Home > > Wonen op de Wallen? Kan dat nog?

Wonen op de Wallen? Kan dat nog?

Uitzicht Prins Hendrikkade

Tijdens de recente Wallenconferentie was wonen een topprioriteit voor de deelnemers. Dat de huur- en koopprijzen maar blijven stijgen was hun een doorn in het oog. Maar, ook dat wonen op de Wallen steeds lastiger wordt. De woonduur in de buurt is met 6 jaar korter dan in de rest van Amsterdam. Er zijn veel bewoners die hier maar 1 tot 3 jaar wonen tegenover een kleine groep bewoners die er veel langer woont.

Dat is niet goed voor de sociale cohesie. Langdurige bewoners investeren in hun huis en in een leefbare woonomgeving, anders dan de bewoners die in het centrum als student, jonge professional of expat kortstondig wonen. Voor hun is elke dag nog steeds een feestje.

Elk weekend nieuwe buren

De mogelijkheden voor betaalbaar wonen verdwijnen. Op de Wallen is 60 procent van de huurwoningen in particuliere handen. Dat is nergens in Amsterdam het geval. Die woningen vallen buiten het zicht van de gemeente en zijn lastig aan te pakken bij woonfraude, toewijzing van woningen en illegale hotelverhuur. Door de stijgende WOZ-waarde vallen bovendien meer huurwoningen buiten de sociale sector. Voor de verhuurder is er veel te verdienen als een woning, die nu nog sociaal wordt verhuurd, vrijkomt. Steeds meer woningen komen in handen van investeerders. Meer dan 10% van de woningen wordt, vooral als illegaal hotel, aan toeristen aangeboden. Je hebt elk weekend weer nieuwe buren boven, onder of naast je. Je voelt je een vreemde in je eigen huis.

Vorm woon-coöperaties

Er kwamen drie suggesties uit de Wallenconferentie; vorm woon-coöperaties, een verbod op vakantieverhuur en een goede leefomgeving.
Woon-coöperaties bieden kansen voor meer particulier woningbezit (maar, dan gedeeld) en beheer van woningen. Hierbij kan 1012Inc helpen. Mogelijk kan het ‘dode geld’ dat nu in veel woningen zit worden gebruikt voor de aankoop van meer woningen in de buurt. Met dat bezit kunnen eigenaren samen bepalen hoe het beheer gaat; wie komt erin, en wie niet?

Oud worden op de Wallen

Duurzaam wonen vraagt niet alleen om een goede levensloopbestendige woning, maar ook om een leefbare en levensloopbestendige buurt. Je moet er gezond kunnen leven, je vrij kunnen verplaatsen, je veilig voelen, wat je nodig hebt in de buurt kunnen vinden en waar je geen overlast ervaart. De bewoners op de Wallen ervaren elke dag een beetje meer dat de buurt steeds minder hun buurt is.

De fundamentele vraag is in hoeverre iedereen, jong of oud, met welke beperking dan ook, straks nog in de oude binnenstad kan wonen? Of, moet ik me er bij neerleggen dat oud worden op de Wallen gewoon niet meer kan?


Reageer op "Wonen op de Wallen? Kan dat nog?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.