Home > > Laat het Stadionplein het Stadionplein

Laat het Stadionplein het Stadionplein

Stadionplein

Johan Cruijff, wie kent hem niet? Zijn daden benne groot, hij heeft gewonnen zo'n beetje alles behalve de zilvervloot. Johan Cruijff, meestervoetballer, trainer, amateurfilosoof en markante persoonlijkheid, vermoedelijk de grootste sportman die ons kikkerlandje ooit heeft voortgebracht. Johan werd geëerd met een eigen stadion, maar er is meer: onlangs meldde de gemeente aan de bewoners van het Stadionplein dat de naam van dit plein zal worden omgedoopt tot Johan Cruijfplein. Ik heb echter een veel beter idee: doe het vooral niet!

Het vernoemen van straten naar sporthelden is niet nieuw. Op het sportpark Ookmeer loopt de Abe Lenstralaan, in de nieuwbouwwijk langs de Jan van Galenstraat bij de Einsteinweg worden meerdere sporthelden geëerd, waaronder Rinus Michels, en op IJburg staat een complete sportheldenbuurt op stapel. En laten we eerlijk zijn, de eerste naam die mij te binnen schiet als ik aan sporthelden denk, is Johan Cruijff, wat op zich al bijzonder is omdat ik verder een rothekel heb aan alles wat met voetjebal te maken heeft.

Olympische gedachte
De Stadionbuurt is echter geen nieuwbouwwijk, maar werd al een dikke honderd jaar geleden opgeleverd. Het plein werd vernoemd naar het nabijgelegen Nederlandsch Sportpark, feitelijk de voorloper van het Olympisch Stadion. De wijk zelf werd in aanloop van de Olympische Spelen van 1928 rondom het plein heengebouwd waarbij de straatnamen verwezen naar de Olympische gedachte, zoals bij het Olympiaplein, de Marathonweg en de Argonautenstraat. Het Olympisch Stadion werd daarna min of meer als naamgever van het plein 'geadopteerd'.

Veel bewoners van het plein zijn mordicus tegen de naamsverandering. Zij waarderen de associatie van de naamgeving van hun plein met de Olympische gedachte en de Griekse mythologie, een naam die bovendien al een eeuw staat voor de statige signatuur van dit deel van Amsterdam Zuid. Dan moet je natuurlijk niet aan komen met de naam van iemand die leuk tegen een balletje kon trappen en dat een aantal malen tamelijk succesvol liet zien in het Olympisch Stadion. Bovendien zijn bewoners van het plein vooral verbolgen om het feit dat de gemeente de naamwijziging invoert zonder ook maar iemand vooraf te bevragen of te informeren. Dan hebben we het nog niet eens over de vele kosten en administratieve rompslomp die deze operatie voor de bewoners en gevestigde bedrijven gaat betekenen omdat hun adres verandert zonder dat ze gaan verhuizen. De paar tientjes kostenvergoeding die ze van de gemeente ontvangen om briefpapier, inschrijvingen en officiële stukken te wijzigen en verhuisberichten te verzenden zal daarbij nauwelijks een pleister op de wonde zijn.

Een eigen tempel
Voor de ontelbare hoeveelheid fans en voetballiefhebbers is Johan Cruijff een held, een godheid zelfs. Een godheid met een eigen tempel: De Johan Cruijff Arena, zo'n beetje het brandpunt van het Nederlandse voetbal en bovendien het thuishonk van de club waarmee Cruijff tot in de lengte der dagen zal worden geassocieerd: AFC Ajax. Hoe perfect wil je het hebben, iedere week met 54.000 andere sportliefhebbers genieten van je favoriete sport terwijl de geest van je grootste held over het veld rondwaardt. Volgens mij is er geen mooiere hommage die je een sportheld kunt bieden, daar moet je al helemaal geen club onwillige buurtbewoners in Amsterdam Zuid mee lastig vallen.

Kortom, laat het Stadionplein lekker het Stadionplein blijven. Johan heeft zijn stadion, wekelijks gevuld met zijn discipelen. In de komende jaren worden er in Amsterdam nog voldoende nieuwe wijken gebouwd om de naam van Johan Cruijff alsnog aan een wijdse laan of boulevard te koppelen. Had ik IJburg al genoemd?


zeven reacties op "Laat het Stadionplein het Stadionplein"

Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Eens met meneer Bogaard.
JohnN
-3-  JohnN:
Er wonen minstens 100 individuen/gezinnen aan het begin 20e eeuwse Stadionplein. Vele tientallen jaren lang al. Een aantal bedrijven zijn er gevestigd. Op goede gronden heeft de straatnamencommissie de suggestie van naamsverandering negatief geadviseerd. Dat is wellicht de reden waarom de betrokkenen niet zijn geïnformeerd: het zal er niet van komen. Dat dit doodgeboren kindje nog niet begraven is lijkt erop te duiden dat achter het initiatief een stel drammers zit dat nog steeds zijn eigen zin wil doordrijven.
Bram
-4-  Bram:
@JohnN: Dat zijn geen drammers die hun zin willen doordrijven, dat zijn machtswellustelingen. Die op het volgende borreluur met een voldane blik in het rond kijken op een manier van, kijk eens wat ik bereikt heb.
Roland
-5-  Roland:
Deze naamsverandering is nog erger dan toen Constantinopel opeens Istanboel moest heten.
Roland
-6-  Roland:
Het gerucht gaat dat de Stadionweg binnenkort wordt omgedoopt in de Eberhard van Derlaan.
Guus Rombouts
-7-  Guus Rombouts:
Op een bepaalde plek veel komen wil niet zeggen dat men tot het einde der tijden met die plek wil worden geassocieërd. Cruijff voetbalde weleens in het Olympisch Stadion, zijn Citroën S.M. werd een deurtje verder geserviced, de Johan Cruijff Foundation was/is er gevestigd. Betreffende de manier waarop men de besluitvorming tot stand heeft tracht te brengen wekt het de indruk dat de doordrammers alleen maar een kortzichtig oog hebben voor deze tijd. Ja, een zekere periode was Cruijff een belangwekkend figuur betreffende Amsterdamse leven, tijdens andere periodes waren dat geen voetballers, geen sporters, maar politici, architecten, industriëlen, noem maar op. Hoe vaak kan een straat, laan, naam, in een eeuw tijd van naam veranderen? Er is nu de Johan Cruijff Arena, de Johan Cruijffbrug, over een jaar of wat zien we weer verder...

@Roland
De Eberhard van Derlaan... Omdat de burger 'Laan' heette kan men bij een straatnaamtoewijzing niet een deel tot een ding maken. Géén Eberhard van der Laanlaan, liever ook niet Eberhard van der Laanweg, al was het maar omdat men daarmee een in sommige kringen niet goed vallende woordgrap kan maken. We zullen dus moeten denken aan een Eberhard van der Laanpromenade, -boulevard -straat. Op de straatbordjes een enkelregelige uitleg wie de naamgever was zodat men over ettelijke tientallen jaren, enige eeuwen, zijn naam nog steeds met het allergrootste respect zal uitspreken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.