Home > > Zwaar geschut in Nieuw-West

Zwaar geschut in Nieuw-West

2006: Busje rijdt schoonmaakbedrijf binnen - Foto: Arnoud Hugo

De Johan Huizingalaan in Nieuw-West is negatief in het nieuws. Onverlaten plaatsten explosieven bij winkels en bedrijven of schoten er hun Kalasjnikov op leeg. De nieuwe burgemeester kwam achteraf kijken om de verontruste buurtbewoners een hart onder de riem te steken. Er is nu cameratoezicht en een mobiele politiepost.

De Johan Huizingalaan is een kilometerslange laan. Best mooi en ruim. Dagelijks wordt de verkeersstroom er bezadigd afgewikkeld. 
Ik ken Johan H. al sinds mijn jeugd. Decennia lang woonde ik er vlakbij. Maar nu is er dus gedonder. Meerdere keren vonden er aanslagen plaats op dezelfde plek. Een stukje van vijftig meter met kleine bedrijven en winkels. Samen te vatten onder de noemer ‘saai’.

Door de winkelruit

Opvallend vond ik de betrokkenheid van het schoonmaakbedrijf HBS. Daar is twaalf jaar geleden ook al eens een aanslag op gepleegd. Een boze werknemer had zijn busje door de winkelruit naar binnen gereden. Andere koek dan kogels en granaten, maar ja, wanneer je busjes op deze manier alternatief gebruikt is dat naar huidige maatstaven een aanslag. Ik heb daar toen nog uitgebreid verslag van gedaan. Maar goed, het zal allemaal toeval zijn.

Remsporen in de wc

Wat is dat toch met die bedrijven? Waar houden ze zich in werkelijkheid mee bezig? Hoe verwerpelijk ook, het is natuurlijk niet voor niks wanneer een pand meerdere keren onder vuur komt te liggen. Blijkbaar is er iemand in de klantenkring ontevreden. Deed het schoonmaakbedrijf zijn werk niet goed? Zat er nog stof bovenop de fotolijstjes? Zaten er nog remsporen in de wc? Is de boze werknemer van destijds wederom door het lint gegaan? Had het eten van het eethuisje aanleiding gegeven tot ernstige buikloop? 
Of waren er partijen geestverruimende middelen gewoon niet op tijd geleverd? Zijn er ‘vrijwillige donaties’ niet op tijd afgedragen?

Louche activiteiten

Ja, sorry voor de vuige insinuaties, maar feit is dat bij u en mij de statistische kans dat er een handgranaat in het portiek ligt verwaarloosbaar klein is.

Ook in de Jan Evertsenstraat werd een explosief gedeponeerd. En ook bij die straat heb ik me in het verleden wel eens afgevraagdhoe sommige middenstanders rond wisten te komen met de verkoop van telefoonhoesjes. Veel bedrijfjes zijn volgens mij alleen maar een façade voor louche activiteiten.

Hopelijk worden de daders van de aanslagen snel gevat. Het zal wel hetzelfde clubje zijn, dus dan is er weer rust in de Jan Eef en op de Johan H.

Foto: Het busje dat in 2006 expres het schoonmaakbedrijf HBS binnenreed. Foto: Arnoud de Jong.


twintig reacties op "Zwaar geschut in Nieuw-West"

JohnN
-1-  JohnN:
Even een ''quick scan'' over de 600 potentiële daders in de stad?
De ''verdachten'' een zeer langdurig verhoor laten ondergaan? Bij rechtskundige bezwaren eventueel onderbroken door telkens een ultrakorte invrijheidstelling?
Lukt het daarmee niet dan valt de Erdogan methode te overwegen. Zeshonderd in detentie, een peuleschil.
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Ach, een incidentje in een verder voorbeeldige en vredelievende wijk. Ik weet namelijk iemand die in Nieuw-West gewoond heeft (maar inmiddels wel ergens anders woont), die het als volgt uitlegt: "Zoals overal kom je wel eens een idioot tegen, maar verder eigenlijk nooit problemen gehad" *. Zand erover. Laten we verder gaan met waar we gebleven waren. Wat was het ook weer? O ja... pappen, nathouden en wegkijken.

* http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/.. - reactie -4-
Arnoud
-3-  Arnoud:
Milena zet de werkelijkheid naar haar hand op een manier dat ze altijd gelijk heeft. Dit is inderdaad een incident. Komt niet dagelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks voor. Hoogstwaarschijnlijk is het eenzelfde dadergroep, die niet alleen in Nieuw-West opereert, maar ook in West (Jan Evertsenstraat) en Centrum (Voetboogsteeg). Kortom: de door mij genoemde idioot die je overal wel eens tegenkomt. En inderdaad, in elke maatschappij heb je criminaliteit, daar erger ik mij net zo aan als iedere burger. Ook kan ik mij ergeren aan lamlendige handhaving. Maar dergelijke tekortkomingen in het systeem kun je niet veralgemeniseren.
Kretologie als pappen, nathouden en wegkijken is natuurlijk wel héél erg vaag. Ik hoor graag van Milena zeer concrete voorstellen om dit maatschappelijk ongerief te bestrijden. Dan lossen we daarmee de criminaliteit in de hoofdstad in één klap op. Van heinde en verre stromen rechtshandhavers dan toe om kennis te nemen van de revolutionaire ‘Milena-methode’.
JohnN
-4-  JohnN:
Ik verwijs graag even naar de eerdere discussies over festivalliseren van Amsterdam. Er is een op afzienbare termijn niet op te lossen tekort aan politie (landelijk) en zeker niet in de laatste plaats in Amsterdam. Alle bijzondere gebeurtenissen, en dat zijn zeker niet in de laatste plaats festivals, vragen met grote regelmaat om aanzienlijke politie-inzet. Er is een vastgestelde grens aan het aantal diensturen die een diender kan draaien. Is het misschien daardoor dat ''de zeshonderd'' nog altijd in vrijheid voor ''incidenten'' kunnen blijven zorgen? Dat mensen klagen dat ze het nauwelijks merken als er een ''wijkagent'' is? Het aantal bewoners van Slotervaart, en zeker geheel Oud-West en Nieuw-West dat prima burger is van de stad, is vele malen méér dan de in kaart gebrachte 600. Ik zou, als ik in Nieuw-West woonde, mij schamen voor de schandvlek die dat groepje vormt. Ik zou niet aarzelen alle medewerking te verlenen aan het opbouwen van het zelfreinigend vermogen van mijn wijk. Volgens Mircks en De Jong staat dat ook hoog in het vaandel. Van een afstand kijkend verbaas ik me erover dat een kleine en duidelijk gedefinieerde groep al zolang kan doorgaan in escalatie qua methoden.
Misschien dat er daardoor mensen zijn die veronderstellen dat er sprake is van ''wegkijken'', terwijl het in feite onvermogen is... Als ik hieraan denk wordt het me bang om het hart, want de oude uitspraak ''van kwaad tot erger'' heeft zoals vele gezegden veel waarheid in zijn ontstaan.
Arnoud
-5-  Arnoud :
Het is natuurlijk allerminst zeker dat het hier leden van de 600 groep betreft. Feit is dat je niet kunt bezuinigen zonder dat dit gevolgen heeft voor de veiligheid.
JohnN
-6-  JohnN:
Blijft zorgelijk, boven de zeshonderd weer nieuwe aanwas?
Overigens ben ik voor bezuinigen. Bezuinigen op miljonairs.
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
Wat John zegt: "Is het misschien daardoor dat 'de zeshonderd' nog altijd in vrijheid voor 'incidenten' kunnen blijven zorgen?". Het zullen er dan geen zeshonderd meer zijn , maar die inmiddels tot de verbeelding sprekende groep staat gewoon voor "het criminele deel van de stadsbevolking die door de rest van de bevolking uitgekotst wordt". Ze lopen gewoon vrij rond, worden dan weer eens een paar dagen of weekjes opgepakt en... worden keer op keer weer vrolijk aan de maatschappij teruggegeven! De methode die ik voor ogen heb, is niet revolutionair maar heel simpel: haal de criminelen uit de samenleving en laat ze voorlopig niet meer vrij. Met "uit de samenleving halen" heb ik het niet over taakstrafjes en buurtpraatgroepjes maar over zware detentie en met "voorlopig" heb ik het niet over dagen/weken/maanden maar over járen (en bij recidive over permanent). Het liefst in werkkampen à la de militaire dienstplicht van vroeger. Drillen dat tuig. Geen medelijden. Laten zwoegen tot ze om hun moeder roepen. En ja, dat kost veel geld, maar ik wil daarvoor jaarlijks graag een paar honderd euro meer belasting afdragen en ik denk dat heel veel Amsterdammers en Nederlanders dat ervoor over zullen hebben. De rotte appels moeten uit de mand! De maatschappij snakt ernaar en zou er van opknappen.
Arnoud
-8-  Arnoud :
@Milena: Zoals in Noord -Korea dus eigenlijk. Of de Goelag destijds.
JohnN
-9-  JohnN:
Voor Noord-Koreaanse of zelfs maar Turkse of Saoudi-Arabische methoden wil ik me niet uitspreken, maar New Yorkse toestanden als in het recente verleden lijken het proberen waard: oppakken voor langdurige verhoren, na vrijlating o.l.v. de rechtbank opnieuw oppakken en langdurig verhoren voor een nieuw feit enz. Dat lijkt mij wel haalbaar zonder ons hele rechtssysteem overhoop te halen. Het zal i.i.g. de schrik om onderwerp van hinderlijk volgehouden onderzoek te worden wel wat groter doen worden onder de lieden die tot nu lachen om de handhavers van een geordende samenleving. Het brave deel van de bevolking is ermee gediend en zal weer zien aan wiens kant ze moeten staan. Begin van het einde van de heldenstatus.
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
Nee Arnoud, niet zoals in Noord-Korea of de Russische werkkampen. Beetje makkelijk om een suggestie voor een serieus harde(re) aanpak op die manier weg te zetten en belachelijk te maken. Het is hoe dan ook overduidelijk dat de softe aanpak van de laatste drie, vier decennia niet... nee, zelfs averechts gewerkt heeft. De overheid moet weer de baas worden en de burger moet weer het gevoel krijgen dat criminaliteit serieus aangepakt wordt en vooral niet loont. En dat is momenteel NIET het geval. De criminelen zijn de baas. Ze rijden straffeloos en ongecontroleerd met handgranaten en Kalasjnikovs in de kofferbakken van hun BMW's, Mercedessen en Landrovers rond en lachen iedereen (inclusief de politie) uit. Tussen wat hier in Nederland gebeurt (of liever gezegd: niet gebeurt) en wat ze in Noord-Korea of de Sovjet-Unie deden zitten nog tal van mogelijkheden. Maar dat het absoluut harder moet dan het gepamper en het gewegwuif van dit moment, staat voor mij vast.
Maaike
-11-  Maaike:
Ik mis Jeroen Mirck in deze discussie? Van halleluja Nieuw-West is the best? Maar hij heeft net een baby natuurlijk
Arnoud
-12-  Arnoud:
Milena, je schrijft het toch allemaal zelf op, dus niet ik maak het belachelijk, maar jijzelf. ‘Uit de samenleving halen, langdurige straffen, werkkampen, drillen tot ze om hun moeder roepen’, het zijn methoden uit een politiestaat. In de VS zitten gevangenissen barstensvol vol tengevolge van zero tolerance beleid.
Wat gaat een crimineel doen die niet in handen van de politie wil vallen omdat hij dan onderworpen zal worden aan de door Milena gepropageerde aanpak? Die gaat veel meer geweld gebruiken om op vrije voeten te blijven. Die wil niet jaren een werkkamp in.

Er valt inderdaad veel te verbeteren aan ons rechtssysteem, maar draconische maatregelen zijn niet de oplossing. Wat beter moet is de handhaving van zelf opgelegde wetten en regels. Daar gaat het vooral mis: labbekakkerige handhaving, boetes die niet geind worden, veroordeelden die op vrije voeten blijven en hun straf ontlopen, tbs’ers in de samenleving loslaten die psychiatrisch nog niet op orde zijn, zware criminelen vrijlaten als ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten, teveel bureaucratie voor dienders die op straat horen te lopen, de belachelijk vergaande juridisering van onze samenleving, waardoor er geen concrete linke meer is met de werkelijkheid. Kortom, ik kan een heel eind met Milena meegaan in de constatering dat er van alles niet deugt aan de dagelijkse praktijk van de wetshandhaving. Ik zie echter niet de oplossing in extreme repressie. Wat dat betreft is de Amsterdamse aanpak van een top 600 (nu 1000 geloof ik) best creatief en zinvol: het in kaart brengen van het probleem en samenwerking tussen de partijen die noodzakelijk zijn voor de aanpak.
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Arnoud, laat ik beginnen met het laatste deel van je laatste reactie. De Amsterdamse aanpak van een top 600 (hij zal al ver over de 1000 zijn) mag je creatief noemen, maar is zeker niet zinvol: het in kaart brengen van het probleem en de samenwerking tussen de partijen die noodzakelijk zijn voor de aanpak, is namelijk verre van voldoende om het probleem het hoofd te bieden. Want het houdt momenteel namelijk letterlijk op met het bijhouden van zo'n ranglijst. Het probleem wordt alleen onderkend/benoemd en daar stopt het ook gelijk. Je geeft het zelf eerder in je reactie al aan: labbekakkerige handhaving, boetes die niet geïnd worden, veroordeelden die op vrije voeten blijven en hun straf ontlopen, tbs’ers in de samenleving loslaten die psychiatrisch nog niet op orde zijn, zware criminelen vrijlaten als ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten, teveel bureaucratie voor dienders die op straat horen te lopen en de belachelijk vergaande juridisering van onze samenleving, waardoor er geen concrete link meer is met de realiteit. Er deugt inderdaad van alles niet aan de dagelijkse praktijk van de wetshandhaving. Het is toch te gek voor woorden dat we voor zoveel amateurisme en laksheid belasting moeten betalen? Laat de overheid hier dan eindelijk eens een begin mee gaan maken en hier iets mee gaan DOEN! Misschien dat het helpt en dat het probleem ook zonder "extreme repressie" opgelost kan worden. Maar laat ze verdorie eens gaan DOORPAKKEN vanaf dat pluche.
Milena Tsareva
-15-  Milena Tsareva:
@John
On topic... ja, op het makkelijkste deel van het politieke/diplomatieke traject. Het is te hopen dat dit slechts een opmaat is naar een veel groter offensief waarin personen, groepen, bedrijven en instanties met een salafistische inslag zullen worden aangemerkt als criminelen of criminele organisaties en daar voor de verandering eens NIET mee zullen wegkomen. Een nieuw tijdperk waarin terroristische aanslagen niet meer onder het hoge bloedsuikertapijt geveegd zullen worden, zullen we dat ooit nog mogen meemaken?
JohnN
-16-  JohnN:
Dat bedoel ik ook, Milena. ''On topic'' was natuurlijk ironisch bedoeld, maar ik kan hier geen emoticon met een knipoog maken, althans ik beheers de emoticontaal niet zo goed. Ik was eigenlijk al van plan om aan mevr. Halsema te schrijven: ''Je hebt al gezellig met de canal parade meegevaren, het feest van de eerste rit van de NZ metro meegevierd, een ereplaatsje bij het Prinsengrachtconcert ingenomen - gaan we nu eens wat zien wat op werken lijkt Femke, of moeten we eerst nog de UIT-markt etc. nog even afwachten?'' Maar toen verscheen het Parool artikel waaruit blijkt dat de nieuwe burgemeester heeft besloten enige stoere taal versus radicalisering uit te slaan... zonder concrete maatregelen overigens.
Ik kom graag nog eens terug op de plannen achter het idee van 'de 600'. Het vervolg daarvan zou zijn: ''hinderlijk volgen'' (tot ze er haast paranoia van worden) hetgeen pas een begin van resultaat zou opleveren. Maar daar is tot nu toe niets van terecht gekomen. Dat zal wel aan de capaciteitsproblematiek liggen. Veel te weinig dienders, die ook nog eens belast worden om de horden blowende, zuipende, wildplassende feest-en festivalgangers in het gareel te houden. Om de losgeslagen groep voetbalsupporters niet eens te noemen. Daar loopt mevr. Halsema met haar eerste verkondigingen met een boogje omheen. Zij kent Den Haag. Kent zij Den Haag misschien te goed? Durft zij de strijd met de huidige coalitie niet aan? Ik geef Femke nog een halfjaar het voordeel van de twijfel...
Milena Tsareva
-17-  Milena Tsareva:
Mevrouw Halsema voldoet tot nu toe volledig aan mijn verwachtingen.
Alleen jammer voor haar dat mijn verwachtingen van haar niet al te best waren.
Ze heeft wel een paar pandjes gesloten om het imago van "stevige tante" neer te zetten.
Maar door dat soort schone schijn prikt de doorsnee Amsterdammer zo heen.
Dus ja John, ik ben bang dat mevrouw Halsema ook nog wel geregisseerd komt opdraven op de Uitmarkt.
Helaas voor haar PR-team is er dit jaar geen Sail...
Arnoud
-18-  Arnoud :
Milena, heb je wel eens geprobeerd jezelf in de rol van bestuurder voor te stellen, met alle beperkingen waar je onvermijdelijk tegenaan loopt?
JohnN
-19-  JohnN:
Soms kan een kleine ingreep opeens de hele sfeer veranderen. Ik zag foto's van de verandering van het aanzicht van de stad Grenoble. Daar is een linkse burgemeester benoemd die zijn aantreden meteen aangrijpt om iets te laten zien wat niemand ontgaat. Een ''statement'': Alle schreeuwende reclame, billboards etc. moesten weg uit het stadsbeeld. Zodat bewoner zowel als bezoeker de stad weer ziet.
Amsterdam heeft al tientallen jaren de wildgroei geen strobreed in de weg gelegd van alle randgebeuren dat voortdurend opgetuigd wordt om mee te doen aan het ''toeristen melken'' . We gaan almaar door op de weg van vuil>vuiler, druk>drukker, lawaaiig>lawaaiiger, hinder>hinderlijker, wat waarschijnlijk nu al een groot deel van het ''kwaliteits toerisme'', wat men met de mond meent na te streven, afschrikt. Ik zie in het aantreden van Halsema geen enkel signaal dat er iets van een trendomslag komt. Acte-de-présence is er nu wel genoeg geweest, de burgemeestersfunctie is belangrijker dan dat.
Milena Tsareva
-20-  Milena Tsareva:
Dus omdat mevrouw Halsema tot nu toe geen (laat staan een goede) indruk heeft achtergelaten, zou ik mezelf in de rol van bestuurder voor moeten stellen? Ik zie niet in waarom ik dat zou moeten doen. Een goede bestuurder dient zich te onderscheiden en direct te laten zien waar hij/zij voor staat. Bestuurders met een grote persoonlijkheid hoeven hiervoor geen moeite te doen. Die kunnen gewoon zichzelf blijven om indruk te maken. Een grote stad verdient een bestuurder met een grote persoonlijkheid. Maar we dwalen een beetje af zo.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.