Home > > Het zijn allemaal boeven

Het zijn allemaal boeven

De plasticsoep is natuurlijk verschrikkelijk. Als je die miljoenen lege flesjes over het water van een oceaan ziet dobberen dan krab je jezelf toch wel even achter de oren. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wij mensen gooien het er natuurlijk allemaal zelf in. Maar sinds ik de documentaire “De Beerput Nederland “ heb gezien denk ik eigenlijk over die plastic soep: die flesjes, het is een beetje rommelig, maar die zie je tenminste nog. Voor de mensen die de documentaire niet hebben gezien: de link staat onderaan de pagina.

De documentaire gaat over illegale lozingen van giftig afval. En dan hebben we het niet over lozingen in een ver vreemd land, wat natuurlijk ook verschrikkelijk is. Maar het gaat over over lozingen in onze eigen omgeving. Het blijkt dus dat er al tientallen jaren gif geloosd wordt in de Waddenzee, Noordzee, IJsselmeer en alle kanalen, meren en rivieren in Nederland. Het gaat over miljarden liters chemisch afval wat ze zogenaamd verwerken maar ondertussen gewoon in ons oppervlakte water kieperen. 

Ook bij ons IJ staan er een paar fabrieken waar ze chemisch afval verwerken. Ook daar is de verdenking (zekerheid) dat er een hoop gif zo het Noordzeekanaal in gaat. Ik heb kennissen bij het Java-eiland wonen en die hebben het er zomers vaak over dat je daar in de buurt zo lekker in het IJ kan zwemmen. Dat is hetzelfde water als bij de haven waar die fabrieken staan.  Lekker fris. 

Gaat u de documentaire maar zelf bekijken. Het is echt verschrikkelijk en wij maar ons huisvuil scheiden en andere lullige maatregelen nemen om de planeet voor ons nageslacht te bewaren. Ons nageslacht krijgt nog een erg flinke klus als je dat soort dingen ziet. Het ergste is misschien nog wel dat ik me er eigenlijk helemaal niet over verbaas. Dat ik alleen maar denk, het zijn allemaal boeven die zoveel mogelijk geld willen verdienen en het maakt ze geen moer uit hoe.

ouder:
Herenmarkt
nieuwer:
Guldehandsteeg

zeven reacties op "Het zijn allemaal boeven"

Rik Polanen
-1-  Rik Polanen:
Link werkt niet
Arnoud Hugo
@Rik: Hartelijk dank voor de waarschuwing. Het is gecorrigeerd. Link is opgenomen in de tekst.
JohnN
-3-  JohnN:
Door de moderne tijd worden we allemaal wakker uit de zoete droom. Vele decennia hebben we ons gekoesterd in de rust dat we in een fijn stuk van Europa wonen, met allemaal sociaal en milieu bewogen mensen die goed leven met elkaar. De maffia was in Zuid Italië, de narcoboeven zaten in Zuid Amerika en het Midden Oosten. We steunden de landen die dat bestreden en ooit zal alles overal goed komen.
Maar waar kwamen dan die banken en valutacrisisgolven vandaan? Potverdikke, zitten er tussen die mannen met streepjespakken en Mercedes-met-chauffeur dan geen boeven? Hoe komt het dat er nog nooit iemand uit de financiële top van Europa voor lange tijd achter de tralies verdween? Nee Ronald, zulke mensen worden beschermd door overheden (inclusief de onze), die bedenken gewoon wat flinke belastingposten om de hele verrotte financiële structuren overeind te houden. Wie zijn toch de aandeelhouders van de tientallen gevaarlijk afval ''verwerkings'' bedrijven die actief zijn in ons IJ- en Rijnmondgebied? Uit de documentaire blijkt dat het moeilijk is vast te stellen wie er persoonlijk verantwoordelijk is voor welke bewezen vervuilingsschandalen.
ik durf nergens mijn hand voor in het vuur te steken, het zou me niet eens verbazen als mijn pensioenfonds mijn premies in de (dubieuze) chemische industrie heeft belegd. Dat maakt het zelfs niet-onmogelijk dat ik een onwetende mede-dader ben. Dat ben ik misschien ook wel doordat ik lange tijd de ''goede linkse krachten'' heb gesteund in de illusie dat die met agusogen zouden toezien of de bevolking (mij) geen schade werd aangedaan. pas toen ik de linkse voormannen zich achter elkaar in het bankwezen zag nestelen vielen mij de schellen van de ogen. Te laat om nog te voorkomen dat we langdurig met een premier opgescheept zitten die alles weglacht: Niets aan de hand mensen, we leven in een prachtig land!
En hoe ''schoon'' zijn we met z'n allen? Als er straks weer een paar leuke ''dance-events'' worden georganiseerd in Amsterdam, gaat de hele meute weer 3x24 uur volkomen uit zijn dak, dankzij die leuke pilletjes. Die pilletjes die de grootste criminele export-industrie zijn geworden in Brabant. Die jongens harken jouw geld binnen en de chemische gifzooi dumpen ze rechtstreeks in het milieu, die hebben helemaal geen ''verwerker'' als tussenschakel nodig. Toch vinden we dat zo'n pilletje moet kunnen. Net als die goedbetaalde hoogopgeleide cokesnuivers, wat kan het jou schelen hoeveel bloed er vloeit voor dat witte poeder. Als dat allemaal moet kunnen, dan hebben we geen recht van spreken.

Er zit een groot gevaar in mijn aantijging en ook in dat stuk van jou Ronald. Want er klinkt een beetje in door: ''Het zijn allemaal boeven, dus het is overal een rotzooi, wat zullen wij ons te sappel maken over statiegeld op lege flesjes en blikjes?'' Een gevaar van onverschilligheid en dan breken echt alle dijken door.
Het zijn ook boeven die het statiegeld boycotten, want er wordt op dranken meer winst gemaakt als je eenmalige verpakking ongestraft in het milieu laat verdwijnen. En omdat de globaal opererende bedrijven meer macht hebben dan de milieuministeries van de individuele landen schrijven zij het beleid voor. Maar dat wisten we al.
Francesca Das
-4-  Francesca Das:
Beste Ronald,

Ik ben het roerend met je eens. Dit soort berichten maken behoorlijk moedeloos.
Boeven zijn het en ze maken ons medeplichtig. Niet alleen die schaamteloze vervuiling maar ook de uitbuiting van mensen is de gewoonste zaak van de wereld.
Dat het kapitalisme is doorgeschoten en de moderne slavernij welig tiert kunnen wei iedere dag opnieuw
vaststellen.
Allen al het feit dat de reactie op een serie zelfmoorden van wanhopige fabrieksarbeiders als enige maatregel het spannen van netten oproept, en de verplichting van te voren in een contract te tekenen dat met geen poging tot zelfmoord zal doen, duidt er al op hoe volkomen vervreemd de industrie is van enige menselijkheid en eigenlijk toont dat die ondernemerswereld knettergek geworden is.
Is er trammelant in een fabriek in Bangladesh omdat de boel er is ingestort? Dan gaan we toch lekker naar Miramar, daar zijn ze trouwens nog goedkoper!
Bijna al onze gebruiksartikelen zijn tot stand gekomen door uitbuiting. Niet alleen Liddel, Action en andere goedkope winkels, maar het is ook bekend van dure merken als Apple, persen hun personeel tot op het bot uit, om ze daarna uit te spugen en zonder enige compensatie aan de dijk te zetten.
(Allerlei wetten weten ze handig te omzeilen, en als er dan toch een rechtszaak komt, is dat goedkoper dan hun verplichtingen nakomen. Ze hebben toch de langste adem.)
De walging die Rob Zwetsloot heeft geuit over het consumptie gedrag waarin we geacht worden ons in deze
decemberdagen vol te vreten en aangezet worden tot het kopen van nog meer nutteloze troep is toch ook een uiting van dit zelfde ongenoegen.
We zijn van de generatie die in de 70er jaren jong waren, toen er behalve dan de angst voor de bom, een redelijk optimistische stemming heerste en er voor de zwakkeren werd gezorgd.
Dit is geen leuke tijd.
Af en toe gloort er hoop; een enkeling pakt het creatief aan en gaat niet uit van de winst maar van het geluk van de mens. Ik word nog wel eens opgebeurd door sommige "Tegelicht" uitzendingen. Maar tot nog toe blijft het een druppel op een gloeiende plaat.
Houd moed mijn beste,je bent niet alleen in je wanhoop, we wanhopen gezellig met je mee.en blijven ons afval scheiden. Een dag tegelijk, en dan morgen weer een dag
JohnN
-5-  JohnN:
@Francesca: En laten we toch die jeugd op hun gedrag aanspreken. Die school- en feestgangers die hun blikjes Red Bull meenemen om ze onderweg leeg te drinken en daarna in de berm te keilen!
Er werden vorige week vrijwilligers geëerd die met een prikstok en vuilniszak de leefomgeving schoonhouden, onbetaald, en niet als 'taakstraf'. Een Leuk filmpje van hun activiteit in het Vondelpark. Ik constateer: iedereen loopt voortdurend met z'n mobieltje foto's te maken en te filmen. Spreek vervuilers aan en bij geen gehoor: gedrag op de film. Filmpje wissen? Opruimen die handel. Misschien helpt dat een beetje...
Francesca (Frankie) Das
-6-  Francesca (Frankie) Das:
Dag JohnN,

De jeugd op hun gedrag aanspreken. Ik blijf het doen. Ook al word
je in het gunstigste geval uitgelachen. Want het soort dat alles op de grond gooit, of anders in de krat achterop mijn fiets zet, laat zich niet graag terecht wijzen."Waar bemoei je je mee kankerhoer" of een opmerking van dergelijke strekking kun je naar je hoofd krijgen.
Ook heb ik indertijd en afvalgrijper aangeschaft, (nog niet zo een handige hoepel die de vuilniszak open houdt) en raapte ik onderweg ergens naartoe van alles op zo wordt het een soort van sport.
Af en toe stond ik behoorlijk te bikken omin het plaveisel getrapte blikjes en sigarettenpakjes los te krijgen.Het duurt wel ongeveer3x langer voor datje op de plaats van bestemming aankomt.
JohnN
-7-  JohnN:
@Francesca: Een beetje late reactie misschien, maar ja, feestdagen enzo... Toch wil ik je nog mijn compliment maken dat je zwerfafval opruimt dat op je weg komt op straat en in het groen. Ondanks k-scheldwoorden die mij ook niet bespaard blijven. Ik keek onlangs naar de film over de jaren 70 in het stadsarchief (De Bazel). Daar zag je iemand 's morgens vroeg door het Vondelpark lopen tussen de slapende hippies om hun rotzooi op te ruimen. Dat was dus 30-40 jaar geleden en er zijn altijd nog die zo bezig zijn. Gelukkig zijn er mensen die zich iet laten ontmoedigen! Een mooi 2018 gewenst! :-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.