Home > > De stad vergroenen en verduurzamen: met bewoners.

De stad vergroenen en verduurzamen: met bewoners.

Natuur West

De uitslag van de verkiezingen liet een duidelijke vergroeningswens van de Amsterdamse kiezer zien. En dat is hard nodig in Amsterdam, want recent kopte het Parool ‘De hoeveelheid groen in de stad is afgenomen’.

In Amsterdam West willen we een groen platform opzetten. Samen met 25 groene buurtinitiatieven willen we de straten, pleinen en parken vergroenen en verduurzamen. Denk aan geveltuinen, het verhogen van de biodiversiteit, samen met je buren composteren, groene gevelwanden en andere actieve en groene buurtbewoners leren kennen. Al vele jaren leeft de wens onder actieve bewoners om de kennis en het netwerk van bewoners te versterken en te verbinden. Samen met bewoners en het stadsdeel kunnen we de vergroening in een stroomversnelling brengen.

Groene en actieve bewoners in West
In Amsterdam Zuid hebben wij de enorme meerwaarde van het Natuur & Milieuteam ervaren. Het team - voor en door bewoners – zet zich in voor groene, duurzame buurten. Dat willen wij ook. Daarom hebben wij – actieve, groene en duurzame bewoners met elk een groot netwerk in de verschillende delen van Amsterdam West - een voorstel ingediend bij het stadsdeel.


Groen in de buurt

Geld is voor ons initiatief voorradig. De raadsleden Bosman, Guldemond, Groen en Van Lammeren dienden met succes het amendement Groen in de Buurt in. In heel Amsterdam is nu structureel 2 miljoen euro extra beschikbaar voor het samen met Amsterdammers zorgen voor meer groen in de buurt. Het faciliteren en ondersteunen van buurtinitiatieven staat daarbij voorop. Wethouder Choho benadrukte bij het amendement hoe belangrijk hij het vindt dat bewoners hun eigen buurt vergroenen en verduurzamen. 

Ruimte voor burgerinitiatief
Vorige week kopte de krant ook: ‘Overheid belemmert initiatieven van burgers’. En ook onze weg is er een met hobbels. Schenkt het stadsdeel het vertrouwen aan burgers en durft het een deel van de regie uit handen te geven? De ambtenaren regisseren en zijn nog onwennig met faciliteren. Zo blijkt het Groen in de Buurt-budget in West – bedoeld voor bewonersinitiatieven – al volledig ingevuld door ambtenaren. Het is tijd voor aanpassing en hier kan het nieuwe stadsbestuur een belangrijke rol in spelen. Zeker met GroenLinks als grootste partij die meer ruimte wil geven aan Amsterdammers om hun leefomgeving zelf vorm te geven. 

Bal voor open doel
Wij roepen het nieuwe stadsbestuur op in West – en in alle andere delen van de stad - het potentieel, de kennis en de energie van het netwerk van bewoners te benutten en te ondersteunen. De buurtbewoners zijn enthousiast. Het geld is voorradig. De bal ligt voor open doel. Schiet hem in. Voor een duurzame en groene toekomst van Amsterdam.

Natascha Hagenbeek
Dineke Huizenga
Esther van der Meer


Reageer op "De stad vergroenen en verduurzamen: met bewoners."

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.