Home > > Laat maar waaien

Laat maar waaien

Vroeger ergerde ik me nooit aan zwerfvuil. Ik zag het zelfs niet eens liggen. Sinds mij echter ter oren is gekomen dat mijn medeburgers zich wel ernstig storen aan rondslingerend afval, erger ik me dood. Waarom? Omdat zwerfvuil, naar mijn niet al te bescheiden mening, tot de relatief gemakkelijk op te lossen problemen behoort.

Er zijn grofweg twee manieren om het probleem aan te pakken. Allereerst, voorkomen dat afval rond gaat zwerven, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende, goede containers. Ten tweede, afval dat toch nog rondzwerft opruimen. Kortom, niet lastig, wel grote winst gemeten in burgerlijke tevredenheid. Vandaar ook mijn ergernis.

Hoewel ik me natuurlijk niet verdiept heb in het beleid van het Bos en Lommer met betrekking tot zwerfvuil, vermoed ik dat het stadsdeel een zwerfvuilbevorderend beleid voert. Dat begint al met de vuilcontainers. Er staan van die bovengrondse, waarvan de gaten te klein zijn voor een volle vuilniszak. Heel handig. Als aanvulling daarop staat naast elke container een soort grote, ronde prullebak zonder deksel. Daar kan alles wat al dan niet in de container past, ingesmeten worden. Op zich natuurlijk geen onaardig plan, maar wel een plan dat eigenlijk alleen in windstille landen uitgevoerd mag worden. Je begrijpt wel wat er gebeurt als het een beetje waait, neem ik aan.

Ook het beleid met betrekking tot het opruimen van zwerfvuil, laat ernstig te wensen over. Ik geloof niet dat ik ooit serieuze plantsoenprikkers heb gezien. Ofwel, alles blijft gewoon liggen. Overal. In alle parkjes en plantsoenen.

Enne, mag ik er nog een keer op wijzen? Zo moeilijk is het echt niet!


zes reacties op "Laat maar waaien"

Giel
-1-  Giel:
Niet moeilijk, maar het kost wel geld. Dat is meestal een groter probleem.
toinerz
-2-  toinerz:
Wij hebben ook van die ondergrondse vuilcontainer met te kleine gaten. Het is echt te dom voor woorden die dingen. Bij mij in de straat gooien mensen nu hun vuilnis er vaak naast. Te smerig, want daar zitten veelal rotte etensresten tussen. En dan wordt het warm, en komen er vliegen op af. Het is net alsof je op een vuilnisbelt leeft.
Maar goed dan denk je: ‘Dat gaan ze ergens anders beter doen.’ Niet dus. Af en toe voel ik mij net Louis van Gaal: Ben ik nou zo slim of is de gemeente zo dom?
Bonton
-3-  Bonton:
Da’s makkelijk gezegd. Ik denk eerder dat de mensen eens moeten beseffen dat ze niet alleen op de wereld zijn en dat proppie, peuk, blikkie door een ander moet worden opgeraapt. Zolang men zo egoIstisch makkelijk is, zal er altijd zwerfvuil zijn.
ook de vuilnis op de juiste tijdstippen neerzetten en zwervers en aanverwante groeperingen moeten daar met hun vingers vanaf blijven.
De schuld geven aan de gemeente is makkelijk, maar begin eens bij het begin: neem dat blikkie mee naar huis, stop dat proppie in je zak.
Je ziet het elke dag weer: iemand die NAAST een bak staat, gooit gewoon die verpakking op straat. “Oeps, nou ja laat nu maar liggen”.
Ike
-4-  Ike:
Ook: dichte vuilnisbakken. Brutale meeuwen kieperen met gemak de hele inhoud over de stoep heen. En in Den Haag veroorzaken ook de vuilnismannen veel troep op straat.
Jonathan
-5-  Jonathan:
Tja, ik erger me er wel aan. En al helemaal aan de maatregel om het hergebruik van flessen af te schaffen.
Musetta
-6-  Musetta:
Tja, hier hebben wij in het Noorden helemaal geen last van. Na een marktdag of uitgaansavond komen er spuitwagens van de milieudienst die binnen een uur na het einde van markt het hele plein brandschoon hebben. Na koninginnedag, een feestje waar toch zo’n 120.000 man op de been was. De volgende ochtend om 7 uur waren de straten weer brandschoon! Kijk, zo kan het ook, als je er maar wat centen voor over hebt. De Milieudienst is hier de best draaiende dienst binnen de gemeente.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.