De oogverblindende lichtbundels die op het gebouw gericht staan doen nog het meeste denken aan het licht waarmee monumentale gebouwen verlicht worden. Je zou kunnen denken dat Stadsdeel Oud Zuid de architect in het zonnetje heeft willen zetten.
Dat zou niet gek zijn. Cinetol is een bijzonder gebouw. Het gebouw stamt uit 1926 en diende oorspronkelijk als theosofische tempel, voor het in 1942 als bioscoop in gebruik werd genomen. In 1979 werd de bioscoop gesloten. Nu zit de openbare bibliotheek in het pand gehuisvest, maar de bioscoopvorm, gekenmerkt door het oplopende dak waaronder vroeger het publiek zat, is behouden.
En nu baadt de openbare bibliotheek na sluitingstijd dus in het licht. Een eerbetoon aan de architect? Of is er iets meer aan de hand?
Naast de bibliotheek zat vroeger Buurthuis Cinetol. Sinds vorig jaar is het buurthuis omgetoverd in een jongerencentrum. Aan jongeren die anders op straat zouden hangen, wordt in het centrum onderdak en afleiding geboden. Ook kunnen ze er cursussen volgen. Maar sinds de jongeren er zitten, hebben de bewoners overlast. Er zijn veel meer auto-inbraken, ze treffen lege bierblikjes aan op de achteropjes van hun fiets en klagen over het lawaai dat sindsdien ’s avonds over het pleintje schalt. Het voelt er niet meer zo veilig als voorheen.
‘Naar aanleiding van klachten over onveiligheid is het Cinetol gebouw inderdaad na zonsondergang verlicht’, weet de telefoniste van het stadsdeel mij te melden. ‘Maar daarnaast wilden wij natuurlijk ook de monumentale waarde van het pand benadrukken’.
Het verkiezingsprogramma van Groen Links spreekt over de noodzaak van een dergelijk jongerencentrum. De Stadionbuurt moet eenzelfde soort centrum krijgen.
Het is te hopen dat het centrum daar ook in een monumentaal pand komt te zitten.
Ik had het stadsdeel ook een mailtje gestuurd op 27 april. Zojuist, anderhalve week later, maar toch!, ontving ik het volgende bericht van de beheerder openbare ruimte:
(begin citaat)
Het gebouw is aangelicht in het kader van wat genoemd wordt de illuminatie van architectonisch interessante gebouwen. De opdracht voor de illuminatie is gegeven door de dienst IVV en het plan is ontworpen door een lichtarchitect van Dynamicon en ook door dit bedrijf uitgevoerd. Het gebouw Cinétol is in 1929 gebouwd in opdracht van de Theosofische Vereniging in Nieuw Zakelijke stijl naar een ontwerp van L.C. van der Vlugt. Met de illuminatie wordt getracht, net zoals nu ook al heel veel in het centrum gebeurd, meer aandacht te krijgen voor mooie plekken in de stad.
Ik hoop dat ook u de aanlichting een verbetering vindt.
(einde citaat)