Home > > ArtWalk

ArtWalk

De Staatsliedenbuurt in stadsdeel Westerpark staat bekend om zijn levendige culturele klimaat. Dit zou wellicht te maken kunnen hebben met het politieke karakter van de wijk; volgens een onderzoek uit 2003 was de Staatsliedenbuurt de meest linkse buurt van de 20e eeuw in Amsterdam. Maar of een links politiek karakter en culturele vorming aan elkaar zijn gekoppeld…aan zo’n uitspraak waag ik me toch maar niet. Wat de oorzaak van al dit moois dan ook moge zijn, feit is dat er veel is te zien bij die Staatslui. Het Westergasfabriekterrein kent iedereen, Zaal 100 op de Wittenstraat is eveneens een bekende van velen en het schijnt dat de antiquair op het Van Limburg Stirum plein het bijna beter doet dan de collega’s in het Spiegelkwartier. Een van die vele leuke initiatieven is ArtWalk, een ‘Kunst in Werkelijkheid’-project. Rondom veranderende thema’s wordt op verschillende plaatsen in de buurt (meestal in etalages of andere begane grond woningen) kunst geexposeerd die iedere voorbijganger kan bezichtigen.

Op de site van Artwalk en bij hun kantoor kan je een plattegrond krijgen waar alle geexposeerde kunst is te vinden. Ik vind het een geweldig idee en loop altijd met veel plezier de routes; zo kom je veel sneller in aanraking met onbekende kunst waarvoor je normaal misschien niet zo snel een museum zou bezoeken. Momenteel hangen er, buiten de gewoonlijke expositie-etalages, een aantal fascinerende afdrukken van foto’s van Federico D’Orazio in mega-formaat op het bouwterrein aan de Van Beuningenstraat. Dit soort initiatieven mis ik in de binnenstad, juist daar moet iets vergelijkbaars vaker georganiseerd worden. Zou het zo kunnen zijn dat het Groot Kapitaal in het Centrum dit tegen houdt? Is het dan toch de linkse invloed die zich laat gelden in de Staatsliedenbuurt? Misschien wordt het tijd om te verhuizen….

ouder:
Zonde!
nieuwer:
Ferdinand Bolstraat

drie reacties op "ArtWalk"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Ik dacht: “Ha, een positief stukje op Amsterdam Centraal!” Jammer van die laatste vier regels!
 Maas
-2-   Maas:
Ik heb daar gewoond van +- 1932 t/m 1942
De haringkar ronkel De Gruiter en de sigarenwinkel waar je op zondag avonds de voetbal uitslagen kon lezen.Het was daar altijd gezellig. Woon nu in Beverwijk
rudipensionado
-3-  rudipensionado:
Vroeger was de Staatsliedenbuurt wel leuk maar ik zou er nu niet eens gratis een woning willen hebben.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.