Lange wachtlijsten, weinig aanbod en te hoge (onder)huur maken het een crime om in Amsterdam een geschikte woonruimte te vinden. Stichting Keetwonen gaat aan deze situatie wat doen. Voorjaar 2004 zullen de eerste heipalen de grond in worden geslagen voor een project op de Wenckebachweg, in de buurt van de Bijlmerbajes. Elfhonderd tijdelijke woningen zullen uit de grond worden gestampt met behulp van containerbouw. "De woningnood onder studenten wordt hiermee aanzienlijk verlicht", aldus wethouder Duco Stadig van Stedelijke Ontwikkeling in het Parool van 14 november.
Een lovenswaardig initiatief van de stichting en de gemeente. Toch zet ik een aantal vraagtekens bij het project. Waarom zijn de woningen alleen voor studenten beschikbaar? Onder starters op de huizenmarkt is een enorme vraag naar kleine betaalbare woningen. Het uitsluiten van deze groep voor het project is naar mijn mening niet rechtvaardig. Heeft een student die naar Amsterdam komt om te studeren meer recht op een goedkope woning dan een starter die al lange tijd in Amsterdam (illegaal) in onderhuur woont?
In de jaren dat studenten in de stad wonen hebben ze niet veel te verteren. Al het geld gaat immers op aan huur en studiekosten. Zijn studenten dan economisch even aantrekkelijk voor de stad als mensen met een fulltime baan? Met andere woorden, levert investeren in studentenwoningen de stad (op termijn) economisch gezien meer op dan investeren in woningen voor iedereen? Veel studenten verlaten bovendien de stad na hun studie. De stad plukt dan niet de vruchten van de investeringen. Waarom dan toch deze groep voortrekken?
Een student studeert tegenwoordig binnen vier jaar af. De student zal dan het complex moet verlaten, om ruimte te maken voor startende studenten. Waar moeten deze mensen naar toe, genoeg wachttijd voor het reguliere woningcircuit hebben ze immers nog niet? Dit is de kern van het probleem. Het woningprobleem in Amsterdam beperkt zich niet tot studenten, de groep woningzoekenden is veel groter!
Ondanks mijn vragen juich ik het initiatief toe. Ik hoop echter dat de stichting Keetwonen en de gemeente inzien dat het toelatingsbeleid discriminerend is, en alsnog de toelatingseisen versoepelen. Niet alleen studenten hebben in Amsterdam recht op een goedkope woning.
zes reacties op "Keetwonen"
Er zijn mensen, zoals ik, die uit een “gat” komen en eens een stapje verder willen gaan en in de grote stad willen wonen... Ik werk dan wel maar met mijn loontje kan ik echt niet een kamertje in adam betalen! Dan is zoon container toch echt wel een uitweg!