Home > > Het Americain

Het Americain

Ronald M. Offerman

Zeg nou eens eerlijk: hoe vaak komt de gemiddelde Amsterdammer, zoals ik, nou in het Americain? Vroeger kwam ik er vaak. Toen ben ik er eigenlijk vele jaren niet geweest. En de laatste jaren kom ik er zo af en toe eens. Laten we zeggen twee/drie keer per jaar. Dan ga ik er iets eten of even koffie drinken.
Het is er nog steeds erg leuk. Prachtig gebouw, prachtig café en over het algemeen prima personeel. Maar het is er regelmatig vrij rustig. Dat is zonde. Americain wil natuurlijk overleven en zo erg druk is het op en om het Leidseplein nou ook weer niet. De Sugar Factory is bijvoorbeeld pas failliet gegaan. Maar er zijn natuurlijk wel meer bedrijven die het moeilijk hebben op het Leidseplein. Ik kom mijn hele leven al regelmatig, vaak tot 'te vaak' op het plein. Er zijn door de jaren heen al vrij veel dingen veranderd natuurlijk.

Dat het Americain nu onderdeel gaat worden van Het Hard Rock Café concern is voor veel mensen een schok. Tja waarom eigenlijk. Het Americain is in de loop der jaren al meerdere keren verkocht aan en door verschillende grote hotelketens. Ik kan mij niet herinneren dat daar veel drukte over werd gemaakt. Het is nu in handen van Eden hotels geloof ik. Ik heb geen idee wat voor bedrijf dat verder is. Laten we nou maar aannemen dat het Hard Rock Café Concern zuinig zal zijn op het hotel en het café. 

Ik stond eens bij een prachtig oud klassiek café in Amsterdam. Ik was daar een biertje aan het drinken. Daar hoorde ik een zeer bekende Nederlandse horecaondernemer zeggen: "Als ik vandaag dit café zou kopen dan zou morgen een bulldozer al die oude troep hier slopen. Dan zouden we er een mooi modern café van maken. Al die oude troep in de stad, wat moet je er mee?"
Het is gelukkig niet gebeurd het café is er nog steeds. 

Laten we het Hard Rock Café maar het voordeel van de twijfel geven. En mochten ze de hele boel toch plat gooien dan kunnen we alleen nog maar duimen dat er iets moois voor terugkomt.

ouder:
IJdock
nieuwer:
Vissen op het IJ

twee reacties op "Het Americain"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Volgens mij gaat vooral het hotel een metamorfose krijgen, het café blijft hetzelfde. Zegt de krant.
R. Bosgraaf
-2-  R. Bosgraaf:
Als al die mensen die nu klagen over deze overname ook allemaal daadwerkelijk klant waren geweest, dan had het Americain vermoedelijk gemakkelijk op eigen kracht kunnen doorgaan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.