Home > > Zorgen

Zorgen

<%image(20050323-scootthumb.jpg|140|140|null)%>
Op 4 maart werd het eerste Zorgsteunpunt van IJburg officieel geopend. Het Zorgsteunpunt Centrum Haveneiland biedt onderdak aan huisarts Leon Verest, een fysiotherapeut, een apotheek en maatschappelijk werk. Ik woon aan het hofje waarin dit steunpunt is gevestigd. Toen wij de keuze voor IJburg maakten, waren we ons bewust van het gemêleerde gezelschap dat in het hofje zou komen wonen. Vijf eengezinswoningen en verder aangepaste woningen voor lichamelijk- en geestelijk gehandicapten op een aantal kleine galerijen, komen uit op een binnenplaatsje. Het geheel wordt omgeven door een hek om het gevoel van veiligheid te vergroten. Dat leek ons goed, zo'n afwisselend gezelschap in een beschermde omgeving. Is vast veel vraag naar dachten we ook, dus we waren blij dat we een plek hadden veroverd in deze nieuwe soort van wonen.
Het verbaast ons daarom des te meer dat er nog veel aangepaste woningen leeg staan. De mevrouw van het Bezoekerscentrum IJburg had ons al eens uitgelegd dat de bouw van het zorghof niet helemaal overeenkwam met de wensen van de minder validen. Zo waren er wel beganegrondwoningen, maar die hadden een intern trapje, en zo'n trapje is niet handig als je slecht ter been bent. De oude man van verdieping vijf die ik sprak bij de bushalte, wist me te vertellen dat de galerijen spekglad zijn. En nadat hij het broodnodige pilletje onder zijn tong had gelegd om verder te kunnen praten, vertelde hij dat de liftmonteur laatst had geweigerd de stroom weer even op de lift te zetten. Zodat hij, met hartkwaal en zwaar afhankelijk van de lift, niet eens naar zijn eigen huis kon.
Slordig. Stom.

Vorige week kwam er een brief van de woningbouwvereniging. Er komt een aantal aanpassingen in het zorghof die de naam Zorghof wat meer moet rechtvaardigen. De galerijen zijn behandeld met een anti-slip vloercoating. Het zware beschermende hek kan voortaan met een knop op afstand open. In de parkeergarage zijn wandcontactdozen geplaatst, zodat de eigenaren van de scootmobiels hun accu's ook kunnen opladen en weer verder kunnen rijden. Verscheidene te smalle doorgangen worden scootmobiel-breed gemaakt. Er komt een bankje in de lift zodat mensen even kunnen zitten.

Simpel denk je dan. Als je aan een Zorghof denkt, denk je vanzelfsprekend aan aanpassingen voor rollators, scootmobiels en het binnen de perken houden van trapjes. Ik begrijp dan ook werkelijk niets van het ontwikkelbrein van de architekt van dit geheel. Als je een alternatief wooncomplex gaat ontwerpen, maak hem dan ook meteen goed. En zorgvuldig.

twee reacties op "Zorgen"

-1-  :
Soms vraag ik me wel eens af of architecten samenwerken wel met ontwikkelaars. Je ziet dit zo vaak gebeuren! Hoe kan dat nou? Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd hoe dit zo heeft kunnen komen.
joost Seelen
-2-  joost Seelen:
Wellicht kunnen jullie op jullie site aandacht besteden aan deze film:
DOCUMENTAIRE OVER MENSEN MET VERSTANDELIJKE HANDICAP IN DE BIOSCOOP

Dionne, Fran, Bertus en Maurits zijn acteur bij de Amsterdamse theatergroep Le Belle en
hebben een verstandelijke handicap.
In Normaal zijn we anders word je meegenomen in hun herkenbare,
maar ook verrassende gevoelsleven en ontdek je een wereld waarin de grenzen
tussen spel en werkelijkheid vervagen en waarin dromen en verlangens
centraal staan. Verteld in prachtige beelden is dit een warme, poëtische en
ontroerende film, waarin diep doorgedrongen wordt in het bestaan van mensen
met een verstandelijke handicap.

Na de wereldpremiere op het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam en na een vertoning op het  Birds-Eye-View Festival in Londen,  waarbij de film werd genomineerd als beste documentaire, is er nu de kans om de documentaire Normaal zijn we anders in de bioscoop te zien!!
Vanaf 12 april wordt de film vertoond in bioscoop Het Ketelhuis (op het terrein van de voormalige Westergasfabriek) te Amsterdam. (http://www.ketelhuis.nl <http://www.ketelhuis.nl> )

Deze productie kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds
Nederlandse Culturele Omroepproducties.
Normaal zijn we anders is geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties.
in coproductie met de IKON-televisie.

Met vriendelijke groet,

Joost Seelen

Zuidenwind Filmproductions
Postbus 4673
4803 ER Breda
076 5140871
joost@zuidenwind.nl
http://www.zuidenwind.nl

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.