Home > > Handhaving

Handhaving

Francesca Das

Het zal u vast ook zijn opgevallen dat de 'Canta' al lang niet alleen maar door ouderen of mindervaliden wordt voortbewogen. Je zit beschut, mag overal rijden en parkeren en je hebt geen rijbewijs nodig. Ik vermoed dat vooral dat laatste de reden is voor een verkeerd soort figuren om dan maar en invalidenautootje te nemen.

Ze zullen hun rijbewijs, voor zover ze dat ooit hadden, zijn kwijtgeraakt door eerder wangedrag, wat in een auto nog wel bestraft wordt.
De kleindochter van een kennis van me, die al vroeg aanleg vertoonde voor ernstige ontsporing (en die belofte verder ingelost heeft) wilde dan ook geen scooter, maar een Canta.

Ik heb het meegemaakt dat er in een Canta een stel getatoeëerde monsters met geschoren koppen, onder luid gescheld, opzettelijk tegen het verkeer in, door rood, op een cluster wachtende fietsers inreed.
Daar werd ik er aan herinnerd toen ik vandaag langs de Weesperzij fietste en er mij een auto tegemoet kwam, die kennelijk naar de zin van een Canta-piraat niet snel genoeg opschoot. Zonder enige acht te slaan op het tegemoetkomende verkeer, haalde hij de auto in. Ik kon ternauwernood in de berm springen (met mijn gipsen poot).

Strenger toezicht nodig

Het lijkt me dan ook een goed idee dat de politie ook hier strenger toezicht gaat houden.
Alsof daar ook maar de minste kans op is.
Ene Frank Bakker, advocaat, zo las ik in een oud Parool, gaat Jozias van Aartsen voor de rechter slepen omdat hij de slappe, onverschillige houding van de gemiddelde diender niet aanpakt. Er wordt niet genoeg gehandhaafd en het gedrag van veel fietsers in Amsterdam wordt steeds schofteriger. Ik vind het een prima initiatief, en ik wens hem veel succes.

Dat de politie van kleine oplichterij en alledaagse vergrijpen niet meer warm of koud wordt was me allang duidelijk.
Er wordt tenslotte geschoten, geliquideerd, gefraudeerd en afgeperst.
Kom dan maar eens met een appende fietser die zonder licht door rood rijdt.

Aangifte

Als je aangifte wil doen, moet je een afspraak maken. Die wordt niet zelden uitgesteld wanneer je ten burele verschijnt. Omdat er te weinig mensen zouden zijn. Veel mensen doen dan ook geen aangifte meer.

Laatst was ik door een stel geraffineerde onverlaten bijna bij de neus genomen. Ze hadden op een tochtige plek met een clipboard en een map postgevat voor AH in de Jodenbreestraat en trachtten mensen aan te spreken.
Ik stap altijd flink door als ik dat soort mensen zie, maar deze meneer was zo keurig en wanhopig, en liep een stukje smekend met me mee, dat hij me toch zijn vreselijke verhaal heeft kunnen vertellen, geïllustreerd met foto’s.
Ik had al bijna een acceptgiro ondertekend, omdat ik verontwaardigd over zoveel onrecht onmiddellijk een daad wilde stellen (die man had me feilloos door).

Gelukkig bleef er iets van een instinct voor zelfbehoud overeind want ik heb die acceptgiro meegenomen om thuis achter mijn computer het geld over te maken. Ik nam me voor hem dat meteen nadien te melden Gods zegen was al over me uitgesproken). Gelukkig dat ik toen toch nog even die organisatie ben gaan opzoeken….

Oplichters

Enfin, het bleken oplichters te zijn, zo hoorde ik van een overkoepelende organisatie die goede doelen een keurmerk geeft. Ze zijn al jaren bekend en al jaren actief.*
Ik kwam hier binnen zeer korte tijd achter, dus de kans dat die figuren er nog stonden was groot. Ik heb het daarom onmiddellijk bij het bureau IJ-tunnel gemeld. Om de hoek bij de Jodenbreestraat.
Mij werd verteld dat ik een afspraak moest maken als ik aangifte wilde doen van poging tot oplichting. Het argument dat deze mensen bekend waren als oplichters en dat ze op heterdaad een straat verder in hun kraag konden worden gegrepen, sloeg allerminst aan.
Gaat u niets doen? “Ik zal het aan mijn leidinggevende doorgeven”. Zei de nogal slome agent die mij te woord stond. Het interesseerde hem totaal niet.

* Ze noemen zich de vereniging van familieleden, die beweert geld te verzamelen voor een advocaat om hun ter dood veroordeelde familieleden in Iran van de strop te redden. Het zou om politieke gevangenen gaan, vooral vrouwen met kleine kinderen.
Ja, zijn eigen vrouw was al drie jaar geleden opgeknoopt door de wrede mollahs.


22 reacties op "Handhaving"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
De politie doet zelfs mee aan het wangedrag en de verloedering. Eerder heb ik hier al eens beschreven hoe de politie wedijvert met de lokaal alom beruchte bestuurders van motorvoertuigen die geen zwaailicht maar een daklicht voeren, over wie bijvoorbeeld dagelijks de meeste verkeersovertredingen maakt door vanaf de Geldersekade niet de verplichte rijrichting(en) te volgen de Prins Hendrikkade op (en daarbij ook nog vaak door rood te rijden en het verkeer op deze drukke kruising ernstig te hinderen). En niemand die er iets aan doet.

Vroeger gaven agenten het goede voorbeeld; tegenwoordig moet ik ze met taxichauffeurs vergelijken.
JohnN
-3-  JohnN:
O ja, de andere ergernis zal zeker niet verminderen, integendeel, als het stadsbestuur de oren spitst voor de geluiden van Zef Hemel. Vergelijking met NYC, wereldmetropool. Amsterdam is een hoofdstad en een dorp. Laten we het zo houden, die charme.
Bram
-4-  Bram:
Agenten worden de straat opgestuurd met een missie de ene dag is dat, vandaag ga je naar de Leidsestraat en elke automobilist die daar rijd geef je een prent. Dat er gelijktijdig ook tig fietsers voorbij fietsen boeit niet, dat hoort vandaag niet tot zijn taak. Toen ik nog werkte ben ik ook wel de klos geweest, laden/lossen naast de laad/losplek ipv erop. Dat er opdat moment een personenwagen fout stond staat daar los van volgens oom agent, zijn taak was er op toe te zien dat vrachtwagenchauffeurs wel de laad/los plaatsen gebruiken. Triest maar waar.
Suffie
-5-  Suffie:
Ach ja, wij Amsterdammers toch.... liever tien keer zeiken over wat je ziet, dan één keer vragen hoe het zit...!
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
Wat men dagelijks ZIET (gewoon op straat), is m.i. minstens even belangrijk als hoe het ZIT.
De geloofwaardigheid van en het ontzag/respect voor ons 'gezag', staan of vallen met de presentatie en het voorbeeld die het 'gezag' geeft.
Het al jaren stuitende en vaak hinderlijke boven-de-wet gedrag van het 'gezag' zal niet worden weggenomen door drogredenen, lulkoek, zoete koekjes of Haarlemmerdijkies.
Suffie
-7-  Suffie:
QED...
JohnN
-8-  JohnN:
Lang niet elke burger die over straat kijkt, loopt of fietst is een onbenul die kortzichtig reageert. Als alle ambtenaren met enige verantwoordelijkheid bekleed en alle politici met hun verkozen beginselen, deze uit de samenleving opklinkende geluiden serieus beluisteren - en vervolgens bij zichzelf te rade gaan wat er beter, anders zou kunnen. Misschien komt er hier en daar dan iets op gang. Als alle geluiden worden bestempeld als ''Amsterdams gezeik'' dan hebben we zekerheid: dan gebeurt er niets.
Suffie
-9-  Suffie:
Daar heb je gelijk in John, maar ook daar zit een andere kant aan. Je kunt je namelijk ook afvragen waarom die ambtenaren aan een balie zo pietluttig doen en waarom die diender iedere keer tegen de richting in een eiland op rijdt. Niel alles is onverantwoordelijke arrogantie, hoewel velen dat wel heel graag zouden willen...
Arnoud
-10-  Arnoud:
@Suffie: Inderdaad vraagt men zich hier af: waarom??? ;-)
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
@Suffie: "hoewel velen dat wel heel graag zouden willen..."

QED...
Suffie
-12-  Suffie:
@Arnoud: ah joh, wie zit daar op te wachten? Drogredenen, lulkoek, zoete koekjes of Haarlemmerdijkies zijn veel leuker aan de bar...
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Onverantwoordelijke arrogantie is het toch niet hoor, Suffie. Daarvan is meer sprake bij heel veel taxichauffeurs. Het gaat bij de politie meer in de richting van machtsmisbruik: ze zouden net als andere bestuurders van motorvoertuigen de niet voor niets ingestelde verplichte rijrichting moeten volgen en een stukje moeten omrijden, maar ze doen het niet in het kader van 'wie maakt ons wat'? Het gebeurt op de door mij genoemde locatie namelijk nét iets te vaak om dat steeds met een bepaalde noodzaak of prioriteit te moeten doen: 24/7, meerdere malen per uur. Het is een doorlopende voorstelling. En wat mij betreft is dat eigenlijk nog nét een tandje erger dan de door jou opgevoerde "onverantwoordelijke arrogantie". Beide lelijke oorzaken hebben duidelijke raakvlakken en het uiteindelijk zichtbare (wan)gedrag van zowel arrogantie als machtsmisbruik heeft sterke overeenkomsten. Vandaar ook mijn vergelijking tussen beide beroepsgroepen.
Suffie
-14-  Suffie:
Milena, komt dat misschien omdat jij zelf een beeld voor je hebt wat een 'bepaalde noodzaak of prioriteit' is?
Milena Tsareva
-15-  Milena Tsareva:
Dan komen we uit bij het hoofdstuk perceptie. Diezelfde vraag kan ik jou stellen. Of ben jij misschien alwetend en standaardbepalend? Linksom of rechtsom: het lijkt gewoon hun vaste route te zijn. Als er een politieauto van de Geldersekade komt (en dat gebeurt nogal eens op deze drukke surveillanceroute door postcodegebied 1012), gaat 'ie vrijwel standaard linksaf de PH-kade op met alle hinder, irritatie en gevaar voor het overige verkeer van dien. Alsof ze worden gedwongen door een politie-TomTom of zo, maar ik houd het op het gemakzucht en machtsmisbruik. Mag dat, Suffie?
Suffie
-16-  Suffie:
Maar natuurlijk mag je dat Milena, je dacht toch hopelijk niet dat ik in de veronderstelling was jou aan het denken te kunnen zetten?
Milena Tsareva
-17-  Milena Tsareva:
@Suffie: Ik vind dat er een nare, suggestieve en hautaine ondertoon in je reacties zit.
Suffie
-18-  Suffie:
Ik laat de jij-bak maar even achterwege Milena, maar alleen al het feit dat je onder twee verschillende stukken de dwarsrijderij van de plaatselijke politie op tafel legt en daarbij het ene (voor)oordeel na het andere etaleert maakt wel duidelijk dat er weinig ruimte is voor een 'anderzijds'.

Ben ik alwetend? Nee absoluut niet. Integendeel. Juist daarom houd ik mij verre van het oordelen over zaken waarvan ik alleen de zichtbare kant ken. Noem het maar 'non evaluatief waarnemen'.
Milena Tsareva
-19-  Milena Tsareva:
Ik vraag me af of je van de situatie en het structurele politieverkeersgedrag op de kruising Prins Hendrikkade - Geldersekade zelfs ook maar alleen de zichtbare kant kent. En wie je dan wel bent om mijn waarnemingen en de daaraan gekoppelde, onvermijdelijke conclusie dat het minimaal de spuigaten uitloopt met het wangedrag van de heren en dames in/op politievoertuigen, in twijfel te trekken. En... over het 'jij-bakken': dat kan op verschillende manieren, Suffie. Soms gebeurt het ook heel subtiel, heel sneaky en onderhuids. Dat heet ook wel zuigen. Maar dat maak jij je natuurlijk niet schuldig aan.
Milena Tsareva
-20-  Milena Tsareva:
Laatste zin in reactie -19-: "dat" moet "daar" zijn.
Johanna
-21-  Johanna:
Had 2 weken geleden zelfde soort iets met Canta, die van achteren over de stoep rakelings langs me heen sjeeste. Ik schrok me echt helemaal het leplazarus, omdat ik deels doof ben en daardoor geluiden niet goed kan inschatten, zeker niet in de spits zoals toen. Daarbij heb ik ook evenwichtsstoornis, waardoor ik regelmatig opeens wat naar links overhel, zeg maar ;-). Gelukkig gebeurde dat in dit geval niet, anders had ik hier nu niet gezeten, maar in het ziekenhuis gelegen.
Vraag me wel af hoe het gehandhaafd zou moeten/kunnen worden.
Aan de andere kant: ik heb al meerdere keren de afgelopen paar jaar een enquete ingevuld voor de gemeente, waarin we bevraagd werden over gevaarlijke/hinderlijke/lastige situaties in verkeer. Ik heb dat netjes ingevuld, maar tot nog toe is er niets mee gedaan. Dat is toch wel erg vreemd dan.
Milena Tsareva
-22-  Milena Tsareva:
@Johanna: Die enquêtes zijn zoethoudertjes. Bedoeld om je als burger het gevoel te geven gehoord en serieus genomen te worden... met de nadruk op 'gevoel'. Zo mag je bijv. bij ondernemingsraden, vakbonden en pensioenfondsen ook met enige regelmaat vertegenwoordigers kiezen die jouw belang dan zogenaamd gaan behartigen. Vaak wordt in aanloop naar dergelijke verkiezingen dan ook met klem benadrukt hoe belangrijk jouw stem wel niet is. Uiteindelijk verandert er niets in jouw voordeel... integendeel. Allemaal volksverlakkerij.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.