Home > > Klaarkomen bij 120 decibel

Klaarkomen bij 120 decibel

Imam

Klaarkomen bij 120 decibel: dit behoeft enige uitleg. Zoals u bijna onvermijdelijk heeft vernomen, is een imam in Amsterdam van plan om de gelovigen voortaan per luidspreker vanaf zijn moskee op te roepen tot gebed. 
Ik ben daar fel op tegen. Ik heb er slechte ervaringen mee. Bovendien dient religie binnen de muren van het gebedshuis te blijven. 
Natuurlijk is een onderwerp als dit smullen voor gans columniserend Nederland, maar meestal ontaardt dergelijk nieuws in populistische haatpraat. Een mening hieromtrent moet het liefst gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen. En die heb ik.

Golfplaat

Lang geleden bewoonde ik met mijn toenmalige vriendin een klein appartement in Amsterdam Zuid. Het bevond zich in een woonblok dat in ‘t vierkant gebouwd was, met binnentuinen. Wij hadden echter geen binnentuinen, want deze waren ingepikt door een garagebedrijf. Ze waren overkapt met golfplaat. Vloertje storten en sleutelen maar.
Er werden talloze Mini’s en Rovers opgelapt die het hadden laten afweten. De straat stond er vol mee. Ik wist toen al: koop nooit een Mini. Gek genoeg ging de garage toch failliet en de grote ruimte kwam leeg. De verhuurder moest er wat mee.

Slaapkamer

De vriendin en ik gebruikten de zaterdagochtenden in ons drukke bestaan om lekker lang uit te slapen en om ons seksleven op peil te houden. Op een zekere zaterdagochtend waren wij toevallig al heel vroeg bezig om ons in elkaar te verdiepen, toen ergens vanonder de golfplaten plotseling de volgende mededeling met minstens 120 decibel onze slaapkamer binnenkwam:

“Allààààhhhh!!!! (echo, echo, stilte…) Allàhàhàhhàààhhh (echo, echo, stilte…) Allààààààhhhh OewwwwAkkkbaRRRRR!!!! (Nagalm).”

“Zo zeg! Zo hard kom je anders nooit klaar!” merkte de vriendin nog droogjes op.
"Ik bén helemaal nog niet klaar!" protesteerde ik. Maar mijn tegenwerping ging verloren in een herhaling van de gebedsoproep.

Vierdubbel geparkeerd

Dit was mijn eerste indringende kennismaking met de islam. Kennelijk was de ramadan afgelopen en had de verhuurder de voormalige garageruimte beschikbaar gesteld aan de toen nog moskeeloze islamitische gemeenschap. Tout Marrokaans Amsterdam was toegestroomd om de dienst bij te wonen. Waarom die gebedsoproep nodig was begreep ik niet, want iedereen wás er al. De hele straat stond vierdubbel dicht geparkeerd.

Gebraden kip

Sinds de uitvinding van de luidspreker schijnt bij bepaalde groepen in de samenleving de behoefte te bestaan om hun stem op te dringen aan omliggende buurten. Meestal afgewisseld met Nederlandstalige kutmuziek. Sportevenementen, braderieën, festivals, moskeeën, ze terroriseren allemaal de openbare ruimte met volslagen stompzinnige mededelingen. De buitenstaander kan er niets mee.

“De winnaars van de halve gebraden kip kunnen zich om vier uur melden bij de kraam van poelier Joustra! Joustra beste mensen, voor al uw kippenwensen!”

“Jammer van de dubbele bootlengte achterstand van de ploeg van Nautilus, die dus helaas geen rol van betekenis meer speelt…” 

En dus ook: “Allààààh-etceterah!!!”

Hoe deden ze dat trouwens in vroeger tijden? Met z’n tienen staan krijsen vanaf een minaret?

Wennen

De imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West is intussen vastbesloten. Hij wil eerst met de buurt in gesprek en daarna gewoon beginnen met zijn geluidsoverlast. Het is blijkbaar de islamitische interpretatie van inspraak.
Tegen de media zegt hij: “Amsterdam moet maar wennen aan de islam.”

Ai ai ai, bijzonder foute opmerking natuurlijk. Je hoeft geen Geert te heten om daar heel giftig over te worden. Ik denk namelijk het omgekeerde, dat zijn islam maar eens moet wennen aan Amsterdam. Er is al genoeg teringherrie in de stad, dus houd je religieus lawaai maar lekker buiten de openbare ruimte. Maak een WhatsApp groepje desnoods.

U merkt, ik ben nog steeds behoorlijk rancuneus over de gebedsoproep die destijds een coïtus interruptus veroorzaakte. Ik zou bijna spreken van een post-islamitische stress stoornis (PISS).

Ook gepubliceerd op het weblog van de auteur.

ouder:
Beursplein
nieuwer:
Herman Vuijsje

21 reacties op "Klaarkomen bij 120 decibel"

Bram
-1-  Bram:
Dat was dus klaarkomen op afroep Arnoud u mag wij zijn er klaar voor, maar je hebt gelijk activiteit met klassieke muziek op de achtergrond brengt je rustiger naar een hoogtepunt. Maar om je herinnering aan een fijne tijd fris te houden heb ik speciaal voor jou https://www.youtube.com/watch?v=040uP3NR..
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Bram, ik dank je hartelijk voor deze zeer nuttige en illustratieve aanvulling! Die had ik natuurlijk zelf kunnen bedenken, maar gelukkig hield jij me bij de les. ;-)
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Je tekstuele bijdragen werken door je nuchtere en laconieke schrijfstijl vaak op mijn lachspieren, Arnoud. Zo ook deze keer weer :-) Maar de boodschap is duidelijk en die onderschrijf ik ook van harte.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Arnoud, je oproep tot een WhatsApp-groepje heeft helaas weinig indruk gemaakt:
https://www.at5.nl/artikelen/197531/blau..
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Milena: Ik heb het gelezen ja. Ik ben toch benieuwd waar dan staat dat het gewoon mág.
Ik heb eveneens gezien dat Feeks voor Democratie Annabel Nanninga zich ermee bemoeit, dus die imam kan nog niet achterover leunen. :-)
R. Bosgraaf
-6-  R. Bosgraaf:
"Ik ben toch benieuwd waar dan staat dat het gewoon mág."

Nergens, maar volgens mij beschrijven we in Nederland alleen wat níet mag. De rest is toegestaan.
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
@R. Bosgraaf: Precies, we beschrijven in Nederland inderdaad wat NIET mag... vrij uitgebreid ook nog. Vervolgens wordt vrijwel niets gehandhaafd, behalve dat wat makkelijk en goedkoop (zelfs winstgevend) te handhaven is, maar dan wel bij voorkeur zonder intermenselijk contact m.b.v. flitscamera's, scanauto's en laserguns. De echte problemen (bijv. in het Wallengebied) laten we lekker voor wat ze zijn.
JohnN
-8-  JohnN:
@Milena: ik ben het steeds vaker met je eens. Zit alleen nog te denken wat er langzaam gebeurt: verander ik, of verandert de verhouding van de overheid naar de samenleving? Ik moet helaas vaststellen dat wat in Amsterdam gebeurt (dit is een Amsterdams blog) ook geconstateerd kan worden in heel Nederland.
R. Bosgraaf
-9-  R. Bosgraaf:
Goed dat je dat nog even aanhaalt, Milena. Ik zou er zo aan voorbij gaan.
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
Femke Fatale mengt zich nu ook in de discussie.
https://www.at5.nl/artikelen/197722/hals..
Ik zou bijna fan van haar worden... bijna.
JohnN
-11-  JohnN:
Als ik met mijn driewieler over de vluchtstrook van de snelweg een stukje van mijn rijroute wil afsnijden, word ik binnen een paar minuten door een politieauto klemgereden, meegenomen en wordt er een reusachtige boete uitgedeeld. Als je hetzelfde doet met een landbouwtrekker, vergezeld van je vrienden die samen ook de rijstroken prinsheerlijk voor zichzelf opeisen, krijg je politie-escorte en juicht het volk aan de kant je toe! Dat wordt tot in de hoogste regionen begrepen blijkbaar en dit voorbeeld zal daarom zeker nog veel vaker navolging krijgen. Wat de luidruchtige imam betreft heb ik een voorstel voor omwonenden die zich belemmerd voelen: monteer een luidspreker op je eigen dak en speel stoorzender. Wie weet wordt dat getolereerd, we hebben vrijheid van demonstratie en meningsuiting, dus grote kans dat het mag.
Milena Tsareva
-12-  Milena Tsareva:
https://www.at5.nl/artikelen/198052/blau..
Van de kant van burgermoeder Femke Fatale is het op het moment suprême opvallend stil. Ben benieuwd hoe dat onder Van der Laan geweest zou zijn.
Arnoud
-13-  Arnoud:
@Milena: ze heeft toch gezegd dat ze het enthousiasme niet deelde? Meer schijnt niet te kunnen. Raar, want als je met een knetterende brommer door de stad rijdt of je muziek bij een feestje te hard hebt staan is het wél overlast. Maar goed, in die buurt wonen volgens mij toch vooral moslims, dus die vinden het fijn.
JohnN
-14-  JohnN:
Creatie nestgevoel door de Imam, klinkt helemaal als thuis. Dus thuis is blijkbaar niet: Amsterdam. Dat stel ik, treurig, toch maar even vast.
Milena Tsareva
-15-  Milena Tsareva:
Ja hoor Arnoud, dat heeft ze gezegd. En toen vond ze dat ze wel weer genoeg had gezegd. Ik geloof niet dat Van der Laan dit zomaar over zijn kant had laten gaan, er veel nadrukkelijker een mening over gehad zou hebben en de discussie met imam Yassin ElForkani stevig zou zijn aangegaan. Daarom was hij ook zo geliefd bij de Amsterdammers. Femke niet. Nooit niet.
Bram
-16-  Bram:
Job Cohen zou onder het genot van een kopje thee in gesprek zijn gegaan, en de imam had zijn zin gekregen.
Arnoud
-17-  Arnoud:
@Bram: Nou, dat zeg je nou wel, maar het zou best eens kunnen zijn dat Cohen juist zijn zin had gekregen. Want die aanpak is altijd wel belachelijk gemaakt, maar hij voorkwam er indertijd wél mee dat de boel in Overtoomseveld explodeerde.

@Milena: Ik moest wel lachen toen ik hoorde dat de zaak niet doorging doordat er een draadje was doorgeknipt. Als de imam vindt dat Amsterdam de islam moet leren kennen, heeft hij nu kennisgemaakt met Amsterdam. ;-)
Bram
-18-  Bram:
Arnoud hier heb je een punt maar zo zie maar, van klaarkomen bij 120 decibel via Milena (Femke) naar een kopje thee met Job. Maar zoals gezegd je hebt een punt, ik was het vergeten.
JohnN
-19-  JohnN:
Het is even stil, nu maar wachten tot de volgende week. Nou blijkt in Almelo al zo'n 40 jaar lang de oproep tot gebed van de minaret wordt getoeterd. Met 60 dB max, hetgeen gelijk staat met Almelo's verkeersgedruis in de stad. Heb je geen last van met dubbel glas - zeggen de Almelo-ers of is het nu Almelonaren? Gemeente Almelo zegt dat het toegestaan is tot 60 dB dus die 120 B van Arnoud zijn natuurlijk uit de vrolijke duim gezogen. Dus als Femke nou doet net als de burgervader van Almelo, 60 dB max is iedereen tevreden. Maar dan moet ze wel laten handhaven, regelmatig controleren, overtredingen beboeten... of dat gaat lukken in Amsterdam...
Milena Tsareva
-20-  Milena Tsareva:
Arnoud, ik kon inderdaad ook een lichte glimlach niet onderdrukken bij het lezen van dit bericht:
https://www.at5.nl/artikelen/198086/vers..

Hier kon je op wachten natuurlijk. Wel jammer dat het afgeknipte eindje van de draad dat nog aan de luidspreker zat, niet doorverbonden was met een bluetooth receiver, die weer in verbinding stond met een smartphone van een "onschuldige" toeschouwer tussen de aanwezigen, waarop op het langverwachte moment een mp3-tje van luidende kerkklokken afgespeeld werd, of desnoods "Never gonna give you up" van Rick Astley... doet het ook altijd goed doet als 'rickroll': https://nl.wikipedia.org/wiki/Rickroll
Milena Tsareva
-21-  Milena Tsareva:
@20 Correctie: 1x 'doet' (achter 'goed') teveel in de laatste zin.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.