Home > > SOS Meteoren in museum EnergeticA

SOS Meteoren in museum EnergeticA

Op de Hoogte Kadijk nr. 400 zit het Museum EnergeticA. Museum Energetica is een bedreigd museum. Met 7000 bezoekers per jaar kreeg EnergeticA in eerste instantie de begroting van 2005 niet rond. Inmiddels is het weer even – tot het eind van het jaar – gered dankzij nieuwe sponsors en giften. Maar volgende jaar gaat dat gedoe weer opnieuw beginnen. Meer bezoekers, dat zal moet in ieder geval helpen.

Een paar keer in de week loop ik er langs en telkens neem ik me voor om er eens een bezoek aan te brengen. Nu moest het er dan maar van komen. Toen we afgelopen donderdag het museum bezochten, kwam er net een bus uit de provincie aan, vol met jongens, die zich gedwee lieten rondleiden.
Misschien is het ook wel een beetje een jongetjes-museum, voor jongetjes die van techniek houden en die, toen ze klein waren, altijd hun speelgoed uit elkaar haalden. Op een bepaalde manier doet dit museum me denken aan het NINT, toen dat nog aan het eind van de Rozengracht zat, maar dan met veel grotere apparaten. Het heeft een groot ah! kijk nou! gehalte, met oude tv’s, stofzuigers, maar ook met prachtige oude liften, zoals de paternosterlift uit het oude stadhuis. Er waren ook veel apparaten die vonken produceerden, zoals een elektriseermachine. Het doet er – wat mij betreft – soms weinig toe waarvoor een apparaat vroeger diende, ze zien er gewoon wonderschoon uit, met een groot gehalte ouderwetse science fiction, denk daarbij aan de grote vonkende apparaten in SOS Meteoren van Edgar P. Jacobs.

In het Amsterdams Stadsblad las ik dat er plannen zijn voor verbetering van de exploitatie door ondermeer van het museum een ‘Ontmoetings- en innovatiecentrum’ te maken. Als ik museumdirecteur was en mijn museum zou financieel het water tot aan de lippen staan, zou ik ook zulke dingen bedenken en roepen. Maar nee! Waarom kan een museum niet zijn waar het ooit voor bedacht is? De definitie van Museum in van Dale is:

‘Gebouw waarin voorwerpen van culturele waarde bijeengebracht zijn en uitgestald worden.’

In deze definitie lees ik niets over ontmoeten en innoveren. Ik wil ook er helemaal niet ng een ontmoetingscentrum bij of een soort nieuw Nemo. Diep die oorspronkelijke museumfunctie uit. Ga uit van de kracht van de verzamelde oude en nieuwe apparaten, die door bedrijven en particulieren bij elkaar gebracht zijn. Zorg dat bezoekers zelf – meer dan nu – met die apparaten aan de gang kunnen. Dat werkt, denk ik, dat maakt een bezoek aan EnergeticA nog leuker. Winstgevend zal het nooit worden, maar moet dat dan? Dit soort musea moet blijven en heeft heus bestaansrecht. Kleinschalig, niet multifunctioneel, gericht op een duidelijk onderwerp. Het museum heeft op dit moment geen subsidie, het lijkt me niet raar als het dat zou krijgen. Anne Lize van der Stoel brengt het museum binnenkort een bezoek. Ga er voor de aardigheid ook eens kijken, in die elektriciteitscentrale uit 1905.

Een reactie op "SOS Meteoren in museum EnergeticA"

teye buma
-1-  teye buma:
Waarde Hans,
Bij hoge uitzondering is EnergeticA op zondag 19 februari van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Wij hebben via een schrijven alle buurtbewoners uitgenodigd een kijkje te komen nemen. Omdat veel omwonenden door de week werken is dat een goede gelegenheid eens te komen kijken. Rondleidingen worden door de vrijwilligers verzorgd.
We hebben de laatste tijd zoveel nieuws aan de collectie toe kunnen voegen dat een bezoek zeker de moeite waard is.
Met vriendelijke groet,
Teye Buma (publikaties)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.