erop aan te spreken' gingen auto's een stuk voorzichtiger rijden. Wat ook logisch is.
Vóór die tijd gingen auto's ervanuit dat je opzij dook als ze eraan kwamen en vooral taxi's reden vaak levensgevaarlijk.

Wat 2 fietsen aangaat: je helpt elkaar overeind, klopt je kleren af, scheld wat, vloekt wat, geeft mekaar een kusje en je fietst weer verder.
RudiPensionado
-129-  RudiPensionado:
Triplex,
Aan gewijzigd (verkeers)gedrag doen wij allemaal mee en de fietsers zijn getalsmatig in de meerderheid gekomen en helaas ook met hun negatieve gedrag. Die verandering ken ik natuurlijk maar je stelling dat het veranderde sinds de invoering van, zoals jij het omschreef als aansprakelijkheidswet staat op zeer gespannen voet met de realiteit.
Onderzoeken maar ook ervaringen in schadedossiers bij assuradeuren hebben uitgewezen dat verkeersdeelnemers pas in de jaren negentig op de hoogte raakten van eerder besproken wetgeving maar nog steeds niets begrepen van deze vorm van aansprakelijkheid. De nieuwe bestuurders die er de afgelopen jaren bij zijn gekomen weten nauwelijks iets op dit terrein omdat de belangstelling alweer wat naar de achtergrond is verschoven. Rijinstructeurs vestigen wel de aandacht hierop maar het hele (risico) aansprakelijkheidsverhaal en de reflexwerking wordt natuurlijk niet tijdens de lessen besproken.
Kijk eens op Google bij art.31 WVW (oud) en art 185 WVW (nieuw) De gemiddelde automobilist begreep hier de eerste jaren weinig tot niets van, behalve dat hij c.q. diens wa assuradeuren gehouden waren tot een schadevergoeding. In de loop der jaren hebben ook programma's op de t.v. bijgedragen aan meer bekendheid hierover.
Statistieken bij assuradeuren (mijn branche geweest) geven niet aan dat de automobilist zich beter is gaan gedragen ten opzichte van de fietsers. Integendeel, de automobilisten zijn regelmatig zeer verbolgen over de toepassing van bovengenoemde wetgeving omdat zij menen dat zij verkeerstechnisch gezien, niet aansprakelijk zijn. Het is dan ook lastig om uit te leggen dat je als automobilist voorrang zou mogen verwachten maar niet kreeg van de fietser en dan toch hangt voor de schade als gevolg van de aanrijding. En de automobilist ervaart het als bizar dat hij soms nog een deel van zijn schade vergoed heeft gekregen en toch de fietser volledig schadeloos moest stellen. Gaan wij wat verder deze wetgeving in en komen dan bij aanrijdingen met kinderen dan hang je in feite altijd.
Veel leesplezier!
oerWouter
-130-  oerWouter:
Het zou mi wel goed zijn als de wetgeving zou wordt aangepast dat als 100% vaststaat dat een fietser roekeloos heeft gereden en een ongeluk veroorzaakt, gewoon aansprakelijk is daarvoor zeg maar het bellende moeder met kind voorbeeld. Maar of dat juridisch kan weet ik niet, er moet dan nl. onderscheid gemaakt worden tussen roekeloos en verkeersovertredingen.
tripleX
-131-  tripleX:
@ RudiPensionado
Het is toch alleen maar logisch dat automobilisten voorzichtiger gingen rijden na die wetswijziging.
Je verhaal bevestigt mijn bevindingen wat dat betreft.
En dat het velen irriteert is misschien ook logisch. Maar het gaat niet alleen om kruispunten. Een fietser of voetganger kan een auto laten schrikken of beschadigen, maar met geen mogelijkheid doodrijden of lopen. Terwijl ze omgekeerd als pakjes boter zijn voor een auto. Die wet beschermt ze.
Suffie
-132-  Suffie:
@OerWouter: Dat is al zo. Als de automobilist kan aantonen dat hem niets te verwijten valt, vervalt zijn aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk...
RudiPensionado
-133-  RudiPensionado:
Wat de laatste jaren veranderde in het rijgedrag van de automobilist is dat zij, waar mogelijk, na een aanrijding het hazepad kiezen zonder achterlating van hun identiteit maar ik denk dat deze wijziging in het rijgedrag niet werd bedoeld.
Dus als je in het donker op een rustige plek een confrontatie hebt met een fietser.............
Echt er veranderde helemaal niets in het voordeel van de automobilist.
Wellicht zou het helpen als assuradeuren de no-claim kortingen afschaffen?
Zeg het maar.
Alex
-134-  Alex:
Ik heb gemerkt dat het stoplicht met teller bij de meeste medefietsers geen enkel verschil uitmaakt, maar bij sommigen de volgende uitwerkingen heeft:
- vaart minderen om door te kunnen fietsen
- stoppen omdat er toch vol gewacht moet worden
- alvast beginnen met fietsen omdat er nog maar een aantal seconden gewacht moet worden

Vooral het laatste merk ik heel veel in omgeving CS, waar dat meer dan elders een gevaarlijke situatie kan veroorzaken, met alle mafkezen die nog net even door geel/rood de bocht om willen. Ikzelf rij niet meer door rood sinds ik een paar maanden geleden terecht beboet ben op voor fietsen door rood (wat ik sinds mijn 13de consequent deed). Ben er volkomen mee eens dat simpelweg de regels opvolgen - daar waar logisch - de rit een stuk prettiger, maar vooral rustiger maakt. En zo'n teller maakt het inderdaad prettig, omdat je op afstand de situatie kunt inschatten.

Wellicht de toekomst voor ongeduldige automobilisten?
RudiPensionado
-135-  RudiPensionado:
In verscheidene landen heb je alvorens dat het licht op groen gaat weer een oranje fase en dat zorgt voor een vlottere doorstroming.
Om dat te ontdekken moet je even bij de buurlanden rondkijken maar de politici gaan dat liever beoordelen na een vliegreis van tien uur.
yanny scutt
-136-  yanny scutt:
Fietsers dienen zich aan verkeeregels te houden d.w.z. Alert op het verkeer om je heen (dus GEEN i-pod of andere watten in je oren)

Vooral ook niet telefoneren tijdens het fietsen naar je werk want het kan je 'dood' worden!

Ik ben slechthorend vanaf mijn 10-de jaar, waagde het te fietsen op m'n 30-ste en werd heel erg de berm ingereden door achteropkomenden 'wielrenners' en vervolgens voorgoed genezen..

De spiegels die ik had aangeschaft voor op de stuur van m'm fiets werden steeds gesloopt of gewoon gejat.

Ook ik heb in veel landen gewoond; (Israel,Griekenland en Engeland) daar lijkt men meer rekening te houden met de voetganger.
Nickyfancy
-137-  Nickyfancy:
Fietsend door Amsterdam merk ik inderdaad dat veel fietsers erg roekeloos rijden, en bij kruispunten zoals Frederiksplein gewoon door rood rijden.
Laatst werd ik uitgejouwd door een fietsende vader met een kinder achterop het stuur toen ik stopte voor rood. Ik hoorde achter me; “JAA..RIJ NOU DOOR!” Terwijl ik stond te wachten achter een bestelbusje.
Ik maak aldoor mee dat fietsers keihard door rood fietsen terwijl ik voor rood wacht. Als automobilisten ook zomaar naar 'eigen smaak' door rood zouden rijden als zoveel fietsers doen.. dan is het einde zoek.
Dus ja, ik wacht op rood, en bij kruispunten minder ik snelheid, puur omdat ik erg gesteld ben op mijn fiets en lichaam!!
Jan Stender
-138-  Jan Stender:
Heel goed Nicky
Ik wacht ook altijd voor rood licht
Jan Stender
-139-  Jan Stender:
Het is wel duidelijk,fietsers willen graag aangereden worden
Vanmiddag op de Klaprozenweg,komt vanaf het NDSM pontje een fietser aan
Deze wordt geacht bij de stoplichten over te steken
Maar nee,deze fietser deed dat dus niet (tja,stoplichten he)
Vervolgens ziet deze sukkel mij aankomen rijden,maar even goed nog oversteken,en ook nog doodleuk over de Klaprozenweg verder fietsen
Wat dus hardstikke verboden is,voor fietsers
Vanavond,een zelfde geval,ik rij op de Vuurwerkerweg,en vanaf de Slijperweg,komt een fietser,zonder licht ook nog,hup zo de weg oprijden
En ook die eikel zag me aankomen rijden,maar evengoed doorrijden
JK
-140-  JK:
Ik vind dat deze discussie wel heel erg draait om wat de fietsers allemaal fout doen, terwijl de auto's hier in Amsterdam vaak ook geen lieverdjes zijn. Hoe vaak ik al niet bijna onder een auto heb gelegen omdat een auto plotseling rechtsaf sloeg zonder even te kijken of er een fietser naast zat. Of hoe vaak ik al niet bijna tegen een deur van een auto ben aangefietst omdat die persoon de deur opendoet zonder in zijn/haar spiegel te kijken of er een fietser aankomt. Of hoe vaak ik al niet heb moeten uitwijken omdat auto's vinden dat ze wel alvast op het fietspad kunnen staan om zo eerder de weg op te kunnen draaien (als ze dus uit een zijstraat komen). Of hoe vaak opeens een auto besloot het fietspad als parkeerplaats te gebruiken, vlak voor mijn neus!!!
Al deze gevallen komen zeer geregeld voor! Dus niet alleen de fietsers hier in Amsterdam doen af en toe precies wat ze uitkomt, automobilisten kunnen er ook wat van. Maar dat wordt door een aantal personen wel erg makkelijk vergeten. Tuurlijk zijn er genoeg fietsers die asociaal fietsen. Maar kijk dan ook eens naar de andere weggebruikers!
piet
-141-  piet:
Menschen van noord moeten vaak opschiten anders mis ja de pont achter de cs. Gemiste pont kost vaak extra vijftien minuten opnieuv wachten daarom. Ik heb ook geen zin in wachten op pont nog een keer 15 minuten
RudiPensionado
-142-  RudiPensionado:
Mensen uit Noord en ook de overige delen van de stad moeten op tijd de deur uit om zich niet te hoeven haasten.
Verhoudingsgewijs en getalsmatig zijn de fietsers het meest in overtreding en krijgen daarom ook de meeste aandacht.
Jan Stender
-143-  Jan Stender:
Piet,het ging hier om iemand,die juist van de pont kwam,althans hij kwam van het NDSM terrein,dat heeft niks met opschieten te maken
En fietsers,weten donders goed,dat je dan even richting de stoplichten moet fietsen,om over te steken
Als fietser mag je helemaal niet over de Klaprozenweg fietsen
Ik ga toch ook niet met m,n bromscooter door de IJ tunnel?
RudiPensionado
-144-  RudiPensionado:
Ach Jan, als je zoiets doet ben je echt de eerste niet en je bent zo de tunnel weer uit en met een beetje mazzel pakt niemand je.
Ik heb hem trouwens gelopen, maar dat was tijdens de opening in de vorige eeuw.
Jan Stender
-145-  Jan Stender:
In 1968 ging die tunnel open,dus ik neem aan,dat je wel wat ouder dan mij bent
Tja,ik zou het makkelijk kunnen doen,aangezien door de Noord/Zuidlijn de snelheid verlaagd is naar 50 km per uur
RudiPensionado
-146-  RudiPensionado:
Ja, in 1968 ging ik dus vanaf mijn werk in de Jodenbreestraat wandelend naar Noord en weer terug.
Na afloop een paar loempia's scoren in de Binnenbantammerstraat. Prachtig toch?
Jan Stender
-147-  Jan Stender:
Hoi Rudi,ik ben vandaag pardoes de tunnel ingereden
Ik kwam van het Waterloopplein,en vergat in de Valkenburgerstraat naar rechts af te slaan,naar de Prins Hendrikkade
Eenmaal onder dat viaduct kon ik niet meer terug,gelukkig stond het licht op groen,en ben rustig met het verkeer,naar Noord gereden
RudiPensionado
-148-  RudiPensionado:
Zie je wel!
Je mag toch niet hard in die tunnel dus lukt het wel en was je een kwartier eerder thuis.
RudiPensionado
-149-  RudiPensionado:
Als verlichting maar in orde is en je stopt voor rood is er niets aan de hand.
Ik rij regelmatig door de IJtunnel en kan mij voorstellen dat je daar plots bent met je tweewieler.
Ik heb er al eens toeristebn zien fietsen en die waren al ver de tunnel in.
RudiPensionado
-150-  RudiPensionado:
Als je verlichting maar in orde is en je stopt voor rood is er niets aan de hand.
Ik rij regelmatig door de IJtunnel en kan mij voorstellen dat je daar plots bent met je tweewieler.
Ik heb er al eens toeristebn zien fietsen en die waren al ver de tunnel in.
Joeri
-151-  Joeri:
Ik ben een vervent door roodlicht rijder en zie het ongeveer zo: op een dag kom ik zo'n 20 stoplichten tegen. Stel dat dat iedere keer gemiddeld 20 seconden wachten is. Dat zijn 400 seconden per dag = ongeveer 7 minuten per dag. Dat maakt 7*365 = 2600 minuten per jaar. Dat is +/-45 uur per jaar dat ik voor een stoplicht zou moeten staan als ik overal zou wachten. Ik krijg meestal 1 bekeuring per jaar. 50 euro voor 45 uur besparing vind ik best een aardige uitkomst:). Eigenlijk zou je natuurlijk ook een risico berekening moeten meenemen dat je wordt aangereden.
RudiPensionado
-152-  RudiPensionado:
Joeri,
Je kunt je alleen maar verzekeren tegen een onzeker voorval.
In jouw geval is er nu al sprake van kennis dat er schade zal ontstaan.
Op deze gronden kan de verzekeraar de uitkering weigeren.
Weet je wat een dagje ziekenhuis (zonder behanding) kost?
Mensen zoals Joeri beinvloeden op negatieve wijze de beeldvorming over fietsers.
Daarnaast getuigt het ook van een slechte opvoeding.
amsterdamboy
-153-  amsterdamboy:
@joeri
Als je bij 1 van die 20 verkeerslichten word aangereden en je een paar weken in een ziekenhuis/revalidatiecentrum moet doorbrengen, gaat je gemiddelde tijdsbesparing flink omlaag vrees ik.
amsterdamboy
-154-  amsterdamboy:
@ joerie

En sta je er ook bij stil, dat andere weggebruikers soms een verkeerslicht missen, omdat ze moeten remmen om jouw leven te redden. Zo levert jouw tijdsbesparing, iemand anders vertraging op.
lekker asociaal dus.
Natuurlijk wil iedereen het liefste doorrijden, maar het is nou eenmaal druk in het verkeer. Dus moeten we een beetje rekening met elkaar houden.
Arnoud de Jong
De oplossing voor door rood lichten rijden is niet de bekeuringen en veroordelingen aanpassen, maar de stoplichten weghalen... Afgezien van de echte grote doorvoerstraten gewoon alleen maar met voorrangs en stopborden werken. Zie hoofddorpplein.

Voorkomt onnodig wachten, en is volgens mij veiliger.
Jan Stender
-156-  Jan Stender:
Nee,nog gevaarlijker,want fietsers willen helemaal niet naar verkeersborden of aanwijzingen kijken
Vaak genoeg mee gemaakt,dat die gasten zo een voorrangsweg op rijden
Ik ben naast automobilist en scooterbestuurder ook fietser,maar blijf gewoon wachten,als ik voor een rood licht sta
Waarom eigenlijk deze hele discussie?
Waarom zo moeilijk en gevaarlijk doen?
Rood licht is stoppen,simpel toch?
RudiPensionado
-157-  RudiPensionado:
Hoi Thijs,
Je “oplossing” volgend is het dus zo dat de files voor de tunnels kunnen worden opgelost door de tunnels weg te halen?
folrsi
-158-  folrsi:
het gaat er niet om dat je moet stoppen of niet het gaat erom dat het irritant is!!
Jan Stender
-159-  Jan Stender:
Hier in Enschede hebben ze merkwaardige verkeerslichten,voor fietsers
In het licht op groen springt,bij een kruispunt,dan mogen alle fietsers te gelijk door rijden
Van voor en achter en links en rechts komend fietsverkeer hebben allen tegelijk groen licht
Ergens een beetje krom,maar hier zie je vrijwel geen fietser door rood licht rijden
Fietsers die bij een verkeerslicht rechtsaf willen,mogen door rood rijden,dat wordt daar met borden aangegeven
Omdat hier de meeste stoplichten voor automobilisten en fietsers onafhankelijk van elkaar werken,is het voor de fietser ook makkelijk linksaf te slaan,op een kruispunt
Trouwens als je hier door rood licht fietst,dan wordt je net zo streng aangepakt,als een automobilist,als oom agent je snapt
Met andere woorden,die tukkers laten het wel uit hun hoofd om door rood licht te fietsen
Prima geregeld allemaal
Jan Stender
-160-  Jan Stender:
Je wilt oversteken,van links komt geen verkeer,dus je rijd door rood licht
Maar van rechts komt een hele stoet verkeer,en je moet stoppen op zo,n lullig verkeersheuveltje
Niet echt veilig
Waarom was je niet gewoon voor het rode licht blijven wachten?
Stoppen moet je toch,vanwege verkeer of een tram,daar kun je niet doorheen fietsen
En voor het rode licht sta je veiliger,dan op zo,n vluchtheuveltje
Axel Roest
-161-  Axel Roest:
Ik vind Rudi en Jan erg door de mand vallen. Heel erg drammen over rood licht=stoppen. Prima, dat is ondertussen wel duidelijk. Niet inhoudelijk reageren op tegenargumenten: prima.

En ondertussen -regelmatig- ILLEGAAL door de IJtunnel fietsen en het autoverkeer pesten door zich niet aan de geadviseerde snelheid te houden.
tsk tsk.

En overigens woont Jan ook nog in ENSCHEDE, waar de situatie TOTAAL onvergelijkbaar is met Amsterdam.

Lekker hypocriet.
dennis
-162-  dennis:
les 1: stoplichten heten verkeerslichten (anders sta je nl je hele leven te stoppen....)
les 2: verkeerslichten zijn bedacht door mensen (zo'n soort als dat je zelf bent!!) om elkaar orde en ruimte te bieden.
les 3: heb vaak zat vol in m'n remmen moeten knijpen met mijn motor, omdat ik -blijkbaar- te snel optrok bij groen-licht, ivm door andersom/rood rijdende fietsers.
rest volgt
Jan Stender
-163-  Jan Stender:
Lekker regelmatig en illegaal door de ijtunnel fietsen?
Ik ben 1 keer door die tunnel gefietst,omdat het toen toegestaan was
Lijkt me niet illegaal
Hier werken de stoplichten voor de fietsers anders,voor de rest is het niet veel anders dan in Amsterdam
Ook hier heb je fietsers die graag zonder licht fietsen,en nog meer fietsers die tegen het verkeer in rijden
Maarten
-164-  Maarten:
Op mij heeft het behoorlijk effect! Bij zo'n stoplicht wacht ik vrijwel altijd. Mensen zijn controlfreaks en willen weten waar ze aan toe zijn, met zo'n teller weten we dat. Puur psychologisch effect.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.