Home > > Fiets- en voetpad langs het IJ in Noord

Fiets- en voetpad langs het IJ in Noord

Ronald M. Offerman

Gisteren was ik in Amsterdam Noord. Ik kom er wel vaker dus zo bijzonder is dat niet. Ik had een afspraak bij Pllek. Een mooie locatie met een nog mooier uitzicht op mijn stad. Je kunt vanaf daar goed zien hoe Amsterdam steeds meer groeit aan de IJzijde.  Aan de kant van het Centraal Station zijn ze bezig met een wandelpromenade langs het IJ. Zodat je langs het hele IJ kan wandelen en fietsen. Ik heb er ooit een column over geschreven dat door al die verbouwingen en ontwikkeling van het Javaeiland e.d. het IJ weer is teruggegeven aan de stad.

Vele jaren was het IJ afgesloten van de stad door het Centraal Station dat als een soort muur tussen de binnenstad en het IJ stond. Ik heb ooit nog eens het idee gehad, samen met wat vrienden, om een actiegroep op te richten om het Centraal te laten slopen. We wilden de stad weer met uitzicht op het IJ. We kregen nog best veel reacties en medestanders. Maar veel mensen verklaarden ons voor gek. Nou ben ik dat wel gewend dat mensen me voor gek verklaren maar dit plan, net als veel andere plannen, stierf een zachte dood. Maar nu elke keer als ik in Noord ben denk ik: ik ga langs het IJ wandelen of fietsen. En elke keer ben ik dan weer teleurgesteld dat dat eigenlijk niet kan.

Ook door de vele bouwactiviteiten zijn er elke keer omleidingen zodat je van het IJ af moet fietsen en verdwaalt in industrieterreinen en saaie doorgaande wegen. Waarom is er geen wandel-/fietspad van de Oranjesluizen naar laten we zeggen daar waar de Coentunnel begint? Een mooi pad langs het water met bruggen over de zijkanalen en het Johan van Hasseltkanaal. Zonder dat je toch elke keer weer een stuk om moet lopen/fietsen door een stuk Noord vol met bouwmarkten e.d. Die zijn ook belangrijk voor Noord en voor de stad, maar het uitzicht langs het IJ is toch een stuk mooier.

Bovendien valt me de laatste tijd op dat als ze ergens aan het werk zijn aan de weg, dat de omleidingen voor auto’s prima geregeld zijn en dat je als fietser/voetganger plotseling ergens staat waar je niet meer voor- of achteruit kan. Zonder dat het duidelijk is hoe je dan verder moet. Daarover later meer, maar leg nou eerst even een mooi fiets-/wandelpad langs het IJ in Noord aan. Er worden miljarden in het stadsdeel geïnvesteerd dus die paar centen voor dat fiets-/voetpad kunnen er vast wel af. Dat zou nog eens een mooie toeristische attractie zijn.


drie reacties op "Fiets- en voetpad langs het IJ in Noord"

Eric Plankeel
-1-  Eric Plankeel:
Prima idee, zeker als de Oranjesluizen ook nog beter geschikt gemaakt worden voor fietsverkeer, zoals bijvoorbeeld de Schinkelsluizen.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Mij lijkt het ook een uitstekend plan.
JohnN
-3-  JohnN:
Je zet me even op het verkeerde been Ron als je schrijft: ''Aan de kant van het Centraal Station zijn ze bezig'' Ik neem aan dat je bedoelt ''tegenover het Centraal Station''. Verder vind ik je pleidooi zeker alle steun waard. Jouw route naar/van Pllek vanaf de Buiksloterdijk heb ik al heel wat keren gelopen. Dat je maar kleine stukjes de waterkant van het IJ kunt volgen vind ik ook jammer. Historisch komt dat omdat veel van de langs het IJ gevestigde bedrijven van oudsher insteekkades hadden. Er moet veel voor gedaan om een mooie en interessante doorlopende route te creëren. Misschien komt het er ooit van, het stuk langs de yuppen appartementen op het voormalige shellterrein laat zien dat het wel kan als men de vrije hand heeft. Goed idee om de noordkant van het IJ op die manier op te waarderen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.