Home > > Horecavergunningen: daar mogen we niks meer over weten

Horecavergunningen: daar mogen we niks meer over weten

Afgelopen weekend kwam het bericht dat de gemeente stopt met het publiceren van vergunningaanvragen door de horeca. Burgers krijgen geen informatie meer over nieuwe (en uitbreiding van) terrasvergunningen, aanleg van technische installatie, evenementen, de exploitatie of verruiming van openingstijden. Ik ben geen jurist of expert bestuursrecht, maar dit lijkt me een vreemde gang van zaken.

Ik volg de vergunningaanvragen in mijn buurt trouw en dien regelmatig een zienswijze of bezwaar in. Vaak met positief resultaat. De aanvrager had onjuiste tekeningen ingediend of de ambtenaren kenden de situatie ter plaatse niet (ze komen niet kijken). Dan is het toch te prijzen als burgers, die als direct betrokkenen hun buurt goed kennen, meekijken? Die krijgen nu geen informatie meer via de website of de app OmgevingsAlert. Heel bijzonder.
Op social media schreef een actieve buurtbewoner: “Hoe vaak heb ik al niet aangetoond met data dat er gesjoemeld wordt met vergunningen, sjoemelen mocht ik niet zeggen, gelukkig is hier het keiharde bewijs”. Inspreken is nu nagenoeg onmogelijk geworden.

Het onthouden van informatie voor burgers staat haaks op de recente adviezen van de Amsterdamse Rekenkamer in het rapport ‘lastige zaken’ over de aanpak van horecaklachten.

Onlangs kwam ik er achter dat bovendien veel vergunningaanvragen verstopt zijn bij de Omgevingsdienst en helemaal niet zichtbaar zijn voor belanghebbenden. Op vragen hierover kreeg ik als reactie van OmgevingsAlert terug: “We zijn hier even ingedoken, maar het blijft ingewikkelde materie. Wat wij ervan begrijpen is dat Milieudiensten of Omgevingsdiensten zoals ODNZKG soms op verschillende wijzen publiceren. Er zijn milieudiensten die zelfstandig publiceren en er zijn diensten die het publiceren overlaten aan het bevoegd gezag dat haar taken aan de dienst heeft gedelegeerd. Diensten die zelfstandig publiceren doen dat dan soms onder 'eigen naam', soms onder de naam van de provincie en soms onder de naam van de gemeente. Mengvormen zijn er ook, zoals in de Rijnmond waar het weer heel anders werkt. Bottom-line: wij weten ook niet precies welke afspraken deze specifieke omgevingsdienst en de Gemeente Amsterdam onderling gemaakt hebben inzake de wijze en rol bij publiceren".

Bijzonder dat de gemeente Amsterdam burgers steeds minder wil informeren. Zijn de ambtenaren bang voor de zienswijzen en bezwaarschriften? Dat zou een slechte zaak zijn voor de kwaliteit van besluitvorming. Ik vind dat ALLE informatie over aanvragen, dus ook van de Omgevingsdienst, eenvoudig voor alle Amsterdammers beschikbaar moet zijn, liefst pro-actief. Nu is het spoorzoeken…


Een reactie op "Horecavergunningen: daar mogen we niks meer over weten"

Loes Buisman
-1-  Loes Buisman:
En wat vind de nieuwe informatiecommissaris daar nou van? Er moet veel meer openbaar. omdat het zo veel oplevert en "omdat het zo hoort".
Of is het instellen van de functie informatiecommissaris een zoethoudertje?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.