Home > > Hoe controleert men de herrie? (AT5)

Hoe controleert men de herrie? (AT5)

Festivals moeten zich houden aan geluidsnormen van de gemeente, maar toch werd er de afgelopen maanden door omwonenden vaak over de in hun ogen te harde muziek geklaagd. Hoe controleert de gemeente of de normen niet worden overschreden? AT5 keek dit weekend mee. Voordat een festival daadwerkelijk begint wordt het geluid door de organisatie al getest. Zogenoemde milieu-inspecteurs van de gemeente controleren op dat moment het geluidsniveau, zowel op als naast het terrein. Dat gebeurt vaak een dag of een paar uur van tevoren. Ook worden er dan microfoons op en naast het festivalterrein geplaatst. Die laatste microfoons worden geplaatst bij de eerste huizen in de buurt van het terrein. Het systeem berekent voor beide plekken vervolgens een gemiddelde van het aantal decibel in een periode van drie minuten. Ambtenaren kunnen beide cijfers in een eigen meldkamer aan de Daniël Goedkoopstraat in Oost bekijken. 'Als we zien dat het boven de norm uitkomt, dan kunnen wij een berichtje naar de computer van de technicus van het evenement sturen', vertelt milieu-inspecteur Rob van Laar. 'En dan zien ze dat bericht meteen verschijnen en dan moeten ze actie ondernemen. Dit werkt heel goed, er wordt goed voldaan aan alle normen.' Bij de meldkamer komen gemiddeld tien klachten per festival binnen, al was dat aantal tijdens Paaswekend bijvoorbeeld fors hoger. Sieneke de Rooij, die woont op de Cruquiuskade in het centrum, diende begin juni ook een klacht geluiddsoverlast in naar aanleiding van geluidsoverlast. Ze zegt elke maand meerdere keren last te hebben van festivals. 'Dan hoor je zo'n hele lage dreunende basbonk', vertelt De Rooij. 'Dat gaat gewoon uren door. Het kan bij ons van alle kanten komen.' Ze vindt dat de gemeente niet alleen bij de eerste woningen rond festivals moet meten. 'Het kan best zijn dat het verder weg niet zo luid klinkt maar net zo hinderlijk is. Met een eerste huis-meting weet je nooit hoeveel mensen er last van hebben in de praktijk.'


Reageer op "Hoe controleert men de herrie? (AT5)"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.