Home > > Plasterk heeft gelijk. Gaan we in gebed of aan de slag?

Plasterk heeft gelijk. Gaan we in gebed of aan de slag?

Logo klimaatakkoord

Wethouder Van Doorninck sprak met Parool over het lokale klimaatakkoord: 'We vragen aan Amsterdammers: Hoe doen jullie mee? We willen niet opleggen hoe het moet. Dat het moet, staat vast. Hoe we het doen, gaan we samen bedenken.' Het sluiten van een lokaal klimaatakkoord staat in het coalitie-akkoord en moet in de tweede helft van volgend jaar klaar zijn. De ambities zijn hoog: in twaalf jaar moet de CO2-uitstoot met maar liefst 70 procent zijn verlaagd. Er moet zelfs een klimaatplan per stadsdeel komen. Oud-minister Ronald Plasterk heeft op Twitter geen goed woord over voor de manier waarop wethouder Marieke van Doorninck een lokaal klimaatakkoord wil sluiten: ‘Dit is geen democratie, maar oproep tot gebed’. Heeft Plasterk gelijk?

De gemeente speelt inderdaad een sleutelrol in de metropoolregio bij vooral nieuwbouw en renovatie, de aanleg van slimme energie-infrastructuur, het stimuleren van zero-emissie mobiliteit, meer openbaar vervoer, het terugdringen van de overmobiliteit en zelfs tegen vliegtoerisme.

Lobbyclubjes

Ik maak me zorgen over het 'samen bedenken' van acties. De goed georganiseerde ‘usual suspects’ zitten weer aan tafel. Betaald meepraten, meedenken en verbinden is het verdienmodel van veel lobbyclubjes en bedrijfjes. Ze zijn niet gehinderd door selectieve feitenkennis en fakenews. Ze zijn wel dominant politiek-ideologisch gedreven: anti-auto of juist pro-auto, pro-vegan, anti-toerisme of anti-kapitalisme. Steevast gaan de gesprekken over wat een ander moet doen. Ook het bedrijfsleven zit goed aan de gesprekstafels. Er zijn namelijk miljarden te verdienen of te verliezen. 

Een werkende Amsterdamse ondernemer of bewoner heeft geen tijd, en ook geen zin, in weer een middag of avond in een achterafzaaltje in de stadsdelen met powerpoints, flipoverborden en koffie met koek. Klimaatverandering? Je komt er echt niet samen uit!

Gehaktbal

Ik twijfel tussen draagvlak organiseren en gewoon nu ingrijpen. Burgers kiezen uiteindelijk toch voor een gehaktbal en de auto voor de deur. De noodzaak van klimaatverandering is te groot om over te laten aan een kleine groepje klimaatreligieuze Amsterdammers die gaan bepalen hoe de andere Amsterdammers moeten gaan ondernemen en leven. 

Het klimaatakkoord is hard nodig voor de Amsterdamse regio. Dat de lusten en lasten niet eerlijk worden verdeeld staat vast. Het vergt politieke moed om in de politiek zelf de harde keuzes te maken en dat niet over te laten aan ‘de stad’. De wethouder heeft gelijk: ‘Amsterdam moet voorop durven lopen’. Maar, Plasterk ook. Een klimaatakkoord per stadsdeel? Neen!

Concrete doelen stellen

Een samenhangende aanpak voor de hele Metropoolregio is eerst nodig voordat je met de bewoners en ondernemers in gesprek gaat over de uitwerking in de stadsdelen. Stel dus eerst concrete doelen voor de 70 procent CO2-reductie in de regionale mobiliteit, in gebouwen, voor bedrijven en voor energie-aanbieders. En nodig ons daarna uit hoe we dat met elkaar kunnen realiseren.


Reageer op "Plasterk heeft gelijk. Gaan we in gebed of aan de slag?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.