Home > > Snijden in eigen vlees...

Snijden in eigen vlees...

Reinder Rustema

Stephen Hodes hekelde in Het Parool de onconstructieve discussie over hoe toerisme Amsterdam kapot maakt. Zelfs de toeristische industrie zelf ziet niet dat ze hun belangrijkste grondstof kapot maken: Amsterdam. Misschien omdat deze industrie voor een groot deel bestaat uit internationale, beursgenoteerde organisaties, die niet omvallen na de toeristische sprinkhanenplaag? Een kaalgevreten, onleefbaar, monotoon Amsterdam blijft evengoed een bestemming.
De discussie is vooral moeilijk omdat de kern van het toerisme mobiliteit is. Maatregelen daartegen doen pijn bij alle consumenten.

Vliegen duurder maken of automobiliteit moeilijk maken is ook pijnlijk voor Amsterdammers. Niemand wil zélf terug naar de tijd dat toerisme duur en oncomfortabel was: lange reizen over land. Tenzij het in een exotische omgeving is waar je goedkoop naartoe bent gevlogen, want dat levert statusverhogende foto’s op. Ooit waren vliegtickets zelf statusverhogend toen je er nog een jaar voor moest sparen.

Maar we vinden wel dat andere mensen minder moeten vliegen en meer thuis moeten blijven. We hebben het beste voor met de planeet en Amsterdam, maar niet als dat niet het beste is voor ons zelf...


vier reacties op "Snijden in eigen vlees..."

JohnN
-1-  JohnN:
Het tij is niet meer te keren. Tot op de Mount Everest staat de file van kijk-mij-eens. Kleine dorpjes barsten uit hun voegen van evenementen als excuus voor lucratieve obesitas-voorziening. De grootste criticasters maken zelf gebruik van airbnb en uber. Het fietspad langs Piethein zwaar gehinderd door bierfietsen colonnes, beladen met gegil. Het voetpad ernaast één dubbel gesloten rolkofferlint. Op het PTA liggen de Amerikaanse Carnavals te dampen en te liegen over hun thuishaven. Sprinkhanen vliegen door na kaalslag, zolang er ergens nog iets te vreten ligt. De politiek doet mee om zichzelf, hun stad, hun provincie, hun land op-de-kaart-te-zetten. Het machteloze ongenoegen mort vergeefs.
ReindeR Rustema
-2-  ReindeR Rustema:
@JohnN Goed geschreven, duidelijk een cri de coeur. Maakt het sterker. Het lijkt me dat het vooral zaak is om die optimisten van D66 mee te krijgen. Altijd dapper genuanceerd immers. Die van de VVD zijn onverbeterlijk #vroemvroem, dat is veel lastiger. Via de middenstanders misschien. Veel detailhandel profiteert helemaal niet van deze parasitaire vorm van consumptie. Typisch bij 'over'toerisme is immers dat het om de grote getallen gaat. Vooral grote organisaties profiteren daarvan. Die zijn op hun beurt weer parasitair bezig op de lokale economie. Hopelijk wordt de VVD onder Dijkhof weer een volkspartij die die afslag neemt.
JohnN
-3-  JohnN:
Reinder ik wil zo graag optimistisch zijn, maar het gaat me steeds moeilijker af. Ik kan niet meer uitzien naar hoopvolle visioenen die te ver achter de horizon liggen. Vroeger zeiden we nog: wat vandaag in Amerika gebeurt komt hier pas over 25 jaar - het zou misschien de toekomst kunnen zijn maar we hebben nog 25 jaar tijd om dat te voorkomen... Nu gebeurt alles globalistisch, er is nauwelijks nog ergens aan het megalomane denken en heersen te ontkomen. Nu is: ''het is goed voor de economie'', de nieuwe onaantastbare religie, sterker dan de kerk in de middeleeuwen. Het roer lijkt vastgezet, en wee degene die probeert substantieel bij te sturen. We hebben een landelijke overheid die een verbod op plastic wattenstaafjes afkondigt als groots wapenfeit voor het milieu - maar wegkijkt van Unielevers onverstoorbaar marktoverstromen met een gigastroom van wegwerpverpakkingen. Amsterdam heeft een Milieuzone ingesteld in de binnenstad voor wat dieseltjes uit de provincie, maar legt geen strobreed in de weg voor cruiseflats die de (twijfelachtige) schonelucht winst in één klap honderdvoudig teniet doen met 1 Amsterdam bezoek. We kruimelen in de marge en zetten intussen de ingezette grote lijnen voort. We gaan braaf naar de stembus maar de democratie werkt allang niet meer.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Ben het volledig met John eens. Hypocrisie viert hoogtij, de leugen regeert en grote misstanden worden onbespreekbaar overeind gehouden. De burger wordt uiteindelijk een schuldgevoel aangepraat en wijsgemaakt dat de wereld gered kan worden door meer te gaan betalen voor "oude" energie of voor heel veel geld om te schakelen naar "nieuwe" (zogenaamd schone) energie. Ik heb vrienden buiten Amsterdam die al jaren in een gasloze woning met warmte/koude opslag wonen, maar die net zoveel vastrecht/verbruik betalen als mensen met een gasaansluiting en bovendien 30 jaar contractueel aan één en dezelfde leverancier vastzitten. Zogenaamd verkeerd consumptiegedrag wordt bestraft, maar goed gedrag wordt niet beloond. De wereld is ziek.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.