Home > > Wijkhostessen

Wijkhostessen

Binnenkort komt de wijkhostess bij mij langs. Niet met zoute pinda’s en veel te dure flesjes drank, maar om mij “te informeren over bijvoorbeeld de huisvuilinzameling”. De wijkhostess draagt een heus uniform en zij komt niet alleen, maar met een collega, aldus een brief van de woningbouwvereniging en stadsdeel Zuidoost.
Vrijblijvend is hun bezoek allerminst: bij de brief waarin zij zichzelf op de koffie uitnodigen, is een lijstje “woonregels” gevoegd, dat de bewoner tijdens het bezoek in tweevoud dient te ondertekenen en dat door de woningbouwvereniging wordt bewaard in zijn “persoonsdossier”.

De woonregels, twee dichtbeschreven pagina’s, zijn vooral een samenvatting van de algemene huurvoorwaarden en de APV: “Het is niet toegestaan om te urineren, te spugen of anderszins de semi-openbare ruimte te bevuilen” en “Het is niet toegestaan huisvuil of andere spullen in of rondom het gebouw te plaatsen of naar beneden te gooien”. Bepalingen die mij, als leek, juridisch totaal overbodig lijken, maar die door de woningbouwvereniging niettemin zijn vervat in een heuse “overeenkomst” – met handtekeningen en de waarschuwing dat de verhuurder bij niet-naleving van deze woonregels “een juridische procedure kan starten ter ontbinding van de huurovereenkomst.”

Goed bedoeld natuurlijk, en geen mens zal bij zijn volle verstand volhouden dat er met die regels op zich iets mis is. Maar sinds ik de brief ontving, zeilden er alweer vijf vuilniszakken en een bankstel langs mijn balkon naar beneden, hoewel de APV daar al jaren een torenhoge boete op stelt. En de urinelucht in het trappenhuis en de lift beneemt bezoekers nog altijd acuut de adem.

Het probleem is dan ook niet dat de bewoners van mijn flat niet op de hoogte zijn van de regels. Zelfs al waren die niet al vastgelegd in huurcontracten en milieuwetgeving, dan nog kan iedereen op zijn klompen aanvoelen dat het niet de bedoeling is om je rotzooi gewoon uit het raam naar buiten te mikken.
Het probleem is dat een klein handjevol van die bewoners daar simpelweg lak aan heeft, niet in de laatste plaats omdat ze daar, regels of geen regels, gewoon mee wegkomen.

Ik heb – als brave burger – tijd noch zin om twee “hostessen” in mijn huis te ontvangen en me de les te laten lezen over de vuilnisafvoer, en datzelfde geldt vermoedelijk voor de meeste van mijn buren. De enige geüniformeerde functionarissen die in mijn flat zinnig werk kunnen verrichten, zijn agenten van de milieupolitie. Maar bonnen worden hier maar zelden uitgeschreven. Meer of nadrukkelijker regels hebben geen enkele zin als de bestaande nauwelijks gehandhaafd worden.

vier reacties op "Wijkhostessen"

Fam:Deekman-Nerkust
-1-  Fam:Deekman-Nerkust:
Goeden Morgen,
Ik ben een bewoner van hogevecht de 2e blok dichtbij hoptille enzou het fijn vinden als er ook even langs deze flat gelopen zou kunnen worden ook bij de bewoners tussen de 2e en 3e blok van deze blok of flat ik woon nou vanaf september hier wij hebben een woning gekocht maar hebben nu al spijt van wat er allemaal hier wordt gedaan er wordt van alles naar beneden gegooid van rijst tot bedorven eieren en noem maar op dus u kunt mijn frustratie wel begrijpen en dat wel op ons terras. ook ligt onze keuken aan de achterkant net tegen over de nieuwe vuil container natuurlijk ondergronds maar het vuil word er maar ner naast gedeponeerd en een stank en overlast dat wij ervan hebben is niet normaal vooral wat die grote meeuwen betreft met die herrie die ze maken en natuurlijk al die zakken open halen en natuurlijk die stank die erbij hoort er is hier een huismeester die de heledag maar in zijn kantoor zit die ondergrondse containers hebben een mankement en gaan niet goed open dus maar er naast het zou goed zijn om even die mensen hier wat scholing te geven ook wat betreft het afstort systeem
ook heb ik iemand hier naast mij in de box die maar tientallen fietsen aan die lichtlantaarns vast maakt ook geen gezicht helpppp helpp waar blijft de reinigings politie helppp
-3-  :
Of het aan mijn stukje heeft gelegen of niet, ik heb zelf van de wijkhostessen gelukkig noch immer niets vernomen. Ik heb zo'n vermoeden dat het, zoals met zoveel dingen in ons mooie stadsdeel, bij goede bedoelingen zal blijven.

Wel ontving ik gisteren een nieuwe brief van de woningbouwvereniging, die er nog maar eens op wees dat het “erg gevaarlijk en uitermate onhygiënisch” is om “zomaar vuil, blikjes en zelfs volle luiers vanaf de gallerijen/balkons naar beneden te gooien. Komende week komt de huismeester samen met een ”medewerker sociaal beheer" de galerijen inspecteren om te zien of bewoners de boel een beetje schoon houden, schrijft woningstichting Rochdale.

De reinigingspolitie kan natuurlijk moeilijk dag en nacht naast iedere flat een agent laten posten. Maar als medebewoners er een puinhoop van maken, kunt u ze (aldus de brief) natuurlijk wel zelf bellen: 020-5670367.
Sigi
-4-  Sigi:
Toen ik zelf nog in de Bijmer woonde (en dat heb ik 22 jaar gedaan) dacht ik dat het een goed idee zou zijn om een camera op de flats te richten en die een tijd opnames te laten maken zodat je kon zien waar de rotzooi vandaan komt en maatregelen kunt nemen. De ellende met dingen over het balkon gooien is dat je - als het een zak zonder enveloppen of andere naam bepalende dingen betreft - niets kunt doen behalve op heterdaad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.