Home > > Alle wegen leiden naar Amsterdam

Alle wegen leiden naar Amsterdam

Rob Zwetsloot

Waar ik ook heenga, Amsterdam blijft me genadeloos achtervolgen. Zo bracht ik de afgelopen maand een paar dagen op het vreedzame platteland van Friesland door.
Ik fietste genoeglijk door weilanden, langs meren en dijken, terwijl ik het Friese stamboekvee en de vele struise blonde dames waar deze provincie bekend om staat bewonderend gadesloeg en vriendelijk toelachte. 
Zo belandde ik onverhoeds in het dorpje Greonterp, een verder onbetekenende vlek op de landkaart, ware het niet dat daar diverse herinneringen aan de in Amsterdam geboren katholieke schrijver Gerard Kormelis van het Reve waren geplaatst.

Er waren twee weergaven van zijn beeltenis: een plaquette aan zijn voormalig woonhuis en een informatiebord waaruit bleek dat van het Reve, die naar eigen zeggen zijn boeken schreef voor huisvrouwen in de provincie, hier had gewoond tussen 1964 en 1971.
Zou zijn geleerde broer Karel hier wel eens op bezoek geweest zijn? En zijn van die geleerde broer eigenlijk ook standbeelden en plaquettes ergens in Nederland of Rusland ? 
En waarom heeft die geleerde broer nooit de Nobelprijs gekregen?
Talloze vragen drongen zich op.
En zo werd ik daar, diep in de provincie, weer genadeloos in gedachten terug gekatapulteerd naar Amsterdam.


Reageer op "Alle wegen leiden naar Amsterdam"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.