Home > > De Staatskrant – Léés die krant!

De Staatskrant – Léés die krant!

Zo eens in de maand prijs ik mezelf extra gelukkig dat ik in de Staatsliedenbuurt woon. Naast het krantje van stadsdeel Westerpark en de Echo vind ik dan tussen de stapel gratis rotzooi in de brievenbus de Staatskrant. Dit is nog eens een echte buurtkrant. Niet zo’n voorgekauwd blaadje dat in jubelstemming de plannen van het stadsdeel promoot of een huis-aan-huiskrant waar je het nieuws tussen de advertenties moet zoeken. De Staatskrant is anders.

De Staatskrant veroordeelt. Auto’s worden al snel benzineblikken, een politieagent ‘smeris’ en als op last van Cohen een coffeeshop wordt dichtgespijkerd dan weten ze de burgemeester met meer woorden te omschrijven dan in mijn vocabulaire voorkomt. De links/anarchistische inslag van de makers druipt van de krant af. Dat de schrijvers grote sympathie met de kraakbeweging koesteren, zal niemand verbazen en dat ze van ambtelijke stroperigheid niets moeten hebben ook niet.

De Staatskrant brengt nieuws. Met het kleurige blaadje van Westerpark zelf word je vooral op de hoogte gehouden hoe mooi het park is en waar je de hond mag uitlaten. De Staatskrant belicht juist de andere kant. Waarschuwt als een kinderspeelplaats moet wijken voor parkeerplaatsen en informeert over wat er in de buurt gaande is. Zie ik opeens een pand in de buurt dichtgetimmerd, dan lees ik in de Staatskrant wat er aan de hand is. Hoewel de woordkeuze niet altijd even objectief is en het principe van hoor en wederhoor niet altijd zuiver wordt toegepast, is de Staatskrant goed geschreven.

Hoelang de krant precies bestaat heb ik niet kunnen vinden. Mijn vermoeden is dat de wortels liggen in de kraakbeweging van de jaren 70. De Staatskrant is een uitgave van het wijkcentrum Staatsliedenbuurt en wordt bezorgd in de Staatsliedenbuurt, de Hugo de Grootbuurt en de Frederik Hendrikbuurt in Amsterdam Westerpark. En wie uit de buurt verhuist en toch niets wil missen, kan zelfs voor 12 euro per jaar een abonnement op de Staatskrant nemen.

De Staatskrant is een echte buurtkrant: informatief, actueel en het papierengeworden karakter van de buurt. Gelukkig ook eigenzinnig en net als een echte buur ben ik het lang niet altijd me de inhoud eens…


dertien reacties op "De Staatskrant – Léés die krant!"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Ik lees de Staatskrant ook graag (op het internet). Fijn om van de buurtroddels op de hoogte gehouden te worden. Jammer alleen dat ze positieve buurtontwikkelingen ook altijd in het negatieve weten te trekken! Maar ja, al die complottheorieen, dat heeft ook wel weer z’n charmes.
Kevin Nugter
-2-  Kevin Nugter:
Bijná is waar ook terwereld de straat krant te koop.
Johan
-3-  Johan:
Kevin: het gaat om de buurtkrant van de staatsliedenbuurt, de Staatskrant. Niet de straatkrant. En ook niet het “onafhankelijke dagblad” dat je wel vindt in landen met een minder verlicht regime…
Kevin Nugter
-4-  Kevin Nugter:
De spelling en de reactie klopt niet.
Dr.D
-5-  Dr.D:
Mag ik U dan vooral op het hoge waarheidsgehalte van de achterpagina wijzen?
Bart
-6-  Bart:
@Marije: de Staatskrant bestaat in ieder geval sinds 1979, was toen spreekbuis van de kraakgroep staatsliedenbuurt, werd in mijn herinnering uitgegeven door het wijkcentrum en 'de rioolrat',kraakcafe en zeg maar de kraakgroep in de buurt. In 1980 had de Staatskrant heel veel 'opruiende' berichten, mede vanwege de kroning van Beatrix..
Hoe het er nu mee staat weet ik niet, maar het was destijds echt een leuk opruiend en dwars krantje...
Dr.D
-7-  Dr.D:
@Bart
Dat is het nog, maar wat milder door de jaren... ;-)
Cathrien Drenthe
-8-  Cathrien Drenthe:
Ik mis de Staatskrant als toegankelijke buurtdiscussiekrant. In onze straat is in 2009 een busbaan gepland door stadsdeel Westerpark. Buurtbewoners zijn fel tegen.
Kan straks door de kredietcrisis buurtprotest bij openbare aanbestedingen al als economisch ongewenst worden bestempeld?
Een schoon milieu in Amsterdam centrum doordat in ons straatje de vervuiling mag toenemen?
Harry
-9-  Harry:
Carolien, welke straat is dat?
Cor Baan
-10-  Cor Baan:
geachte redactie, ik ben een oude bewoner geboren en getogen inde van Boewtzelaerstr. Vb Hogendorpstr. GEBOREN I916. iK ZOU VEEL kunnen verhalen over die tijd. als er interesse is :Cor Baan, Goudvinklaan 46 3722 vd Bilthoven
Marco
-11-  Marco:
Beste Cor Baan, geweldig interessant en uniek om iemand als u te treffen, die de Staatsliedenbuurt nog van VOOR de 2de Wereldoorlog kent!
Ik zou tegen de redactie willen zeggen, grijp die kans. En tegen u meneer Baan zou ik willen zeggen, schrijf sowieso een samenvatting van een A4 van uw leven in die buurt voor het nageslacht en zet het ergens online. U bent van een unieke en helaas uitstervende periode waar we zuinig op moeten zijn.

Groet van iemand die Amsterdam Oud-Zuid en Bos en Lommer/De Baarsjes pas sinds 1972 heeft meegemaakt.
Yvonne Wassenaar
-12-  Yvonne Wassenaar:
Al woon ik in Westerpark, ik krijg de Staatskrant niet of veel te laat.(Marcantilaan is wat dat betreft een achtergebleven gebied). Ik zou hem graag op internet willen lezen. Wie wijst mij de weg?
Marty
-13-  Marty:
De staatskrant is berust op roddels, onwaarheden en eenzijdige informatie. De krant is vergelijkbaar met de story, prive en andere onprofessional journalsitiek.
gr marty

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.