Home > > Onbegrijpelijke Verkeerssituaties (1)

Onbegrijpelijke Verkeerssituaties (1)

Het Roelof Hartplein is vorig jaar flink opgeknapt. Wekenlang moesten fietsers een heel eind om. Auto's werden geweerd. Alleen de tram mocht nog razend door de bocht.

En uiteindelijk, op een goede dag, was het af. Een gloednieuw, prachtig plein met nieuwe bestrating en stoepen zonder uitstekende tegels. Goed.Fijn, ik kon op mijn fiets weer aan komen zoeven met de vaart vanaf de brug over de Ruysdaelkade nog in mijn benen. Lekker doortrappen langs de mannen in pak bij Café Wildschut richting het ezelsoor op het Museumplein.Wat? Niets doortrappen. Menselijke wegversperring.
Ter hoogte van Café Wildschut kan het fietsend verkeer kiezen voor rechtdoor, of voor linksaf om zo door te steken naar de Beethovenstraat. Als je linksaf wilt, moet je wachten voor het fietsstoplicht. Daarbij wordt de fiets met een natuurlijke beweging rechtvoor het stoplicht gedraaid. Maar aangezien het fietspad daartoe niet verbreed is, staat de fietser dan midden op het pad.

Alle mensen die, net als ik, rechtdoor willen, botsen met zoevende snelheid tegen de wachtende fietsers op! De wachtende fietsers schrikken zich een hoedje van het oprukkende peloton.

Vooral in de spits is dit levensgevaarlijk. Niet in de laatste plaats omdat de wachtende fietsers zich welhaast verplicht voelen door rood te rijden, omdat zij door de zoevende fietsers worden uitgescholden.De andere kant op is het helaas nog erger. De stroom die daar op het stoplicht moet wachten (richting Ruysdaelkade) is namelijk aanzienlijk groter dan de stroom die met de weg mee wil (richting Beethovenstraat). Het met de weg meegaand fietsverkeer moet hier met regelmaat uitwijken voor een enorme groep wachtende fietsers die niets anders kan dan het hele wegdek versperren. De stoeprand was dientengevolge enkele weken na de oplevering al afgevlakt. Oude mensen op de stoep worden door de fietsers van hun sokken gereden. De bloemist op het plein spreekt er schande van.Maar het drama is nog niet ten einde. De enorme groep wachtenden voor dit stoplicht steekt bij groen licht massaal over en botst dan meteen aan de overkant al op tegen maar liefst twee groepen fietsers: de wachtenden die over willen steken naar de kant van Café Wildschut en de mensen die van rechts uit de Beethovenstraat komen zoeven.Levensgevaarlijk, wat ik u brom. En dat zonder dat er enige auto aan te pas komt.

Een reactie op "Onbegrijpelijke Verkeerssituaties (1)"

irfan
-1-  irfan:
helemaal mee eens. ik ben er zo een die remt als het echt niet anders kan én alleen op het laatste moment én alleen als ik niet de stoep of de weg op kan. op het Roelof Hartplein heb ik (dus) weinig vrienden. de indeling is met de auto heel goed te rijden, maar daarmee is werkelijk alles gezegd.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.