Home > > Dick Matena en Simon Carmiggelt

Dick Matena en Simon Carmiggelt

Matena Carmiggelt

In dit land is enige jaren geleden een columnistenplaag uitgebroken. Een in ijzingwekkend tempo toenemend aantal stukjesschrijvers met willekeurige meningen over vrijwel elk onderwerp dat je kunt bedenken daalde over onze gekwelde natie neer als een horde sprinkhanen op een veld met bloeiende gewassen. En er lijkt voorlopig geen eind aan die wildgroei te komen.  Sommigen schoppen het tot een sterrenstatus, anderen, zoals ik, blijven armzalige krabbelaars in de marge. Velen  niet gehinderd door kennis van het onderwerp waarover ze een mening te berde menen te moeten brengen of de vaardigheid die in leesbare taal op te schrijven zonder te vervallen in beledigingen, jij bakken of onverwachtse verwijzingen naar  gruwelen uit het verleden.

Allen zijn ze schatplichtig aan Simon Carmiggelt, die in de tweede helft van de 20e eeuw duizenden columns schreef, die 'Kronkels' werden genoemd.  Dick Matena heeft nu een stripboek gemaakt waarin hij een aantal Kronkels tot leven wekt en hiermee een ode brengt aan de oervader aller columnisten.

Hier een gesprek met Dick Matena:


drie reacties op "Dick Matena en Simon Carmiggelt"

JohnN
-1-  JohnN:
Baantjer, interessante beschouwer is die Matena. Tot in de jaren 70... Toen Amsterdam nog lief was, dacht ik bij het beluisteren. Hoe je ook over Rob Z denkt, deze aflevering niet afkatten Milena.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Daag me niet uit ;-)
Ronald M.Offerman
-3-  Ronald M.Offerman:
Ben net in de stripuitvoering van De Avonden begonnen. Ik lees die eerst even uit en dan ga ik eens kijken naar deze. Maar Carmiggelt nog steeds mijn held.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.