Home > > Stadsetiquette

Stadsetiquette

Ronald M. Offerman

Ik denk dat ik het woord stadsetiquette een jaar of twee geleden las in een boek . Ik had het woord nog nooit gehoord maar ik wist toch gelijk wat er mee bedoeld werd. Het stond in een boek over een grote wereldstad. Dus een andere stad dan Amsterdam. Het bewijs dat ik wel eens buiten Amsterdam kom, al is het maar via een boek. Het boek dat ik las gaat over een miljoenenstad. Het is vele, vele malen groter dan Mokum. Daar is Amsterdam echt een dorp bij en toch zijn de problemen die er zijn zo een beetje hetzelfde als hier. Hetzelfde als in elke stad eigenlijk.

Buiten dat er in elke stad grote groepen mensen wonen die gek zijn op hun stad. Mensen die hun best doen om de stad net zo mooi te houden als hij is en zelfs heel veel mensen die de stad nog mooier willen maken. Maar helaas zijn er ook in elke stad vreselijk veel aso’s. Ik probeer te denken dat dat maar een klein ploegje is. Een klein ploegje dat van Amsterdam een rotzooi wil maken. De goedwillenden zijn natuurlijk met veel meer. Ook al geloof ik dat vaak zelf niet. Wat moet je met mensen die hun half afgekloven pizza met doos en lege blikjes frisdrank, vanuit hun rijdende auto, op straat gooien. Of op een andere manier een bende van de stad maken. Iedereen die zich wel eens door de stad beweegt heeft wel zijn eigen lijstje met ergernissen over aso gedrag. 

Om iets van dat gedrag te zeggen is ook niet altijd even verstandig als je leven je lief is. Bovendien moet je daar ook maar elke keer zin in hebben. Maar het is ook voor je humeur niet zo goed en mijn humeur is vaak al niet te best. Dit volgens een hoop mensen. Maar elke keer als ik gedrag zie wat eigenlijk niet kan, dan zie ik als een neonreclame dat woordje in mijn hoofd aan en uit flitsen. Stadsetiquette. Het woord heeft indruk op me gemaakt en ik probeer er iets mee te doen. Ik laat vaker mensen voorgaan bijvoorbeeld (vooral dames eigenlijk) Ik zeg wat vaker goedendag en doe nog vriendelijker in winkels dan ik al deed. 

En natuurlijk gooi ik niet mijn hele stad vol met mijn rotzooi.


Een reactie op "Stadsetiquette"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Het zou een goed idee zijn om de Stadsetiquette overal op te hangen, in bushokjes, op lantaarnpalen en in de horeca.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.