Home > > Politieke column: Wat is er veranderd?

Politieke column: Wat is er veranderd?

Jeroen Mirck

Jullie waren van me af, maar hier ben ik toch weer even. Ruim anderhalve maand geleden ging Amsterdam naar de stembus en maakte ik na acht jaar als volksvertegenwoordiger plaats voor jong talent. Een nieuw systeem met veel nieuwe mensen, dus deel ik graag mijn eerste indruk: wat is er veranderd?

Voor mij persoonlijk is de grootste verandering dat ik niet meer wekelijks in het Tuinstadhuis zit te vergaderen. Ik heb ineens tijd voor andere dingen. Dat komt goed uit, want er verschijnen nieuwe prioriteiten op mijn pad, zowel zakelijk als privé. Toch is het nog steeds wennen: geregeld vraag ik me af of ik geen politieke vergadering vergeet.

Neem bewoners serieus

Het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. Zo bezoek ik geregeld lokale bijeenkomsten, om ter plekke pas te beseffen dat ik er politiek gezien helemaal niks mee hoef te doen. Ik ben er immers ‘gewoon’ als bewoner. Wel heb ik al een paar keer aan de bel getrokken bij ‘mijn’ D66-fractie in Stopera en stadsdeel, zoals over de toon van het OV-debat (neem bewoners serieus!) en de inbraakgolf rond het Sierplein.

Tegelijk merk ik als kersvers oud-politicus dat ik niet meer vanzelfsprekend een rol heb in het politieke spel. Zo hoefde ik namens mijn partij voor het eerst in acht jaar geen krans te leggen tijdens Dodenherdenking. Die vrijheid heb ik aangegrepen om iets nieuws te bezoeken: de jongerenherdenking in De Meervaart. Een bijzondere bijeenkomst, waarbij de mobieltjes van alle aanwezigen samen het geluid lieten horen van het Smartphone Orchestra.

Worstelen met procedures

Dan de stadsdeelcommissie zelf: wat is daar in de praktijk anders aan? Bij mijn bezoek aan de allereerste vergadering viel me op hoe de commissie nog worstelt met procedures en de eigen rol. Het moet toch onbevredigend voelen om totaal geen budget te hebben (zeker voor de plannen die voortkomen uit online platform Stem van Nieuw-West) en advies te mogen geven over stedelijk beleid dat gaat over algemene zaken zoals dieren bij evenementen.

Mijn advies: laat je niet afschrikken door regeltjes en beperkingen. Stadsdeelpolitiek bestaat om lokale accenten te plaatsen, want geen stadsdeel is hetzelfde. Waak dus over de eigenheid van Nieuw-West! Amsterdam moet geen eenheidsworst worden, want daarvoor zijn de stad en zijn bewoners veel te eigengereid.

Goede lokale bestuurders

Hopelijk begrijpen de coalitie-onderhandelaars dit en gunnen ze de stadsdelen voldoende speelruimte. Behalve een goede nieuwe burgemeester hoort daarbij ook de benoeming van goede lokale bestuurders die hun stadsdeel van haver tot gort kennen. Wat dat betreft zou ik het een aanfluiting vinden wanneer een gelouterde bestuurder als Ronald Mauer niet zou worden herbenoemd door het nieuwe college.

Daarom wens ik de onderhandelaars veel wijsheid toe om de juiste keuzes te maken voor heel Amsterdam, ook buiten de Ring. Laat de verandering een verbetering zijn, geen verschraling.

Jeroen Mirck zat van 2010 tot 2018 in de D66-fractie van Nieuw-West en schreef daarover tot maart bijna maandelijks een politieke column.


Reageer op "Politieke column: Wat is er veranderd?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.