Ik ben al jaren gestopt met roken, dat dacht ik tenminste, maar nu blijkt dat ik door de luchtvervuiling in mijn woonplaats minstens 183 sigaretten per jaar rook, ben ik toch een beetje twijfelachtig over de hel waardoor ik gegaan ben bij het afkicken van die verslaving en over die rookvrije generatie waar al die artsen en specialisten voor ijveren, want roken en longziekte zijn consequenties die blijkbaar onvermijdelijk blijken te horen bij het leven in een middelgrote stad als Amsterdam...
...en sta ik verder machteloos tegenover die luchtvervuiling dus overweeg ik nu om maar gezellig een jointje op te steken en weg te dromen uit die afschuwelijke realiteit en heerlijk mijn kop in het zand te steken en te wachten op een wetenschappelijk onderzoek van Diederik Stapel dat zegt dat al die paniekverhalen onnodig en overdreven zijn en aan de andere kant ga ik toch op een gegeven moment de pijp uit dus wat heb ik aan al dat soortbangmakerij want het leven is sowieso al moeilijk genoeg.
vier reacties op "Luchtvervuiling"
En Rob, daar bovenop elke dag een jointje maakt het er niet beter op. Uit zo'n joint trek je minstens vijf keer de hoeveelheid vuiligheid van een sigaret naar binnen. Voor je het in de gaten hebt zit je weer op je oude teerpeil. Vlucht dus maar niet weg uit de realiteit, of je moet nog eerder dood willen.
Een heel herkenbaar probleem. Lezers op dit forum staan ook machteloos tegenover de zwartgalligheid die hier structureel door een enkele auteur uitgepoept wordt. Maar dat moeten we ook gewoon blijven ondergaan. Shit happens. En het is maar dat U dat weet.
Voor wat betreft het inhoudelijke gedeelte vind ik dit weer zo''n typisch pseudo-wetenschappelijk stukje grote-stappen-snel-thuis journalistiek, waarvan de kop lekker catchy is met een mooie cijfermatige onderbouwing, maar inhoudelijk wel nog wat valt af te dingen.
Wetenschappers houden de hoeveelheid fijnstof aan als graadmeter, maar met een vergelijking als deze gaan ze natuurlijk de mist in. Ik wil de luchtvervuiling in steden als Amsterdam uiteraard niet bagatelliseren, maar de invloed van een sigaret op de gezondheid van personen komt niet alleen door fijnstof, maar ook door nicotine, teer en een flink aantal andere al of niet kankerverwekkende gifstoffen. Voordat je dit soort populaire vergelijkingen wil maken zul je dus eerst ook de invloed van andere stoffen in de buitenlucht moeten onderzoeken.