Home > > De boel bij elkaar houden

De boel bij elkaar houden

In Nederland ligt sinds een paar jaar voortdurend hysterie op de loer. Soms is dat weliswaar merkwaardig, maar verder ongevaarlijk - bijvoorbeeld bij het massale rouwbeklag na de dood van onze betreurde stadgenoot André Hazes. Soms is die hysterie ook minder onschuldig, bijvoorbeeld toen na de moord op Pim Fortuyn journalisten, politici en andere vermeende hogepriesters van de linkse kerk doodsbedreigingen ontvingen.

Tijdens zulke vlagen van collectieve verdwazing tellen argumenten niet meer. Het wordt salonfähig om zo hard en ongenuanceerd mogelijk te schreeuwen, om alles te zeggen "wat tot nu toe nooit gezegd mocht worden, maar wat iedereen denkt." Als je het er niet mee eens bent, ben je 'soft', en sluit je je ogen voor de werkelijkheid. Er wordt niet meer gediscussieerd over de inhoud, zakenkennis is niet meer vereist, en respect voor de gesprekspartner niet meer vanzelfsprekend: alle moslims zijn geitenneukers, hun profeet is de pooier van Allah. Of: Homo's zijn lager dan varkens en moeten van flatgebouwen worden gegooid.

In een discussieklimaat dat zo vergiftigd is, kunnen afschuwelijke dingen gebeuren. Natuurlijk is de vrijheid van meningsuiting het allerhoogste goed in een vrije, pluriforme democratie als de onze. Natuurlijk is de 26-jarige Mohammed B. uit Overtoomse Veld een verschrikkelijke misdadiger die zwaar en langdurig gestraft moet worden. Natuurlijk is dit op geen enkele manier te vergoeilijken. Natuurlijk biedt geen enkele publiek beleden opvatting - hoe omstreden of kwetsend ook - ooit een legitimatie voor geweld - laat staan voor de beestachtige slachting die een eind maakte aan het leven van Theo van Gogh.

Maar dat doet niets af aan het dieptragische feit dat Van Gogh één van de architecten was van het klimaat waarvan hij zelf nu het slachtoffer is geworden.

Job Cohen omschreef zijn ambitie als burgemeester van Amsterdam bij zijn aantreden als de boel een beetje bij elkaar houden. Daarover werd destijds al tamelijk schamper gedaan, en dat is de laatste weken niet minder geworden. Nog vóór de moord op Van Gogh werd hij, naar aanleiding van zijn inderdaad wat slappe reactie op de gebeurtenissen in de Diamantbuurt, in het programma Kopspijkers [Real, breedband. Andere smaken staan hier] gepersifleerd als een politiek-correcte slapjanus, die ieder probleem wil oplossen door de onruststokers een clubhuis aan te bieden.

Cohen was dan ook regelmatig mikpunt van Van Goghs in vitriool gedoopte ganzenveer. Cohen was de "zalvende hopman van de multiculturele samenleving" die "kroop voor de gelovigen" in plaats van te vragen "wat doen jullie eigenlijk hier?" - zoals Het Parool de kritiek gisteren samenvatte. Hoon was opnieuw zijn deel toen hij de Amsterdammers dinsdag - met door woede verstikte stem - opriep het hoofd koel te houden.

Maar Cohen heeft het goed gezien. Als er iets is waar we op dit moment behoefte aan hebben, dan is het een burgemeester die de boel een beetje bij elkaar houdt. Die zijn best doet om te zorgen dat we met elkaar praten, en naar elkaar luisteren. Als Amsterdammers, als buurtgenoten, maar bovenal als ménsen, en niet als varkens, honden en geitenneukers. Als deze dieptragische gebeurtenis daarvoor de aanleiding vormt, is Theo misschien niet helemaal voor niets gestorven.


veertien reacties op "De boel bij elkaar houden"

de P.
-1-  de P.:
Deze analyse onderschrijf ik niet. De auteur heeft waarschijnlijk nooit in Amsterdam-Oost of -West gewoond. De ellende is begonnen bij de allochtonentroetelaar Van Thijn. Het is bijna misdadig wat die man de stad heeft aangedaan.
Wieland
-2-  Wieland:
Voor de goede orde: de auteur (ik dus) heeft jaren in Oost gewoond, vervolgens jaren in De Baarsjes, midden in klein Marokko. En woont nu in een honingraatflat in de K-Buurt, Bijlmermeer.

Het gaat mij er niet om dat er niet over problemen rond integratie gepraat mag worden, maar wel graag met respect, ruimte voor inhoudelijke argumenten en enige kennis van zaken. Jij roept nu ook alleen maar weer dingen die lekker in het gehoor liggen en flink stoer klinken (“allochtonentroetelaar”, “misdadig”) zonder ook maar één inhoudelijk argument te noemen. Moet je zelf weten, maar verder schiet niemand daar iets mee op.
de P.
-3-  de P.:
Als je in je eigen woonwijk amper nog in je moerstaal een brood kunt bestellen, heb je geen ‘inhoudelijke’ argumenten meer nodig.

Maar ik begrijp dat jij dat soort probleembuurten opzoekt…
Verbal Jam
-4-  Verbal Jam:
Goed artikel, Wieland. Dit soort geluiden hebben we meer nodig. We waren tegelijk bezig denk ik: http://www.verbaljam.com/index.php?itemi.. ;-)
En om wat wind uit een paar zeilen te nemen: ook ik woon al nagenoeg mijn hele leven in Slotervaart/Overtoomseveld.
Margriet
-5-  Margriet:
Mooi geschreven!
Dr.D
-6-  Dr.D:
Het rechtvaardigd geen enkel argument waar je huis staat.
geen gemaar
-7-  geen gemaar:
Is er ook maar iemand die mij kan vertellen wat die primaten in een soepjurk hier doen als zij ons zo haten en verachten? Als ik in een land zou wonen, marokko bijvoorbeeld en ik zou van de mensen moeten kotsen, dan moet ik het land gewoon verlaten ipv proberen dat land mijn kleinzielige willetje op te leggen. wat een verwende kindertjes met hun gebral en gezeik over allah.
anneke
-8-  anneke:
Stop zinloos gescheld!
RoZa
-9-  RoZa:
Een verademing om te lezen. Zie dat er al weer een paar scheldreacties zijn van gefrustreerde lieden. Weinig argumenten als tegenspraak, maar heilloos gescheld.
Ik ben trots op mijn stad (met kritiek), op mijn burgemeester (met kritiek), maar niet langer trots op de anonieme lieden die zeggen de vrijheid van het woord te verdedigen, maar dat alleen kunnen achter hun computerschermpje. Dat soort Mohammed B. gedrag van Amsterdamse schoffies veroorzaakt veel kwaad.
Jord
-10-  Jord:
Ik reageer niet vaak op dit soort weblogs, maar dit stuk verdient groot respect. Het is het eerste zinnige woord sinds een week dat ik in de publieke ruimte hoor (misschien samen met de column van Campert in de Volkskrant, de dag na de moord op Van Gogh).
daniel
-11-  daniel:
Ik hoop inderdaad dat iedere burger die gebruik maakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting dat ook met een echte mening doet, niet met een gut-feeling. Het blijkt echter dat dat ijdele hoop is.
sumela
-12-  sumela:
De moslims krijgen zoveel ruimte in Nederland en zullen steeds harder roepen tot er eindelijk grenzen bereikt worden.
Er bestaan geen zuilen meer en er tekent zich bijgevolg steeds duidelijker een ‘spontane apartheid’ af tussen verschillende groepen. Er ontstaan steeds meer ‘zwarte scholen’ en ‘zwarte wijken’, waar grote moskeen en Islamscholen gebouwd worden.
De kansen op integratie zullen steeds kleiner worden en de kansen op een permanente apartheid in onze samenleving worden steeds groter naarmate het aantal Moslims groter is en de instroom blijft voortduren. Dit betekent een permanente bron voor het ontstaan van spanningen en conflicten.
We mogen nu al van geluk spreken als de vrede in Europa bewaard blijft. Maar met de gaande krijgen de moslims steeds meer macht In Nederland. Grote delen van sommige steden zijn al etnisch anti-Nederlands. PVDA leider praat nu al over “boel bij elkaar houden”, grote groepen zijn met elkaar etnisch gescheiden en ze groeien steeds uit elkaar:moslims en Nederlanders, J. Cohen zegt nu wat Khadafi al jaren geleden gezegd had over zijn stammen! Het werkt gewoon niet. Dan hebben we straks hier ook zo maar Libische toestanden, grote onlusten of erger, burgeroorlogen. De kritische grens is voor de moslimbevolking in Nederland bereikt. Kappen met verdere immigratie en mogelijkerwijs het radicale deel terugsturen naar land van oorsprong. Nu kan het nog zonder bloedvergieten.
Arnoud de Jong
Jaja, op echte wijsheid mag je gerust een tijdje wachten...
JohnN
-14-  JohnN:
Het artikel is ZEVEN jaar oud en het over-en-weer is nog precies zo als in 2004. Het negatieve deel van de reacties bewijst dat de stelling, die Voltaire al in de achttiende eeuw betrok, nog steeds voluit geldt: men praat maar wat af terwijl men niets te zeggen heeft.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.