Home > > Kwamen de Jantjes maar weer eens langs

Kwamen de Jantjes maar weer eens langs

Burgemeester Femke Halsema zette als snel na haar aantreden het gas op de handhaving op de Wallen. Er moest een einde aan de overlast komen. Drinken op straat: 95 euro. Vuilnis op straat: 140 euro. Een verbod op grote groepen. Op de Zeedijk gingen vier zaken op slot vanwege duistere praktijken. Stoere oorlogstaal. Die vier zaken waren enkele weken later weer open.

Het leek er zelfs even op dat er een drinkverbod op de boten zou komen. Als de grote baas het zegt zal het wel gebeuren. Maar, er gebeurt weinig. Er ligt nog steeds afval, mensen gillen en schreeuwen alsof het een lieve lust is en de grote groepen lopen nog vrolijk rond.
De handhavers lijken onzichtbaar op de momenten dat ze nodig zijn. Wie durft zonder de benodigde middelen als handhaver eigenlijk dat moeilijke gesprek aan met de dronken, overlast gevende horden op de Wallen op een drukke zaterdagavond? Ik niet. Ik kijk wel uit. Kunnen we het dan van hun wel vragen?
Kwamen de Jantjes maar weer eens langs. Net als bijna 50 jaar geleden, in 1970.

In de claim op handhaving moeten de Wallen steeds vaker achter in de rij aansluiten bij handhavingsvragers in de andere stadsdelen. De brallende bierfietsen, standvastige snorfietsers, decibelpompende dancefeesten en zeurende zuipschuiten vragen allemaal om aandacht. Drukteproblemen en overlast zijn al lang niet meer het exclusieve domein van de Wallen. De drukte verplaatst zich ook naar de Jordaan, Westerpark, De Pijp en Oost. We moeten er maar mee leren leven. De handhaving schiet tekort en zal altijd te kort blijven schieten als je het probleem niet bij de wortel aanpakt.

De discussie over handhaving vertroebelt waar het om gaat; wat voor binnenstad willen we eigenlijk zijn? Handhaving is slechts een van de maatregelen die nodig zijn om de Wallen weer leefbaar te maken. Amsterdammers die mee willen denken over de toekomst van de binnenstad, konden de afgelopen periode hun verhaal doen bij planoloog Zef Hemel. Hij ontwikkelt sinds februari op verzoek van burgemeester Halsema een toekomstvisie voor de binnenstad. Aanleiding voor de toekomstvisie zijn de problemen bij de overlast op de Wallen. Volgens de burgemeester kan met maatregelen voor de korte termijn alleen de ergste overlast worden tegengegaan. Om tot echt duurzame maatregelen te komen moest Zef Hemel met een zo breed mogelijke groep mensen spreken. 

Ik mocht ook in het oude huis aan de Oude Kerk bij Zef Hemel aan de keukentafel aanschuiven om mee te denken over die toekomstvisie. Ik kijk uit naar de resultaten van al die gesprekken. Wat zou het mooi zijn als we niet telkens weer naar het zwaktebod van ‘handhaving’ zouden hoeven te grijpen en op basis van een inspirerende toekomstvisie met bewoners en ondernemers verder kunnen. Wat dat betreft jammer dat burgemeester Halsema met haar meer-prostitutie plannen niet even wilde wachten op deze toekomstvisie. Klaarblijkelijk was het allemaal voor-spek-en-bonen.


Een reactie op "Kwamen de Jantjes maar weer eens langs"

Bram
-1-  Bram:
De plannen zijn er wel het schort alleen aan de uitvoering, dus zitten we er nog even mee opgescheept. Misschien een optie om alle slanke mensen te weren uit de stad en alleen de corpulente toe te laten, is minder druk en nog minder bewegingsruimte op straat.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.