Home > > Stef Blok, kom uit die Haagse ivoren toren!

Stef Blok, kom uit die Haagse ivoren toren!

Stef Blok heeft spijt

“Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West”, zegt minister Stef Blok in opnamen die zijn onthuld door tv-programma Zembla. Nee minister, u begrijpt ons allerminst als u de multiculturele samenleving ‘niet vreedzaam’ noemt. 

Natuurlijk gaan er dingen fout, maar schilder hele wijken niet af als gevaarlijke banlieus. Dat is een populistische leugen, bedoeld om de eigen achterban te paaien. En dat weet u.

In Nederland hebben we gelukkig geen banlieues. Dat is te danken aan de onbaatzuchtige inzet van bewoners zelf. De politiek kan dit beter ondersteunen in plaats van ondermijnen.

Kortom: verlaat die ivoren Haagse toren en kom gewoon eens kijken hoe het écht hier is in Amsterdam (Nieuw-)West. Als voormalig deelraadslid leid ik u graag rond en breng ik u in contact met bewoners die het verschil maken. Mensen die u overduidelijk niet kent of begrijpt.

Dit bericht verscheen eerder in iets gewijzigde vorm in Het Parool.


dertien reacties op "Stef Blok, kom uit die Haagse ivoren toren!"

JohnN
-1-  JohnN:
In de jaren tachtig liep ik de Amsterdam Marathon. Het waren warme dagen net als nu. De tweede helft van het parcours liep een heel stuk door Nieuw West en Bos en Lommer. Gelukkig waren er heel wat enthousiaste buurtbewoners die teilen water hadden neergezet met flink wat sponsen erin. Iedereen kreeg er wel een te pakken, zo niet de eerste post dan wel de volgende. Er waren Marokkaanse jongetjes die de sponsen van straat oppakten en naar de waterpost terugbrachten. Er waren ook Marokkaanse jongetjes die armen vol verzamelden en ermee vandoor gingen. Sommige gingen daarbij zover dat ze de hardlopers de spons uit de handen rukten... Op mijn vraag aan een ''braaf'' jongetje vertelde hij dat er een paar jongens een handeltje mee opzetten. (het waren nieuwe sponsen, die ook gebruik konden worden om van te drinken.)
In de jaren negentig reed ik vaak door diezelfde buurten en toen zag ik drugskoeriertjes op brommertjes die bevoorraad werden uit zwarte topklasse auto's. het zou me niets verbazen als daar leden van de ''sponsenbrigade'' bij zaten die carrière hadden gemaakt. in die allereerste fase is het m.i. al fout gegaan. Nu is dat alleen nog maar moeizaam terug te draaien. Daar zijn rolmodellen voor nodig, geen zwartgallige VVD ministers maar ook geen overtolerante lieden die denken dat ze ontspoorde jochies makkelijk op het goede spoor brengen door een knuffeltherapie.
JohnN
-2-  JohnN:
P.S.: @Jeroen je brengt de uitglijder van Stef Blok terug naar Nieuw-West. Dat mag, het is tenslotte jouw wereld en die past binnen het kader van deze Amsterdamse blog. Maar ter verdediging van Stef Blok (als advocaat van de duivel?) wil ik naar voren brengen dat hij het breder overzag: in internationaal verband. Daarin heeft hij niet helemaal ongelijk - maar als zittend minister in een zittende coalitie zonder meerderheid van zijn eigen partij, had hij wijzer moeten zijn. Het blijft natuurlijk een feit dat de situatie in België (Brussel) en Frankrijk (Parijs) verre van vredig is tussen de haves en de have-nots (vooral jeugd van Marokkaanse afkomst). En wat Suriname betreft: hoeveel mensen zijn er het land ontvlucht omdat ze hun leven niet zeker waren onder Bouterse na zijn bloedige zuiveringen? Maar ja, een beetje minister weet ook dat je bv niet in het openbaar mag zeggen dat Sint Maarten een roversnest is. Hij faalt als diplomaat, kon beter weten.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Inderdaad John, daarin heeft hij niet helemaal ongelijk... verre van dat zelfs. En dan bedoel ik expliciet de vraag die Blok stelde over "een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband is". Ik vind het bijzonder jammer dat Blok deze woorden (onder druk) heeft teruggenomen. Hij meende namelijk gewoon wat hij zei en had als een vent bij zijn woorden moeten blijven. Dan zou hij zich tenminste hebben onderscheiden van de pappers en nathouders daar in Den Haag, met Pechtold voorop.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Ik heb me verbaasd over al het gedoe hierover. Typisch komkommertijd. Zijn uitspraken zijn te algemeen, dan wel een open deur. Laat ik het voorbeeld van Milena aanhouden: "een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband is"
Wat verstaat hij onder oorspronkelijke bevolking? Wat verstaat hij onder een vreedzaam samenlevingsverband? Allemaal vage kreten over zaken die je in detail moet definiëren om er wat zinnigs over te kunnen zeggen. Ik bedoel, ik heb tientallen jaren in Amsterdam Nieuw-West gewoond. Zoals overal kom je wel eens een idioot tegen, maar verder eigenlijk nooit problemen gehad. Als de mensen daar niet vreedzaam zouden samenleven, stonden ze permanent tegenover elkaar op de barricaden.
In Nieuw-West is veeleer het probleem dat bepaalde culturen dominant zijn. Het kan zijn dat iemand zich daartussen niet prettig voelt. Heel voorstelbaar en heel menselijk. Maar dat is niet omdat de mensen zich vijandig tegenover je gedragen. Het zijn verschillen in persoonlijke geschiedenis, achtergrond, opleiding, godsdienst, humor etc.
Samenvattend: waar je last van hebt zijn de idioten, de tokkies en de criminelen. Van welke achtergrond dan ook. Maar in het dagelijks leven kom je die gelukkig niet zo vaak tegen.
Maaike
-5-  Maaike:
Ik heb 12 jaar in Nieuw-West gewoond. En ik voelde me er minder thuis naarmate de bevolkingssamenstelling minder divers werd. Het is niet fijn om je een minderheid te voelen in je eigen land. Het is ook niet fijn om zomaar bespuugd te worden als je gewoon over straat loopt. Zomaar. Is me meerdere malen overkomen in Slotermeer. En dat waren geen inboorlingen die dat deden. Laten we eens ophouden altijd maar te doen alsof er in sprookjesland Nederland niets aan de hand is. De PVV heeft niet voor niets zoveel stemmen gekregen bij de verkiezingen. Stef Blok zegt dit soort dingen ook niet voor niets. Daarbij zijn er ook in andere Europese landen problemen met de integratie
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
Arnoud heeft "nooit problemen gehad in Nieuw-West". Om problemen te zien, moeten natuurlijk wel de zintuigen geactiveerd en i.i.g. de ogen geopend zijn. Ik vraag me dus oprecht af of dat bij Arnoud het geval geweest is in de periode dat hij daar woonde. Of was het toch gewoon maar snel doorlopen elke keer als je op straat was en je nergens mee bemoeien om geen problemen te krijgen? Wat Maaike schrijft over haar ervaringen in Slotermeer, zijn dat ook "vage kreten" en vind je hier ook dat de lieden uit haar voorbeeld zich "niet vijandig tegenover haar gedroegen", Arnoud? Sorry, maar ik krijg echt schoon genoeg van die mooipraatjes elke keer.
Arnoud
-7-  Arnoud:
Eigenaardige redenering, Milena. Jij weet het beter dan ik, omdat mijn tientallen jaren ervaring in Nieuw-West niet stroken met jouw wereldbeeld. Laat ik vooral benadrukken dat ik de voorbeelden van Maaike niet bagatelliseer. Maar die incidenten komen nu juist uit de hoek van de idioten, de tokkies en de criminelen die ik noemde. En ja, als jonge vrouw heb je van bepaalde types meer last dan als man. Maar die figuren lopen dus overal, niet alleen in Nieuw-West. Jammer genoeg zijn ze blijkbaar bepalend voor jouw beeldvorming, niet de veel grotere groep mensen die normaal samenleeft. Jij laat je wereldbeeld bepalen door de negatievelingen, ik kijk liever naar al die jongens en meisjes die hard werken in hun bijbaantjes bij de supermarkt of in andere winkels, die hun stinkende best doen op school om zich te ontworstelen aan het negatieve etiket dat anderen collectief plakken op een bevolkingsgroep.
Jeroen Mirck
@John: Ik heb er bewust voor gekozen om met mijn reactie in te zoomen op een voorbeeld. Natuurlijk had ik het ook over Suriname of de aboriginals kunnen hebben, maar daar is al heel veel over gezegd. Ik koos mijn 'eigen' insteek, om te laten zien hoezeer minister Blok in algemeenheden praat over samenlevingen die hij onvoldoende kent. Stereotypering is de basis van racisme en discriminatie, al was het maar omdat stereotypering altijd een karikatuur maken van de werkelijkheid. En dat is precies wat Blok hier doet. Een minister moet zich niet zo uitdrukken. Het is niet alleen diplomatiek onhandig, maar ook maatschappelijk. De maatschappij waar het kabinet de hoeder van zou moeten zijn.
Jeroen Mirck
@Maaike: Niemand zegt dat er "niets aan de hand is". Het probleem is dat Blok wegkijkt voor wat er wél goed gaat. In zijn ogen is alles slecht. Dat is een leugen en dat weet hij. Hij heeft de onderbuik er weer mee weten te voeden. Want met een oplossing kwam hij uiteraard niet.
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
@ -7- Arnoud
"Maar die figuren lopen dus overal..."
Klopt, je kunt ze overal tegenkomen, maar in Nieuw-West lopen er nét iets meer rond. De 'idiootdichtheid' is daar waarschijnlijk toch groter.

@ -9- Jeroen
Helaas zegt niemand ook dat er WEL iets aan de hand is en wat er dan aan de hand is... met wie, hoe ernstig en hoe vaak. Gebeurde dat maar. Het wordt weggemoffeld, uit de media gehouden (of gehaald). Hoge bloedsuikers en zo... je kent het wel.
JohnN
-11-  JohnN:
@Jeroen: Natuurlijk begrijp ik je beweegredenen voor het focus op Nieuw-West. Ik zeg dat ook in mijn reactie. Dat laat echter onverlet dat Blok sprak in internationale of tenminste bredere verbanden. We hebben bijvoorbeeld te maken met sterke invloeden van de AK-partij in Turkije, die de huidige president Erdogan misbruikt met de religie als hulpmiddel. Niet alleen in Turkije maar ook onder de geconcentreerd wonende Turkse gemeenschappen buiten Turkije worden groepen tegen elkaar opgezet door nietsontziende lieden die hun privé-belang voortdurend nastreven. Wij, autochtonen (ja ik gebruik dat woord maar weer eens, ik maak zelf uit of een woord mag of niet meer mag) worden uitgemaakt als ''fascisten''. Dat bevordert de vrede niet, noch in Turkije, noch in Amsterdam of Rotterdam. En dan heb je de invloed uit Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Satellietschotels als navelstreng naar minder-democratische thuislanden zijn al niet meer nodig om de integratie op zijn zachtst gezegd ''problematisch'' te laten zijn. Vijftien jaar geleden hoorde ik activistische Noord-Afrikaanse jongeren tegen een Nederlandse verslaggeefster (met losse blonde haren in een luchtig zomerjurkje) zeggen (nee, roepen): ''wacht maar tot wij het voor het zeggen hebben in jouw land, dan loop je er niet meer zo bij KEG!'' Noord-Afrikaanse jongetjes wordt nog steeds van alles toegestaan (vanuit de lieve vrede?) wat niet toegestaan zou moeten worden. Een populaire rapper gedraagt zich vandaag de dag hier in dit land op vergelijkbare wijze naar meisjes en jonge vrouwen.
Ik ben het eens met Arnoud dat we ook moeten focussen op goede rolmodellen, die zijn er inderdaad, maar ik ben het ook eens met Milena dat we niet moeten doen of de misstanden (Maaike, ervaringsdeskundige) betekenisloze incidenten zijn. Ze moeten bestreden,niet vergoelijkt worden.
Nog een voorbeeld uit het recente verleden van Nieuw-West dat ons waarschuwt hoe een paar rotte appels in een mand alle appels snel kan aansteken: Een bekende van mij wilde een Yogastudio beginnen in dat stadsdeel, ze was nog niet begonnen of de buurtjochies keerden zich tegen haar. Ze werd puur geterroriseerd. Gevraagd naar de reden waarom? Nou zij zou lessen geven in een body-stocking (dat konden ze niet zien maar hadden ze gehoord) en het moest dus wel een hoerenkast zijn.
We zijn met de grootmoedige gezinshereniging en vooral -VORMING met aspirant echtgenotes importeren te ver een verkeerde weg op gegaan die overal in Europa waar ''gastarbeiders'' werden aangetrokken nog steeds problemen oplevert. De cultuurverschillen zijn groot en voor veel individuen onoverbrugbaar. Doen alsof dat niet zo is levert geen oplossing.
Arnoud
-12-  Arnoud:
@Milena: Ja, jouw conclusies baseer je dus voornamelijk op een onderbuikgevoel. Precies wat de PVV en Stef Blok doen. Best kans dat er in Nieuw-West meer idioten rondlopen, maar het is dan ook een heel groot stadsdeel tegenwoordig. Heb je cijfers over het aantal incidenten per vierkante kilometer? Nee. Ik ook niet. Het is een kwestie van beleving. Jij baseert die waarschijnlijk op berichten in media (negatief = nieuws), ik baseer mijn beleving op mijn beleving van het wonen in Nieuw-West.
Het is geen goede insteek om onze beeldvorming telkens maar te baseren op negatieve incidenten. We moeten onze ogen daar niet voor sluiten en dat gebeurt ook niet. Maar jouw manier van benaderen creeert een eigenaardige dynamiek: je neemt kennis van incidenten, maar positieve zaken worden onderbelicht. Vervolgens roept men dat er ‘weggekeken’ en goedgepraat wordt ten aanzien van die incidenten, terwijl je dus geen aandacht hebt geschonken aan juist die dingen die er tegen worden gedaan (en er dus niet wordt vergoelijkt of weggekeken). Heel veel mensen in Nieuw-West (waaronder dus ook Jeroen Mirck) doen al heel lang hun stinkende best om de rotte appels eruit te halen, de sfeer te verbeteren, het samenleven te verbeteren. Politie, justitie, top 600, buurtwerk, scholing etc.
Maar dezelfde figuren die roepen dat er zo slecht wordt samengeleefd (Blok, VVD), zijn degenen die bezuinigen op het buurtwerk, die niet bereid zijn meer te investeren in bijvoorbeeld menskracht bij de politie. Ja, zo houd je je eigen negatieve mensbeeld wel in stand natuurlijk.
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Nee, Arnoud. Schuif niet alles zo makkelijk weg door als laatste troef het "onderbuikgevoel" erin te gooien als je niet meer weet wat je moet zeggen. Vragen naar cijfers, ook zo'n dooddoener, terwijl iedereen weet dat het op dit gebied gewoon mis gaat in Nederland, in heel West-Europa. Cijfers zullen er best zijn, maar hoe betrouwbaar zijn cijfers? Cijfers zijn beïnvloed- en stuurbaar. Wie heeft onderzoek gedaan, welke politieke stroming hangt de onderzoeker aan en hoe objectief was de vraagstelling om aan cijfers te komen? Met cijfers veeg mijn **** af. Ze interesseren me niet. Ik volg elke dag het nieuws (lokaal, regionaal en landelijk) en lees daar dingen waar ik werkelijk van moet kotsen. Ik weet: nieuws kan ook gekleurd zijn, maar waar rook is, is vuur. We moeten onze ogen daar niet voor sluiten en dat gebeurt WEL! Die dingen die er zogenaamd "tegen worden gedaan", zijn zoethoudertjes, rookgordijntjes, pappertjes en nathoudertjes. Véél te vrijblijvend. Je kunt gerust regels/wetten maken en bijv. gebiedsverboden afkondigen, maar als er geen handhaving/controle op is en er bij overtreding geen noemenswaardige represailles op volgen, lachen de hufters per vierkante kilometer erom. Zie hier: https://www.at5.nl/artikelen/185001/gebi.. en dat is nog maar een klein gedeelte van de lieden, die dergelijke "dingen die ertegen worden gedaan" aan hun laars lappen, dat bekend is bij de politie. Laat staan het deel dat niet bekend is bij de politie omdat we hier inmiddels in een urban jungle https://www.at5.nl/artikelen/184867/femk.. leven waarin iedereen zelf wel uitmaakt wat de norm is. Als er nog een norm is. Ongelofelijk dat er nog steeds mensen zijn die denken dat rotte appels er met "maatregelen" als buurtwerk uit te halen zijn... rotte appels moeten gewoon simpelweg UIT het mandje gehaald worden en daar niet meer in terug gelegd worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.