Home > > Geef mij maar Parijs

Geef mij maar Parijs

Anne Hidalgo, burgemeester Parijs - foto: Wikipedia

Het is te hopen dat de ambitieuze Amsterdamse politici zich in de race naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 ook laten inspireren door andere grote steden in Europa. Door Parijs bijvoorbeeld. Hoewel het liedje gaat dat Amsterdam mooier is dan de stad aan de Seine, is daar meer dan romantische inspiratie te halen.

Haar burgemeester, ik neem aan dat Parijs vrouwelijk is, is Anne Hidalgo en zij heeft deze week de ambitie geuit dat er in Parijs vanaf 2030 geen benzinevoertuigen meer rijden. De dieselauto gaat al eerder in de ban en over 13 jaar rijden in haar visie alleen elektrische voertuigen op vier wielen naast het openbaar vervoer, fietsers en scooters.

Anne Hidalgo inspireert

Dit bericht is om verschillende redenen inspirerend. Ten eerste om de boodschapper, in de tijd dat Amsterdam aan het nadenken is over een volgende burgemeester. Anne Hidalgo is een vrouw, niet geboren in Frankrijk en durft haar mond open te doen, onafhankelijk of de franse centrale regering blij is of niet met haar mening.

En, zelfs in de stad in Europa die in de recente jaren getroffen is door de meest afschuwelijke terroristische aanslagen, staat daar een burgemeester die positieve vergezichten durft te schilderen. Die eigenschappen van burgemeester Hidalgo zouden toch ook in Amsterdam hoog op het wensenlijstje kunnen staan.

Een Olympische opdracht

Maar dat is bijzaak, het bericht inspireert vooral omdat daarmee een beeld voor ogen komt (en geen fata morgana) van de kleine straten van Amsterdam die verlost zijn van de stinkauto. Dat is wel zo fijn voor de gezondheid, vooral voor onze kinderen. En met de autonome elektrische auto wordt het ook nog veel veiliger op straat.

Om dit te bereiken moet er natuurlijk een enorme investering gedaan worden in de infrastructuur. Voor Parijs valt de behoefte aan groot geld samen met de organisatie van de Olympische Spelen die aan haar is toegewezen voor 2024. Er waren Amsterdamse politici die ook graag de Olympische spelen in Amsterdam zagen, maar dan in 2028.

Voor een zo'n groot evenement dat slechts twee weken duurt heb je echter een relatief schaalvoordeel voor nodig en dat heeft Amsterdam niet (meer). Net zoals Ajax bij de huidige organisatie van het voetbal nooit meer de Europese cup met de grote oren zal winnen, zal de Olympische vlam niet meer in de hoofdstad van het kleine kikkerlandje Nederland branden.

Eigen geld inzetten

Maar waarom zouden we zo'n Olympisch excuus nodig hebben om de mega investering te doen die nodig is om Amsterdam een gezonde stad te maken? Laat het gebruikelijke gekanker en de fixatie op 'Den Haag die het moet oplossen' niet ons zelfvertrouwen doen verliezen.

De gemeente heeft bijna 5 miljard aan reserve afkoopsommen erfpacht op de balans staan. Ik kan me nauwelijks een beter doel voorstellen voor het inzetten van erfpachtgeld dan een investering waar Amsterdammers en haar bezoekers nog tientallen jaren plezier van hebben. Alleen dan kunnen we blijven volhouden dat Amsterdam mooier is dan Parijs.


Reageer op "Geef mij maar Parijs"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.