Home > > Leve de republiek!

Leve de republiek!

<%image(20050501-Kroning.jpg|140|140|Geen kroning)%>
De vieringen van de koninginnenacht en -dag verliepen dit jaar rustig, gezellig, gemoedelijk en erg oranje. En mocht de jeugd iets te baldadig worden dan stonden er ineens zes politieagenten met knuppels om je heen, die je een bon gaven omdat je in een paaltje was geklommen. Er was van te voren natuurlijk wel de discussie over de hoeveelheid biertap-punten. Of over de viering op het Amstelveld of het daar Dance óf Cultuur moest zijn of Dance én Cultuur en verder was er het gedoe rond de Eco-bekers, die dit jaar gebruikt moesten worden.
Die biertap-punten waren in de Koninginnenacht soms onzichtbaar. Op dat Amstelveld vond ik er een. Daar, op dat Amstelveld, snakte je naar iets heftigers dan de ballerigerheid die er ten toon gespreid werd en die voor cultuur moest doorgaan. Een stel zingende jongetjes van de Frank Sanders Academie. Kak! Ballen! Dan nog liever Dance op het Frederiksplein. Of Peter Beense op het Rembrandsplein, dat was gezellig, al was het niet mijn muziek. Het feest op de Dam, dat wij als burgers van de stad aanboden aan onze koningin, verliep vlekkeloos en zonder wanklank. Een mooi gebaar van ons, burgers van deze stad. En als je van Janine Jansen, ballet van Hans van Manen en de sopraan Angela Gheorgiu hield, kon je er ook nog eens genieten. Dat was nog eens andere koek dan vijfentwintig jaar geleden.

Cohen zei in zijn speech voor Beatrix onder andere dat de lastige stad Amsterdam je ‘altijd weer voor verrassingen stelt.’ Amsterdam een lastige stad die je voor verrassingen stelt? Dat was vroeger misschien zo. Vijfentwintig jaar geleden was die stad één grote chaos. Geen woning, geen kroning, was de kreet van krakers over woningnood en leegstand. Die woningnood is nog steeds niet opgelost. Als je nu een woning nodig hebt, is de wachttijd lang, erg lang.

Amsterdam is braaf geworden. Op de Dam stonden de Amsterdammers leve de Koningin te roepen toen het concert afgelopen was. Braaf. Keurig. Beschaafd. Amsterdam is een keurige, brave stad geworden. Maar waar bleef het Royale gebaar van onze koningin?

tien reacties op "Leve de republiek!"

Saskia
-1-  Saskia:
Waarom zijn er nauwelijks positieve stukken op Amsterdam Centraal? Het lijkt wel een klaagsite tegen de (Amsterdamse) Politiek.

Overigens moet je voor geschikte muziek niet in de regio -ns station - spui - rembrandtplein - leidseplein - museumplein zijn, tenminste niet als je ouder bent dan 20.

Maar in alle pleintjes eromheen vond ik het erg gezellig. Je moet natuurlijk niet het probleem gaan opzoeken
stefan kleintjes
-2-  stefan kleintjes:
Saskia,

volgende week maandag plaats ik een positief stuk over De Nieuw en Meer en 's Rijks Hemelvaart. Het zit al in de pen!
Guus Rombouts
-3-  Guus Rombouts:
@Saskia.

De Amsterdamse politiek kan het klaagzanggehalte van deze site volledig reduceren door beter te gaan besturen. Meisje, doe je best..!
Corrie
-4-  Corrie:
Amsterdam braaf geworden omdat er met moeite 4000 Amsterdammers naar het feest op de Dam gingen en er geen ME-ers met stenen werden bekogeld? Braaf omdat er én Nederlandstalige artiesten optraden, er dance was en blijkbaar ook kak-jongetjes hun zangkunsten mochten vertonen? Nee inderdaad, er was geen flikker aan deze koninginnenacht voor de stukjestypers van Amsterdam Centraal, geen grote vechtpartijen, geen dronken provincialen op het spoor en weinig vernielingen. Wat erg om in zo'n brave stad te wonen en een gemoedelijke 30 april te hebben. Bah.
Hans Frederiks
-5-  Hans Frederiks:
Wat ik in ieder geval wilde zeggen als 'stukjestyper' is dat er na vijfentwintig jaar nog steeds flinke woningnood is, dat er geen uitzicht op verbetering is. Daarnaast had ik de hoop, nou ja een heel klein beetje hoop, dat de Koningin het Royale gebaar zou maken voor een generaal pardon: een verblijfsvergunning voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Maar dat was ijdele hoop.
Suffie
-6-  Suffie:
Hans, fijn stuk! Maar op één of andere manier vind ik de koppeling met het Royale gebaar een beetje uit de toon vallen...
Arnoud de Jong
Elke correspondent op AC heeft zijn/haar eigen braafheids-index. ;-)
Maar inderdaad mag er best weer eens aandacht zijn voor het feit dat tegenwoordig de bouw van elke sociale huurwoning gecompenseerd schijnt te moeten worden door de bouw van twee luxe koopwoningen en drie overbodige kantoorpanden. Hoewel kwaadheid daarover natuurlijk niet per definitie op koninginnedag afgereageerd hoeft te worden.
sebastiaan
-8-  sebastiaan:
Oh ja dat Amstelveld:
Ballerigheid en zogenaamde cultuur, die uitsluitend was bedoeld om dance te verjagen. (die was dus op het Frederiksplein te vinden) Een combinatie van stadschagrijnen had 10.000 (!!!!) Euro subsidie van van der Stoel gekregen voor dit “event” . Wat zal dat zijn: 100 euro subsidie per bezoeker? Louter om de mogelijkheid te hebben om de dance weg te jagen. En zo geschiedde. Ondernemers met hun eigen belastinggeld van hun nering verjaagd. Overigens was dat dansfeest al jàren op het Amstelveld en er kwamen véél buurtbewoners met veel plezier. Behalve die paar klagers natuurlijk. En die hebben gewonnen.
En nee verder was het een geweldige koninginnedag en klagen we nergens over!
john vd vorst
-9-  john vd vorst:
Amsterdam en het koningshuis wordt altijd negatief in de pers neergezet ? Terwijl bij het jubileum van Beatrix en bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima (12 uur op de dam gelegen en nog niets gezien) duizenden en duizenden mensen op de dam en langs de route de oranjes toe juichten ! Mischien hoopt de pers dat nederlanders republikijn zouden worden? Maar dat zit er gelukkig niet in ! En Amsterdam moet niet zeuren bij jullie kwam de Koningin al in April, Hier in Eindhoven is het wachten tot Oktober...LEVE DE KONINGIN !!
Dre van Mokum
-10-  Dre van Mokum:
Als we Amsterdam nou eens afscheiden van Nederland dan kunnen we uit Europa stappen en de Amsterdamse Gulden invoeren, leuk met Cohen als kop van jut op de munt, kun je bij je handgeld op hem spugen.
Lang leven Amalia & Alexia

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.