Home > > Ik weet het ook niet

Ik weet het ook niet

Het zusje van Ali el B. dat voor de camera’s zegt dat Ali zo’n lieve jongen was en helemaal geen crimineel. Het jochie dat op AT5 zonder na te denken opmerkt dat iedereen toch wel eens een tasje steelt. Hoe moet daar nou weer op gereageerd worden?
Het Parool doet een poging: “Het is een Marokkaans fenomeen, zeggen deskundigen. ‘’Als je iets niet ziet, dan is het er ook niet. Dat is een cultureel-Marokkaans gegeven,’’ aldus Niels Duits van de Forensisch Psychiatrische Dienst.” En: ” ‘Een zonde in het verborgene is reeds voor tweederde vergeven,’ luidt een Arabisch spreekwoord.” De Telegraaf neemt het niet zo nauw en kopt in hoofdletters op de voorpagina “Eigen Schuld”.

De Volkskrant probeert ook de vinger te leggen op die schijnbaar zo moeilijk grijpbare Marokkaanse cultuur: ” ‘De Marokkaan moet ophouden met zelfbeklag. Marokkanen zijn geen slachtoffers. Ze zitten niet in de verdomhoek. Daarom moeten ze volgens Halim el Madkouri van multicultureel instituut Forum ophouden de samenleving overal de schuld van te geven.” Op het AT5 forum zijn sinds gisteren maar liefst 78 nieuwe aanmeldingen binnengekomen, volgens sommigen ‘omdat de meesten nu eenmaal graag hun hart willen luchten, aangezien ze er gewoon genoeg van hebben, maar er gewoon niemand wil luisteren aka politiek, politie etc.’
Wat is er ook alweer gebeurd?
Er is een tas gestolen. Daarna is de rover doodgereden en de bestolen vrouw opgepakt.
Dat is geen gebeurtenis om je imago mee op te vijzelen zoals Wilders en Verdonk dat doen. Het is geen reden om alle Nederlanders te haten. Het is geen reden om alle Marokkanen te haten. Het is een strafzaak en die behoort te liggen bij het OM en bij niemand anders.

Dat de gemoederen hierover zo oplopen, zegt eens te meer iets over de situatie waarin deze prachtige stad zich op dit moment bevindt. De segregatie zet door, iedereen roept wat hij wil roepen, de wij-zij-discussie laait weer even hard op, genuanceerden en politiekcorrecten proberen door middel van cultureel onderzoek de gemoederen wat te bedaren, maar de spanning blijft en wordt steeds harder.
Van beide kanten.
Iedereen zoekt om het hardst erkenning bij de eigen gemeenschap.
Iedereen.
Dat is geen cultuurbepaald gegeven, dat is, vrees ik, des mensch.

21 reacties op "Ik weet het ook niet"

Thomas
-1-  Thomas:
De tasjesroof en het tragische ongeluk erna zijn niet de reden van de ophef bij Verdonk of Wilders of andere verontwaardigde nederlanders. De stuitende reactie van veel marokkanen is de reden voor het oplopen van de gemoederen. Verdonk en Wilders zijn mijn types niet, maar het is te makkelijk om hen ervan te betichten hun imago te willen opvijzelen met een gebeurtenis die dat niet zou rechtvaardigen. De gebeurtenissen na de roof en het ongeluk rechtvaardigen dat namelijk wel.
Wieland
-2-  Wieland:
Wilders’ uitspraak dat Marokkaanse crimineeltjes “gewoon het land uit” moeten worden gezet is niettemin dom populisme: als je dat al zou willen (volgens mij is dat in een rechtsstaat niet passend), het is in de meeste gevallen helemaal niet mogelijk, omdat de meeste Marokkaanse jongeren gewoon de Nederlandse nationaliteit hebben. En dat weet Wilders zelf donderd goed.

Dus ja: met zo’n uitspraak maakt hij misbruik van deze gebeurtenissen: hij probeert aanhangers te lokken door de suggestie te wekken dat hij al die Marokkaanse rotjochies wel eens het land zal uitsodemieteren. Daarmee vist hij in troebel water, en omdat hij het (goddank) niet kan waarmaken pleegt hij nog kiezersbedrog ook.

Evengoed is alle verontwaardiging over de houding van de Marokkaanse jongeren die gisteren in AT5 verschenen natuurlijk volkomen terecht.
Verbal Jam
-3-  Verbal Jam:
Wilders roept dat hun nationaliteit dan maar moet worden afgenomen, om ze vervolgens het land uit te zetten. Dat zou alleen kunnen wanneer ze nog een andere nationaliteit hebben. Maar dan nog: zo’n maatregel zal alleen in het uiterste geval (terrorisme) worden genomen. En dat weet hij natuurlijk ook. Inderdaad puur populisme dus.
Thomas
-4-  Thomas:
Wilders uitspraak was mij niet bekend en is inderdaad weinig zinvol. ‘k Wilde vooral opmerken dat Merels analyse dat een relatief klein drama te veel aandacht krijgt mijns inziens niet juist is omdat de nasleep van het oorspronkellijke drama nieuwe problemen blootlegde die wel veel aandacht rechtvaardigen.
Merel
-5-  Merel:
En met nieuwe bedoel je dat de Marokkanen die in beeld waren anders reageerden dan je had verwacht? Ik vraag me namelijk af of dat nieuw is. Volgens mij is het gewoon weer een reden voor veel mensen om de verhoudingen op scherp te zetten.
Thomas
-6-  Thomas:
De reacties waren voor mij een inderdaad een verrassing, een schok. Had jij het zien aankomen dat het slachtoffer van de roof voor hoer, leugenaar en moordenaar zou worden uitgemaakt? Dat het criminele verleden en heden van die jongen totaal weggewimpeld zouden worden? Ik schrok er van. Kennelijk heb ik een positiever beeld van marokkanen.

Arme mevrouw C. Ze wordt ruw in haar dagelijkse gang gestoord door een beroving en vervolgens heeft ze ongewild de dood van een jongen op haar geweten. Hoe vreselijk moet het voor haar zijn om ook nog eens te horen dat ze door een hele gemeenschap wordt gezien als moordenaar? Sterker nog, ze moet uitkijken voor wraak, nee nog gekker: er wordt een stille tocht gelopen om de ‘moord’ publiekelijk aan de kaak te stellen! Stel je voor dat je in haar schoenen stond.
Gelukkig zijn er veel mensen die daar verontwaardigd over zijn. Maar die mensen moeten er niet te veel over praten, anders worden ze ervan verdacht ‘de verhoudingen op scherp te zetten’. En dat kan natuurlijk niet he.
Merel
-7-  Merel:
Wat ik vooral wil zeggen, is dat er blijkbaar zoveel spanning is, dat bij iedereen (ik wilde schrijven: beide groepen – hoe erg is dat al?) de emotie de boventoon voert. En die emotie gaat over veel meer dan alleen deze gebeurtenis.

Dat is eng en naar – en op deze manier zal dit conflict alleen maar groeien. Men zoekt bescherming bij de eigen groep, iedereen heeft er een (emotioneel beladen) mening over en daardoor wordt segregatie alleen maar in de hand gewerkt.
halima
-8-  halima:
ik vind het niet eerlijk tegenover zijn ouders, zusjes,broertjes, vrienden,kennissen en de rest dat ze zegge dat het maar een ongelukje was maar in mijn ogen is zei gewoon de moordenaar ja ze heeft tog gemoord ze wou 1van onze broeders of zuster terug wou pakken over dat wat er gebeurd is het afgelopen jaar met theo van gogh ze heeft een broeder van ons vermoord dus het betekent dat we met 1 minder zijn dat was mijn mening en zal haar hiervoor nooit meer vergeven egt
halima
-9-  halima:
maar goed iedereen zal haar aankijken en aanzien als moordenaar dat had ze kunnen aan zien komen dat dat zou gebeuren want ze dacht vast hij heeft mijn tas gestolen en ik moet hem harder terug pakken en dan niet op een zachte manier maar op een hardere manier dus het is een enorme schok voor zijn hele fam. die voor hem klaar stond gewoon een 19 jarig dat kan egt gewoon niet ze had hem tenslotte aan kunne geven voor diefstal maar een moord dat gaat gewoon niet maar hij had nix gestolen ik vind dit te ver gaan en ndereland is niet meer het zelfde als vroeger ik vind het hier niet meer veilig
Rob
-10-  Rob:
Nee, niet meer veilig nee. Laat je je autodeur open staan, wordt je tas gejat. Dat is ook een stukje veiligheid Miss Halima ! Iemand platrijden is niet goed, tas jatten ook niet. Alleen had mr. A.B. ruim de tijd kunnen nemen om eerst even na te denken, terwijl mvr. C. in een split-second een (achteraf niet helemaal juiste) beslissing nam.
charlotte
-11-  charlotte:
nederland is veilig cker niet meer nee, deze jonge wist heel goed wat hij deed, deze mevrouw nam in 1 sec de beslissing om een actie te doen waarvan ze niet wist hoe het zou aflopen, deze jongen kon het ook niet weten maar hij wist dat er gevolgen zouden zijn/komen,
charlotte
-12-  charlotte:
soms heb ik van die rare blackouts opeens
Dr.D
-13-  Dr.D:
Ha! een pots in een pots!!!
Dichterbij dan U denkt…
DocD, 17:14h
Regering verborg gifhandelaar in Staatsliedenbuurt

Van A. is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan genocide.
Volgens de VN en de Amerikaanse justitie is Van A.
een van de grootste handelaren in grondstoffen
voor gifgas.
Hij had zijn koffers al gepakt en beschikte
over een nieuw paspoort.

Waarom de regering Van A. in bescherming heeft genomen
en waar hij zijn paspoort heeft gekregen
is nog niet bekend…
Maya
-14-  Maya:
We wonen toch niet in Los Angeles waar je met je autodeuren op slot moet rijden en op bepaalde plekken maar beter niet kan stoppen? Uiteraard is het verkeerd wat deze mevrouw gedaan heeft, maar ze deed dit niet bewust, het was een reactie.. De jongeman was beslist geen ‘lieve jongen’. Hoe kom je erbij dat een tasjesdief een lieve jongen zou zijn? Daarbij heeft hij een bijzonder agressieve gewapende overval op de Xenos op zijn geweten. Lieve jongens helpen oude vrouwtjes oversteken en jatten geen tasjes! Ik ben verontwaardigd dat iemand het in zijn hoofd haalt om een respectloze ‘stille tocht’ te houden. Stille tochten verliezen zo ook nog eens elke betekenis. Natuurlijk is zijn familie verdrietig, maar de reacties vind ik abnormaal.
hanneke
-15-  hanneke:
Bravo Maya, ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Kees de Wit
-16-  Kees de Wit:
Halima moet eerst maar eens nederlands gaan leren...haar commentaar zit boordevol taalfouten
karin
-17-  karin:
aller eerst wij leven in een rechtsstaat dat houd in dat wij niet zelf het recht in onze handen mogen hebben.
het was inderdaad niet goed wat die wijlen jongen heeft gedaan. maar die mevrouw greep haar kans om een marokkaan te vermoorden,en gooit het op een reactie om een straf te ontlopen.Het is haar goed gelukt.Als het een Nederlandse jongen was geweest dan waren de reacties toch wel anders geweest.Zoals dat kun je toch niet maken zeg,iemand vermoorden om een tasje!!!!
Mopper
-18-  Mopper:
@Karin
“greep haar kans ..” is wel erg sterk uitgedrukt. Het overgrote deel van alle moorden komt voort uit een impulsieve- niet helemaal doordachte reactie. Zo ook in dit geval. Met dit in het achterhoofd zou ik bijvoorbeeld eerder een appel stelen van een groenteboer dan een worst van een slager. Als eerst genoemde doorslaat, heb ik wellicht alleen een blauw oog en of een gebroken neus, bij zo'n slager zou het wel eens anders kunnen aflopen.
HalimaF
-19-  HalimaF:
Mijn mening is alsvolgt:
De vrouw had niet zo moeten handelen, zoals Karin al zei "iemand vermoorden om een tasje!!! die vrouw had wel na kunnen denken zo iets doe je gewoon niet, ik wil niet opkomen voor deze marokaanse jongen want hij was verkeerd bezig. Ik merk wel een verschil als er wordt gesproken over een marokaan dan is het allemaal slechter en er word meer overgepraat. In dit land hoort iedereen gelijk te zijn maar hier merk helaas niet veel van.
Robbie
-20-  Robbie:
Deze mevrouw heeft gewoon natuurlijk gehandeld en ik vind dat logisch als er bij mij wat wordt gejat sla ik ook zijn kop er af wie of wat het ook is. Het is toch niet normaal dat je spullen waar je hard voor moet werken gejat worden. Kom op zeg, nee deze mevr. heeft gehandeld na dat ze berooft werd zo moet iedereen het doen dan is het zo afgelopen met die pleuris crimineeltjes.
sanne
-21-  sanne:
hahahaha ik vin het maar luek

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.