Home > > Cinetol verlicht

Cinetol verlicht

Sinds een aantal weken is het Cinetol gebouw aan de Tolstraat ’s avonds en ’s nachts verlicht. In plaats van een donker plein zien avondwandelaars een gebouw dat fel in de spotlights staat.De oogverblindende lichtbundels die op het gebouw gericht staan doen nog het meeste denken aan het licht waarmee monumentale gebouwen verlicht worden. Je zou kunnen denken dat Stadsdeel Oud Zuid de architect in het zonnetje heeft willen zetten.Dat zou niet gek zijn. Cinetol is een bijzonder gebouw. Het gebouw stamt uit 1926 en diende oorspronkelijk als theosofische tempel, voor het in 1942 als bioscoop in gebruik werd genomen. In 1979 werd de bioscoop gesloten. Nu zit de openbare bibliotheek in het pand gehuisvest, maar de bioscoopvorm, gekenmerkt door het oplopende dak waaronder vroeger het publiek zat, is behouden.En nu baadt de openbare bibliotheek na sluitingstijd dus in het licht. Een eerbetoon aan de architect? Of is er iets meer aan de hand?

inline

Een telefoontje naar het stadsdeelkantoor levert zowel een romantisch als een realistisch antwoord op.

Naast de bibliotheek zat vroeger Buurthuis Cinetol. Sinds vorig jaar is het buurthuis omgetoverd in een jongerencentrum. Aan jongeren die anders op straat zouden hangen, wordt in het centrum onderdak en afleiding geboden. Ook kunnen ze er cursussen volgen. Maar sinds de jongeren er zitten, hebben de bewoners overlast. Er zijn veel meer auto-inbraken, ze treffen lege bierblikjes aan op de achteropjes van hun fiets en klagen over het lawaai dat sindsdien ’s avonds over het pleintje schalt. Het voelt er niet meer zo veilig als voorheen.‘Naar aanleiding van klachten over onveiligheid is het Cinetol gebouw inderdaad na zonsondergang verlicht’, weet de telefoniste van het stadsdeel mij te melden. ‘Maar daarnaast wilden wij natuurlijk ook de monumentale waarde van het pand benadrukken’.Het verkiezingsprogramma van Groen Links spreekt over de noodzaak van een dergelijk jongerencentrum. De Stadionbuurt moet eenzelfde soort centrum krijgen.

Het is te hopen dat het centrum daar ook in een monumentaal pand komt te zitten.

negen reacties op "Cinetol verlicht"

Merel
-1-  Merel:
Update.
Ik had het stadsdeel ook een mailtje gestuurd op 27 april. Zojuist, anderhalve week later, maar toch!, ontving ik het volgende bericht van de beheerder openbare ruimte:

(begin citaat)
Het gebouw is aangelicht in het kader van wat genoemd wordt de illuminatie van architectonisch interessante gebouwen. De opdracht voor de illuminatie is gegeven door de dienst IVV en het plan is ontworpen door een lichtarchitect van Dynamicon en ook door dit bedrijf uitgevoerd. Het gebouw Cinétol is in 1929 gebouwd in opdracht van de Theosofische Vereniging in Nieuw Zakelijke stijl naar een ontwerp van L.C. van der Vlugt. Met de illuminatie wordt getracht, net zoals nu ook al heel veel in het centrum gebeurd, meer aandacht te krijgen voor mooie plekken in de stad.

Ik hoop dat ook u de aanlichting een verbetering vindt.
(einde citaat)
KAREL JANSEN
-2-  KAREL JANSEN:
IK BEGRIJP DAT ER OVERLAST IS OP HET PLEINTJE VOOR CINETOL DAAR HET JONGEREN CENTRUM MEER GESLOTEN IS DAN DAT ER WERKELIJK ACTIVITEITEN VOOR DE JONGEREN UIT DE BUURT ZIJN .
HET IS JAMMER DAT GROEN LINKS ZOVEEL GELD STEEKT IN IETS WAT NIET BESTAAT.WIE HOUDT NU WIE VOOR DE GEK MENEER BALCY.
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
HEEFT U EEN CAPS_LOCK-PROBLEEM, MIJNHEER JANSEN ?
KAREL JANSEN
-4-  KAREL JANSEN:
EEN CAPS LOCK PROBLEEM?
KIJK OP DE SITE VAN COMBIWEL EN ZIE WAT ER ZOAL GEORGANISEERD WORD VOOR DE JEUGD IN DE PIJP EN CINETOL KOMT ER ZEER KARIG VANAF.
Arnoud de Jong
@Karel Jansen:
Jochem Floor bedoelt dat u uw standpunt ook wel duidelijk kunt maken zónder de capslock toets aan te laten staan. Dat is namelijk zéér irritant voor andere lezers.
mirjam
-6-  mirjam:
Ik vind het hoe dan ook BELACHELIJK dat men geld steekt in “die” jongeren. Het is toch te gek voor woorden dat men moet denken, we moeten ze bezig houden anders gaan ze rotzooi trappen. Verveling is geen excuus, ze kunnen ook best zelf inventief zijn en iets bedenken wat geen overlast veroorzaakt voor anderen, gewoon egoistisch zijn ze.
Jean Pierre
-7-  Jean Pierre:
Ik wil het er op houden, dat er gewoon een fraai gebouw knap in het licht word gezet. Heb er vele uren genoten (o.a. Woodstock) van vele films!! De toenmalige bioscoop stond vooral bekend (bij ons) om zijn nachtvertoningen!!
Peter van der Linden
-8-  Peter van der Linden:
Misschien interessant om te vermelden: rechts naast de openbare bibliotheek is de bibliotheek van de Theosofische Vereniging gevestigd. Deze bibliotheek - opgericht in 1899 - telt zo'n 21.000 boeken (e.a. materialen)en kent vier hoofdrubrieken: religie, esoterie, theosofie en randgebieden.
Religie gaat van de grote wereldgodsdiensten tot allerlei kleine stromingen, Oosterse vechtkunst, druïden, etc.
Esoterie van vrijmetselarij tot kabbala, Gurdjieff, Edgar Cayce
Randgebieden romans, beeldende kunst, yoga, astrologie, etc., etc.
Theosofie diverse theosofische groeperingen (plsm. 1/4 van de collectie)
De bibliotheek is de hele week geopend, behalve zondag. Meer info: http://www.theosofie.nl
Katinka Hesselink
-9-  Katinka Hesselink:
Wie uit armoe niet naar de hockey kan, is toch nit automatisch lui? Ik vind het heel verstandig als er voor deze jongeren activiteiten georganiseerd worden - en hoop dat ze bij de inhoud van die activiteiten betrokken worden.

Het is volkomen logisch dat als jongeren in de stad wonen, ze niet de hele tijd in huis zitten achter de computer. Als de omwonenden dan vervolgens last hebben van kattekwaad, is het ook weer logisch dat de deelraad daar wat aan doet, bijvoorbeeld door ze een plek te geven waar ze bij elkaar kunnen komen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.