Home > > Bij ons in de Jordaan

Bij ons in de Jordaan

Tussen de Wallenjungle en Pontsteiger waren we een jaar te gast in de Jordaan. Een mooi appartement in de rustige Driehoek. Haarlemmerplein, van Wees en heel veel openbaar vervoer om de hoek. De eerste dagen werden we wakker van de stilte en de vogeltjes. Geen rammelende staaltreinen van de Hoogovens, geen gillende toeristen en geen piepende trams. Een oase van rust. In mei leek de buurt wel een grote rozentuin met al die bloeiende geveltuintjes.

Wij zullen de Jordaan missen. Vooral ons zaterdagse rondje naar de Lindengrachtmarkt, natuurlijk langs slager Louman, met steevast een plakje worst, en broodjes van de bakkersjongen bij Robbie. Bij Louman was het de kunst niet te vroeg te komen. De eerste lichting klanten kwam er vooral voor een ouderwets gezellig praatje. Maar, te laat was ook een uitdaging. Ondanks 8 medewerkers achter de balie staat de zaak bomvol. En, volkomen terecht. Genieten!

Met tassen vol groente, kaas en nootjes, en natuurlijk het hele jaar door tulpen, was ons loopje een goed begin van elk weekend. Aan het einde van de middag ging wij regelmatig wijnproeven op de Brouwersgracht. Steevast stonden er drie mooie wijnen open voor de klanten uit de buurt. En, om de drie weken onder het genot van een goed glas whisky ging ik onder het mes bij de barber. De Jordaan heeft het allemaal.

Wij huurden een appartement in een VVE-complex met strenge mede-bewoners. De meneer met wie onze verhuizers de eerste dag dat wij er kwamen al meteen aan de stok kregen, maakte ook de laatste dag stampei over hoe de verhuizers hun werk deden. Mooi zo. De bewoners van ons blok zorgen ervoor dat er geen fietsen in de binnentuin stonden, er geen afval in het trappenhuis lag, de plantjes er altijd goed bij stonden en de schaarse Airbnb gasten zich niet welkom voelden; ‘this is not a hotel’. Uiteraard wenste iedereen elkaar goedendag toe. Zelfs de vele expats onder ons dak leerden dat snel genoeg. En, het luidste verjaardagsfeestje stopte om klokslag 10 uur. Het is bedtijd… hier hielden de mensen rekening met elkaar

We laten een mooi jaar achter ons en gaan nu door naar de moderne Houthavens. Een nieuw stukje Amsterdam, met veel nieuwe Amsterdammers. Nog lang geen echte 'buurt' zoals de Jordaan met zijn rijke, en ook hele arme, historie en kleurrijke diversiteit. 

Ik wens de jordanezen toe dat de Jordaan een echte woonbuurt blijft. Na een jaar moesten wij de woning al weer verlaten. Langer willen de investeerders in de buurt niet verhuren. Dat past niet in hun ‘verdienmodel’. Laat de buurt geen duiventil worden voor expats die elk jaar van woning naar woning worden gejaagd. Zorg ervoor dat Airbnb geen voet meer tussen de deur krijgt.
Koester vooral ook de lokale zelfstandige ondernemers. Maar, spreek ook de ondernemers erop aan die er met hun terrassen en muziek soms een potje van maken.
En, wat zou het mooi zijn als de Haarlemmerdijk en -straat weer die vertrouwde winkelstraat wordt waar het heerlijk flaneren is. Maak die straat het domein van voetgangers.

ouder:
Bosbaan
nieuwer:
Cuyperspassage

Een reactie op "Bij ons in de Jordaan"

ReindeR Rustema
-1-  ReindeR Rustema:
Belangrijke verbetering voor dat laatste zou zijn om de brug over de Korte Prinsengracht (tussen -straat en -dijk) een voetgangersgebied te maken met een onverplicht fietspad eroverheen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.