Home > > Het mag niet

Het mag niet

De Amsterdamse sigarenhandelaar uit Oost mag geen foto’s van vermeende winkeldieven meer ophangen op zijn winkelruit. Doet hij dat toch, dan handelt hij daarmee in strijd met de auteurswet, alsdus de Amsterdamse rechtbank. Mocht de vermeende dief toestemming geven tot openbaarmaking van zijn of haar portret, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Maar ja, welke winkeldief doet dat nou?

De winkelier betreurt de uitspraak van de rechtbank, maar geeft toe dat hij zal stoppen met het ophangen van foto’s. Hij gaat er van uit dat mensen ondertussen wel weten dat ze in zijn winkel niet moeten stelen.

Ha! Je mag toch in geen enkele winkel stelen? Trouwens…, als je als winkelier foto’s van op heterdaad betrapte winkeldieven nu in de winkel ophangt, gewoon achter de toonbank, mag dat dan wel?


vijf reacties op "Het mag niet"

Thomas
-1-  Thomas:
De maker van een foto heeft auteursrecht. De gefotografeerde heeft portretrecht. Of vindt de rechtbank dat de dief de auteur van zijn eigen gelaat is?
toine
-2-  toine:
Het auteursrecht heeft hier slechts weinig mee te maken. De rechtbank vond vooral dat Voet niet voor eigen rechter mocht spelen. En terecht. Eigenlijk was het een justitieel 1-2-3tje.
piet
-3-  piet:
Het probleem zit ‘m waarschijnlijk in het feit dat de man de foto’s heeft voorzien van een tekstje (‘deze man/vrouw is een dief’). Als hij de foto’s zonder tekstje ophangt is er volgens mij geen vuiltje aan de lucht.
Ger
-4-  Ger:
Natuurlijk zijn er andere simpele, eenvoudige en doeltreffende manieren te bedenken waarop deze siganrehandelaar gelukkig en tevreden zijn geld kan verdienen zonder angst te hoeven hebben voor diefstal. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn zaak sluiten. Scheelt een hoop ergenis en angst. Hij kan ook de deur van zijn zaak op slot houden. Komt ook geen dief meer binnen. Iets anders weet ik eigenlijk niet te bedenken. De politie noch enig andere instantie kan voorkomen dat er diefstal plaatsvindt.
Danny
-5-  Danny:
Laten we niet vergeten dat de dievegge een demente oude vrouw was. Waarschijnlijk heeft de rechter daar stiekem toch rekening mee gehouden. De sigarenhandelaar wist dat trouwens, dat ze dement was…

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.