Home > > Prioriteiten

Prioriteiten

Ganzenpoort zou een visitekaartje worden van de vernieuwde Bijlmermeer. Waar mensen vroeger haastig door donkere spelonken snelden, om hun boodschappen bij elkaar te scharrelen voordat iemand ze de portemonnee afhandig maakte, verrees een gloednieuw winkelcentrum, met een supermarkt, een drogist, een gezellig café en een fraai koopappartementencomplex mét parkeerruimte.

Helaas is het bij goede bedoelingen gebleven. Veel kersverse bewoners van de appartementen hebben hun huis alweer te koop gezet. Vooralsnog tevergeefs, want het aanbod is groot en de vraag is klein. En wel om dezelfde reden als waarom de bewoners het zelf voor gezien houden: het winkelcentrum mag helemaal nieuw zijn, de problemen zijn als vanouds. Junks en dealers hangen er dag en nacht rond, ‘husselen’, vechten, schreeuwen, wildplassen, drinken en vervuilen. Overleg met stadsdeel en politie heeft tot dusverre tot weinig meer geleid dan vage beloften: zelden treden agenten op tegen de dealers die iedere buurtbewoner kent.

De Bijlmer is dus een probleemwijk, en dat probleem zit duidelijk te diep om het met wat cosmetica weg te poetsen. Begrijpelijk dat de politiek naar zwaardere maatregelen grijpt. Toen ik deze week met een tas vol boodschappen uit het winkelcentrum kwam, zag ik bijvoorbeeld een groepje politieagenten alle passagiers op metrostation Ganzenhoef preventief fouilleren. Studenten, moeders met kinderen en ouden van dagen – voordat hun privacy grondig was aangetast kwamen ze niet door de schuifdeur naar buiten. Tuig moet je stevig aanpakken, tenslotte.

Dertig meter verderop, in het winkelcentrum, kon ik ondertussen zó tien dealers aanwijzen, die daar ongehinderd hun duistere handel dreven. Van een afstandje keken ze geamuseerd toe hoe een agent een metroreiziger de benen liet spreiden. Er hing, schat ik, rond de C1000 voor minstens honderd jaar celstraf op straat. En dat op letterlijk een steenworp afstand van de plaats waar de agenten onschuldige burgers stonden lastig te vallen – onder wie ongetwijfeld een flink aantal geplaagde bewoners van de koopappartementen.

Jazeker, de Bijlmer is een probleemwijk. Maar het zou al veel schelen als de politie zijn prioriteiten op orde bracht.


zeven reacties op "Prioriteiten"

KrijnOnline
-1-  KrijnOnline:
Ik rijdt er sinds een goede maand dagelijks doorheen (moet immers omrijden via Diemen). En het ziet er inderdaad heel fraai uit. Toch zie je “probleemjongeren” er nog steeds rondhangen.

Jammer!
Margriet
-2-  Margriet:
tja, dat heet sociale vernieuwing. Bleh.
22 jaar in de Bijlmer gewoond, met pijn in het hart vertrokken (moest voor de tweede keer ivm sloop van mijn flat gedwongen vertrekken). Merk dat ik eigenlijk weer zo kwaad word dat ik geen redelijke reactie kan schrijven, sorry.
Ko
-3-  Ko:
Nog niet eens zo heel lang geleden was de omgeving van winkelcentrum Ganzenhoef een mooie groene wijk. Dat was voordat de gemeente besloot om, in het kader van de veiligheid, de bomen om te zagen en het verkeer op straatniveau te brengen. Zo werden in één klap alle (resterende) voordelen van het wonen in de Bijlmer tenietgedaan: naast onveilig werd het er nu ook grauw en luidruchtig. Uiteraard bleven de oude problemen gewoon bestaan. Nee, met de Bijlmer wordt het nooit meer iets, vrees ik.
Margriet
-4-  Margriet:
@Ko
haha, dat klopt, dubbel gelegen van het lachen (met zeer droeve ondertoon) toen ik op AT5 een architect breed gebarend op de groene middenberm omringd door asfalt en steen hoorde uitleggen hoe groen het NU toch niet was geworden en dan met die prachtige zichtlijnen… Vroeg me af of die man voor die tijd wel ’s in de Bijlmer was geweest… of is asfalt tegenwoordig groener dan gras?
thamara
-5-  thamara:
als je het niet goed vind in zuidoost dan ga je toch ergens anders wonen dan kunnen de mensen die wel om zuidoost geven en daar niet meer weg willen rustig blijven wonen

ps ik ben terug gekomen naar zuidoost om dat in een mooie groene omgeving van haarlemeer niet te leven is voor mij
geef mij maar zuidoost
Sigi
-6-  Sigi:
Ik vond de Bijlmer geweldig, heb er 22 jaar met liefde en plezier gewoond, maar het werd nogal verziekt door die vernieuwingsdrift. Met man en macht is er geprobeerd een doorsnee vinexlocatie van te maken. Nadat ik voor de 2e keer gedwongen moest verhuizen omdat ze mijn flat af gingen breken heb ik het opgegeven en ben ik naar de stad vertrokken maar mis nog steeds bijvoorbeeld het winterkoninkjes nestje op m'n balkon.
cherrel
-7-  cherrel:
ik woon in de bijlmer hier wonen surinamers antilianen en ghanezen enz vroeger woonden er hier weinig nederlanders en er komen steeds meer en meer ik vindt dat geen probleem maar andere.......

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.