Home > > Weg uit de jungle

Weg uit de jungle

Afgelopen voorjaar vertrokken wij uit de jungle, zoals de Gemeentelijke Ombudsman onze buurt noemt. Wij verkochten ons huis met pijn in het hart. Ondanks de mooie plannen voor de autoluwe binnenstad werd de buurt langzaam het domein van agressieve straatdealers, opdringerige fietstaxi’s, lawaaierige zuipschuiten, illegale kamerverhuur bij de buren en horden toeristen die overal de doorgang versperren.

Zodra je buiten kwam, stond je in een oorlogsgebied. Hier is het ieder voor zich. De overheid trok zich steeds verder terug; echte keuzes worden niet gemaakt op de Stopera. De Wallen worden klaar gestoomd voor 30 miljoen toeristen per jaar.

Inmiddels wonen we tijdelijk in de Jordaan op doorreis naar ons volgende huis in de Houthavens. Wat een rust. De eerste weken werden we wakker van de vogeltjes. Buurtbewoners groeten elkaar op straat. ’s Avonds om 10 uur is het stil; mensen gaan slapen. Er staat een enkele verdwaalde vuilniszak van de laatste Airbnb’s in de straat. Als iemand in de supermarkt tegen je aan loopt biedt hij zijn excuses aan. En soms een enkele verdwaalde toeristen op zo’n gele fiets. Weg uit de Wallen? Dat zouden meer mensen moeten doen, toch?

Soms kom ik nog op de Wallen voor een drankje bij de Rode Laars. Mijn bloeddruk schiet meteen omhoog als ik het Singel oversteek. Ondanks de knip voor het Victoria Hotel knokken voetgangers en fietsers voor de schaarse ruimte. De lontjes zijn kort. Ombudsman Arre Zuurmond constateerde op Twitter dat er sprake van een handhavingscrisis (te weinig handhavers, slecht toegerust), maar ook een ‘compliance-crisis’. Goedwillende burgers en bedrijven spreken kwaadwillenden niet meer aan en teveel mensen in Amsterdam verwarren asociaal, egocentrisch gedrag met tolerantie en vrijheid aan het individu.

Balans in de buurt vereist een combinatie van functiebalans, regels en handhaving, bereikbaarheid, communicatie en een lokale gemeenschap. Die lokale gemeenschap die met elkaar de schouders zet onder de maatregelen vanuit een visie op de toekomst. Die gemeenschap is er niet meer op de Wallen. Druktemakende Wallenondernemers staan lijnrecht tegenover ontevreden bewoners. Die komen er samen echt niet meer uit. Zelfs de Albert Heijn trekt zich niets aan van het verzoek om minder alcohol te verkopen aan stomdronken hooligans. Dan kan je als overheid niets anders doen dat vol vooruit met stevige regels en krachtige handhaving. Maar, de buurt wordt er niet beter door als die betrokken lokale gemeenschap niet terugkomt. Dan wordt de voorgestelde dweilpauze er een met een wijd open kraan.

Weg uit de jungle? Dat doe je met gemengde gevoelens. Houden van de buurt en je eigen stek. Toch liet ik de handdoek in de ring achter met het trieste gevoel dat je niet meer bijdraagt aan de lokale gemeenschap. Sorry…


vijf reacties op "Weg uit de jungle"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Goed stuk! De overheid laat het jammerlijk afweten. Wel regeltjes, maar geen handhaving.
wk
-2-  wk:
@Milena: Da's een vaak toegepaste tactiek.
Tegen de ene partij kun je zeggen "Je wilde regels - er zijn nu toch regels"
En de andere partij klaagt niet - Er is immer niets veranderd.
Iedereen tevreden!
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Er wordt teveel van het goede van de mens in het algemeen uit gegaan. Regeltjes maken en bordjes ophangen alleen is wel voldoende, zo is de trend. Ik vraag me alleen af of dat is omdat men van hogerhand echt in het goede in de mens gelooft of dat het ze financieel zo beter uitkomt. Ik neig naar het laatste.
JohnN
-4-  JohnN:
De ''gemiddelde Nederlander'' en zeker de Amsterdammer weet van een regel en denkt dan: ''Dat maak ik zelf wel uit''. Met bordjes of zonder bordjes. Alleen regels die bij invoering duidelijk onder de aandacht worden gebracht en waar vervolgens gegarandeerd sancties op staan worden gerespecteerd.
Bastiaan
-5-  Bastiaan:
Mooi geschreven Walther!
Ik heb ook in 2018 de Wallen verlaten - na 16 jaar - en kan niet anders zeggen dat ik het roerend met je eens ben - ook met het "sorry" voor het niet meer helpen van de gemeenschap, ik had er de energie niet meer voor. Te vaak belde ik de politie, te vaak sprak ik mensen aan en kreeg ik een grote bek terug, op een gegeven moment is de koek gewoon op.
De leuke dingen; Aprilfeesten, de rust op zondagochtend, Thai Bird, ik mis het nu al maar niet zoveel als ik blij ben weg te zijn van de toeristen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.