Ik was geschokt door de rapportage op AT5 over de lachgasdealers. Burgemeester Halsema liet eerder weten te gaan onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om tegen de verkoop van lachgas op te treden. Maar dat gaat volgens de lachgasbaas nooit lukken. Hij zegt er altijd mee door te gaan: 'Al moet ik duizend keer Moszkowicz in dienst nemen'. Wie is er nog de baas in Amsterdam?
Lastige dossiers als de aanpak van lachgas, huurwoningen, bezorgscooters, Airbnb, zuipschuiten op het water, hinder van verbouwingen en overlast van geparkeerde fietsen, slepen jaren voort voor ze eindelijk op de politieke agenda staan en worden aangepakt. Nieuwe problemen komen steeds weer op andere plekken in de stad boven. Steevast is stap één alle signalen negeren of bagatelliseren. Daarna komt de fase van steeds een beetje meer gedogen tot het water iedereen aan de lippen staat en we moord en brand roepen. Maatregelen komen als mosterd na de maaltijd.
Tergend langzaam
Het maken van nieuwe regels en verordeningen gaat tergend langzaam in Amsterdam. Er zijn vele raadsvergaderingen, conceptvoorstellen, zienswijzen, uitvoeringsprogramma’s en bureaucratische stappen nodig om een voor heel Amsterdam geldende aanpak te realiseren. Het is een ongelijke strijd met een onberekenbare vijand. In het leger noemen ze dat een asymmetrisch conflict.
Zo'n conflict vergt een andere aanpak. Een asymmetrisch conflict win je nooit met de bekende nette symmetrische maatregelen. Niet in het bedrijfsleven, ook niet bij de overheid. Dan is die onberekenbare vijand je steeds net te snel af, net als onze lachgasdealers, zuipschuitkapiteins en bierfietsexploitanten. Ze lijken ongrijpbaar. De handhaving kan niks doen.
Terreurorganisaties
Er is veel te leren van militaire leiders die wereldwijd tegenover terreurorganisaties staan. Het succes van militaire operaties wordt bepaald door de wijze waarop het leger weet te anticiperen op acties van de bij het conflict betrokken partijen. Optreden bij asymmetrische conflicten kent onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Je moet snel en effectief met meerdere interventies tegelijk reageren om effect te bereiken. Interventies zijn gericht op het ontkrachten van de vijand, maar ook op de ontwikkeling van de kracht van de lokale bevolking. Dit allemaal binnen reactietijden van uren tot enkele dagen. Dat is nog eens andere koek dan de maanden- of jarenlange ambtelijke procedures.
Snel beslissen
Asymmetrische problemen komen ineens uit onverdachte hoek op de radar. De lachgasdealers, de Segwaygroepen en de bezorgscooters. Je kunt je er nauwelijks op voorbereiden. Snel herkennen, snel een positie bepalen, snel beslissen en snel acteren is het antwoord bij asymmetrie. Uiteraard op basis van een duidelijk defensiestrategie; die kaders biedt voor de de tactische en operationele besluitvorming. Organisaties die hun besluitvormingscirkel sneller, en frequenter, doorlopen behouden hun voorsprong op de vijand.
A-teams
Beleidsmakers kunnen bij het leger veel leren over omgaan met vijanden uit onverwachte hoek en over de noodzaak om snel, en met effect, te interveniëren. Amsterdam heeft, naast gedegen strategische beleidsprocessen voor de lange termijn, A-teams nodig voor snel tactisch beleid om problemen uit onverdachte, asymmetrische hoek doelgericht aan te pakken.
Het is tijd voor een paar stevige lessen over militair leiderschap aan de Nederlandse Defensie Academie. Nodig oud gedienden als Dick Berlijn of Pieter Cobelens maar eens uit voor een mooie masterclass voor de troepen op de Stopera.
36 reacties op "Denken als een generaal?"
En als je inderdaad zo begaafd bent in het voorspellen van reacties dat je erop gaat zitten wachten, had je net zo goed in je eigen eerdere reactie Van Aartsen al kunnen noemen. Maar het is natuurlijk moeilijk om toe te geven dat je hem even over het hoofd had gezien. Geeft niet hoor, kan de beste overkomen, zeker bij zo'n klein mannetje als Jozias.
Generaals leven juist bij het conflict. Hun actie houdt altijd het leggen van de kiem voor een volgend in.
Hierin wordt ook de falende handhaving door de politie maar weer eens duidelijk naar voren gebracht door bewoners die anoniem hun verhaal doen, bang als ze zijn voor represailles van lachgasverkopers en hun klandizie. Ik heb vaker op dit forum geschreven (weliswaar vooral op het gebied van verkeer) dat de politie nogal selectief is in de waarneming, de wet niet of nauwelijks handhaaft zoals het zou moeten en het daarnaast zelf niet zo nauw neemt met de wet, die buiten prioriteitssituaties toch ook voor henzelf zou moeten gelden. Volgens enkelen op dit forum zeurde ik maar wat en was dit helemaal niet zo. De door mij bedoelde mentaliteit en willekeur bij de politie (het bewandelen van de makkelijkste weg / het wegkijken van problemen / ik zou het voor hetzelfde geld gewoon plichtsverzuim en eedbreuk kunnen noemen) wordt prachtig geïllustreerd door de woorden van één van de bewoners van 3:34 tot 3:56 in de videolink: "Je belt de politie en dan is het verhaal dat er eigenlijk te weinig mankracht is. Maar als je een avond en een nacht uit je raam kijkt, dan zie je toch regelmatig politie langskomen. Onder hun neus, achter hun rug wordt in de gracht gepist, er wordt in het openbaar gedronken. Waar je mensen dus zo een boete voor zou kunnen geven, maar er worden GEEN boetes voor uitgedeeld."
Dit moet echt enorm frustrerend zijn voor de mensen die daar wonen.
Sorry, zo gaat dat in het leven.
Nu lopen we misschien het risico dat dit tegen een of andere juridische regel ingaat, maar daar moeten we het dan maar op aan laten komen. Laat degenen die zich hierdoor beknot voelen maar gaan procederen.
Maar ik denk niet dat het gebeurt, immers, een heleboel publieke ruimtes worden tegenwoordig afgesloten ten behoeve van commerciële evenementen, zoals festivals. Nu ik erover nadenk vind ik dit een briljant idee van mezelf. En als het al bedacht is: waarom is het dan nog niet uitgevoerd?
De willekeur, onmacht en incompetentie bij de politie liggen er metersdik bovenop, maar gek genoeg zijn er toch nog mensen die zoiets willen ontkennen of verdedigen.
Maar hier klagen we over de straatbezems terwijl ons bestuur probeert de vervuilers weg te houden...
Iets met bias??
@26 Juist! De discussie moet niet gaan over een deel of delen van het grote geheel. Het geheel is meer dan de som der delen. Het totaalplaatje klopt gewoon niet meer. Er zijn teveel puzzelstukjes die niet meer in de puzzel passen. De ernstige overlast in de stad wordt niet aangepakt door oom agent. En dan interesseert het me niet dat R.Bosgraaf stelt dat "vrijwel alles wat je kunt bedenken om overlast of overlastgevende bedrijven te beperken of te bestrijden bijna automatisch wordt weerlegd door hogere regelgeving, bestaande rechtsprincipes en Europese verdragen". Aan de andere kant wordt er namelijk wel driftig gehandhaafd door parkeerbeheer en de agenten met hun lasergun. Stop daar dan ook mee en ga eerst eens zorgen dat het totaalplaatje weer gaat kloppen. Zo kan ik bijvoorbeeld geen bus meer pakken op het busplatform achter het CS zonder high te worden van de wietlucht van de vele blowende toeristen daar. Ik vraag me trouwens af hoeveel THC de pauzerende buschauffeurs daar ongewild in hun systeem krijgen als ze tijdens een pauze van en naar hun bus door de wietwolken hebben gelopen. En ik vraag me daarbij ook af of dat wel verantwoord is. Er mag daar helemaal geen softdrugs gebruikt worden, maar er is geen agent of BOA die zich ermee bemoeit. Pak eens door... op alle fronten zou ik zeggen!
Militaire tips voor de stad? Laten we praten https://www.topics.nl/militaire-tips-voo.. via @Topics_NL
Maar ik vrees dat het weinig dus blijft alles bij het oude, onder de noemer van gedogen.
@Bram: dit is wel wat Walter bedoelt in zijn stuk, het ontwarren van juridische spaghetti. Hier lijkt het gelukt te zijn. En ja, nú is het de beurt van de handhavers! Daar héb je je samenhang.
- "...naar jezelf toe interpreteren, maar dat patroon had ik al herkend."
Het kan ook niet anders dan dat dit heel herkenbaar voor je is.
- "...nú is het de beurt van de handhavers!"
Oké, dus nú (let op het accent en het uitroepteken) gaat het gebeuren! Dat zal een stof geven zeg, als die bezems eindelijk gaan vegen. Laat ik je dit vertellen: ik kan het gewoon niet afwachten! En dan gaan ze daarna gelijk doorpakken en publieke ruimtes zoals het busstation achter het CS wietwalmvrij maken? Dat ik dit nog eens mag meemaken zeg, niet te geloven. Of zal ik het toch eerst maar eens gaan aanzien voor ik ga staan te juichen? Want... volgens mij gaat er helemaal NIETS gebeuren.
https://www.at5.nl/artikelen/196575/zorg.. : "Als de politie nou wat vaker komt kijken. Als er geschoten wordt, dan staan ze er ineens met twaalf wagens. Als ze nou eens vooraf een kijkje komen nemen dan kunnen ze het misschien voorkomen."