Home > > In gelul kan je niet wonen…..

In gelul kan je niet wonen…..

Samen met andere mensen heb ik een programma geschreven waarin oud wethouder Schaefer en wonen in Amsterdam door de jaren heen een prominente rol speelt. Het programma wat dan ook “In gelul kan je niet wonen heet” heeft humor er zitten mooie liedjes en gedichten in, maar is ook erg serieus.
Een van de zinnen die ik daar in zeg is, dat er zestig jaar geleden in Amsterdam veel woningnood was of je moest veel geld hebben. En nu zestig jaar verder is er nog steeds vreselijke woningnood in Amsterdam. Ja, of je moet veel geld hebben, dan kan je een huis kopen. Zoals een prins of als een koning met een landgoed (gekregen van zijn moeder).

Het programma is leuk we hebben het een paar keer gespeeld in Het Betty Asfalt Complex. Een prachtige plek in de stad. Maar hoe langer ik bezig ben met het programma hoe schokkender ik het hele woningbeleid vind. Mijn zoon van 27 is al een paar jaar de stad uit. Niet omdat hij dat wilde maar er is in Amsterdam niets te krijgen.

Ik had het er verleden week met hem over en ik vroeg naar zijn oude school vrienden waarmee hij op de middelbare school had gezeten. Het bleek dat van al de vrienden die hij toen had, geen een meer in de stad woonde. Ze waren allemaal de stad uit.  Ik had vroeger vaak het idee dat Amsterdam mijn stad was. Naïef natuurlijk. Amsterdam is nooit van mij geweest, maar de laatste jaren is Amsterdam blijkbaar alleen nog van de marktwerking. De marktwerking bepaalt wie er in de stad mag wonen of wie niet.

Mijn zoon en zijn vrienden en vriendinnen horen daar niet bij. Even voor de duidelijkheid, ze zijn allemaal geboren en getogen in Amsterdam met allerlei achtergronden. Ze zijn dus allemaal vertrokken. Ik heb daar vreselijk de pest over in en ik heb het hier geloof ik al een keer gezegd, maar een stad die niet voor zijn eigen kinderen wil zorgen, moet zijn ogen uit zijn kop schamen.

Van de week zag ik een docu over gescheiden mannen die daardoor dakloos waren geworden en die nergens terecht konden. De gemeente stuurde ze het bos in want ze waren niet verslaafd o.i.d. Dus zelfredzaam.
Net zag ik het programma, De Monitor , dat ging over mensen die noodgedwongen op vakantieparken woonden zonder dat de gemeente een poot naar ze uitstak.

In gelul kan je niet wonen, dat blijkt nog steeds een waarheid als een koe. Het is een erg leuk programma geworden, maar de werkelijkheid is toch vrij schandelijk dat Nederland en vooral Amsterdam dat soort problemen nog steeds niet op kan lossen.


Reageer op "In gelul kan je niet wonen….."

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.