Home > > Gebedsoproep van nul decibel

Gebedsoproep van nul decibel

Blauwe moskee Slotervaart - bron: Wikipedia

Vrijdag was het moment suprême, het hoogtepunt uit de carrière van imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Nieuw-West. De ‘Azan’ zou door de luidsprekers schallen, de oproep tot het vrijdaggebed. Een unicum in Amsterdam! De hoofdstad moest maar eens wennen aan de islam, vond hij. De versterkte oproep leverde daarmee een bijdrage aan de integratie van die enkele ongelovige hond die er wellicht nog in Nieuw-West rond schooide. Pers en publiek waren van heinde en verre toegestroomd om deze historische gebeurtenis mee te maken.

Sabotage!

Alleen: buiten bleef het stil. Het werd de ultieme deceptie voor imam Elforkani. Beteuterd moest hij vaststellen dat alleen binnen de oproep klonk. Niet buiten. Draadje doorgeknipt. Sabotage! Waar was Allah als je hem nodig had? 
Hier werd het geloof van de imam danig op de proef gesteld. Even overwoog hij boeddhist te worden, die gasten hadden tenminste geen last van gedoe met kutluidsprekers. Maar dan moest hij misschien wéér een heel boek uit zijn hoofd leren en dat zag hij niet zitten. De Kamasutra of zo, had hij wel eens gehoord. Of hadden ze geen boek? Zijn kennis schoot hier tekort. Je kunt ook teveel vragen van een simpele ziel.

Leedvermaak

De buurt schuddebuikte van stiekem leedvermaak. Vermoedelijk vooral vanwege de aanvankelijk hoogmoed van de imam: hij zou Amsterdam wel eens even een lesje leren.

Elders in de wijk stond vroeger de Pius-X kerk. Gelukkig in 2008 gesloopt, hoewel sommigen het zonde vonden. Steevast elke zondag klepelde Pius met z’n klokkenspel tot iedereen er gek van werd. Ongetwijfeld heeft dit bijgedragen tot de uiteindelijke islamisering van Overtoomseveld en Slotervaart. Want een paar minuten Akbar-gejengel is altijd nog beter dan een uur christelijk gebeier aan en in je kop.
Of stilte. Gewoon hemelse stilte! Ja, laten we dát eens proberen!

Ook gepubliceerd op het weblog van de auteur.

trefwoorden.

zestien reacties op "Gebedsoproep van nul decibel"

Wilhelm Deussen
-1-  Wilhelm Deussen:
Je mag best tegen een versterkte oproep zijn, maar dit is gewoon een racistische tekst. Niks ironisch aan.
Arnoud
-2-  Arnoud :
Wilhelm, dat is natuurlijk makkelijk geroepen, maar ik zou niet weten wat er racistisch aan is. Ik hoor het graag van u.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Wilhelm, dit is gewoon een goed stukkie van Arnoud. Ik zou het eerder 'beschouwend in een bedje van ironie'' willen noemen.
Wilhelm Deussen
-4-  Wilhelm Deussen:
1. De imam wordt afgeschilderd als een idioot die niks weet buiten zijn geloof - een stereotypering va Moslims;
2. De opmerking dat nieuw-west geheel geïslamiseerd is, 'op een enkele ongelovige hond na' is een hyperbool die door extreemrechts wordt gebruikt om 'het gevaar' aan te duiden;
3. De benaming 'ongelovige hond' wordt in het huidige politieke discours vrijwel uitsluitend gebruikt door xenofoben die de intolerantie van Moslims willen benadrukken (en willen afzetten tegen de eigen tolerantie, haha);
4. En vooruit: akbar-gejengel is duidelijk denigrerend, maar dat weet je zelf ook wel.
R. Bosgraaf
-5-  R. Bosgraaf:
Als je ergens een plasje water veroorzaakt is er altijd wel iemand om er een hand spijkers in te gooien.
R. Bosgraaf
-6-  R. Bosgraaf:
Sorry, even inhoudelijk:
1. invulling
2. invulling
3. invulling
4. invulling, maar dat zal Wilhelm ook zelf wel doorhebben.
Arnoud
-7-  Arnoud:
@Wilhelm: hartelijk dank dat u de discussie aangaat en uw standpunt toelicht. Dat maken we wel eens anders mee. U begrijpt, ik ben het echter niet met u eens. Het zal duidelijk zijn dat het hier satire betreft en daarbij mag je stevig overdrijven en ook iemand belachelijk maken die zich in het publieke debat plaatst.
1. De imam wordt inderdaad afgeschilderd als niet al te snugger. Dat heeft hij aan zichzelf te wijten: hij is van plan geluidsoverlast te veroorzaken, nodigt de buurt uit voor gesprek, zet daarna toch gewoon zijn zin door. Zinloos gesprek dus, weinig respectvol naar degenen die met hem in gesprek gaan. Ook gaf hij eerder aan dat ‘Amsterdam maar aan de islam moest wennen’. Dat getuigt van een stuitend gebrek aan inzicht in de Amsterdamse mores. Die valt samen te vatten als: dat maken we zelf wel uit.
2. Ik neem aan dat u wel eens in Nieuw-West komt en heeft opgemerkt dat het aantal mensen met een migratie achtergrond zeer hoog is. Daar mogen grappen over gemaakt worden, zeker in deze context. Wat extreem rechts roept hoeven we niet als leidraad te nemen in dit verband. Dat zou mooi worden.
3. De term ‘ongelovige hond’ wordt juist te pas en te pas minachtend gebruikt in extreem islamitische kringen. Juist bij satire ligt het dus voor de hand op in de overdrijving deze term te bezigen.
4. Akbar gejengel is inderdaad spottend bedoeld. Ik weiger om religie met fluwelen handschoentjes aan te pakken, zeker als ze anderen hun standpunten opdringen. In dit geval door via luidsprekers te verkondigen dat Allah groot is. Dat is een hoogmoedige provocatie naar andersdenkenden.
5. Eerder vond u dat deze column racistisch was. Racisme is de overtuiging dat het ene ras beter is dan het andere. Islam is geen ras, het is een levensovertuiging. Die mag bespot worden in dit land, net als elke religie.
JohnN
-8-  JohnN:
Ik constateer dat de schrijver evenzeer de p... heeft aan aanhoudend klokgebeier dan aan jammerend geroep om gezamenlijk allah te aanbidden - en vooral behoefte voelt aan wat meer rust in de openbare ruimte, waarin we allen op elkaars lippen zitten. Nog meer omgevingsbronnen dan de bestaande overlast van ''eventen'' en ''evenementen'' heeft de gemiddelde Amsterdammer en bezoeker van de stad geen behoefte aan. In zoverre ben ik het met hem roerend eens!
JohnN
-9-  JohnN:
Oh, om nog iets toe te voegen: Ik vind dat in het algemeen - en vooral op de nadering van december - de racisme-kaart maar al te gemakkelijk wordt getrokken.
R. Bosgraaf
-10-  R. Bosgraaf:
@JohnN: dat heeft ongetwijfeld te maken met hernieuwd verhitte gemoederen rondom de jaarlijks terugkerende andere racisme=kwestie.
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
Ik krijg het gevoel dat er weinig zinnigs meer aan deze discussie wordt toegevoegd. Nogmaals: gewoon een goed stukkie satire van Arnoud. Op het randje, maar zeker niet erover. Deed Femke haar mond nog maar weer eens open. Maar die houdt haar kaken stijf op elkaar...
JohnN
-12-  JohnN:
Tja Femke... Er gloorde hoop dat een gestimuleerde opmars van vrouwen in bestuurlijke kringen en de top van het bedrijfsleven de zo hartstochtelijke wens naar meer openheid en communicatie bereidheid tegemoet zou komen... Welnu ik heb mijn verwachtingen allang bijgesteld. In burgemeester functie zijn bv naar verhouding al een behoorlijk aantal vrouwen aangesteld. De praktijk laat weinig verandering tav de bovengenoemde wensen zien. We zien zelfs regelmatig vrouwelijke burgemeesters compleet blunderen. ''Het zijn net mensen'', wordt wel eens smalend gezegd.
En wat Amsterdam betreft. Mevrouw Halsema heeft bij haar uitspraken net zoveel meel in de mond als haar mannelijke functiegenoten. Of het nu gaat om lachgas koeriers of wallen beleid. Niets mee gewonnen dus. Toch maar kritisch blijven volgen en de vinger blijven leggen op uitspraken die geen hout snijden. Vrouw of man gelijk.
R. Bosgraaf
-13-  R. Bosgraaf:
Volgens mij heeft Halsema haar mening over dit onderwerp al lang geuit: ze wil het niet, maar wettelijk zijn er geen mogelijkheden om het tegen te houden.

Of ligt de kracht in de herhaling?
Milena Tsareva
-14-  Milena Tsareva:
@13 Ja precies, R. Bosgraaf. De kracht zou inderdaad wel eens in de herhaling kunnen liggen. Dat is met handhaving ook zo. Alleen in de vierde week van oktober of in de tweede week van november defecte of ondeugdelijke fietsverlichting bekeuren (lees: fietslampjes uitdelen), heeft totaal geen zin. Dat moet je herhalen. Dag in, dag uit.
R. Bosgraaf
-15-  R. Bosgraaf:
Tsja, die discussie is ook een herhaling. Ik ga mijn banaan eten.
Milena Tsareva
-16-  Milena Tsareva:
@15 Vrijwel alles wat je doet is een herhaling van iets dat je eerder hebt gedaan of van iets dat anderen je hebben voorgedaan. De mens kan namelijk niet leven zonder herhalingen. Daarom was je vraag in reactie 13 ook zo treffend. Ik dacht daardoor dat je het begreep (of ging begrijpen), maar toch niet. Het is waarschijnlijk ook niet de eerste banaan die je eet in je leven. Dat hij je moge smaken trouwens!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.