Home > > Parkeren

Parkeren

Onlangs las ik in het Amsterdams Stadsblad dat fietsen in de Reguliersbreestraat binnenkort verboden wordt. Vervelend, je moet een stukje om fietsen, maar te billijken gezien de grote drukte in de straat met voetgangers en trams. Wat me echter in het verkeerde keelgat schiet is het feit dat je nu ook niet meer je fiets in de straat mag neerzetten op straffe van een boete. Even gebak halen bij Kwekkeboom met de fiets aan de hand kan nu een dure onderneming worden, en een filmpje pikken bij Tushinski een horrorverhaal.

Wat bezielt het stadsdeel om het parkeren van een fiets in een straat te verbieden, en waar moeten we dan onze fiets neerzetten? Lezers die wel eens naar Pathe de Munt gaan zullen weten wat een probleem het is om de fiets ergens in de buurt van de bioscoop (veilig) neer te zetten. Heeft het verbod te maken met het aanzien van de straat, zijn fietsen lelijk in het stadsbeeld? Ik kan me niet voorstellen dat dit juist in een van de lelijkste straten van Amsterdam speelt. Heeft u wel eens om u heen gekeken in de Reguliersbreestraat?

Voordat het stallen van fietsen verboden wordt in de straat zou het stadsdeel een goede parkeervoorziening voor fietsen op het Rembrandplein moeten openen. Van de stalling naast Paradiso maak ik graag gebruik. Je fiets staat veilig, en je weet zeker dat er geen dronken provinciaal of corpsbal tegen je fiets staat te zeiken. Meer fietsenstallingen in de stad graag. Dan blijven ook Amsterdammers komen in de Reguliersbreestraat.


negentien reacties op "Parkeren"

toinerz
-1-  toinerz:
Hè, daar mocht je toch altijd al niet fietsen? En ik ben heel erg benieuwd hoe ze het plaatsen van een fiets willen gaan verbieden. Willen ze de gehele straat op gaan nemen in de APV?
Merel Roze
-2-  Merel Roze:
Ha, het is al ongeveer onmogelijk om je fiets te parkeren in de Reguliersbree. Alleen in het tussenstraatje is het nog te doen. En bij Pathe de Munt is het inderdaad verschrikkelijk. Er is geen enkele plek en op de hekjes staan grote borden dat fietsen verwijderd worden.
Ook op de Munt is het slecht fietsenplaatsen – alleen de brug biedt uitkomst. Kortom: helemaal mee eens. Een ondergrondse fietsenstalling zoals bij Paradiso, dan heeft winkelend Kalverstraat er ook nog voordeel van.
Sander
-3-  Sander:
Op het Rembrandtplein kun je je fiets gewoon in het rek zetten (altijd wel een plekje). Even vijftig meter lopen en je bent in de Reguliersbree. Nog vijftig meter verder en je bent bij Pathe de Munt. Of ben je daar te lui voor?
Rickert van der Vlies
-4-  Rickert van der Vlies:
Ik kom niet graag op het Rembrandplein, volgens mij weet je daar zeker dat er over je fiets gezeken wordt? Lui ben ik zeker niet, ik kom immers op de fiets, en loop graag een stukje om voor een goede fietenstalling. Wat mij stoort is dat er iets verboden wordt, zonder na te denken over een alternatief. Wordt binnenkort ook het verbod op het vastzetten van je fiets aan gemeente eigendom (lees: een brug of lantaarnpaal) gehandhaafd?
Sander
-5-  Sander:
Ik zet mijn fiets al jaren in het rek langs het parkje. Nog nooit is erover gezeken, gekotst oid. Ook is mijn fiets (daar)nog nooit gestolen gedurende een bioscoop- of cafebezoek in de omgeving van het plein. Maar misschien heb ik geluk gehad? Of is het misschien toch gewoon een goede plaats om je rijwiel te stallen?
Nina
-6-  Nina:
ben het met je eens. Onzinnige regel. net als bij het CS, waar je eerst een uur moet lopen en zoeken naar een plekje (ook in de stalling!!) om je fiets kwijt te kunnen. Die stalling is dan nog een redelijk alternatief, maar toch. Die fietsen her en der hebben juist wel wat. Je kunt het ook allemaal te ver doorvoeren, en daar is men wel een beetje mee bezig vind ik…
toinerz
-7-  toinerz:
Ik heb ondertussen wat plannen opgevangen van stadsdeel centrum. Zeker is dat er in 2005 een grote fietsenstalling komt onder het Beursplein (dat pleintje tussen de BvB en de Bijenkorf). Verder zijn er ook plannen om de binnenstad fietsvrij te maken, omdat ze bij het stadsdeel die gestalde fietsen zo’n ‘verschrikkelijk lelijk’ gezicht vinden. Het idee is dus dat je je fiets stalt op het Beursplein om vervolgens je weg ter voet voort te zetten. Belachelijk in mijn optiek, maar het is het stadsdeel serieus.
Plannen voor een autovrije binnenstad zijn er vooralsnog niet.
hanneke
-8-  hanneke:
Mag ik vragen wat Rickert van der Vlies bedoeld met ‘provinciaal’? Als je zo minderwaardig doet over mensen die ‘toevallig’ niet uit Amsterdam komen, mag wat mij betreft je fiets best gestolen worden of erger… onder gezeken.
Rickert van der Vlies
-9-  Rickert van der Vlies:
Hanneke, ik doe niet minderwaardig over mensen die van buiten Amsterdam komen. Als je goed leest, zie je dat ik het heb over de dronken provinciaal. Dat volk heb ik liever niet in mijn mooie stad ;) Bovendien schrijf ik dat ik dronken studenten ook niet moet, dus zo selectief ben ik volgens mij niet ;)
Hanneke
-10-  Hanneke:
Oke, je hebt twee ‘bevolkingsgroepen’ genoemd. Als ik het dan nu wel goed lees, heb je geen hekel aan dronken amsterdammers. Raar. Maar goed, ik vind dat je eerst goed moet nadenken voordat je bepaalde dingen toevertrouwd aan papier, of in dit geval aan de computer. Want wellicht zijn amsterdammers niet zo superieur als ze zelf denken. Maar het gaat hier over parkeerproblematiek in de Reguliersbree (of zoiets). Ik wilde echter toch even reageren op het plakken van etiketjes door Rickert van der Vlies.
Nina
-11-  Nina:
Pff Hanneke: Laten we wel wezen: een provinciaal IS toch een provinciaal? Of ie nou dronken is of niet…? Een provinciaal met te veel drank op is een dronken provinciaal. Een Amsterdammer met te veel drank op is een dronken Amsterdammer. Maar daar had Rickert het nu toevallig even niet over. Maar daarmee impliceert hij niet dat hij geen hekel heeft aan dronken Amsterdammers die over zijn fiets staan te zeiken. Dat maak jij ervan. Net als dat je denkt dat Amsterdammers zich superieur voelen. Ze zijn trots op hun stad en op hun afkomst. Mag dat niet dan?
corrie
-12-  corrie:
Qua lokatie klopt Rickerts beredenering wel. Juist op het Rembrandplein lopen veel dronken provincialen, op de Nieuwmarkt weer veel dronken amsterdammers en op de Wallen dronken Engelsen.
hanneke
-13-  hanneke:
Het gaat er mij niet om dat hij een hekel heeft aan dronken mensen, dat heb ik ook; het gaat er mij in deze om dat hij het zo nadrukkelijk over ‘provincialen’ heeft. Mag ik dan misschien vragen wat hij daarmee bedoeld? In mijn oren komt het namelijk heel negatief over. Ik heb er overigens geen enkele moeite mee als mensen trots zijn op hun afkomst, maar om dan vervolgens zo denigrerend te doen over mensen die toevallig niet uit dezelfde stad of dorp komen, gaat mij te ver. Tot zover.
toinerz
-14-  toinerz:
Jeetje Hanneke, het zit je wel heel dwars kennelijk.
Laat ik eerst eens een punt maken voor die ‘dronken mensen’, want ik vind dat die nu wel heel minderwaardig behandeld worden. Opeens heeft hier iedereen een ‘hekel’ aan hen. Persoonlijk kan ik het altijd vrij goed vinden met dronken mensen, des te meer wanneer ik zelf ook beschonken ben. Dus laten we niet zo rot doen: Dronken mensen zijn ook mensen.
En kom op Hanneke, geen enkele Amsterdammer wil dood gezien worden op het Rembrandtplein in het weekend. Het overgrote deel wat daar rondhangt is provinciaal, en dronken, en irritant. Die mensen bedoelt Rickert. En buiten de horeca-uitbaters ken ik niemand die niet een hekel heeft aan die ‘dronken provincialen’.
hanneke
-15-  hanneke:
Jullie blijven het woord ‘provincialen’ in de mond nemen. Geef mij nu eens de kenmerken van ‘die provincialen’ die blijkbaar toch wel inferieur zijn aan ‘de amsterdammers’. En als je dan toch bezig bent is een definitie van ‘de amsterdammers’ ook wel handig. Zo hebben ‘wij provincialen’ misschien wat vergelijkingsmateriaal.
toinerz
-16-  toinerz:
Provincialen hebben maar één kenmerk (en echt niet meer): ze komen uit de provincie.
Nu mag je zelf invullen wat het ene kenmerk van een Amsterdammer is.
Nina
-17-  Nina:
Provincialen zijn mensen die niet afkomstig zijn uit Amsterdam, maar wel uit Nederland, en dan niet uit één van de grotere steden zoals Utrecht of Rotterdam (want laten we wel wezen, vooral Rotterdammers zijn GEEN provincialen natuurlijk, die zitten wel ongeveer op hetzelfde level). Nu bestaat Amsterdam tegenwoordig vnl. uit niet-Amsterdammers, dus bovenstaand volk dat al lange tijd in Amsterdam woont, kun je soms bijna ook wel Amsterdammers noemen. Het is vooral het volk dat op zaterdagavond vanuit het dorp uitrukt om “los” te gaan in Amsterdam, en daarbij geen enkel middel schuwt om op te vallen en anderen te irriteren. Bovendien zijn ze (gelukkig) vaak niet creatief genoeg om andere tenten aan te doen dan die op het Rembrandt- of Leidseplein. Dat jij je als “provinciaal” zo op een negatieve manier aangesproken voelt, zegt eigenlijk al genoeg, m.b.t vergelijkingsmateriaal. Een dergelijke opmerking moet je kunnen aanvoelen, en dat gaat uiteindelijk gewoon beter als je uit één van de grote steden afkomstig bent. Eerlijk gezegd vind ik ook dat je gewoon een beetje zeurt.
remko
-18-  remko:
Wat zijn jullie voor een stelletje zielige mensen!
Raap
-19-  Raap:
Hanneke Hanneke Hanneke.... richt een bond op voor provincialen en tegen Amsterdammers. Ik sluit me graag bij je aan. Om me kapot te lachen. 'k Kom zelf niet uit Amsterdam, maar krijg van deze site ook niet het idee dat Amsterdammers zich zo superieur voelen. En met die opmerking “Als ik het dan nu wel goed lees, heb je geen hekel aan dronken amsterdammers.” bewijs je wel dat jij er iig geen snars van begrijpt. Geeft niet hoor, vermakelijk ben je nl. wel. Mijn laatste woorden: Oirschot rules. Oirschot! Oirschot! Oirschot!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.