Home > > Vrolijk Pasen — Ook voor U

Vrolijk Pasen — Ook voor U

Wat een raar idee toch, dat vrij met Pasen en Goede Vrijdag. Waarom wordt mijn zwaarbevochten recht om te werken en plicht om te winkelen me ontnomen voor die ene dag, enkel en alleen omdat 2000 jaar geleden iemand doodging?

Niet alleen voor mij als atheïst, maar ook voor de vele Boeddhisten, Moslims en Joden die onze mooie stad rijk is, moet dit wel als een erg vreemd feest voelen. Boeddhisten vieren het lijden continu, Moslims voelen zich hier nog minder thuis dan ze al doen en Joden worden tijdens hun eigen Pesach geconfronteerd met net die gebeurtenis die hen de afgelopen tweeduizend jaar als messiamoordenaars heeft afgeschilderd. Nee, leuk is dat.

Maar neem dan vandaag. Nulde Paasdag, zullen we maar zeggen:

Op het Max Euwe-plein staan als vanouds weer de schakers met die grote spelstukken, onder uitgebreid commentaar van toeschouwers heen en weer schuivend. Maar nu valt me iets op wat me anders niet opvalt: de toeschouwers en spelers zijn van velerlei afkomst, waaronder ook van die recentelijk in de media zo veelbesproken 'afkomsten'. Met een schaakspel in hun midden blijkt dat integreren prima te gaan.

Even verderop, via het Leidseplein, trekt een coalitie van demonstranten op tegen het vluchtelingenbeleid van Rita Verdonk. Ik zie SP'ers naast VVD'ers, ik zie Afghanen naast Hollanders, studenten naast werkenden. Met een gedeeld doel gaat dat integreren blijkbaar ook prima.

En vlak voor de Schouwburg stuit de demonstratie op een opvoering van het Urban Dance Festival: een groep jongens die een Chinese drakendans opvoeren. Chinezen samen met mensen van Arabische afkomst, volgens mij ook nog een Antilliaan en een Surinamer. Eromheen een kring van alle doorsnee Amsterdammers: van Noord via Oud-Zuid tot Bijlmer. Met zo'n Chinese drakendans in ons midden gaat dat integreren ook prima.

Daarom stel ik voor, morgen en overmorgen, als iedereen toch verplicht vrij is, laten we dan het volgende doen: laten we naar buiten gaan, en laten we samen spelletjes doen. Van schaken via rummikub tot Risk. Laten we elkaar iets nuttigs leren: als jij mij capoeira leert, leer ik jou wat debat-technieken. Of laten we gewoon een glas delen: water, thee, melk, bier of whiskey, maakt mij niet uit. Want wat hebben we anders te doen? thuis zitten en naar de Mattheus-passion luisteren? De Paus weer het 'Urbi et orbi' horen fluisteren? Nonsens! We zijn nu toch allen vrij, laten we er dan iets van maken!

Want elke vrije dag die goed besteed is, is een goede vrije dag. En dan is Pasen dus voor iedereen.


drie reacties op "Vrolijk Pasen — Ook voor U"

frans
-1-  frans:
Een vrolijkstemmend stukje. Je bedoelt ‘messiasmoordenaars’, neem ik aan.
zeppo
-2-  zeppo:
Misschien moet je je blikveld iets verruimen, ook buiten A’dam is nog Nederland. Maar om de feestdagen iets te verruimen, dus voor 2e paasdag een dag van een andere religie nemen lijkt me een goed plan…
absint
-3-  absint:
grappige reactie zeppo. Een site die ervoor bedoeld is om specifiek over amsterdam te gaan, moet volgens jou haar blikveld verruimen naar buiten amsterdam. Dat we daar nou zelf niet op gekomen zijn, zeg!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.